Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Om å skrive om litterære tekster

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Om å skrive om litterære tekster"— Utskrift av presentasjonen:

1 Om å skrive om litterære tekster
Tekst og tolking Om å skrive om litterære tekster

2 Hva er (litterær) tolkning?
Når vi tolker en tekst, prøver vi å formulere en helhetsforståelse av meningsinnholdet i teksten. Vi kan kanskje si at en tolkning ”gjør om” den litterære teksten til en ny tekst, som er en slags forklaring av den opprinnelige teksten.

3 Hvordan komme i gang? Enten : Lage disposisjon og deretter fylle ut punktene i disposisjonen. Eller: Skriv løs! (Kanskje du vil lage disposisjonen underveis.)

4 Fire måter å starte en litterær tolkning på
Begynn med en kort presentasjon av forfatter og forfatterskap Begynn med et kjent (litterært) sitat Begynn med en scene eller replikk fra teksten Begynn med en scenisk, fortellende innledning

5 Forslag til momentliste i arbeid med episke tekster
Hva blir fortalt? Handling Hvordan blir det fortalt, og hvilken virkning har denne fortellemåten? Fortellerposisjon Tekstens komposisjon Personskildring Miljøskildring Språk Hvorfor blir det fortalt? Hva formidler fortellingen? Tolkning

6 Men dette er bare noen forslag
I startfasen bør du notere deg alle ideer (vent med å være kritisk). Du bør være åpen, nysgjerrig, undersøkende og offensiv. Når arbeidet nærmer seg slutten, kan du bli mer kritisk og vurderende.


Laste ned ppt "Om å skrive om litterære tekster"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google