5 Kultur.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Beate Strøm Rådgiver ABM-utvikling
Advertisements

Etablering av effektiv produksjon på tvers av landegrenser
Kapittel 9: Vikingferder, kristning og rikssamling i Norge
Religioner og livssyn i dag
Aboriginere Et urfolk i Australia.
Identitet Skilpadde eller løk? GAUA feb KK 1.
Etiske modeller - hva er det?
8 Det politiske systemet i Norge
MANGFOLD I HVERDAGEN.
Mangfold og det flerkulturelle samfunn
KRL Av Karina Schjølberg
Egyptisk kunst og arkitektur
Læreplanen i eldre historie
Introduksjonssenteret
Margrethe Bals, Psykolog, PhD-student
1 Identitet – muslimske elever Se: S Østberg 2000.
6 Kulturmøter.
Kapittel 27. Minoriteter i Norge
Religioner og livssyn i dag
SAMENES NASJONALDAG 6. FEBRUAR.
c. Sett inn riktig form av adjektivene, med artikkel hvis nødvendig.
Et møte med samisk kultur - og en øvelse i Sketch Up
Kapittel 8 Hovedpunkter.
Kulturteori
Det norske utvandrersenteret
Identifisering og bruk av indikatorer
Informasjonsmøte 17. januar 2014
Det flerkulturelle samfunnet
Tekster om tro og livssyn
Undring Tro Viten.
DE SYV FAGOMRÅDENE I RAMMEPLANEN
Etnisitet i et minoritetsperspektiv. Cultural diversity Its social psychology Xenia Chryssochoou (2004) Sosial psykologiske forklaringsnivåer: Intrapersonlig.
SGO ETNISK SEGREGASJON. ETNISITET: BRUKSMÅTER Objektiv egenskap ved grupper (“ethnic identity”): nasjonalitet/nasjonalitetsbakgrunn, kultur,
Kjell Erik Øie Statssekretær
Regjeringens integreringspolitikk Statsråd Erna Solberg 19. april 2004.
Utdanningshistorie  Berit Bratholm:
Matematikk i samisk kultur
Det får da være grenser! Voksenrollen i 2009? Mattias Øhra 2009
Norsk, svensk, dansk, islandsk og færøysk
Samer – et urfolk i nord Vi er samer - Intro - YouTube
Kapittel 14 Samisk språk og kultur. Mål Gjere greie for nokre hovudtrekk ved samisk kultur Forklare kva som ligg i omgrepet fornorsking Gjere greie for.
Kapittel 5. Politikk og demokrati Del 3 Politikk og demokrati Denne delen skal hjelpe elevene til å nå følgende kompetansemål i læreplanen: 4a utforske.
Det flerkulturelle samfunnet Norge er et flerkulturelt samfunn. Svært forenklet betyr det at det bor folk fra mange kulturer her. I denne sammenhengen.
Kapittel 4. Kultur og religion Del 2 Kultur Denne delen skal hjelpe elevene til å nå følgende kompetansemål i læreplanen: 2e definere begrepet kultur og.
Kapittel 16. Arbeid for fred og menneskerettigheter Del 5 Internasjonale forhold Denne delen skal hjelpe elevene til å nå følgende kompetansemål i læreplanen:
Hva er kultur? Kultur er de ideer, verdier, regler, normer, koder og symboler som et menneske overtar fra den forrige generasjon, og som man forsøker å.
NORDISKE SPRÅK Norsk, svensk, dansk, islandsk og færøysk.
Kultur i endring Norge har gått fra å være nokså homogent til å bli et mer flerkulturelt samfunn I et flerkulturelt samfunn snakker vi ofte om etniske.
Nye former for deltakelse Fortsatt bruker rundt tre av fire velgere stemmeretten ved stortingsvalg, men valgdeltakelsen er på et lavt nivå sammenliknet.
Menneskerettigheter - kjennetegn Enkeltindividene har dem og statlige myndigheter skal oppfylle dem De er universelle De er normer med høy prioritet De.
| Mitt og ditt språk. Språket vårt blir påvirket av mange forhold geografi sosial status alder venner utdannelse kjønn.
Livssynshumanismen.
Kommer fra latin ”colere” som betyr å dyrke eller foredle
Ritualisering ved dødsfall
Kultur, kjønnsroller og samliv
Livssynshumanismen.
Religion i samfunnet.
Livssynshumanismen.
Kommunikasjon og kultur
Verdier Ikke fem punkter på en lapp, men det som kjennetegner livet og hvordan det leves. Utfordres eller befestes av vår etikk. Ofte ser vi at gode verdier.
JØDISK TRO OG TRADISJON
Buddhismen Av Victoria, Monica og Martine. Innhold  Livssyn og Religion  livet etter døden  Klesdrakt  Matretter  Musikk og språk.
Kapittel 14 Samisk språk og kultur
Hva er kultur? Kultur er den komplekse helheten som består av kunnskaper, trosformer, kunst, moral, juss og skikker, foruten alle de andre ferdighetene.
Religion og integrering
Religion og Identitet Lisa Stornes
Fagfornyelsen Høring av læreplanene 22.mai 2019
Utskrift av presentasjonen:

5 Kultur

Hva er kultur? Kultur er det som medlemmene i en sosial gruppe må vite og kunne for å fungere godt i gruppa. Kultur kommer til uttrykk gjennom språk, klær, religiøse ritualer osv.

Hva er kultur? En mer presis definisjon: Kultur er kunnskap, tro, kunst, lover, moral, skikker, ferdigheter og vaner som folk har lært i egenskap av å være medlemmer av et samfunn.

Hva er kultur? Kulturen er skikkene, verdiene og væremåtene som blir overført fra generasjon til generasjon. Kulturen er menneskeskapt og tillært.

Finnes det en norsk kultur?

Finnes det en norsk kultur? Eller lever flere kulturer lever side om side, mens noen kulturelle trekk dominerer? Vi kan si at vi har en norsk hovedkultur og mange delkulturer.

Finnes det en norsk kultur? Det fins flere forskjellige etniske grupper eller minoritetskulturer i Norge. I Norge lever mange minoriteter fra andre land. Vi bruker ordet minoriteter om grupper som er i mindretall.

Finnes det en norsk kultur? Det norske samfunnet har endret seg fra å være et ganske homogent eller ensartet samfunn til å bli et heterogent eller mangfoldig samfunn med større variasjon og større ulikheter i levemåte.

Religion – en viktig del av kulturen Religion forklarer hvordan verden og menneskene ble til. Religion gir et verdensbilde og forklarer menneskenes funksjon i verden.

Religion – en viktig del av kulturen Religion gir et grunnlag for verdier og normer i samfunnet. Religion har ritualer ved viktige begivenheter i livet, som fødsel, overgang fra barn til voksen, giftermål og død.

Etnisitet Etnisiteten sier noe om hvilken gruppe av mennesker vi tilhører – en gruppe som har samme språk og kultur. Etnisiteten er også en del av identitetsbildet vårt.

Samisk kultur

Samisk kultur Den samiske folkegruppa omfatter i dag omkring 50 000 personer, bosatt i Norge, Sverige, Finland og Russland.

Samisk kultur Samene i Norge har politisk status som urfolk og har derfor visse særrettigheter som har til formål å ta vare på samiske næringer og tradisjoner.

Samisk kultur Urfolk er folk som helt eller delvis har bevart sin tradisjonelle kultur, og som levde i et bestemt landområde før storsamfunnet overtok det, eller før den staten de nå er en del av, ble etablert.

Samisk kultur Samisk kultur: Grunnleggende forskjellig fra norsk kultur. Eget språk. Naturnære leveveier som reindrift og fiske. Opprinnelig et livssyn basert på en naturreligion.

Samisk kultur Fra midten av 1800-tallet og fram 1960- årene ble den samiske befolkningen i Norge utsatt for en systematisk og kulturundertrykkende fornorskingspolitikk. Det er mange urfolk i verden i dag som ikke har de samme rettighetene som samefolket har i Norge.