Mål- og resultatstyring i Hedmark fylkeskommune

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Teknologi i klasserommet
Advertisements

IKT 1 Elementer av kundeveiledning  Informasjon om rettigheter o.l.  Oppfølging etter kjøp  Produktinformasjon  Hjelp til å bruke produkt  Hjelp til.
Veiledning i gevinstrealisering ved innføring av elektronisk handel
Samarbeid om europapolitisk deltakelse Gunn Marit Helgesen Leder i internasjonalt fagpolitisk utvalg Oslo,
Økt kvalitet som siktemål Forslag på veiledning til de 5 nye punktene på arbeidstid – i PBL – A området –
Arbeidsgruppe for bekjempelse av fallende gjenstander
Prosesstyring som styringsverktøy
Markedsføring kommunikasjon. Markedsføring  Markedsføring – muligheten og nødvendigheten til muligheten og nødvendigheten til suksess. suksess.
Synlighet - Bruk av web og sosiale medier
SPØRREUNDERSØKELSER dilemma og utfordringer
Planarbeid og risikovurderinger
Av Beate Magerholm, Drammen kommune
LederAkademiet bygger fremtidens bedrift. Hvordan vil fremtidens bedrift se ut ? Er det noen signaler i horisonten ?
Fremtidens folkehelsearbeid
Kompetansekartlegging
Forside/oversikt Fag / tema
Private høyskolers rapportering til departementet
Sosiologi i barnehagen
Strategikart 2011 med noen gjennomgående mål
”Når vi bestemmer selv”
Kommunesammenslåinger i Vestfold – Rådmannens ansvar og rolle
Regionale seminarer om økonomiske virkemidler i samhandlingsreformen og styringsdata Direktør Gudrun Haabeth Grindaker, KS.
Hvordan lykkes med et prosjekt?
Økt satsing på felles markedstiltak? Trond Davidsen, 2. mars 2006.
Visjon Enklere, sikrere og artigere seilflyging For å nå vår visjon legger vi følgende til grunn: Seilflyging skal være en utfordrende aktivitet som utøves.
Velkommen til plandialogdag Marit Moe, KS Nord-Trøndelag Roald Huseth, Fylkesmannen i Nord-Trøndelag Karl-Heinz Cegla, Nord-Trøndelag fylkeskommune.
Sikkerhetsforum ”Tap anker og posisjon” Morten Bøhlerengen Norges Rederiforbund.
Ny handlingsplan for økt tilgjengelighet i Presentasjon - Soria Moria erklæringen - Statsbudsjettet for 2007.
Kompetanseutvikling om universell utforming regionalt og lokalt i fylker og kommuner Plan for statlig samarbeid om utarbeidelse av program for arbeidet.
Kompetanseutvikling om universell utforming regionalt og lokalt i fylker og kommuner Plan for statlig samarbeid om utarbeidelse av program for arbeidet.
Alle ansatte må involveres Hvordan tilrettelegge HMS-arbeidet i mindre energibedrifter? Rica Nidelven Hotel Trondheim, 26. – 27.januar 2011 Eirik.
HMS i de lokale og regionale energibedriftene Hvordan ivaretar bedriftene helse, miljø og sikkerhet? KS Bedriftenes Møteplass 2011, 17.februar.
Definere og velge hovedmål og delmål
Miljøinformasjon og skogbruksplanlegging Hva bør vektlegges i utformingen av nye metoder og tilrettelegging av miljødata?
HORDALAND MUSIKKRÅD Konferanse for lokale musikkråd Bergen, 12. – 13. mars 2010.
Folkehelse og universell utforming
Prosjekt tidlig innsats
"God bagasje på livets reise."
Hvordan holde orden i eget hus? Internkontrollforskriften
Departementets styring og styrenes rolle
Side 1 Situasjonsanalyse 9K Jørund K Nilsen Laholmen 13. mars 2003 Situasjonsanalyse 9K.
Vest-Agder fylkeskommune en drivkraft for utvikling Folkestyre – kompetanse - samarbeid.
Tilskudd til forebygging av uønskede svangerskap og abort 2015
Missional menighet – missionale kristne Tiden – kallet - veien Hva kommer dette til uttrykk i vår kultur – her hos oss? Fotfeste kan svikte.. Vi kan.
Hjemmel og styrke til å styre fastlegene? Tromsø 25. mai 2010.
Verdiskaping gjennom mangfold Statssekretær Oluf Ulseth (H) Oslo, 6. november 2002.
Myter – organisasjon og ledelse i barnehagen
OPPGAVER MÅL TEKNOLOGI.
Kultur og helse – forskning Kunst, kultur og helse – Bergen 15. juni 2005.
Planlegging. I kommunene er målene formulert på ulike måter, men de fleste har mål som er knyttet til følgende tema: Levekår og livskvalitet Boliger.
RAMMEPLAN I PRAKSIS. Målet med rammeplanen er å gi styrer, pedagogiske ledere og det øvrige personalet en forpliktende ramme for planlegging, gjennomføring.
Gir kultur evig liv? Kultur og helse Fylkeskulturkonferansen 2004 Øyer november Prosjektleder FOLK 2 Margunn Skjei Knudtsen Nord-Trøndelag fylkeskommune.
Samfunnsviternes miljøpolitikk. Samfunnsviterne og Akademikernes klima- og miljøpolitikk Samfunnsviterne slutter seg til Akademikernes klima- og miljøpolitiske.
Nettverk for virksomhetsstyring Risikostyring v/ Anette P. Simonsen, DFØ v/ Christine Vik, DFØ 17. Februar 2016.
Dialogkonferanse Behovene
Erfaringer med bruk av BedreVANN i kommunen Vi ønsker å få inn eksempler på bruk fra deltakerkommunene - Frist: Vi vil formidle tips og erfaringer.
Et verktøy for helhetlig styring Har kommunene behov for et verktøy for helhetlig styring? Markedsundersøkelse og utvikling av styringsverktøy.
Ung i Buskerud 2017 Lampeland 26. januar 2017.
Orientering til styret om AMUS mars 2017
Klubbens styrearbeid i praksis
Internkontroll Pilotnettverk
Klimaveikart Agder Presentasjon for kommuner og regionråd
Klimaveikart Agder Presentasjon for kommuner og regionråd
Fem faser når plan- og byggesaksområdet skal fornyes..
RULLERING HOVEDPLAN FOR FYSISK AKTIVITET, IDRETT OG FRILUFTSLIV
utfordringer i en ny region
Prosjektoppgavens helhetsbilde
Døden.
Strategisk hierarki Regnskap AS.
Utskrift av presentasjonen:

Mål- og resultatstyring i Hedmark fylkeskommune Hedmark fylkeskommune er en mangeartet virksomhet – utfordrende i styringssammenheng !

Innhold Forankring av mål- og resultatstyring i Hedmark fylkeskommune Hvordan måle kultur Gjennomførte og planlagte endringer for å legge til rette for bedre styring

Forankring av arbeidet med virksomhetsstyring Kan her kort informere om at fylkeskommunen har tatt i bruk et eget system for virksomhetsstyring, Corporater. Det er hensiktsmessig og effektiv for fylkeskommunen å samle styringsinformasjonen ETT STED og at man har tilgang til samme informasjon. Vi mangler ikke data ! MEN vi har manglet et sted hvor vi kan systematisere og strukturere RELEVANT STYRINGSINFORMASJON ETT STED ! Egen arbeidsgruppe la frem rapport om rammer for virksomhetsstyring i Hedmark fylkeskommune, mars 2009 Egen faggruppe for virksomhetsstyring la frem plan for innføring av virksomhetsstyringssystem, august 2010

Virksomhetsstyring i Hedmark fylkeskommune «Virksomhetsstyring er fylkeskommunens samlede prosesser som omfatter arbeidet med å: - Sette mål og planlegge hvordan mål skal nås - Velge resultatindikatorer - Måle, analysere, rapportere og kommunisere resultater - Vurdere alternative tiltak - Følge opp at tiltak får effekt» Vi skal styre virksomheten ved mål- og resultatstyring ! Det å styre virksomheten ved mål- og resultatstyring betyr ikke at man kun skal fokusere på tall og 100% målbare forhold – dette kommer jeg nærmere tilbake til, men synes det er riktig å bemerke det allerede her. Alle

Viktige poeng Både kvantitative og kvalitative mål Sammenligne med seg selv over tid Få oversikt over virksomheten Bruke resultatinformasjonen i utviklingsarbeidet og i kommunikasjonen intern og eksternt

Kan vi måle kultur ? Fra budsjettproposisjonen til kulturdepartementet (2012): «Kunst, kultur, idrett og friluftsliv gjør samfunnet rikere og mer mangfoldig, og er avgjørende for folks livskvalitet og utvikling» «Kunsten utfordrer og utvikler oss som enkeltmennesker og samfunn» «Regjeringen vil videre jobbe for at alle som ønsker det, skal få tilgang til kulturopplevelser og mulighet til å delta aktivt»

Resultatkjeden Mennesker, bygninger/ utstyr penger Planlegging, øving, Innsats-faktorer Aktiviteter Produkter/ tjenester Bruker-effekter Samfunns-effekter Mennesker, bygninger/ utstyr penger Planlegging, øving, rigging, markeds- føring mv. Utstilling, konsert, teaterstykke/ oppsetting Opplevd tilfredshet, ny innsikt/ kunnskap Et rikere samfunn, fellesskap, mangfold Godt verktøy for å skaffe seg et helhetsbilde av virksomheten og indikere årsaks- virkningssammenhengene Jo lengre til høyre i resultatkjeden: vanskeligere å måle, men ikke mindre viktig !

Om mål og resultatindikatorer Målene (og delmålene) kan være lite konkrete og vanskelige å måle direkte Benytter derfor resultatindikatorer for å kunne vurdere om man er på vei mot målet Resultatindikatorene bør være mest mulig stabile over tid – slik at man kan sammenligne med seg selv Bør ha resultatindikatorer langs hele resultatkjeden

Resultatkjeden Godt verktøy for å skaffe seg et helhetsbilde av virksomheten og indikere årsaks- virkningssammenhengene

Mål og resultatindikatorer – eksempel

Avslutningsvis Resultatmåling kan gi viktige læringsimpulser Når man har fått kunnskap om resultater, kan det bidra til at det blir enklere å formulere klare mål for virksomheten God følelse å ha oversikt !