Strategisk plan for pasient- og pårørendeopplæring i Helse Nord

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Forslag til ny lov om kommunale helse- og omsorgstjenester Seniorrådgiver Liv Telle Stjørdal,
Advertisements

Legger dagens løsninger for e-meldinger til rette for god samhandling og dokumentasjonsprosess knyttet til fagområdene: Psykisk helsevern, barn, tverrfaglig.
Kompetanse i lys av samhandlingsreformen
KOORDINERING OG SAMHANDLING
- på lag med deg for din helse R e h a b i l i t e r i n g s k l i n i k k e n - på lag med deg for din helse R e h a b i l i t e r i n g s k l i n i k.
Samorganisering av sjeldenfeltet- hvilke muligheter gir dette for FOU? FOU- dag Frambu 5.april 2013 Odd Bakken og Terje Rootwelt Kvinne- og barneklinikken.
Avtale mellom RHFene og NAV  Oppdragsdok. HOD:  For å få en mer samordnet formidling av høreapparater skal det inngås avtaler om oppfølging og rehabilitering.
Om barn og unges mulighet for medvirkning
Legger dagens løsninger for e-meldinger til rette for god samhandling og dokumentasjonsprosess knyttet til polikliniske pasientforløp? Prosjektgruppen.
Oppfølgingstjenesten Psykisk helse og rus
LOVGRUNNLAG LOV OM PASIENTRETTIGHETER § 2-5: Pasient som har behov for langvarige og koordinerte helsetjenester, har rett til å få utarbeidet individuell.
Individuelle planer etter helse- og sosiallovgivningen
Samhandlingsreformen - nytt og endret lovverk
Opplæringstilbud rettet mot pasienter og pårørende Nasjonal kursdatabase.
Koordinerende enhet Brukerutvalget NLSH 13. Juni 2006.
12. september 2012 Samlingssjef Britt Rakvåg Roald
En nasjonal kompetansetjeneste •Etablert 2000 •5,2 fast ansatte •Forskning •Utvikling •Kompetansespredning.
Høreapparatformidlingen – hvor står vi Fagnettverksmøte 17. september 2009.
Arbeidsutvalg for tjenesteavtale 2 Retningslinjer for samarbeid i tilknytning til innleggelse, utskrivning, habilitering, rehabilitering og lærings- og.
Tilbud til mennesker med Huntington sykdom i Norge
Statssekretær Roger Ingebrigtsen Helse- og omsorgsdepartementet Norsk Dagkirurgisk forum, 8. januar 2010 Samhandling mellom primærhelsetjenesten og dagkururgiske.
Samhandlingsreformen og brukermedvirkning
Opplæring – i et helsepolitisk perspektiv
Norsk Audiografforening 6. november 2009
TELEMEDISIN I REHABILITERING Bodil Helene Bach Rådgiver e-helse og telemedisin, NST Fra prosjekt til tjeneste……?
Inngåelse av lovpålagte samarbeidsavtaler med kommunene i Midt-Norge Fagseminar Vestmo mars 2012 Elise Solheim Lovpålagte samarbeidsavtaler.
Lov om spesialisthelsetjenesten m.m.
Joachim Bjerkvik
HTV konferanse Program: –Status samhandlingsreformen – sett fra KS’ perspektiv” v/Therese Sivertsen er rådgiver i KS Helsesatsing region vest.
«Sammen om Kvalitet» Informasjon om kvalitet, kvalitetssystem og avvikssystem Kurs tillitsvalgte Utdanningsforbundet 23.mai 2013 Kjell Meen, kvalitetssjef.
Veileder for helse- og omsorgstjenester til innsatte i fengsel
Kompetanse og rekruttering. Likeverdig og høy kvalitet i alle barnehager Stortingsmelding om barnehagen i fremtiden, legges frem vår Gi tydelig.
Helhetlig habiliterings- /rehabiliteringstilbud til hørselshemmede i Helse Midt-Norge.
Tilbud til pasienter med tinnitus UNN, 27. og 28. sept 2007.
Delprosjektets status og framdriftsplan Prosjektleder Hilde Skyvulstad.
Kommunikasjon mellom nødetatene under krisehåndtering – Hva er gjort?
Samhandling Tilbudet til barn og unge Seksjon for habilitering v/ seksjonsleiar Solveig Glærum.
Senter for omsorgsforskning ved Høgskolen på Gjøvik Prosjektbasert fra 2005 Offisielt åpnet høsten 2006 Viktigste oppgaver –Et større forskningsprosjekt.
- på lag med deg for din helse R e h a b i l i t e r i n g s k l i n i k k e n - på lag med deg for din helse R e h a b i l i t e r i n g s k l i n i k.
TELEMEDISIN I REHABILITERING
BIKUBEN – Regionalt brukerstyrt senter
Samhandlingsreformen sett fra et pasientperspektiv
Strategidokument for de regionale helseforetakene Forskning som strategisk satsingsområde i spesialisthelsetjenesten.
Storskala utbredelse av elektronisk meldingsutveksling i helsetjenesten Prosjekt FUNNKe region nord Gerd Ersdal, medisinsk.
Erfaringer fra modellkommuneforsøket
SMIL – styrket mestring i livet Oslo,
Nasjonalt nettverk for læring og mestring innen feltet psykisk helse og rus Sigrid Bøthun, prosjektleder Oslo, 21. september 2011.
Oslo Universitetssykehus HF Nærmere barn og unge i Norge har foreldre som sliter med psykisk sykdom eller rusproblemer. Mange av disse barna får.
Samhandlingsreformen Avtaler Målsettingene med samhandlingsreformen er tredelt: Satse mer på å fremme helseforebygging for å redusere sykelighet og øke.
Velkommen!. Velkommen! Hvorfor trenger Norge et Faglig råd for PP-tjenesten?
Opplæring av pasienter og pårørende Fagdirektør Jan Eirik Thoresen.
Interesseorganisasjoner som inkluderer hele befolkningen Avdeling minoritetshelse og rehabilitering Rådgiver Gro S. Lopez.
Pasientforløp alkohol
PÅRØRENDE KOMPETANSE - er et senter for utvikling, spredning og implementering av pårørendetiltak innen psykisk helse. Pårørende Kompetanse – erfaringsformidling.
Senter for helsefremmende arbeid - fra avmakt til mestring
Samarbeidsavtale med tjenesteavtaler og rutiner
Opprettet 1. august 2005 Mikrobiologisk avdeling, UNN HF Her jobber; ! Regional smittevernlege/faglig leder Kirsten Gravningen ! Spesialrådgiver/regional.
Sammen om psykisk helse- og rusarbeid v/avdelingsdirektør Anette Mjelde, Helsedirektoratet Regional nettverkssamling for psykologer i kommunen - Midt-Norge,
Regional Planer PH og TSB Møte med RBU 31.august 2015 Sigrid Aas, rådgiver HMN, PH plan Elise Solheim, rådgiver HMN, TSB plan.
Tittel på ditt foredrag Sted, dato Foredragsholder Stillingstittel.
Rehabilitering i samhandlingsreformen Knut Tjeldnes, seniorrådgiver.
Brukermedvirkning i helseforskning i Norge Regional brukerkonferanse november 2015 May Britt Kjelsaas, rådgiver Helse Midt-Norge RHF helsefagavdelingen.
Evaluering av TSB fusjonen i Helse Midt-Norge i 2013/2014
Fokus på koordinerende enhet
Presentasjon av prosjektet ”Mestring på tvers” høst 2008
Standardisert pasientforløp Testikkelkreft
Regionalt Brukerutvalg
Oppfølging av regionale planer PH og TSB
Etablering av program for antikorrupsjon i Helse Midt-Norge
Koordinerende enhet (KE) i UNN
Utskrift av presentasjonen:

Strategisk plan for pasient- og pårørendeopplæring i Helse Nord 2013-2015 Elsa Hamre 18.oktober 2013

Pasient- og pårørendeopplæring Mål: Læring og mestring. Fokus på det helsepedagogiske arbeidet som fremmer bedre helse og gir økt livskvalitet. Det vil si bruk av teorier om menneskelig adferd, grupper, kommunikasjon, læring, mestring, medvirkningsteorier med mer. I arbeidet gjør man metodiske valg: Skal man ha gruppebasert eller individrettet tilbud? Differensiere på innhodet i tilbudet: Undervisning Rådgiving Veiledning En blanding av alle tre former ?

Brukermedvirkning Brukererfaringen er en sentral kunnskap for å nå målet om læring og mestring. Brukermedvirkning på tjenestenivå legger til rette for : Brukermedvirkning på individnivå Å legge til rette for brukermedvikning er avgjørende for å få god kvalitet  Kunnskapsutvikling i tjenesten. Fortellingen som kunnskapskilde.

Strategisk plan Oppdrag fra Helse Nord, mars 2011: Beskrive status for dagens pasient-og pårørendeopplæring. Beskrive utviklingsmuligheter. Bakgrunn: Behov for et samlende og rådgivende overordnet dokument for pasient-og pårørendeopplæring i Helse Nord. Gjennomgang/kartlegging av dagens status, ”hva har vi” og ”hva mangler vi”?

Hva skjer? Fagfolk, ansatte på LMS i alle HF, brukerrepresentanter, kommuner representert i planprosessen. Planen ble styrebehandlet sent i 2012, noe revidert i 2013. Vedtatt som retningsgivende for feltet. Helse Nord ber fagsjefene om å sikre at det i løpet av 2013 arrangeres møter i foretaket mellom leder av LMS, regional rådgiver og faglige ansvarlige for å planlegge og implementere planen (brev 25. juli 2013).

Overordnet mål  Pasient- og pårørendeopplæring skal være en integrert del av pasientforløpene. Pasient- og pårørendeopplæring skal skje i samhandling og med hensiktsmessig funksjonsfordeling mellom spesialist- og kommunehelsetjeneste og andre aktuelle aktører. Sikre reell brukermedvirkning og styrke brukerrollen. Styrke tilbud om helsepedagogisk kompetanse for fagpersonell. Pasient- og pårørendeopplæring skal utvikles systematisk og være av god kvalitet.

Oppdragsdokument 2013 Helseforetakene skal blant annet: • Følge opp regional strategiplan for pasient- og pårørendeopplæring. • Sørge for at avdelinger/klinikker har personell med definert ansvar for pasient- og pårørendeopplæring. Disse skal også være kontaktpersoner for lærings- og mestringssentrene.

Pasientopplæringsansvarlige Rapporten peker på fem satsningsområder som nevnt. Et av disse er pasientforløp og herunder opprettelse av pasientopplæringsansvarlige: ”Etablere pasientopplæringsansvarlige for individuell og gruppebasert opplæring i hver klinikk / avdeling. Pasientopplæringsansvarlige skal i samarbeid med ledelse ha oversikt og ansvar for opplæringstiltak” (strat.plan s.15).

Oppdragsdokument 2013 Helseforetakene skal blant annet: • Følge opp regional strategiplan for pasient- og pårørendeopplæring. • Sørge for at avdelinger/klinikker har personell med definert ansvar for pasient- og pårørendeopplæring. Disse skal også være kontaktpersoner for lærings- og mestringssentrene.

Pasientopplæringsansvarlige skal i samarbeid med LMS: Mål: Fremme og koordinere klinikkens/avdelingens pasient- og pårørendeopplæring, slik at opplæring blir en del av forløpene til pasienter med kronisk/langvarig sykdom og/eller funksjonsendringer (funksjonsbeskrivelse UNN) Delmål: Kartlegge eksisterende opplæringstilbud Kartlegge hvilke andre målgrupper som har behov for opplæringstilbud Opprette tiltak som bidrar til at opplæringen blir en integrert del av pasientforløpet (funksjonsbeskrivelse UNN)

Kompetansekrav- / planlegging innen fagfeltet i Helse Nord? Hvilke kunnskaper må til for å gi god kvalitet på opplæringen? Kartlegge, planlegge og følge opp?

Hvem gjør hva? Hvilke grupper har behov for tilbud: Individuelt / gruppebasert i pasientforløpet? Hva skal skje lokalt? Hva skal skje regionalt? Hva skal skje nasjonalt?

Takk for oppmerksomheten  Jeg ser fram til et positivt samarbeid for å kunne gi hørselsehemmede i nord et godt og likeverdig helsetilbud! Hva kan vi gjøre hver for oss og hva kan vi samarbeide om? PS: Aktiviteten inngår som en del av samarbeidsavtalene mellom HF og kommuner.