Arbeidsplassvurdering på oppdrag fra NAV

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Arbeid Trygd Bistans Attføring Trygdekontorprogrammet
Advertisements

Advokat Ann Helen Aarø ADVOKATFIRMAET HESTENES OG DRAMER & Co MNA
Innvandrerbefolkningen, utvikling
Virkemidler fra NAV Dialogen som verktøy NAV som støttespiller
Regelverk og tilbud i NAV sin regi Hvordan jobber NAV?
Nye krav til oppfølging av sykmeldte fra 1.mars 2007
LO Lovendring pr
IA avtalen - bakgrunn Om avtalen Parter i avtalen
 Arbeidsgiver skal sørge for at BHT bistår med planlegging og gjennomføring av fysiske og organisatoriske endringer i virksomheten, herunder etablering,
Velferd i Norge: Arbeid, aktivitet og trygghet
IA-verktøy. inkluderende.no Etter IA-avtalen som ble signert i 2010, var partene forpliktet til å utarbeide nytt opplæringsmateriell for å øke kunnskap.
Ny IA-avtale – hvor står vi? Tor Idar Halvorsen Rådgiver i LOs Forhandlings- og HMS avdeling.
Legens rolle ved sykmelding
Optimaliseringsprosjektet Samhandlingsmøtet.
Attføringsbedriftene og Ernæring – hva har vi gjort? •5. oktober 2006 arrangerte vi et dagsseminar om ernæring sammen med GIAX hvor om lag 20 medlemsbedrifter.
Ny Intensjonsavtale om et mer inkluderende arbeidsliv Signert av Regjeringen og partene i arbeidslivet 14. desember 2005.
Erfaringskonferanse om Funksjonsvurdering i Attføringsbedrifter for IA bedrifter Elsa Sæbø, Rådgiver NAV arbeidslivssenter Akershus.
Videreføring / Ny Intensjonsavtale om et mer inkluderende arbeidsliv Signert av Regjeringen og partene i arbeidslivet 14. desember 2005 Tone.
Arbeidsgivers losteam Arbeid og psykisk helse
NETTVERK TV BHG MARS 2011 Inkluderende arbeidsliv – IA avtale
IA- avtalen
Målet med IA-arbeidet Et arbeidsliv som gir plass til alle som vil og kan arbeide Snakk sammen! Et godt samarbeidsklima og åpenhet mellom partene er en.
Hvordan jobbe godt med IA!
ARBEIDSGIVERPOLITIKK
Dette er Raskere tilbake
Norsk Industri – Inkluderende arbeidsliv i praksis
Hva skal vi snakke om? IA arbeid Ny IA avtale og tidsaksen
Noen virkemidler Hvilke finnes? Når kan de benyttes?
Samordning av NAV-tiltak for spinalskadde Prosjekt på St.Olavs Hospital Finansiert av NAV v.FARVE.
Rammeavtalen, internkontroll og bedriftshelsetjeneste PSLs time 2010 Frode Solberg Fagsjef/advokat Legeforeningen.
Arbeid med bistand Rapportering.
Funksjonsvurdering i arbeidslivet
HVA GJØR EN FYSIOTERAPEUT I NAV?
Funksjonsvurdering og trygd
Landsorganisasjonen i Norge Et mer inkluderende arbeidsliv: Det skal være godt å jobbe Inkluderende arbeidsliv.
BEDRIFTSHELSETJENESTEN (1)
Seatrans Trade and operators 12 Chemical tankers 1 TC 2 Seismic 3 Paper/Industry 2 RO-RO 4 TC 3 Newbuildings.
HÅNDTERING AV SYKEMELDTE
Ny IA-avtale ”Aktiviserings og nærværsreformen”
Om regjeringens politikk for Inkludering av mennesker i utkanten av arbeidsmarkedet Spesialrådgiver Bjørn Halvorsen
Forsøk med Utdanningspermisjoner/ Utdanningsvikariater Seniorrådgiver Kirsten Nieuwejaar, Arbeids- og velferdsdirektoratet 14. Oktober 2008.
BRUK av bedriftshelsetjenester 2014 Status 2013 Hva kan LAMU anbefale ledelsen å bestille av tjenester i 2014? LAMUmøte 23. sept Cecil T. Grosch,
August 14 1 Presentasjon av Inkluderende Arbeidsliv Personalforum ved UiB, 26.mai 2004 Ved rådgiver Ingvild Eikeland Trygdeetatens Arbeidslivssenter.
IA-avtale og IA-arbeid i Bergen kommune
Bernt Kristian Berntsen Personal- og organisasjonssjef
Tilrettelegging med TG som virkemiddel gir mennesker muligheter!
Prosjekt Samhandling kommune, lege og NAV sykefravær
Meldemsmøte 11. november 2004 Inkluderende arbeidsliv Bakgrunn for arbeidet er et høyt og økende sykefravær, stadig lavere reell pensjonsalder, en avtakende.
Vigdis Solheim - Rikstrygdeverket Januar Attføringsmessa 2006 Det inkluderende arbeidsliv. Erfaringer og veien videre.
Inkluderende arbeidsliv sykefravær og legens rolle
Samarbeid mellom NAV Nord-Trøndelag og Nord-Trøndelag fylkeskommune (NTFK) om opplæring for l ærekandidater og lærlinger med behov for tilrettelegging,
IA-avtalen IA, Side 2 Myndighetene Arbeidstakere Arbeidsgivere.
Fornyet IA-avtale i 2014 Hva er nytt?. Fornyet IA-avtale i 2014 Hva er nytt?
Tillitsvalgtes rolle i IA-arbeidet. Likeverdige parter Arbeidsgiver og tillitsvalgt er likeverdige avtaleparter i virksomheten Medbestemmelse etter Hovedavtalen.
Fysioterapitjenesten Asker kommune Kommunalt råd for mennesker med nedsatt funksjonsevne –
IA-avtalen og HMS-arbeid i Halden kommune 10.januar 2014 – 31.desember 2018 ATV-kurs
Tillitsvalgtes rolle i IA- arbeidet 26.oktober 2009 Rådgivere Annelise Nilsen og Linda D.Andersen NAV Arbeidslivsenter.
Hossein Banitalebi Lege Oslo Akutten bedriftshelsetjeneste.
Hva er IA-avtalen? GRUNNOPPLÆRING NYE TILLITSVALGTE TRINN3 STAT: ARBEIDSRETT.
Ny IA - avtale Litt om IA, mye om annet Øyvind Steinklev, rådgiver NAV Arbeidslivssenter Aust-Agder.
Hva er IA-avtalen? Denne presentasjonen er oppdatert pr desember 2014.
Åsmund Nyhus Daglig leder
Fornyet IA-avtale i 2014 Hva var nytt?
Tillitsvalgte har en sentral og viktig rolle i IA
Revisjon av sentral godkjenning våren 2017
Presentasjon Kommunenes arbeid med økt sysselsetting av personer med nedsatt funksjonsevne.
Ungdom Samarbeidsavtale NAV – Fagopplæring om lærekandidater eller ungdom som har mål om grunnkompetanse.
Midtveisvurdering IA-avtalen 2016
Sykefravær / personalpolitikk
Utskrift av presentasjonen:

Arbeidsplassvurdering på oppdrag fra NAV

Formål og bakgrunn Som et virkemiddel i arbeidet med oppfølging av sykmeldte har NAV anledning til å honorere fysioterapeuter og ergoterapeuter som påtar seg å foreta arbeidsplassvurdering på oppdrag fra NAV Formålet med ordningen er at sykmelding kan unngås eller at arbeidet kan gjenopptas helt eller delvis Hensikten med ordningen er å bringe kvalifisert personell inn i arbeidet med å forebygge sykmelding/få sykmeldte tilbake i arbeid, og å forebygge senere sykefravær. Oppdraget inkluderer en funksjonsundersøkelse og et besøk på arbeidsplassen for å vurdere mulige tilretteleggingstiltak som kan føre til at arbeidet kan gjenopptas helt eller delvis eller forebygge sykefravær

Hva sier loven? Ordningen er avtalebasert og er ikke hjemlet i lov eller forskrift. Avslag kan derfor ikke påklages eller ankes.

Kompetansekrav fysioterapeuter For å kunne påta seg arbeidsplassvurdering på oppdrag fra NAV, skal et av følgende tre alternativer til kompetanse være oppfylt: spesialist i helse- og miljøarbeid bestått ukeskurset Helse- og miljøarbeid - et arbeidsmiljøperspektiv del 1 (tidligere Helse- og miljøarbeid for bedriftsfysioterapeuter del 1) - regi NFF, gjennomført i 2001 eller senere. Andre kurs med tilsvarende innhold og varighet kan også godkjennes. minst tre års praksis i minimum 50% stilling med forebyggende fysioterapi/ergonomi, for eksempel i bedriftshelsetjeneste NAVs intranett har lenke til alle aktuelle fysioterapeuter og ergoterapeuter Honorar utbetales av NAV for inntil 4 timer på oppdrag. Honorarsatsen er pt. 553,- kroner timen (L40).

Personkrets Ordningen gjelder arbeidstakere som mottar sykepenger, rehabiliteringspenger eller delvis uføreytelse. Ordningen gjelder også arbeidstakere som står i fare for å bli sykmeldte.

Hvordan søke? Alle parter kan ta initiativ til arbeidsplassvurdering, det vil si den sykmeldte selv, arbeidsgiver, behandlende lege eller NAV. Det er NAV som rekvirerer arbeidsplassvurdering etter avtale med den sykmeldte. Den sykmeldte arbeidstaker gjør deretter avtale direkte med fysioterapeuten eller ergoterapeuten om funksjonsundersøkelse og arbeidsplassbesøk. Den sykmeldte har ansvar for å informere arbeidsgiveren og for eventuell kontakt med tillitsvalgt eller verneombud.

Evaluering I 2002 ble ordningen evaluert internt i den gang RTV. Hovedkonklusjonene av evalueringen viste: Det ikke har kommet alvorlige motforestillinger mot selve ordningen. Det er et aktivt tiltak som er enkelt å utløse, og en ser nytten av rapporten fra fysioterapeuten i sykefraværsoppfølgingen. I den grad ordningen var brukt, synes den å ha ført sykmeldte tilbake til arbeid. Men nettopp ordningens omfang – lite brukt – tydet på at man sto over flere utfordringer. Hvordan ordningen skal kunne benyttes mest mulig hensiktsmessig fremover er avhengig av flere forhold. Nedenfor skisseres enkelte forhold som er relevante for videre bruk av ordningen. Forholdet til overlappende virkemidler som tilretteleggingstilskudd og honorar til bedriftshelsetjenesten. At ordningen ikke kunne brukes forebyggende. Og til slutt at det var manglende informasjon om ordningen.

Endringer etter at ordningen kom i 2001 Som en direkte følge av evalueringen er ordningen utvidet til også å gjelde ergoterapeuter og i tillegg kan ordningen brukes forebyggende. Informasjon om ordningen er på NAVs hjemmesider og på www.nav.no Informasjon om ordningen er også tatt med i virkemiddelheftet som beskriver NAVs virkemidler for et mer inkluderende arbeidsliv.

Forholdet til andre virkemidler Etter at ordningen med arbeidsplassvurdering trådte i kraft, har vi som kjent fått IA-avtalen med de økonomiske virkemidlene den stiller til rådighet for IA-virksomheter. Disse virkemidlene er Honorar til bedriftshelsetjenesten og Tilretteleggingstilskudd Vi antar at mange som tidligere kunne dra nytte av arbeidsplassvurdering, nå omfattes av IA-avtalen og at man benytter BHT honorar og tilretteleggingstilskudd der man tidligere benyttet arbeidsplassvurdering

Omfang Forbruket av ordningen har stabilisert seg på knapt 2 millioner kroner de siste årene.

Veien videre: Forenkling av regelverket for arbeidsrettede virkemidler og tiltak Arbeidsgruppe med representanter fra departementet og direktoratet utreder nå: Forslag til en tiltaksstruktur tilpasset den enkelte brukers behov, slik denne er reflektert gjennom behovs- og arbeidsevnevurderinger og aktivitetsplaner. Målet å forenkle regelverket slik at likeartede tiltak vurderes slått sammen, tiltak som ikke benyttes blir fjernet Vurdere ordninger som er hjemlet i folketrygdloven og de spesielle tiltakene som følger av IA-avtalen og herunder vurdere om arbeidsplassvurdering bør slås sammen med andre virkemidler som honorar til bedriftshelsetjeneste og/tilretteleggingstilskudd.