Om Mikael Niemis Populärmusik från Vittula (2000)

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Darren Shan Av Anja Olsen Av Anja Olsen.
Advertisements

Skjønnlitteratur FANTASI og VIRKELIGHET Kpt 7, Kontekst Basisbok
Vi har to typer tekster i fagplanen i norsk.
Hva slags spørsmål skal man stille på hvilke nivåer?
Novelle En novelle er en skjønnlitterær fortelling.
Bokanmeldelser..
Hva sier den nye læreplanen i norsk (K06) om skriveopplæring?
Religioner og livssyn i dag
Tolkning og analyse Sigrun Eckhoff rev jan 2009.
Forfatterstudium Jonas Lie.
EPISK DIKTNING inkl novelle
Hurra for Barns rettigheter! De blir 23 år i år
SOSIAL KOMPETANSE. BARNEHAGEN SKAL FORMIDLE VERDIER OG KULTUR, GI ROM FOR BARNS EGNE KULTURSKAPNING OG BIDRA TIL AT ALLE BARN FÅR OPPLEVE GLEDE OG MESTRING.
Håndverk Tro Makt Symbolikk Noe å leve av? Identitet Periode Stil Funn
Roman- og novelleanalyse
Tips til lesing av fagtekster (kopiert fra Rune Flikkes notat)
Samfunnskritikk og barnelitteratur
Fra svart satire til barnebok
Om å skrive om litterære tekster
Arbeidsmåter i KRL Alf Rolin.
Om Ingeborg Arvolas Forsiktig glass (2004)
Kunsten å lese skjønnlitteratur
Populärmusik från Vittula
Om å skrive om litterære tekster
Om Mikael Niemis Populärmusik från Vittula (2000)
Om Ingeborg Arvolas Forsiktig glass (2004)
Virkelighetskontrakt - når en tekst hevder å beskrive den virkelighet som er felles for forfatter og leser.
Kapittel 2: Episk diktning
Essay er en skriftlig sjanger.
NYREALISMEN Realismen på 1800-tallet ble avløst av nyromantikken og heimstaddiktningen på slutten av 1800-tallet og begynnelsen av tallet.
Kulturteori
En historie om folkediktning og eventyr
 En modig leder  Mangel på kvalifisert arbeidskraft  Noen så mitt potensial  Noen tok seg tid for å forklare  Noen ble av og til irritert på grunn.
Litterære virkemidler
Å stable en egen identitet på bena Om kropp, språk og identitet i Lars Amund Vaages roman Kunsten å gå (2002)
DE SYV FAGOMRÅDENE I RAMMEPLANEN
Fortelling Novelle Roman
Litteraturhistorie
“Disippel-høring”.
Litterær antropologi HIS2132 Høst sept
Kvalitative forskningsmetoder
Shanti - Er det sider ved ditt religiøse liv du synes er for privat til å snakke om? -...[tenker lenge] jeg synes det med menstruasjonen. I India er det.
Drop-In metoden En metode for å veilede elever til en mer positiv elevrolle Fra bekymring til forandring gjennom samtale, veiledning og oppfølging Utviklet.
Exfac for historieprogrammet Gruppeundervisning våren 2005
Om hellige skrifter.
Moderne samtidsromaner 2 – tendenser på og 2000-tallet
Moderne samtidsromaner 1 – tendenser på og 1980-tallet
FILMKUNNSKAP DRAMATISK STRUKTUR. KLASSISK FILM Forsiktig med filmatiske virkemidler Forsiktig med filmatiske virkemidler Handlingen skjer i en bestemt.
Sjangerlære Husk A-bok, 8. klasse og B-bok 10. klasse.
Trollkrittet av Zinken Hopp
Filmanalyse.
1890-årene - Hamsuns Pan LUT, årene – et omdiskutert periodebegrep Nyromantikk Dekadanse Symbolisme Modernisme.
Litteraturen etter Det globaliserte samfunnet Vekst, velstand og markedsøkonomi Varer kapital og ideer krysser grenser Kunnskap og teknologi nye.
Kapittel 7 Analyse Å analysere sammensatte tekster bilde – film -reklame SG- design/Fotolia.
Kapittel 7 Analyse Å analysere noveller SG- design/Fotolia.
Kapittel 9 Kulturmøter i samtidstekster Karin Beate Nøsterud/NTB scanpix.
Hva er kultur? Kultur er de ideer, verdier, regler, normer, koder og symboler som et menneske overtar fra den forrige generasjon, og som man forsøker å.
JORDENS BARN - teologi i og med naturen Vandring i Bibelens tekster med samisk tradisjon som veiviser Tore Johnsen.
Kapittel 7 Analyse Å analysere lyrikk SG- design/Fotolia.
Kapittel 9 Postmodernisme og realisme – 1980 til i dag.
HISTORISK- BIOGRAFISK METODE. Mer moderat forhold mellom litteratur og historie. Også her er man opptatt av kontekst, men i form av avsender og forfatter.
REALISME Kjennetegn ved ulike retninger på 1800-tallet.
Adaptasjon Fra bok til film. Adaptasjon: overføring eller tilpasning Bok – film Film – teater Dataspill – film Film – dataspill osv.
| Kulturmøte og kulturkonfliktar
Verdier Ikke fem punkter på en lapp, men det som kjennetegner livet og hvordan det leves. Utfordres eller befestes av vår etikk. Ofte ser vi at gode verdier.
Kapittel 12 Litteratur på 1700-tallet
DET MODERNE GJENNOMBRUDD - REALISMEN/NATURALISMEN (ca )
Kurs 9.3 s.384 Å analysere tekst Novelle
Analysere og tolke eventyr
SG- design/Fotolia Kapittel 7 Analyse Å analysere noveller.
Utskrift av presentasjonen:

Om Mikael Niemis Populärmusik från Vittula (2000) Et vedheng i nord Om Mikael Niemis Populärmusik från Vittula (2000)

Kulturmøter og kulturkonflikter ”Stilætthælan planta i tre kultura her står jeg” (Bente Pedersen)

Presentasjon av boken Når? Hvor? Hva? 1960/70-tallet Tornedalen i Pajala, i et område som kalles Vittula på folkemunne Hva? Romanen beskriver blant annet den språklige og menneskelige mindreverdighetsfølelsen i Pajala, sett gjennom øynene til Mattis

Presentasjon av forfatteren og hans forfatterskap Mikael Niemi (1959) er født og oppvokst i Pajala Utgivelser Näsblod under högmässan (1988) Mitt i skallen! (1988) Änglar med mausergevär (1989) Med rötter häruppe (1989) Kyrkdjävulen (1994) Blodsugarna (1997) Populärmusik från Vittula (2000) Svålhålet (2004) Mannen som dog som en lax (2006)

Tenkepause Hvordan kan vi plassere i forhold til de andre pensumromanene (tematisk og formelt)?

Tittelen Populærmusik Vittula Geografi, språk og kultur

Suggererende skrøner Folkekultur Magisk realisme Grotesk realisme Humor og ironi Magisk realisme Grotesk realisme Karneval Romansjangeren

Magisk realisme Litteratur hvor grensene mellom det rasjonelle og det irrasjonelle viskes ut, blir ofte kalt magisk realisme. Ved å tøye den realistiske tekstens grenser åpner den magiske realismen opp for andre måter å oppleve virkeligheten på. Det som skiller magisk realisme fra annen fantastisk litteratur, er at uforklarlige fenomener skjer i ellers realistiske omgivelser, og at personene opplever dem som en naturlig del av tilværelsen.

Grotesk realisme Begrepet stammer fra Bakhtin Den groteske realisme har en subjektiv og ensidig fortellerholdning, inneholder uvanlig mange og er preget av sterkt overdrevne skildringer

Karneval Karnevalet har sterke tradisjoner i europeisk folklore: Et vrengebilde av virkeligheten Den sosiale avstanden mellom folk opphører Det groteske og det høyverdige lever side om side

Karneval Karnevalistisk litteratur: En omvendt form for logikk som snur verden på hodet Tilværelsens ordnede strukturer og moral holdes tilbake Eks: Ludvig Holbergs Nils Klims underjordiske reise som kom på latin i 1741. Boken har opprørske og samfunnskritiske elementer, humoristisk skildret i en ”omvendt” verden som helten møter på sin reise

Romansjangeren En folkelig kunstform Mangfoldighet Ekspansivitet

Humor En måte å appellere til lesere fra forskjellige sosiale- og kulturelle lag Er romanen kun en underholdningsroman?

Kulturmøter og kulturkonflikter Romanen skildrer en brytningstid i Nord-Sverige Kulturmøter: Tre kulturer møtes: den tornedalsfinske, den finske og den svenske Språklige møter: Det svenske og meänkieli (tornedalsfinsk) Esperanto I tillegg kommer de internasjonale kulturelle og språklige kontaktene

Kulturmøter og kulturkonflikter Det globale vs. Det lokale Kulturell motstand * Identitet som fortelling (jmf. Kunsten å gå av Lars Amund Vaage)

Fra perm til skjerm: Bok og film i skolen Filmen kom i 2004 Filmregissør Reza Bagher

Fra perm til skjerm: Bok og film i skolen Skolens norskundervisning har liten tradisjon for å nærlese film. Det kan derfor være lurt å gi god tid til innledende øvelser knyttet til kortfilm og filmens fortellermåte. Nettstedet YouTube har flere kortfilmer som kan brukes, og flere kommer stadig til. Den norske animasjonsstudenten Lasse Gjertsen har flere snutter til inspirasjon og illustrasjon av blant annet klipping, montasje og lyd.  

Fra perm til skjerm: Bok og film i skolen I en sammenligning av bok og film er det fort å falle i grøfta med en forutinntatt mening om at ”boka er bedre”. Det er nok mer fruktbart å studere bok og film med et annet utgangspunkt enn om filmen kopierer boken til punkt og prikke, f.eks: Gutten som ville være en av gutta av Lars Saabye Christensen og Ti kniver i hjertet av Marius Holst eller Høyere enn himmelen av Klaus Hagerup.

Fra perm til skjerm: Bok og film i skolen Oppgaver til bok og film: Hvilke endringer er gjort i handling og persongalleri fra bok til film? Hvorfor tror du det er blitt slik? Hvordan forteller filmen med hensyn til iscenesetting, kinematografi, lyd og klipping i anslag og avslutning? Sammenhold dette med en nærlesing av første og siste avsnitt i boken. Hva finner du av likheter og forskjeller? Velg tre parallelle scener i bok og film og gjør det samme som i forrige oppgave. Velg ut et bestemt motiv og let etter spor i bok og film.

Tenkepause Gi en presentasjon av romanen og forklar hvordan 1. kapittel (”där Pajala tar klivet in i nutiden, musik uppstår och två småpojkar ger sig av med lätt packning”) passer inn i romanen som helhet. Gi en presentasjon av romanen og forklar hvordan 7. kapittel (”om rockmiusik, dess inverkan på det täcka könet och det vådliga i att kliva på utan att knacka”) passer inn i romanen som helhet.

Tenkepause Hva slags miljø utspiller romanen seg i (geografisk, sosialt, kulturelt og ideologisk)? Nevn de viktigeste personene i romanen? Hva slags relasjon er det mellom personene? Representerer personene ulike livssyn, roller…? Hvordan står personene i forhold til miljøet (innenfor, utanfor, i konflikt, tilpassing…) Hvordan blir det fortalt? Komposisjon, fortellerposisjon? Hvordan vil du karakterisere språket: dialektpreget, talemålsnært, poetisk, nøkternt, ordrikt, minimalistisk? Hva handler romanen om? Tematikk?