Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Kapittel 6 – klima og vegetasjon – del 2

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Kapittel 6 – klima og vegetasjon – del 2"— Utskrift av presentasjonen:

1 Kapittel 6 – klima og vegetasjon – del 2

2 Subtropisk Dette bildet viser de subtropiske områdene i verden markert i gult.

3 Ørken Hva er forørkning?
Her er en liten visuell representasjon av Australia og ørkenen der. Det er 10 forskjellige ørkener i Australia 18% av Australia er ørken, men hele 35% får så lite regn at det klassifiseres som ørken. 70% av Australia får mindre enn 5cm vann i året, noe som gjør at det er klassifisert som tørt eller halvtørt. Australia er det tørreste kontinentet på jorda hvor det bor folk. Bare Antarktis er tørrere. 3% av befolkingen bor i de ovennevnte 70% tørre områdene. Den australske ørkenen befinner seg på 30 breddegrader. Jorden i ørkenen er ufruktbar. Introduserte arter som kaniner, kyr, hester, kameler og padder har hatt en svært ødeleggende effekt på det australske økosystemet. Ellers i verden finner vi store ørkener som Sahara og Kalahari-ørkenen. I Kina finner vi den store Gobi-ørkenen, og i USA og Mexico er også store ørkenområder å finne. Blant annet er den varmeste tempereaturen på jorda målt i USA i Death Valley med 56.7 grader i Ørkenen ligger hele 86 meter under havet. Forørkning er noe som truer utkanten av ørkener i verden. Med forørkning mener vi den gradvise ødeleggelsen av tørre og halvtørre områder. Opptil 25% av alle landområder i verden er utsatt for forørkning og skulle det skje en klimakatastrofe i disse områdene kan det påvirke over en milliard mennesker. I lang tid var det bønder og den lokale befolkingen som fikk skylden for forørkningen, men forskning har påvist at sammensetningen av klimaet i disse områdene er svært komplekse og at å skylde på bøndene er en overforenkling av årsakene.

4 Middelhavsklima Middelhavet har sin egen spesielle klimasone.
Det faller bare snø i fjellene. Somrene er tørre og varme Vintrene er milde og fuktige Lignende klima finner man i California og på kysten av Chile Alle klimaene finnes på vestsiden av kontinentene og på breddegrader. Her produseres mye av vinen som verden forbruker, samt mye citrusfrukter, mandler, oliven og fiken.

5 Den tempererte sonen (i grønn)

6 Temperert sone Finnes først og fremst på den nordlige halvkule
Vestavinden (s. 96) gir kystområdene et grønt klima året rundt Varmekjær løvskog (skog som ikke vokser i de kaldere områdene lenger nord) Har eksistert 10-15’000 år Avskoging: Fram til år 1000 var 80% av Europa dekket av skog I år 1300 var 20% av Europa dekket Jordbruksland Storbritannia måtte kjøpe tømmer fra Norge.

7 Innenlandsklima Gresstepper dominerer i store deler av verden:
Prærie (USA) Puztaen (Ungarn) Kirgissteppen (Mongolia og Russland) Pampas (Argentina) Veld (Sør-Afrika) Downs (Australia) Varme somre og kalde vintre Varierende nedbør Blandingsskog inn i landet som blir til varmekjær løvskog ved kysten Viktige jordbruksområder. Gressteppene er gjerne kalt verdens matkammer. Her foregår store deler av verdens kornproduksjon. For eksempel før Andre Verdenskrig solgte Sovjetunionen store mengder korn til Tyskland, faktisk helt fram til den dagen landet ble invadert gikk det fortsatt tog med matvarer over grensa fra Sovjetunionen og til Tyskland.

8 Grunnvann Som det fremkommer på bildet her ligger store deler av grunnvannet under de store gressteppene i verden. Mennesker er i ferd med å bruke opp grunnvannet. I USA er grunnvannet i Midtvesten på vei til å bli brukt opp og dette kan i det lange løp føre til en forørkning, fordi gressteppene er i grunn tørre områder. Aralsjøen i Kirgisistan har nesten tørket inn på bakgrunn av at Sovjetunionen demmet opp elvene som ledet vann til innsjøen og førte vannet bort til bomullplantasjer og åkerland en annen plass. Derfor kan man i dag se rustne skip ligge ute i ørkenen.

9 Taigaen I innlandet i den tempererte sonen, men nord for løvskogen og gressteppene finner vi en sammenhengende barskog som strekker seg fra utenfor vinduet vårt og hele veien rundt jorda. Men det er viktig å påpeke at i Amerika så er det andre arter av barskogen man finner. Blant annet finner man her det berømte Sequoia-treet som er verdens høyeste. Skogen strekker seg fra cirka 58 grader N og polarsirkelen. Den finnes bare på den nordlige halvkule fordi om du speilvender verden så finner du bare hav.

10 Polarsone Kollaps i torskebestanden utenfor Canada
Nord for tregrensen finner man tundraen Tundraen er en kald ørkentype Her er det permafrost (permanent frost i bakken) Lite nedbør og det kommer som oftest som snø Landskapet er flatt og myrlendt Samer (jegere og fiskere) i Norge, Sverige, Finland og Russland (Lappland) Svært sårbar natur Norge og Russland borer olje i dette området Stor konflikt om boring nær is-grensen til Nordpolen Kollaps i torskebestanden utenfor Canada Viktige momenter: Tundra er en kald ørkentype Permafrost betyr permament frost. Boring etter olje i nordområdene. Må vi bore etter olje så nær isgrensa? Faremomenter? – spør klassen Boring etter olje i Lofoten? Hva da med yngleplassen til torskebestanden. Torskebestanden i Norskehavet er den siste gjenværende naturlige, opprinnelige torskebestanden i verden. Tidligere har alle torskebestander blitt kraftig redusert og er i dag enten forsvunnet fra havet eller så er det strenge restriksjoner på fisket, slik at den igjen ikke blir overfisket. Eksempel: Newfoundland (Canada) kollaps i torskebestanden:


Laste ned ppt "Kapittel 6 – klima og vegetasjon – del 2"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google