Australia - En presentasjon.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
RESSURSER, NÆRINGER OG BOSETTINGER
Advertisements

Min hund Min hund heter Kofi og er 4 år.
Jorden sluttet å rotere
YORDANOS. Rahel. Hamed. PATTHAWEE
Klimasoner.
En presentasjon av patruljen ekorn.
En reise jorda rundt Livsbetingelser med utgangspunkt i naturressurser: Riktig atmosfære Tempratur Trykk Beskyttelse mot stråling Tilgang på vann Årstider.
…for deg som liker nye og spennende reisemål…
Forurensning og miljø Av: Lena, Iselin og Karoline Vi trenger naturen. Uten trær,planter og dyr hadde vi ikke klart å leve på jorda. Derfor er det viktig.
SAMMEN FOR DE FORFULGTE
Konsekvenser av et større oljeutslipp på Mørebankene: et scenario
Estland Flagg.
Kroatia Et ferieparadis.
Nord-Amerika.
Kapittel 17. Imperier og kolonier
Vegetarmat Case for ungdomsskolen av Hanne S. Finstad i samarbeid med lærer Trude Nordli ved Jordal Ungdomsskole.
Aboriginere Et urfolk i Australia.
LINERLA.
BJØRN.
Fremtidens matproduksjon
1 1 Myter om integrering og innvandrere Innledning på Fagkonferansen INTRO 5 år 2. september 2009 Seniorforsker Lars Østby Statistisk sentralbyrå
Befolkningsutviklingen i verden.
Demografisk utvikling generelt
Helge Brunborg Statistisk sentralbyrå
Norge.
Kapittel 27. Minoriteter i Norge
VERDENSROMMET Av: Hannah.
Norske landskap Ulf Skauli
HVITVEIS.
FRANKRIKE Frankrike strekker seg fra Pyreneene i sør til Engelske kanal i nord og er det største landet i Vest-Europa. Frankrike spiller en viktig rolle.
– På lag med framtiden i 100 år!
Fremtidens matproduksjon
E u r o p a Hellas Frankrike Spania.
EROBRINGER Vikingene erobret store deler av Norden og litt ned mot de Britiske øyer og Frankriket.
Laget av Karl Ivar og Ole Martin.
Dyr i Australia Koalaungen
Regnskogen Vær De frodige skogene i sør-vest er avhengige av høye temperaturer hele året og mye nedbør. Regnskoger i tempererte soner trives mellom Stillehavet.
Geografiprosjekt Våren 2009
De forente stater: USA.
Vegaøyan verdensarv - Vår enestående verdensarv, våre største utfordringer - Dette har vi lyst til å bli spesielt gode på.
Vår, sommer og høstsesongen 2014 Tirsdagstrening/treningsløp Fast klubbtrening i ulike terreng tirsdager fra april til september. Her er det løyper i ulike.
Oppgaven Alle får utdelt hvert sitt land i Sør Amerika
Egypt Landet til faraoene… Det bor ca. 80 millioner mennesker i Egypt.
Tenk deg en landsby der det bor 100 mennesker. Tenk deg også at disse representerte verdens befolkning slik den er i dag i alle sine variasjoner. Da ville.
Kriger og revolusjoner
ASIA.
FA Kvinners misjonsoffer 2015 Rent vann i Uganda.
Brasil.
1 Nasjonale målsettinger ved bosetting og integrering av flyktninger Tromsø 11. mars 2004 Statssekretær Cathrin Bretzeg.
Den miste verdensdelen
Andre verdenskrig Bilde: Sovjetisk soldat feirer seieren i slaget ved Stalingrad. Foto: Deutsches Bundesarchiv.
Samoa I. Fakta om landet  29 grader C  km. luftlinje unna Norge (Oslo-Miami-Oslo) ”Stressnivået er lik null, og vi kan vedde på at det ikke finnes.
Særlig fokus på vår avdeling Tilvenning og tilknytning – Trygghet, omsorg og nærhet Relasjoner – Mellom barn-voksne og barn-barn Lek, begynnende samspill/rollelek.
AMAZONAS. Kart over Amazonas. Amazonas er ei elv i Sør-Amerika. Den er verdens største elv regnet etter nedslagsfelt og vannmengde, med en middelvannføring.
SØR AMERIKA.  Sør Amerika er 7000 km langt fra Colombia til Chile.  Sør Amerika grenser mot Stillehavet i vest og Atlanterhavet i øst.  Mesteparten.
Trekkfuglene Et sikkert vårtegn. Læringsmål for emnet: Lære hva begrepet trekkfugl og standfugl betyr. Lære å se forskjell på en trekkfugl og en standfugl.
En befolkning er mengden mennesker, innen et avgrenset område. F.eks: De som bor i Norge, er Norges befolkning. De som bor i Afrika, er Afrikas befolkning.
OMDURMAN Av Sara. OMDURMAN Omdurman er en by som ligger ved bredden av Nilen i Sudan,den er en av tre byer som danner hovedstaden i Sudan.
Matrix s Et av 1800-tallets største og viktigste byggeprosjekter Knyttet sammen Middelhavet og Rødehavet Ble mulig å seile fra Europa til India.
Likner du på han her? Tema: Hominidene Plan for timen:
REDD regnskogen Ønsker du mer informasjon enn det som står i notatfeltet i denne presentasjonen, bruk nettstedet Foto: Thomas.
Skoleruta 2016 – 2017 Elever - Mindre grupper
Sidene for 1935 fra bestefars første dagbok,
Skoleruta mindre grupper
Ta med Jordball Isopormåne Liten jordball Solomkrets Solsystemskalafil.
En reise jorda rundt Områder på vår planet der mennesker ikke kan bo
Jordas ytre krefter.
Den andre verdenskrigen
Kapittel 6 – klima og vegetasjon – del 2
Livets historie.
Utskrift av presentasjonen:

Australia - En presentasjon

Vi setter Australia på kartet: Australia ligger på den sørlige halvkule Kontinenetet er omgitt av Stillehavet i øst og Indiske hav i vest. Landarealet er på 7 772 535 kvadratmeter, - Like stort som USA eller hele Europa. Australias kystlinje er 18000 kilometer. Klikk på globusen for å se kart over Australia Australia har et svært variert landskap: - de tørre innlandsområdene i Outback - De høye platåer i Great Diving Range - frodige skoger på Tasmania - regnskoger og korallrev i det tropiske nord. - fruktbar kyststripe fra Queensland til Victoria

Fakta: Hovedstad: Canberra Innbyggere: ca. 19 millioner Språk: Engelsk Valuta: 1 Australsk dollar = ca. 5 NOK Tidsforskjell: Norsk tid + 8,5 timer i nord, Norsk tid + 10 timer i sør.

Året rundt i Australia Årstidene i Australia er helt omvendt av dem på den nordlige halvkulen. Skolens juleferie markerer at sommeren begynner i Australia. I den sørlige halvdelen av landet: vår: september – november sommer: desember - februar. høst: mars – mai vinter: Juni - august Det tropiske klimaet på nordkysten deler året i regntid og tørketid: regntiden: november – april tørketid: mai - oktober Det enorme Innlandet i Australia har et ørkenklima med stekende varme dager og kjølige netter.

Menneskene i Australia 80% av de ca.18 millioner innbyggere bor langs kysten,der klimaet er mest innbydende Ca. 460 000 av Australias befolkning er urinvånere – aborginere. Forventet levealder: 80 år Folkegrupper: 96% Australiere av europeisk avstamning, 4% asiater, andre(inkl. urbef.) ca.1% Siden 1945 har 5 millioner innvandrere fra nesten 200 land slått seg ned i Australia.

Naturens gang... Førti millioner års isolasjon fra andre større landmasser har gitt Australia en helt unik flora og fauna. Naturen har fått gå sine egne veier uavhengig av hva som foregikk andre steder på jorden. Det er mer enn 25 000 plantearter, og landets regnskoger er blant de rikeste i verden når det gjelder antall arter. Selv i ørkenområdene i de sentrale delene av landet har 2000 plantearter og verdens største konsentrasjon av krypdyrarter.

Dyreliv Nebbdyret lever i vannet som en fisk, dier ungene som et pattedyr, legger egg og har nebb som en and. Kenguruen: hoppende pungdyr. Koalaen: Spiser bare næringsfattige eukalyptusblader og lever derfor med lavt energiforbruk, som å sove i 20 timer i døgnet. Koalaen er fredet.

Dyreliv Emuen: Australias nasjonalfugl kan ikke fly men løper nesten like fort som en hest. Saltvannskrokodillen: Et fryktinngytende og farlig rovdyr som lever i havet utenfor nordkystet, og er dessuten observert 200 km inn i landet Dingoen: Villhund som kom til Austalia for ca. 5000 år siden.

Australias Outback ”Australiere er like glade i å kjøre firehjulstrekkere som nordmenn er i å gå på ski. De har like mange kjerreveier til offroad-bilene sine som vi har løyper til langrennsskiene.” ”Den eneste måten å få diesel inn i ørkenen på, er å droppe den med fly. Omtrent halvveis langs Canning Stock Route ligger tønner og venter på dem som har bestilt.” Fra boka ”Jorda rund baut” av Torild Moland Krogsrud, Nils Krogsrud

Koloniseringen av Australia I 1778 ble det britiske flagget heist på Australias øst kyst - New South Wales ble koloni. Gjennom hele 1800 tallet dukket det opp nye kolonier rundt omkring på kontinentet. I 1901ble Samveldet av de australske stater dannet. De seks kolonienes føderasjon var starten til nasjonalstaten Australia. De var enige om fortsatt sterke bånd til Storbritania. Australias flagg bærer preg av dette. Først i 1986 ble alle juridiske bånd til Storbritania brutt.

Urbefolkningen Landets urbefolkning kalles aborginere ( ”de opprinnelige” på latin) For ca. 50 000 år siden kommer de første aborginere fra Sørøstasia og bosetter seg i Australia. Før de hvite kom var aborginere nobader og levde av jakt, fiske og sanking av ulike bær og frukter. De hadde sommerleir og vinterleir avhengig av mattilgangen. I dag finnes det ikke mange aborginere som bor og lever som i gamle dager. I dag bor det ca 460 000 aborginere fordelt over hele landet. De fleste aborginere bor i nærheten av storbyene i fattige kår. Arbeidsledigheten er høy og levestandarden 20 % lavere enn for resten av befolkningen. Mange kan ikke lese og skrive engelsk. Gjennomsnittlig lever aborginermenn til de er 56 år og aborginerkvinnen til de er 63 år. 3 av 4 dør av sykdommer som kreft og diabetes. Rusproblem og alkoholisme er desverre utbredt.

Uluru (Ayers Rock) Uluru er verdens største stein. Den rager 348 meter opp i terrenget og fortsetter 5 km ned under ørkenen. Uluru har en omkrets på nesten 9 km. Ananguurinvånere eier Uluru. Uluru er hellig for Anaguforlket.

Kart over Australia