AREALIS : Samarbeid for enklere tilgang til areal-, plan- og miljøinformasjon Arvid Lillethun Statens kartverk.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Individuelle planer Foreldrekurs 2005.
Advertisements

Kultur- og naturreise Krigsminnelandskap Troms - formidling av kulturminner Lars Rogstad facebook.com/KNreise.
Frank Arntsen, Statens kartverk Møte i Faglig forum for Barentshavet og områdene utenfor Lofoten Tromsø 31. januar 2007.
NIJOS Norsk institutt for jord- og skogkartlegging
Norge digitalt – Status og vegen videre
Miljøstatusrapportering i Norge 1992: Første, digitale State of the Environment Norway presentert i Rio av GRID-Arendal 1996: Miljøtilstanden i Norge.
Ideseminar Universell utforming, miljø og bærekraft Kreativitet og nytenkning Sagene samfunnshus, 6 -7 desember 2005 Utfordringer og bakgrunn for seminaret.
Universell Utforming – regional samling Gruppeoppgaver.
Oppstart planprosess Høring av planprogram Vindmølle – Lars Hoem, Rye Informasjonsmøte Rye Bedehus Eirik Lind.
Skogbruksplanleggingen framover – rapport fra en arbeidsgruppe
Norconsult informasjonssystemer AS
Hva er planlegging? Hva mener vi med begrepet bærekraftig planlegging?
Nordisk GIS – konferanse 2003 Lillestrøm GisLink – kart og fagdata på nett Et samarbeidsprosjekt mellom Fylkesmannen i Møre og Romsdal og Fylkesmannen.
Embetsoppdrag 2004 Resultatområde Regional planlegging Resultatkrav: Fylkesmannen skal påse at nasjonal politikk formidles og ivaretas i behandlingen av.
Forvaltningsnivåenes roller i planleggingen
Kompetanseutvikling om universell utforming regionalt og lokalt i fylker og kommuner Plan for statlig samarbeid om utarbeidelse av program for arbeidet.
Handlingsplan for økt tilgjengelighet gjennom universell utforming Satsingen på pilotkommuner (tiltak BU 31) Forventninger til pilotkommunene Ekspedisjonssjef.
Pilotfylkesamling Innledning Gardermoen 11. juni 2009 Einar Lund, Miljøverndepartementet.
Trøndelag – verdensledende innen havbruk Muligheter og ønsker knyttet til areal Jørund Larsen Regionsjef, FHL Midtnorsk Havbrukslag.
Royal Norwegian Ministry of the Environment Frist for behandling av private forslag om regulering12 uker Rapporteringsplikt i reguleringssaker som tar.
Effektivisering av ansettelsesprosessen
Innsigelsesinstituttet
Arealsamling Stavanger 21 – 22 september 2004 Kartfesting av kjerneområder for landbruk Erik Anders Aurbakken rådgiver.
Regional transportplan Agder
- TIL NYTTE FOR SAMFUNNETSTEDSDATA GEODATAPLANEN 2013 KARTVERKET.
Aktørenes roller i planprosessene
Kommunal- og moderniseringsdepartementet Norsk mal: Startside ALTERNATIV A Tips for engelsk mal velg KMD mal ENG under ”oppsett”. Strandsoneforvaltning.
Datatilgang og datautveksling i Norge digitalt
Nordlandskartdagene GeoNordland 2005 Satsing på Arealis og Geovekst Magnar Bakksjø Enhet for plan og miljø Kultur- og miljøavdelingen.
Norge digitalt i Nordland
AREALIS I 9-K - samarbeid med Fylkesmannen Eidsfoss AREALIS I FULL SKALA - VESTFOLD FYLKE Tiltak og resultater Temakart som beslutningsgrunnlag.
1 Statsråd Åslaug Haga Osloregionens rådsmøte 30.mai 2006 Regjeringen vil bidra til å styrke Osloregionens kvaliteter og fortrinn.
Kommunenettverk for miljø og samfunnsutvikling Nettverk natur og kulturbasert nyskaping i Nord-Trøndelag? Turid Haugen, KS.
NIJOS-foredrag1 Data Hva er nødvendig å spesifisere om data i teknisk rammeverk for infrastruktur ? Først ser vi hva som står i Rammeverket nå.
Pressekonferanse 9. mai 2003 Statsråden St.meld. nr. 31 ( ) Storbymeldingen Om utvikling av storbypolitikk.
Planleggingens utfordringer
VS2010: Intensjoner og perspektiver sett fra Forskningsrådets side Kristin Danielsen Avdelingsdirektør Norges forskningsråd Oslo, 29. november 2005.
Fylkesmannen i Nordland I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I.
Geografiske informasjonssystem - en definisjon Et geografisk informasjonssystem (GIS) kan defineres som et system basert på datateknologi, for innsamling,
Oppgavemeldingen Kommunal- og forvaltningskomitéen 14. april 2015 Gunn Marit Helgesen, styreleder KS Tore O. Sandvik, leder fylkesordførerkollegiet.
Erfaringer fra samordning og koordinert innsats i Kultur- og naturreise. Hvilke muligheter gir åpne data? Lederseminar 11. mai 2015.
Planleggingens utfordringer Professor Tor Medalen Institutt for by- og regionplanlegging NTNU
Foto: Bjørn Erik Olsen Regionale utfordringer og regionale planer Greta Johansen Plankonferansen Foto: Thor-Wiggo Skille.
1 Innledning på plankonferansen Utbygging av IC-triangelet innen sammen om bedre og mer effektive planprosesser.
Ny planlov, nye muligheter Morten Strand, spesialrådgiver i KS.
NVF-seminar Forvaltningsreformen og samferdsel Plan- og beslutningsprosesser KVU/KS1-prosesser og planprosess etter plan- og bygningsloven Marit Winther.
Fylkesmannen i Nordland I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I.
Arealplaner i Norge digitalt Løsninger og bruksområder Arealplaner i Norge digitalt Løsninger og bruksområder.
GEODATAPLAN Presentasjon for komite for teknikk, kultur og fritid
FORENKLING AV RAPPORTERINGS-, DOKUMENTASJON- OG RUTINEKRAV I HELSE- OG OMSORGSSEKTOREN OG INNEN FYSISK PLANLEGGING, AREAL OG MILJØ.
Nordisk adressemøte Torshavn 29. – 30. mai 2007 Adressebegrepet - i Norge Finn E. Isaksen Senioringeniør Statens kartverk Kristiansand.
Dialog i plansaker Bodø 21. april Pbl. § 1-1, andre ledd Planlegging etter loven skal bidra til å samordne statlige, regionale og kommunale oppgaver.
Kommuneplanens arealdel Karttekniske utfordringer.
Plansamling - Hadeland Samhandling - effektive planprosesser Runa Bø – 3. november 2016 Bilde.
Norge Digitalt v/ Anne-Kirsten Stensby Statens kartverk Oslo.
Kommunal planlegging.
Samhandling for effektive planprosesser
Effektiv kommunal planlegging Oversiktlig plansystem med klar arbeidsdeling mellom plannivåene og plantypene Rådmannen må se kommunal planstrategi.
KOSTRA arbeidsgruppe rus- og psykisk helsearbeid
Samhandling om plan Fylkeskommunens rolle Regionalt planforum
VS2010: Intensjoner og perspektiver sett fra Forskningsrådets side
Samtidig innsats fra NAV og behandlere - fullt mulig!
Samhandling om plan Fylkeskommunens rolle Regionalt planforum
Dovrebanen gjennom Hamar – videre prosess kommunedelplan
Kommunal styring og planlegging av Helse- og omsorgtjenesten
Temadata - Geonorge - DOK
Regionalt samarbeid/ partnerskap
Plangrunnlaget Hilde Johansen Bakken Statens kartverk
Orientering om veiledere
kart.fosen.net – interkommunalt GIS-samarbeid
Utskrift av presentasjonen:

AREALIS : Samarbeid for enklere tilgang til areal-, plan- og miljøinformasjon Arvid Lillethun Statens kartverk

Situasjon i samfunnet Areal- og miljøforvaltning •stort press på areal •uhelige inngrep og forvaltning Planprosess •uryddig planprosess •vanskelig tilgjengelige saksdokumenter •mangler oversikt •forventet samspill mellom parter •kommunene får delegert myndighet •aktivt lokaldeokrati med mange parter (LA21)

Gamle og nye planer - vanskelig tilgjengelige

Informasjonen finnes - i skuffer og skap 8 arkivmeter Arealplaner i Ringsaker

AREALIS Arealklassifisering og dataformidling Et landsomfattende prosjekt for å gjøre areal-, miljø- og planinformasjon tilgjengelig i kommuner og fylker Fagmyndighet Planmyndighet Tidlig - Tydelig - Forutsigelig

AREALIS ide Samler og kvalitetssikrer Forvalteter Distriburerer bruker får mange ulike data - på ett sted - smidd over samme lest - tilpasset presentasjon - på samme format

Visjon for Arealis Det må etableres et landsdekkende og brukerstyrt samarbeid med målsetting å forenkle tilgangen til viktig kartfestet informasjon om arealverdier, miljø og ressurser. Etablering og forvaltning av slike kartdata på kommunalt, regionalt og nasjonalt nivå må spille sammen på en tjenlig måte, for å sikre kvalitet og unngå dobbeltarbeid.

Bedre areal- planlegging Fly- og sat. bilde Digitale kartdata Vei- data Grunnkartdata Eksisterende arealplan- og vernevedtak G A B D E K E G Eiendoms- data Posisjonsdata Miljø-/ressursdata Planteliv Geologi Kulturminner Dyreliv Landskap Markslag Landbruk Ledningsnett Marinbiologi Strandsone Geografisk informasjon AREALIS For å få til bedre planlegging på plandata og arealdata struktureres og det må etableres tekniske løsninger og organisering

AREALIS samler og distribuerer

AREALIS hovedtema Samlingen av informasjon i AREALIS organiseres i hovedtema. - en tematisk inndeling

Temai

•Mange pålegg, forskrifter, prosjekter mv genererer kart og koordinatfestede data –støy - forskrift til forurensingsloven –Forskrift om nedgraved oljetanker –Krav om konsekvensutredninger Tilgjengeliggjøring - gjenbruk Store verdier ligger dårlig utnyttet

AREALIS samarbeid for enklere tilgang til kartinformasjon om arealer og miljø Mange sentrale institusjoner DN, SFT, RA, SK, NGU, NIJOS, SSB Fiskeridir, Kulturdep, m.fl fylkeskommuner fylkesmannen kommuner

Informasjonsnettverk Alle fylkesnettverk etablert innen 1999 FYLKESKOMM FYLKESMANNEN KOMMUNER FISKERISJEF STATENS KARTVERK NASJONALE KILDER / BRUKERE FYLKESVIS DISTRIBUSJONS BASE

- Stor interesse for hverandres data - Stor innsats og engasjement fylker og kommuner - Stort behov for samordning - Videreføring i 2001