Forskning som grunnlag for studiekvalitet Rektor Sigmund Grønmo Nasjonalt seminar – Forskning i utdanningen Bergen 3. april 2008.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Jan Fridthjof Bernt: Kvalitetsreformen en trussel mot forskningsbasert undervisning? Foredrag på nasjonal konferanse «Forskning i utdanningen» Bergen 3.
Advertisements

Rammevilkårene for forskning i utdanningen Toril Johansson, ekspedisjonssjef Universitets- og høyskoleavdelingen.
Nina K. Vøllestad Avdeling for helsefag Institutt for helse og samfunn Det medisinske fakultet TRANSFORMASJON AV VITENSKAPELIGE TENKE -, ARBEIDS- OG VURDERINGSMÅTER.
HVA ER GOD UNDERVISNING –PÅ HØGSKOLENIVÅ?
Studiekvalitet Master i flerkulturelt forebyggende arbeid med barn og unge Dosent Hilde Larsen Damsgaard, november 2013.
Forskningsbasert?. StLs definisjoner »Forelesere –Med aktivt forhold til FoU –Som kjenner vitenskapelig metode –Som er oppdatert på sitt fagfelt –Som.
GFU Holmsbu 2.-3.februar 2012 HH Strategiplan HiOA - fra GFU.
Sektoranalyse av private høyskoler NPHs nettverkskonferanse, 11. oktober 2007.
UH-nett Vest og Profesjonalisering gjennom internasjonalisering Det 72. norske bibliotekmøte på Hamar Lene Bakke.
Samarbeid for suksess - universitetssykehusfunksjonen Universitetsdirektør Gunn-Elin Aa. Bjørneboe.
Stjernø – Karlsen - fagskolene Dekan Kathrine Skretting, NTNU NOKUT-konferansen 2009.
Rapportering til departementet Seminar NPH, 16. januar 2007.
Inga Bostad / Viserektor Arbeid med kvalitet i undervisning og utdanning ved UiO Seminar: Evaluering av kvalitet i undervisning og utdanning, 23. april.
Forskningsseminar : Forskning og utdanning Får vi det vi trenger – og trenger vi det vi får? Åpning ved President Marianne Harg.
Hva er god undervisning? Doris Jorde, Viserektor.
1 TRENDER forskning, utdanning og nyskaping Utkast
1 Veien videre for Høgskolen i Østfold Hans Blom Rektor HiØ.
Hvordan bygge gode fagmiljøer? Konsentrasjon og samarbeid Torunn Lauvdal Rektor Universitetet i Agder.
Rune Nilsen prorektor.
SAMFUNNSVITENSKAPELIGE PROBLEMSTILLINGER
Bibliotek som støtte for forskning og utdanning. Fra en høgskolerektors ståsted Lise Iversen Kulbrandstad,
Presentasjon ved Knut Hove på allmøte
Arne Tronsmo UU-leder IKBM
Presentasjon av NVH med vekt på strategiske utfordringer Styreseminar 4. september 2008 Lars Moe.
Avd. direktør Joar Nybo, Kunnskapsdepartementet
Jan Fridthjof Bernt: Hvordan kan vi sikre til til forskning? Foredrag på seminar «Etter kvalitetsreformen: har vi tid til å forske?» Universitets- og høgskolerådet.
Nærings-ph.d Lise V. Sund ” Vilje til forskning ” …Samspillet mellom bedrifter og forskningsinstitusjoner skal styrkes gjennom etableringen.
Forskningsrådets policy for forskning ved de statlige høgskolene Bakgrunn: Nye rammebetingelser Universitets- og høgskoleloven av 2005 Rådets høgskolestrategi.
Sett under ett Ny struktur i høyere utdanning Stjernøutvalgets innstilling Irene Dahl Andersen.
Høgskolen i Oslo Profesjonsutdanningenes utvikling i UH-sektoren UHR-seminar Sissel Østberg Rektor HiO.
Om Kunnskapsdepartementets forskningssatsinger
HiAk - RFF Intensjonsavtalen mellom RFF og HiAk har materialisert flere handlinger. Det skal arbeides med flere prosjekter innenfor: PPU – planlegge oppstart.
Relevant utdanning med høy kvalitet – realistiske forventninger til norsk høyere utdanning Marianne Harg, president i Tekna NOKUT-konferansen
1 Forskningsbasert undervisning i teknisk- naturvitenskapelige fag – muligheter og utfordringer John Håkon Husøy (prodekan for forskning/professor ved.
Forksningsbasert undervisning
Finansieringssystemet
Forskning på fagskole. NUFHS møte Arne Roar Lier Høgskolen i Oslo og Akershus
Ekspertgruppe for finansiering av universiteter og høyskoler Kort om mandatet og gruppens arbeid Torbjørn Hægeland 14. mai 2014.
1 Struktur og kvalitet i norsk forsker- utdanning sammenliknet med andre land. Hva er et godt doktorgradsmiljø? Rektor Torbjørn Digernes, NTNU Leder av.
Universitets- og høgskolebibliotekene i kunnskapssamfunnet Randi E. Taxt Bibliotekmøtet på Hamar
Forskningssamarbeid i UH-nett Vest: Status, utvikling og perspektiver Sigmund Grønmo Samarbeidsmøte HiB 30. november 2010.
Synliggjøring og kvalitetssikring av UH-bibliotekene i ny mål-struktur og ved budsjett-rapportering til departementet Stabsdirektør Hans Martin Fagerli,
Kvalitetsreformen -svaret på dagens utfordringer i høyere utdanning? Av Sonni Olsen Rektor, Høgskolen i Finnmark.
Hva lærer studentene? Velkommen til seminar! Faglig ansvarlige: Kirsten H. Lycke og Torill M. Sandberg.
Hvordan styrke aktivitetene på NIH Forslag fra arbeidsgruppe 11. mars 2005.
Forskingsrådets policy for forskning ved de statlige høgskolene Kommentar Dekan Kristin Barstad Høgskolen i Buskerud.
Mål for utdanning- og yrkesrådgivning i den videregående skole Rådgivningen skal hjelpe deg med viktige beslutninger vedr. utdanning og yrke: – Valg underveis.
Ny lov om universiteter og høyskoler Ot.prp. nr. 79 ( )
Læringsmål for PECOS Prosessen og innholdet Anne Julie Semb Programleder PECOS.
Studentevaluering av undervisning Gunnar Handal Seminar om kvalitetsvurdering UiO,
PED2000 – vår 2008 Undervisning og danning INTRODUKSJON - KURSPLAN.
NTNU – samarbeid med bransjen Fremtidens byggstudium Møte i policygruppe for bransjekontakt 14.oktober Tore Hoven Styreleder NLR.
Strukturreform i universitets- og høgskolesektoren Hva med KHiB? KHiB seminar
Juni 2009 Regional FoU-strategi for Østfold ”Samspill og synergi”
FORSKNINGSBASERT UNDERVISNING diffust, ladet og myteomspunnet benyttet av politikere, institusjoner, faglige ledere, tilsatte og studenter som argument.
:PULS - mandat og strategi HANNE SCHOU RØISING, LEDER FOR PULS.
UHRs arbeid med forskerskoler Seminar Norges forskningsråd 1. april 2008 Ingvild Broch og Berit Hyllseth.
Organisering for utdanningskvalitet: Problemer og fremtidige utfordringer Bjørn Stensaker.
HiST Trondheim Arnulf Omdal, Rica Hell ’Forskningsbasert undervisning’, kvalitet og kvalitetssikring - et systemperspektiv Offisielle utredninger.
Mandat og rammeverk for evalueringen
Etter vgs - ka(rriere) da? Info om høyere utdanning
Gjennomføring av tilsynet
NFR februar 2012 Rektor Torunn Lauvdal, UiA
Samarbeidsarenaer som virkemiddel for å fremme god læring Teknologisk forum, TNM-Porsgrunn 15. mars 2017 Randi T. Holta Visedekan for profesjonsutdanningene.
Etter vgs - ka(rriere) da? Info om høyere utdanning
Arbeid med Handlingsplan for undervisning ved UiS
Ressurssenter for undervisning, læring og teknologi (Result)
Om opprykk til førstelektor
Utdanningskvalitet – Nord universitet
SLU blir LINK Læring, Innovasjon, Nettverk og Kompetanse - Læring og innovasjon (konsultasjon i forhold til fakultetene) - Nettverk (møteplass for hele.
Utskrift av presentasjonen:

Forskning som grunnlag for studiekvalitet Rektor Sigmund Grønmo Nasjonalt seminar – Forskning i utdanningen Bergen 3. april 2008

Forskningskvalitet og studiekvalitet •Forskning i utdanningen – forskningsbasert utdanning •Lov om universiteter og høyskoler: Universiteter og høyskoler skal tilby høyere utdanning som er basert på det fremste innen forskning, faglig og kunstnerisk utviklingsarbeid og erfaringskunnskap (FoU-basert utdanning) •Utdanningens forskningsbasis – den viktigste forutsetningen for kvalitet i høyere utdanning •Samspill mellom forskning og utdanning - viktig for kvaliteten i både utdanningen og forskningen

Forskningsbasert utdanning – ulike definisjoner 1.Undervisning som er basert på de nyeste forskningsresultatene 2.Undervisning som gis i tilknytning til et forskningsmiljø 3.Undervisning som gis av personer med forskningskompetanse 4.Undervisning som gis av personer som selv er aktive i forskning 5.Undervisning som omfatter trening i vitenskapelig metode i samarbeid med aktive forskere 6.Undervisning ved forskningsuniversiteter: Studiene og studentene er integrert i forskningsmiljøer

1. Undervisning som er basert på de nyeste forskningsresultatene •Pensum og studieopplegg utformet av miljøer eller personer med forståelse av relevant forskning •Undervisning utført av personer som har –kjennskap til relevante forskningsfelt –oppdatert oversikt over forskningsutviklingen på relevante områder •Undervisning som kan gis ved institusjoner uten forskning og av personer uten forsknings- kompetanse (?) •Denne definisjonen er mest relevant på bachelornivå •Definisjonen dekker ikke bare høyere utdanning

2. Undervisning som gis i tilknytning til et forskningsmiljø •Pensum og studieopplegg utformet og organisert innenfor forskningsmiljøet •Undervisning kan gis av forskere i miljøet, men også av andre, som ikke nødvendigvis er aktive eller kompetente i forskning (for eksempel engasjerte timelærere eller studenter) •Kan for eksempel gjelde kollokvie- eller laboratorieundervisning

3. Undervisning som gis av personer med forskningskompetanse •Undervisning som gis av forskningskompetente, men ikke nødvendigvis forskningsaktive personer, for eksempel –ansatte med doktorgrad, men i miljøer uten forskning –engasjerte timelærere med doktorgrad •Denne definisjonen dekker ikke bare høyere utdanning

4. Undervisning som gis av personer som selv er aktive i forskning •Undervisning som ikke nødvendigvis knytter seg til forskerens egen pågående forskning, men som kan dekke et større fagfelt innenfor forskerens kompetanseområde •Vanligvis foregår undervisningen og forskningen ved samme institusjon, men undervisningen kan også gis av personer som forsker ved andre institusjoner (for eksempel professor II) •Vanlig ”minimums”-forutsetning for forskningsbasert utdanning ved forskningsuniversiteter

5. Undervisning som omfatter trening i vitenskapelig metode i samarbeid med aktive forskere •Undervisning basert på at studentene selv bruker vitenskapelig metode – i forskningssamarbeid med eller under veiledning av forskningsaktive lærere •Særlig aktuelt når undervisningen er knyttet til lærerens egen pågående forskning •Spesielt viktig i forbindelse med masteroppgave og doktoravhandling •Kan også være aktuelt i forbindelse med oppgaveskriving og øvelser knyttet til metodeundervisning eller annen undervisning på bachelornivå

6. Undervisning ved forskningsuniversiteter: Studiene og studentene er integrert i forskningsmiljøer •Førstesemesterstudiet: Innføring i vitenskapelige tenkemåter og vitenskapelige arbeidsmåter •Bachelorstudier: Møte med aktive og ledende forskere i undervisning og veiledning •Masterstudier: Økende involvering i fagmiljøers forskning, særlig gjennom arbeid med masteroppgave •Doktorgradsstudier: Full integrasjon i forskningsmiljøer, gjennom egen forskning •Samlede studieløp: Utformet og organisert av universitetets egne fagmiljøer, basert på en gjennomgående forskningskultur i alle miljøene •Forutsetter –Forskning og forskerutdanning i alle fagmiljøene –Alle vitenskapelig ansatte aktive i både forskning og undervisning

Ulike institusjoner og miljøer – forskjellige tilnærminger til forskningsbasert utdanning •Behov for differensiering: Varierende omfang av forskning, forskerutdanning og forskningskompetanse –Forskningsuniversiteter –Vitenskapelige høyskoler –Universiteter og høyskoler med ulike typer fagmiljøer –Kunsthøyskoler •Ulike institusjoner bør videreutvikle sine spesielle fortrinn –Loven: Ikke bare forskning, men også faglig og kunstnerisk utviklingsarbeid og erfaringskunnskap (FoU) som grunnlag for høyere utdanning –Ulike forståelser av forskningsbasert utdanning •Kvalitetsreformen og Stjernøutvalget: Tid til forskning - og forskningsbasert utdanning