Formidlingsdilemmaet - og kampen om oppmerksomheten Dag O. Hessen Universitetet i Oslo, Biologisk Institutt, Senter for Økologisk og Evolusjonær analyse.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
HISTORISK OG FREMTIDIG OVERSIKT OVER:
Advertisements

Forskning som grunnlag for studiekvalitet Rektor Sigmund Grønmo Nasjonalt seminar – Forskning i utdanningen Bergen 3. april 2008.
Materiellgrunnlaget for Miljøpartiet De Grønne
Informasjonssjef Christian Fossen
Christiane &Bianca 2013.
SMED8005 Communication of Science/Forskningsformidling 02. juni 2009
Presentasjon av problemstillinger til utvalgsmøte Geir Arnulf Sak Et velfungerende forskningssystem.
Den medieskapte virkeligheten Navn på skole/klasse
GRUPPEOPPGAVER - samling 3 ALLE ER IKKE MENT Å GJØRE ALLE DELOPPGAVENE, DE FORDELES.
Fra ord til liv mai 2009 “Tjen hvernadre, hver og en med den nådegave han har fått, som gode forvaltere av Guds mangfoldige nåde.” (1. PT. 4,10)
Samfunnskunnskap - Makt
Sektoranalyse av private høyskoler NPHs nettverkskonferanse, 11. oktober 2007.
Hvordan virker familieråd? Et internasjonalt perspektiv
Smart Grønn Vekst Paul Chaffey, Abelia. Smart Grønn vekst •Samlet 48 toppledere fra ulike bransjer i 24 timer •Skulle jobbe fram kommersialiserbare forretningsideer.
NRKs Profilundersøkelse NRK Analyse. Om undersøkelsen • NRK Analyse har siden 1995 gjennomført en undersøkelse av profilen eller omdømmet til NRK.
Nærhet vs. stoppeklokke
Samhandlingsreformen – hvordan innovasjon, teknologi og kampen om hodene kan forandre spillereglene Paul Chaffey, Abelia.
Formell kompetanseheving og høyere utdanning i distriktene – utfordringer og muligheter Gunnar Grepperud, UiT.
Hvorfor øker bruken av spesialundervisning? Driverne bak økningen i bruk av spesialundervisning i grunnskolen.
Personlighetsbegrepet i veiledning
Fagreferenten som brobygger i sine funksjoner som forsker, lærer, formidler og informasjonsbehandler José María Izquierdo (UiO-UBO-Humsam)
Kan vi stole på politiet? Sande videregående skole,
1 TRENDER forskning, utdanning og nyskaping Utkast
Moralsk arbeidsdeling og bedrifters samfunnsansvar Alexander W. Cappelen Senter for etikk og økonomi, NHH.
Fagopplæring i en akademisk verden 18. oktober 2012 Jørgen Leegaard direktør kompetansepolitikk, utdanning og rekruttering Byggenæringens Landsforening.
no/it/article ece. 1. år er det mest kritiske -? Flest slutter da Mange har problemer med overgangen fra vgs. til høyskole, trenger.
Hva er utfordringen? Innlegg på dialogmøte arrangert av Fagerbergutvalget 31 mai 2010 av Advokat Christian Hambro.
Er frivillig, ideell sektor flink nok til å fremheve sitt særtrekk? Innlegg på HSH’s frivillighetskonferanse 2008, Oslo Kjell Erik Øie Statssekretær
Kvalitetssikring av analyser til forskningsbruk
Page 1 Realfagsutdanning mot 2010 Hva bør et realfaglig fakultet ta hensyn til? Per O. Aamodt NIFU STEP.
Felles foreldremøte Ellingsrudåsen skolene 21
Utført av: Jeppe Flensted HiST Vår 2009
Prosjektoppgaven – krav og suksessfaktorer. Suksessfaktorer Bruk biblioteket Bruk veilederen Start skrivingen tidlig Jobb jevnt (lag gjerne tids- og handlingsplaner.
HVA BETYR STJERNØUTVALGETS FORSLAG I FORHOLD TIL FUSJONSPROSESSEN MED NVH? Terje Holsen.
2 Internasjonal mobilitet i norsk høyere utdanning Margrete Søvik UMB,
Gode historier til media - tilretteleggernes rolle AB-konferanse Drammen 2007 Informasjonssjef Per Christian Langset.
Avd. direktør Joar Nybo, Kunnskapsdepartementet
Bakgrunnen er brev fra HOD av :
Nanna Maries hjem har vært et senter for foreldre og barn i regi av Kirkens Bymisjon i 27 år. Vårt arbeid består i å støtte foreldre slik at de kan ta.
Profilundersøkelsen 2008 Hovedpunkter
ROTARYS OMDØMME MØTER MEDIA
UNG som skyggeredaksjon. Anne Lene Blystad. Jeg er koordinator for UNG-reporter redaksjonen i Hamar Arbeiderblad. Jeg er 22 år, nyutdannet journalist.
Motivasjon = Begeistring Tillitsvalgte foreldre er viktige i skolen!
Fra forskning til forretning Oslo, 13. Mai 2003 Perler for svin eller gråstein til gull Jo Klaveness Professor i farmasi Innhold: Dagens situasjon Viktige.
Tilbakeblikk på Arendalskonferansen - og hvor er vi egentlig nå? Innovasjonsalliansen 8. september 2010.
Forskning som karrierevei May-Len Skilbrei Institutt for kriminologi og rettssosiologi.
Handlingsromutvalget Hvorfor opprettet Virkelighetsforståelse og offentlig debatt Hvorfor er 23 milliarder oppfattet som utilstrekkelig?
NIFU STEP studier av innovasjon, forskning og utdanning Stjernøutvalget: Et blikk på de demografiske forutsetningene Fagseminar i KD Mandag.
Vitenskapelig revolusjon ESST august Shapins fokus Ending i kunnskap om virkeligheten og hvordan sikre denne kunnskapen: –Mekanisering av naturen.
Breaking the Circle: which ways out of poverty? Veien videre for styrking av norsk forskning på fattigdomsreduksjon i utviklingsland Alf Morten Jerve,
Positivisme SGO 4001 Bjørnar Sæther.
Institutt for medier og kommunikasjon (IMK) Påvirkningstenkning om medier og kommunikasjon Forelesning 14/9-07, Espen Ytreberg.
Faculty of mathematics and natural sciences Master education in ”offshore technology” in the Oslo region Anders Elverhøi Forskningsdekanus MNF.
Senter for teknologi, innovasjon og kultur (TIK) - Universitetet i Oslo ORGANIZATIONS AND KNOWLEDGE TIK ESST Module 4 Jon Vatnaland.
”The Innovation Process” by Keith Pavitt -Innovasjon i store moderne bedrifter.
Makt og medier Mattias Øhra* 2008
Han sier: Jeg kaller dere ikke lenger tjenere, men venner.
Samfunnsfagene. Medie- og informasjonskunnskap 1 og 2 Det som gjør dette faget annerledes: Det er mye praktisk arbeid. Mange muligheter: artikler, radioprogram,
Linn Herning Rådgiver i For velferdsstaten En offentlig sektor for framtida: mål – eller mening? - Hvordan utvikle offentlig sektor samtidig som man utkjemper.
Jesper W. Simonsen, divisjonsdirektør SHP-konferansen, Hamar
Statoils historie Einar Lie
Kommunikasjon I personlig kommunikasjon er vi både sendere og mottakere og kommunikasjonen kan være verbal eller ikke-verbal I massekommunikasjon blir.
Informasjonssikkerhet i hverdagen
Visjon/Strategi 2020 Det teknisk-naturvitenskapelige fakultet
Overordnet strategi SV-fakultetet
Informasjonssikkerhet i hverdagen
Prosjekt universitetsnavn Forum 2. samling
Møte med seksjonssjefene 10. januar 2017
Kapittel 6 oppgave b Sett inn riktig form av adjektivene, med artikkel hvis nødvendig.
Viktige spørsmål om kjønn, samliv og barn
Utskrift av presentasjonen:

Formidlingsdilemmaet - og kampen om oppmerksomheten Dag O. Hessen Universitetet i Oslo, Biologisk Institutt, Senter for Økologisk og Evolusjonær analyse (CEES)

Utgangspunktet: fra penger til tid til synlighet som begrensende faktor? Alle (nesten) er for forskningsformidling, kunnskap er et gode, kunnskapsløshet er et demokratisk problem. MEN, samfunnet lider av information overload, og både kunnskap og ”kunnskap” finnes et tastetrykk unna. Svak forskningsforståelse: både et politisk problem, et demokratisk problem og et rekrutteringsproblem Ulik tilnærming til formidling til media, og annen formidling

Samfunnskontakt og samfunnskontrakt Samfunnskontakt er del av en samfunnskontrakt, både en tilbakebetaling til samfunnet og en investering Forskjell på oppdragsinstitutter, høyskoler 6 universiteter og andre etater Forskjeller mellom fag (tekniske fag, naturvitenskap, HumSam) Formidling er blitt noe mer enn intervjuer og kronikker… Formidling ikke bare for å spre kunnskap, men også som egenreklame

Gjensidig mistro - den velkjente historien Media vil ha en sak, svart eller hvitt, ikke prosess, gråtoner og forbehold. Virkeligheten er for kjedelig (gjelder også naturprogrammer…) Media fokuserer på det kuriøse og det banale (komplekse måter å formidle at det er bedre å være frisk og rik enn syk og fattig) Forskere, med unntak av noen få Tordenskjolds soldater, er treige, redde for kollegial kritikk og pakker alt inn i ugjennomtrengelig terminologi og forbehold. Forskeren blir et lett bytte for medieaktørenes agenda (eks. ”Hjernevask”) – eller media er ukritisk mikrofonstativ for selvbevisste forskere med agenda (eks. ”Hjernevask”)

Så hvem “har skylda”? Media svikter (med få hederlige unntak), men forskere må ta sin del av ansvaret Tids- og kvantitetstyranniet herjer med oss (flest mulig papers på minst mulig tid) Nærmest et kulturelt og strukturelt problem innen akademia Økt kamp om oppmerksomhet og krav om at alt må være spektakulært, morsomt og nytt (skolefjernsyn og doserende forskere i hvit frakk er ut…) Mye “forskning” i media, men hva slags? (Et lyspunkt: forskning.no)

Forskningens kredibilitet og autoritet Et shizofrent mandat: forskningen skal både presentere fakta og samtidig være åpen og undrende Postmodernismen svekket forskningens autoritet slik at sannhet ble “sannhet” og fakta ble “fakta” (ikke bare negativt…) Forskning nyter fortsatt stor tillit, men det er en tendens mot en mangslungen ekspertfauna som ikke nødvendigvis er forskere Tabloidenes fordummende og ofte motstridende nyhetsvinklinger med referanse til “nyere forskning viser at …” “Cherry-picking” av forskningsresultater, også en politisk øvelse…

Formidling som reklame Kampen om hodene. Rekrutteringen er blitt viktigere og vanskeligere Krever ikke bare synlighet på nettet, men også i media Nye allianser og strukturer, eks. Oslo Cancer Cluster og Ullern VGS – talentene kapres stadig tidligere, impulser fra toppidretten Isolasjon i elfenbenstårnet er et kortsiktig strategi, også forskere må tenke diskontering

Akademiske kappløp… UiO styremøte 24.4: “For å holde tritt i den økende konkurransen om talentene, må UiO ta tak i en rekke utfordringer relatert til bl.a. internasjonal synlighet og attraktivitet… Dette vil kreve ekstra ressurser…” Stadig økt kamp både om “studentmassene” og de beste Universitetsrangeringer stadig viktige Og igjen: SYNLIGHET

Konkurranse mellom forskning – formidling – undervisning - familie…Intellektuelle tredemøllekappløp Turtallet øker i akademia også Kappløp i akademia: mot bedre ideer og innsikter eller bare flere papers? Hva er din h-faktor? Samarbeid er en vinnerstrategi, økt grad av flerforfatterskap og store prosjektkonsortier øker enkeltindividets produksjon (i alle fall målt som siteringsindeks og antall artikler…) Publish or perish

Nye krav øker tidsfragmentering Forskning Undervisning Formidling Innovasjon Rappor- tering

Økt differensiering Ikke alle kan være topp forskere, topp forelesere, topp formidlere, topp innovatører samt administrere og rapportere - og være topp foreldre (økte krav til den rollen også…) De fleste bør dekke mer enn ett felt, noen kan dekke mange, men enkelte bør kanskje også bare dekke ett Større grad av oppgavedifferensiering innenfor institusjonen og forskergruppen? En fare for A og B-lag relatert til prestisje Viktig med selvransakelse innen akademia: hva og hvem er vi til for?

Så hvem kan og hvem skal formidle? Ikke alle, både fordi ikke alle kan formidle og fordi mye forskning ganske enkelt er for spesialisert Egne underholdnings- og formidlingsforskere? Jfr Richard Dawkins Kanskje er journalister – tross alt – bedre til å formidle enn forskere (eks Bill Brysons ”En kort historie om nesten alt”). Eller andre proffer: Hans Rosling

Nye formidlere og nye formidlingsformer I Dawkins´ fotspor: eks. Carl Zimmer på litteraturhuset forrige uke. En type ny formidler på nye arenaer Norge: Andreas Wahl ( K.J.R.Ødegård ( Jørn Hurum, “Big-Bang”-panelet.. Formidling på medias premisser? Formidling som underholdning? Formidling på bekostning av opplysning

Nye tanker fra nerdenes høyborg…

Hvordan“selge seg inn” uten å overselge – eller selge sin sjel? Viktig at ikke vitenskap bare representeres av ”morsomme nerder”, knallforelesninger og sensasjonelle primater Vitenskapsformidling fungerer best når det ikke bare framstår som underholdende, men også relevant. Formidlere skal beholde (en viss) autoritet Dawkins: ”Never underestimate your audience” – og ”science is the poetry of reality”