CE-merking av byggevarer

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Byggevareforordningen – Hva betyr det for byggevareindustrien?
Advertisements

Krav til dokumentasjon i kap
SINTEF Byggforsks rolle Ordninger – hva de innebærer
Ferdige veiledere høring fra –
Fremgangsmåte for å oppdatere brikkenavn og antall i T-DOC for operasjonsavdelingene Trondheim, 8. juni 2010.
Et trygt og robust samfunn – der alle tar ansvar MTF – LANDSMØTE TROMSØ 28. MAI 2009 DE NYE FORSKRIFTENE ???
CE-merking av vinduer.
Statens helsetilsyn, ref.93/42/EØF om med. utstyr
Nye forskrifter, hva betyr det for oss? Forskrift om medisinsk utstyr
Implementerings- prosessen i Nets
5. september 2013 Overingeniør Geir Sjøli Arbeidstilsynet Midt-Norge
Valgsystem 2007 Anbudskonkurransen Innspill fra Trondheim kommune
Spørreundersøkelse 2013 Einar Laukli Fagnettverk 2013.
Dokumentasjon i ht Plan- og bygningsloven Forelesning Høgskolelektor Fred Johansen.
Produktdokumentasjon og uavhengig kontroll
Fra BSL til Part-M Hvem gjelder den for: EASA Luftfartøy, Luftfartøy som har luftdyktigheten styrt av EASA regelverket. Dette gjelder ca. 655 luftfartøyer.
Trond Ø. Ramstad Seniorrådgiver SINTEF Certification
Hanne Harlem Kommuneadvokat Oslo kommune
Standardavtale for utveksling av eHandelsmeldinger 1. april 2008 Jon-Ivar Paulsen, Orkla ASA.
STATENS BYGNINGSTEKNISKE ETAT BYGGEREGLER, BYGNINGSTEKNIKK, PRODUKTDOKUMENTASJON OG GODKJENNING AV FORETAK Dokumentasjon av byggevarer Rolf Bergh-Christensen.
Markedstilsyn og moduler
CEN-standarder/status revisjon håndbok 018, asfaltdelen
Grunnkurs gesisPLAN - Del 8
Produktdokumentasjon Veidekkes tanker og praksis
Statens legemiddelverk og Legemiddelindustriforeningen (LMI)
Vibeke Bjarnø, Avdeling for lærerutdanning og internasjonale studier
TILSKUDD TIL TILTAK I BEITEOMRÅDER November 2013.
Oppgave 2. Oppgave 2 a) De sentrale paragrafene her er §§ 2 og 31 i personopplysningsloven (herretter forkortet til p.o. loven) og § 7-16 i forskriften.
Dokumentasjon i ht Plan- og bygningsloven Forelesning Høgskolelektor Fred Johansen.
Fjernvarmedagene 2010 MID i praksis MID informasjon Hva er MID ?
Validering og rutinekontroll av sterilisering med vanndamp
Informasjonssikkerhet
”Byggevare 2008” Dokumentasjon av produktegenskaper til fabrikkfremstilte bygningselementer og moduler Trond Ramstad SINTEF Byggforsk.
Bakgrunn Kunnskapsdepartementet (KD) ba i brev av til universiteter og høyskoler om at det innen utgangen av 2009 var utviklet løsninger for,
STATENS BYGNINGSTEKNISKE ETAT BYGGEREGLER, BYGNINGSTEKNIKK, PRODUKTDOKUMENTASJON OG GODKJENNING AV FORETAK Funksjonsrettede krav er ikke krav i veiledning!
STATENS BYGNINGSTEKNISKE ETAT BYGGEREGLER, BYGNINGSTEKNIKK, PRODUKTDOKUMENTASJON OG GODKJENNING AV FORETAK Tilsyn - Kommunens oppgave BEdagene 2001 Kristin.
 Hva gjør du om bedriften vil leie inn?  Hva gjør du om du finner ut at bedriften har leid inn uten at du har visst noe om det?  Hva gjør du om bedriften.
Frister til sortimentsvindu
Kort om |.
Kort om | Beskyttelse. Beskytternes oppgave er å minimere effekten på den anslagsenergien som kan oppstå ved en velt. Dvs. absorbere så mye energi som.
Meta- og grunnopplysninger Dag Wiese Schartum. Utgangspunkter “Infrastruktur” betegner et nett av ressurser for felles bruk i et samfunn Når ressursene.
Norges branntekniske laboratorium as 1. 2 AKTØRENE I BYGGEMARKEDET PRODUSENTER PROSJEKTERENDE KOMMUNALE MYNDIGHETER SENTRALE MYNDIGHETER EIENDOMSBESITTERE.
Administrasjon og ledelse og organisasjon og forvaltning
Evaluering av kompetanse og personlig egnethet som tildelingskriterium
Ny likepersonsordning
1 Oslo og Omegn Bilbransjeforening Frokostmøte 19. november 2009 Advokat Ian Anders Tobiassen
Håndteringsforskriften
Oslo og Omegn Bilbransjeforening
Mottakskontroll.
Kvalitetssikring. er alle tiltak som er nødvendig for å sikre at et produkt vil tilfredsstille angitte krav til kvalitet og trygghet Kvalitetsarbeid krever.
Nye internasjonale regler for treemballasje – ISPM 15 Foredrag ved logistikkforeningens kurs i Bergen Kåre Willumsen, Mattilsynet.
FDV - Hva er det? En del av slutt-dokumentasjonen I byggesaker Hva trenger bedriftene fra produsent / leverandør? BKF Son
Norsk Treteknisk Institutt, Aktuelt fra Treteknisk Nye Standarder CE-merking Sertifisering Erik Aasheim.
Kjemikaliehåndtering
Dokumentasjon av brannegenskaper Forskningsleder Anne Steen-Hansen
Sett inn bilde av produktet her
Relevante standarder Kjetting- kjettingredskap NS-EN 818-serien
Debio – 1940 Bjørkelangen Åpningsside. Formålet med presentasjonen er å gi tilhører innsikt og forståelse i hvorfor Debio.
Sett inn bilde av produktet her
Hvordan kan akkreditering bidra til færre ulykker i industrien
Arnhild Dordi Gjønnes, advokat, NHO
Ny finansieringsmodell til private barnehager
Læringsmål Når du har studert dette kapitlet, skal du kunne
Viktige deler relatert til sakkyndig kontroll.
Dokumentasjon i ht Plan- og bygningsloven
A: Våre erfaringer/bruk:
Teknisk beskyttelse.
REHAB-krav: Når, hva, hvordan?
Nytt regelverk for offentlige anskaffelser
Arnhild Dordi Gjønnes, advokat, NHO
Utskrift av presentasjonen:

CE-merking av byggevarer Norsk Trevare

Krav fra EU i Byggevareforordningen Tidligere Byggevaredirektivet. Mulighet for nasjonale tilpasninger, og uten krav om CE-merking I Norge. Nå Byggevareforordningen. Må implementeres i sin helhet, og gir ingen rom for nasjonal tilpassning. Innføres 1. juli 2013 Må tas inn i EØS-avtalen Må utarbeides ny TEK Gyldig fra 1.1.2014 (TROLIG) §

Hva er en byggevare? Alle varer som skal bygges inn i et byggverk Dører Vinduer Trapper Garasjeporter Byggmoduler Prefabrikerte baderom

Hva betyr CE-merket? CE-merket viser at det finnes en dokumentasjon i form av en ytelseserklæring, og at varen skal være i samsvar med denne. Basert på felles europeiske standarder Det finnes ingen CE-godkjente byggevarer. Det finnes ingen EU-godkjente byggevarer. -men CE-merkede byggevarer.

Omsetning av CE-merkede produkter. CE-merkede produkter skal fritt kunne omsettes i hele EØS-området. CE-merket sier ingen ting om produktet er egnet brukt, eller om det oppfyller krav f.eks. i Teknisk Forskrift.

Må jeg CE-merke mine produkter? For produkter som har en produktstandard. Ytterdører Vinduer JA! For produkter som har en europeisk teknisk vurdering (ETA) Trapper Frivillig

Unntak fra krav om ytelseserklæring (artikkel 5) Spesialprodukter som produsenten selv monterer inn i bygget, og påser at gjeldende regelverk følges. Byggevarer produsert på byggeplass. Byggevarer laget på tradisjonelt vis, for å ivareta kulturarv.

Forenklet fremgangsmåte (artikkel 37) Små foretak < 10 ansatte Omsetning < 2 mill €

Produktdokumentasjon OG Teknisk dokumentasjon. Den tekniske dokumentasjonen består av prøverapporter, beregninger (f.eks av U-verdi) og beskrivelser av byggevaren. Denne dokumentasjonen eies av produsenten, og det er ikke meningen at dette skal sirkulere med byggevaren. Produktdokumentasjonen er en fremstilling/sammendrag av produktets egenskaper og ytelse, og denne dokumentasjonen skal følge byggevaren.

Prøverapporter og beregninger CE-merket produkt Produkt uten CE-merking Ytelses-erklæring Produkt-dokumentasjon

Ytelseserklæringen skal inneholde: Identifikasjonskode for produkttype (beskrivelse av byggevaren) Type-, parti-, eller serienummer (identifikasjon av byggevaren) Byggevarens tilsiktede bruksområde (f.eks. takvindu) Navn, registrert varemerke, adresse til produsent Hvilket attestasjonssystem som er benyttet Identifikasjonsnummer til sertifiserings- eller prøvingsorganer (hvis krav) Henvisning til den relevante harmoniserte produktstandarden Byggevarens ytelse (egenskaper)

Eksempel på testing i NDVK: Resultat av test brukes til CE-merking. Resultat av test brukes til CE-merking.

2 deler: Ytelseserklæring CE-merke

Merking på produktet CE-merket skal påføres byggevaren, eller en etikett som er festet på den. Er ikke det mulig, skal produsenten påføre CE-merkingen på emballasjen eller på et følgedokument. CE-merkingen skal være lett synlig, lett leselig og skal ikke kunne fjernes.

Ref.nr. Teknisk kontrollorgan Navn og adr. til produsent Årstall CE-merket ble påført Ref. til ytelseserklæringen Ref. til produktstandarden Identifikasjon av produktet Beskrivelse av produktet og produktets tilsiktede bruk Opplysninger om produktets vesentlige egenskaper

Hvem har ansvaret for å sette på CE-merket?

Hva skal dokumenteres: Ytelseserklæringen skal ha listet opp alle vesentlige egenskaper, med minst èn egenskap utfylt med verdi. (Resten kan være npd*). På CE-merket skal man kun liste opp egenskaper med verdi. (Ingen npd*) * Npd = No Performance Determined. (ingen ytelse bestemt).

Endring av produkt i forhold til testobjekt. Vindlast. Alle størrelser mindre enn testobjekt. Regntetthet og lufttetthet. Opptil 50% større areal enn testobjekt. 1-rams vindu Kun 1-ramsvindu 1-fløyet balkongdør Kun 1-fløyet balkongdør

Hva må dere gjøre? Teste produktet (viktig å avklare produktspekteret og hvilke tester som skal gjøres) Ha et kvalitetssikringssystem. Lage ytelseserklæring. Sette på CE-merket.