Arkitekturpolitikk i Oppland fylkeskommune Hvorfor og hva?  Legg til en tekst •Regjeringens handlingsplan fra 2009: Arkitektur Nå!

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Kompetanseprogram for fylkeskommuner og kommuner om universell utforming innenfor plan- og bygningslovens virkeområde Et samarbeid mellom KRD, MD, Deltasenteret,
Advertisements

Universell utforming Nytt fra nasjonalt nivå Anne Folkvord Seksjon for antidiskrimineringsarbeid.
Små og mellomstore byers rolle i kollektivtransporten
hva betyr universell utforming i utvikling av gode lokalsamfunn?
Ideseminar Universell utforming, miljø og bærekraft Kreativitet og nytenkning Sagene samfunnshus, 6 -7 desember 2005 Utfordringer og bakgrunn for seminaret.
Deltasenteret Foto: Einar M. Aslaksen
Den ideelle kommunesammenslåing
LINK Ringerike 5. juni 2012 Stamvegutvalget. Ringerike og Jevnaker kan håndtere betydelig større vekst – og ønsker det.
Oppfølging av NTP og forvaltningsreformnen 29.oktober 2009 Bjørn H. Kavli.
Hva er planlegging? Hva mener vi med begrepet bærekraftig planlegging?
Kort om forsøk om samordning av innsigelser - FOSIN -Nordland Plankonferansen 11. desember 2013.
Embetsoppdrag 2004 Resultatområde Regional planlegging Resultatkrav: Fylkesmannen skal påse at nasjonal politikk formidles og ivaretas i behandlingen av.
FRIVILLIGHETSMELDING Hedmark fylkeskommune 1. Verbalforslag årsbudsjett 2011 “Fylkestinget ber fylkesrådet utarbeide en frivillighetsmelding med fokus.
NTP og RTP – grensesnitt og samspill Fylkesordførernes/- rådsledernes sommermøte 2011 Vest-Agder, Kristiansand 8/8 Jan Fredrik Lund, leder NTP-sekretariatet.
Samkommunestyret – Grete Ludvigsen 1 Orientering til samkommunestyret Samkommuneplan.
Dialog om kommunal og regional planstrategi Marit Moe, KS Midt-Norge/Nord-Trøndelag, rådgiver
Bruk av ulike plantyper og utredninger
Side 1 Veier videre for 9K Jørund K Nilsen Laholmen 14. mars 2003 Veier videre for 9K.
Gruppeoppgave Uu-pilotfylkeordningen fra 2009 Oppgave 1: Uu-pilotfylkeordningen 1.Gi innspill til forventninger, kriterier, mv. for et uu-pilotfylke.
Skien, onsdag 30. november 2005 Norge og Den europeiske landskapskonvensjonen Audun Moflag Seniorrådgiver Miljøverndepartementet Tlf E-post:
Kommunenettverk for miljø og samfunnsutvikling. Presentasjon 2008 Bakgrunn Livskraftige kommuner –Samarbeidsavtale KS og Regjeringen ved Miljøverndepartementet.
Kompetanseutvikling om universell utforming regionalt og lokalt i fylker og kommuner Plan for statlig samarbeid om utarbeidelse av program for arbeidet.
Kompetanseutvikling om universell utforming regionalt og lokalt i fylker og kommuner Plan for statlig samarbeid om utarbeidelse av program for arbeidet.
Handlingsplan for økt tilgjengelighet gjennom universell utforming Satsingen på pilotkommuner (tiltak BU 31) Forventninger til pilotkommunene Ekspedisjonssjef.
Kompetansepakke for kommunene i regi av Fylkesrådet for funksjonshemma Handlingsplan for Universell utforming Lov om diskriminering.
Pilotfylkesamling Innledning Gardermoen 11. juni 2009 Einar Lund, Miljøverndepartementet.
Buskerudbyen: Regionalt samarbeid om bærekraftig areal- og transportpolitikk.
Organisering av elektronisk samhandling – hvordan få det til ? Svein Erik Wilthil, KS.
Boligsosialt arbeid Formålet med det boligsosiale arbeidet er å motvirke og bekjempe bostedsløshet ”På vei til egen bolig” er regjeringens strategi for.
Folkehelse og universell utforming
Regional transportplan Agder
HANDLINGSPLAN FOR UNIVERSELL UTFORMING Prosjektleder: Oddrun Helen Hagen, SWECO Samferdsels- etaten.
Vi skal bygge videre på det vi har!
Nasjonalt forventningsbrev Statens forventninger/erfaringer
Nasjonal handlingsplan for friluftsområder
Regionalplan for Setesdal Vesthei Ryfylkeheiene og Setesdal Austhei = Heiplanen Hva, hvorfor, litt hvordan. Muligheter.
Kristin Loe Kjelstad 3.juni 2009
Småsamfunns- satsing Hva har vi lært? Dag Arne Henriksen Oppland fylkeskommune Tromsø
Bærekraftig utvikling Kommunal- og regionalminister Erna Solberg.
Informasjon og nyheter: Ny plandel til plan- og bygningsloven Framtidens byer - Fornebu Seniorrådgiver Øyvind Aarvig.
NTP og RTP - grensesnitt og samspill Alf Daniel Moen fylkesrådsleder.
Universell utforming Fagsjef Toril Laberg Fagpolitisk konferanse
Kulturstrategi for Oppland
1 Statsråd Åslaug Haga Osloregionens rådsmøte 30.mai 2006 Regjeringen vil bidra til å styrke Osloregionens kvaliteter og fortrinn.
Kommunenettverk for miljø og samfunnsutvikling Nettverk natur og kulturbasert nyskaping i Nord-Trøndelag? Turid Haugen, KS.
PSG januar 2015: Torleiv O. Momrak, fung. prosjektleder, (Aust-Agder fylkeskommune)
Søknadsrunde Oktober 2005 Forskningsbasert kompetansemegling.
Hvordan kan regionalt nivå bidra til verdiskaping og regional utvikling? Hva er ambisjonene for neste regionalmelding? Kommunal- og regionalminister Erna.
Regionale forskningsfond
Strategiplan for kulturnæringer og kulturbaserte næringer Oppland Festivalkonferanse
Regional planstrategi
Leverandørmøter - EPJ Én til én-møte - april 2016.
Juni 2009 Regional FoU-strategi for Østfold ”Samspill og synergi”
1 Fylkesplan for Østfold med fokus på klima og energi Fylkesplan  Tre grunntemaer  10 satsingsområder  6 mål og indikatorer for miljø Levekår.
Ny planlov, nye muligheter Morten Strand, spesialrådgiver i KS.
Kvalitetskultur ”Litt bedre i dag enn i går” Kvalitetsstrategi for Helse Midt-Norge
Planlegging. I kommunene er målene formulert på ulike måter, men de fleste har mål som er knyttet til følgende tema: Levekår og livskvalitet Boliger.
Fylkesplan for Nordland Geir Davidsen Dato Foto: Bjørn Erik Olsen.
s. 1 Konsekvensutredning og naturmangfoldloven rådgiver Geir Davidsen
Plansamling - Hadeland Samhandling - effektive planprosesser Runa Bø – 3. november 2016 Bilde.
Samhandling for effektive planprosesser
SPR for SBATP og jordvern Olav Malmedal
Ung i Buskerud 2017 Lampeland 26. januar 2017.
Samhandling om plan Fylkeskommunens rolle Regionalt planforum
Anne-Marte Kolbjørnshus, komitéleder
Hvor er vi nå og hvor vil vi?
Regionalt samarbeid/ partnerskap
Mulighetenes Oppland i en grønn framtid:
Regionreformen og samfunnsutvikling
DET KAN VÆRE MULIG Å HA HELE STREKNINGEN FERDIG BYGD I 2023
Utskrift av presentasjonen:

Arkitekturpolitikk i Oppland fylkeskommune Hvorfor og hva?  Legg til en tekst •Regjeringens handlingsplan fra 2009: Arkitektur Nå!

arkitektur.nå Norsk arkitekturpolitikk, s. 16 Fylkeskommunene har, utover egne bygg og samferdselsanlegg, en mer indirekte innvirkning på arkitekturen, men er en viktig premissgiver gjennom regional planlegging og veiledning til kommunene, og som innsigelsesmyndighet.

arkitektur.nå Norsk arkitekturpolitikk, s. 23 Både ny plan- og bygningslov, med de kravene denne stiller til kommunene, og behovet for utvikling av arkitekturpolitikk både på nasjonalt og lokalt nivå, understreker behovet for ny kunnskap, kompetanse og kapasitet. Det er viktig at det offentlige besitter god kompetanse, og kan ivareta fellesskapets behov i møtet med et aktivt privat marked som ofte har andre mål å ivareta.

arkitektur.nå Norsk arkitekturpolitikk, s. 88 Regjeringen har som intensjon at arbeidet med dette arkitekturpolitiske dokumentet også skal inspirere fylker og kommuner til å utarbeide egne arkitekturpolitiske dokumenter.

Hva andre gjør •Arkitekturstrategi i Statens vegvesen •Vedtatt av Vegdirektøren i januar 2012

Næringsaspektet i arkitektur må få en sentral rolle. Verdiskapingen i arkitektur i seg selv og som konsekvens for andre næringer er ikke tillagt vekt. Arkitektur som samfunnsbygger må vektlegges. Arkitekturens potensial til å løse viktige samfunnsutfordringer er lite synlig. Særlig innen helse- og boligpolitikk er det mye å hente. Arkitekturpolitikken må forankres og samordnes. Arkitektur har betydning på svært mange samfunnsområder. Embetsgruppen med representanter fra 13 departementer er et viktig samarbeidsorgan og er ikke prioritert høyt nok. Norsk Forms anbefalinger for arkitekturpolitikken

•1) Miljø- og energivennlige løsninger skal prege arkitekturen •2) Byer og tettsteder skal utvikles med arkitektur av god kvalitet •3) Staten skal ivareta kulturmiljø og bygningsarv •4) Kunnskap, kompetanse og formidling skal løfte arkitekturen •5) Staten skal være et forbilde •6) Norsk arkitektur skal være synlig internasjonalt arkitektur.nå Norsk arkitekturpolitikk På bakgrunn av disse (tre utfordringer) er det avledet følgende seks innsatsområder for regjeringens arkitekturpolitikk:

Regional planstrategi •Satsingsområde: STEDSUTVIKLING (som del av nærings- og stedsutvikling)

Mulige punkter i en fylkeskommunal arkitekturpolitikk 1. •Sammen med kommunene utvikle veiledere, stedsanalyser o.l. som grunnlag for kommunenes planer og byggesaksbehandling •Hjelpe kommunene til å stille større krav til planer og prosjekter, prosedyrer og kriterier for prosjektgransking, gode reguleringsbestemmelser

Mulige punkter i en fylkeskommunal arkitekturpolitikk 2. •Legge til rette for større bruk av kompetente fagfolk til utforming av omgivelsene våre. Bare to kommuner i Oppland har p.t. arkitekt ansatt (Gran og Øyer)! + noen larker.. •Kommunene må hjelpes til å utvikle bestillerkompetanse

Mulige punkter i en fylkeskommunal arkitekturpolitikk 3. •Fylkeskommunens egen byggevirksomhet skal alltid være et forbilde •Fylkeskommunen skal bidra til å få fram forbildeprosjekter •Innstiftelse av en Arkitekturpris for Oppland •Studere andre regioner som har klart dette, f.eks. Vorarlberg i Østerrike

Mulige punkter i en fylkeskommunal arkitekturpolitikk 4. •Fylkeskommunen skal jevnlig drøfte oppfølgingen i dialog med fagfeltet. Det skal arrangeres konferanser om temaet. Målet skal være å vurdere status, diskutere videre strategier og inspirere til videre arbeid innen arkitekturfeltet.