BU31.4: Kostnader ved universell utforming i eksisterende bygg og uteområder. Prosjekt for universell utforming av eksisterende bygg og uteområder på kommunenivå.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
UU og Fylkesmannens rolle
Advertisements

Fysisk tilgjengelighet under arrangementer i Trondheim sentrum
A. M. Al-Araki. •Lokalisering •Et problem må lokaliseres så korrekt som mulig slik at det kan drøftes der det først og fremst eksisterer. Aktuelle spørsmål.
BÅTSFJORD NYE SENTRUM - FRA PLAN TIL GJENNOMFØRING
Fylkesmannen i Buskerud Study trip Estonian municipalities Hvordan arbeider vi med universell utforming hos Fylkesmannen i Buskerud? Ved rådgiver.
Kirsten Tegle Bryne Universell utforming i NTP
Øvre Sund bru åpner i 2011, vurdering av bruk av gamle bybru pågår nå Tiltaksplan for handel og næringsliv i Drammen sentrum.
Tips og råd for praktisk kompetansearbeid
OPPFØLGING AV PROSJEKTERENDE Hoved – og totalentreprise
Internkontroll i kommuner
Ny Diskriminerings – og tilgjengelighetslov UMB/NTNU Ski Kjell Erik Øie Statssekretær 21. Oktober 2008.
Diskriminerings – og tilgjengelighetsloven iverksatt HVA BØR VÆRE SAFOS FOKUS NÅ? Gardermoen 24. januar 2009 Kjell Erik Øie statssekretær.
Utdanning eva magnus. Karin sa: Vi må jo jobbe litt ekstra (hørselshemmede), men det har vi jo gjort hele tida. For oss er det helt vanlig……..Jeg tror.
Krav til Universell utforming i ny plan- og bygningslov og byggteknisk forskrift Marita Grande.
Usikkerhet skal integreres i prosjektstyringen
Universell utforming i friluftsområdene 5. og 6. Juni 2012; Istindportalen og Bardufosstun Universell utforming i friluftsområdene 5. og 6. Juni 2012;
Kjell Erik Øie Statssekretær
Brit Kyrkjebø, antikvar
Hvordan lykkes med et prosjekt?
Nordseter barnskole, Presentasjon fra informasjonsmøtet 7. juni 2012
Universell utforming i Mandal kommune.
Introduksjon til medvirkning PÅL LYNGSTAD , Bergen, pilotseminar i medvirkning etter pbl 1.
KOMMUNEPLANENS SAMFUNNSDEL
Reguleringsplaner.
Human Factors (HF) i kontrollrom - En revisjonsmetode 2003
Resultater fra en undersøkelse i 7 kommuner med vekt på uteområder Rapport august Kostnader ved universell utforming i kommunene.
Ny handlingsplan Bakgrunn Nye lover FN Konvensjonen.
Universell utforming Drammen
EIDSKOG KOMMUNE Vi tør å handle annerledes Eidskog skal være en løsningsorientert foregangskommune som viser vei. Visjon.
Grad av tilrettelegging 1 «Framkommelig» 2 «Tilgjengelig» 3 «Brukbart» 4 («Livsløp») 5 Universell utforming Omtale av boliger; sakset fra NIBR/Byggforsk-rapport.
Ny handlingsplan for økt tilgjengelighet i Presentasjon - Soria Moria erklæringen - Statsbudsjettet for 2007.
Universell Utforming – pilotkommunesatsingen Velkommen til samling 5, Ullensaker april 2008.
Universell Utforming – pilotkommunesatsingen Velkommen til prosjektledersamling, Sandvika
Kompetanseutvikling om universell utforming regionalt og lokalt i fylker og kommuner Plan for statlig samarbeid om utarbeidelse av program for arbeidet.
Kompetanseutvikling om universell utforming regionalt og lokalt i fylker og kommuner Plan for statlig samarbeid om utarbeidelse av program for arbeidet.
1 Ressurskommune Universell utforming Status pr januar Hilsen til ressurskommunesamlingen i Porsgrunn januar 2010.
Klare mål for kvalitets- og miljøarbeidet Nye utfordringer krever nye tanker: Skal vi sertifisere oss? Rica Nidelven Hotel Trondheim, 26. – 27.januar.
Øvre Sund bru åpner i 2011, vurdering av bruk av gamle bybru pågår nå Tiltaksplan for handel og servicenæringen i Drammen sentrum.
Læring prosjektpraksis Førsteamanuensis Prosjektledelse,
Side 1 Husbanken Nytt boliglån Hvor går Husbanken ? av adm. dir. Geir Barvik Boligkonferansen Trondheim 7. september 2005.
HANDLINGSPLAN FOR UNIVERSELL UTFORMING Prosjektleder: Oddrun Helen Hagen, SWECO Samferdsels- etaten.
Kristin Loe Kjelstad 3.juni 2009
Seminar Dagkirurgi i Norge 7 februar 2014: Finansieringsordninger som fremmer utvikling av dagkirurgi Tor Iversen.
Universell utforming i offentlige anskaffelser
Pilotprosjekter – hva er lov og hvordan går man fram?
Kunstnerisk utsmykning av kommunale bygg
Boligdimensjonen i omsorgsmeldingen Tilgjengelighet og universell utforming Adm. direktør Geir Barvik Husbanken.
Testing av ledelinjer i gategrunn i Kristiansand, september Hva er viktig for drift og vedlikehold?
Faste møter mellom regjeringen og KS 2010 Hva har skjedd?
Hvorfor skal vi lage den og hva skal den inneholde?
16. jun Husbankens tanker omkring Plan- og bygningsloven som boligpolitisk verktøy Planseminar Namsos 11. mai 2009 Randi Selseth, Husbanken.
Multiconsult.no Vedlikeholdsetterslepet langs kommunale veier KS FoU-Prosjekt nr
BØK310 Bedriftsøkonomi 2a Rasmus Rasmussen 1 BØK310 Bedriftsøkonomi 2a Kapittel 11 Prosjektvett.
Litt om Stavanger eiendom. Oktober -15. STAVANGER KOMMUNE Bestiller – utfører – kunder. STAVANGER EIENDOM BYGGDRIFT / NATUR OG IDRETT VIRKSOMHET Driftsavtale.
Planlegging. I kommunene er målene formulert på ulike måter, men de fleste har mål som er knyttet til følgende tema: Levekår og livskvalitet Boliger.
O.prp. nr ) Ny plan- og bygningslov Byggesaksdelen.
Universell utforming av bygg og uteområder av fremtidens campus Merking, skilting og ledelinjer Randi Tiller NTNU Prosjektleder ansatt ved eiendomsavdelingen.
1 Risiko- og sårbarhetsanalyser i kommunen. v/ konstituert rådmann/organisasjonssjef Randi Rasmussen, Malvik kommune Fylkesmannens kommunesamling 12. november.
Hvordan skrive egne dilemma
Aspåsen skole og Bodø kulturskole Foreldremøte
TEKNISK ENHET Andøy kommune ANTALL BRUKERE/KUNDER: > 5000
Hovedrapport – erfaringer fra fjorårets rapportering og hvordan ser årets ut? Plenumsdiskusjon: Hva må til for å komme i mål til våren.
Lover og forskrifter Kort introduksjon til modulen.
Eiendomsforvaltning Kort introduksjon til modulen.
Eiendomsforvaltning Kort introduksjon til modulen.
UU og Fylkesmannens rolle
Universell utforming i regional og kommunal planlegging
Lover og forskrifter Kort introduksjon til modulen.
Lover og forskrifter Kort introduksjon til modulen.
Utskrift av presentasjonen:

BU31.4: Kostnader ved universell utforming i eksisterende bygg og uteområder. Prosjekt for universell utforming av eksisterende bygg og uteområder på kommunenivå. Kostnadsmessige konsekvenser. Implementering i kommunal forvaltning, planlegging og budsjettering.

Prosjektmål  Etablere et kunnskapsgrunnlag og synliggjøre en integrasjonsstrategi for universell utforming i kommunal planlegging etter plan og bygningsloven, i tiltaksplaner og ved gjennomføring av tiltak.  Prosjektet skal avklare kostnader og nytte for gjennomføring av universell utforming på eksisterende bygg og uteområder.  Prosjektet skal gi en metode for å innarbeide universell utforming i kommunens budsjettarbeid.

Studieområdet Studieområdet kan grupperes i 3 hoveddeler:  Offentlige bygg  Boliger  Uteområder som igjen kan deles i 3:  Rekreasjonsområder  Parkanlegg og tilrettelagte uterom  Vei- og trafikkanlegg med vekt på det kommunale ansvarsområdet

Gjennomføring i 3 faser:  Fase 1:Organisering og kunnskapsinnhenting. Beskrivelse av valgte eksempler  Fase 2:Evaluering og kvalitetssikring. Vurdering av resultatene med oppdragsgiver, nøkkelpersoner, aktuelle kommuner og interesserte / berørte instanser.  Fase 3:Videreutvikling og modellering Utvidelse av eksempelsamlingen, faglig fordypning og analyser.

Spesielt fokus på kostnader  Hva kostet gjennomføring av prosjektet?  Kostnadene kan gjerne deles opp i hensiktsmessige eller tilgjengelige deler.  Førte UU-kvalitetene til ekstra kostnader ut over det man ville ha gjort dersom UU ikke var lagt inn som kvalitet? Kan det i så fall sies noe om merkostnaden?  Tilskuddsmidler eller annen ekstern finansiering?  Kommunens bidrag - investeringsmidler – som del av et allerede vedtatt handlingsprogram – finansiert av virksomhetens vedlikeholdsmidler eller lignende.  Har prosjektets gjennomføring ført til endringer i drifts- og vedlikeholdsbudsjettene? Er denne økningen i så fall beregnet og lagt inn i budsjettene? På hvilke tjenesteområder?

Eksempler som vurderes….  Sverresborg skole i Trondheim  Agnar Mykles plass i Trondheim  Handelstorget i Skien  Sentrumsaksen i Drammen  Gamle Stavanger stadion  Vuku oppvekstsenter i Verdal  Sentrumsområdet i Bryne  Tilgjengelighetskart i Ullensaker  Nærmiljø/friområder i Kristiansand  Vestre Toten bibliotek  med flere…..

Forventninger til resultat og metode  Registrering og ajourhold  Varighet av UU-funksjonalitet  Fordyrende kvalitet?  Nytte for mange  Driftsmessige utfordringer  Nytenkning på organisering

Tilgjengelighetskart

”Tilgjengelighetskart” - nytte Som informasjonskilde  Om veivalg  Tilgjengelighet  Måloppnåelse  Standard Som forvaltningsverktøy  Registrering  Prioritering  Programmering

Ansvarsforhold  Politivedtektene og skilt i gangarealer, hva med håndhevelse?

Kollektivterminal bygget med UU-kvalitet inkl varme i dekket, men hvem har ansvar for driften?

Helhet handler om detaljer, hva er tanken bak steinblokka, og hva med detaljene?

 Trafikkareal og uterom kan brukes til så mangt

Det skal ikke være enkelt…

Graving i gater, et problem for mange  Anleggsområdet skal utformes og vedlikeholdes slik at det er til minst mulig hinder for trafikk i og omkring anleggsområdet. Gangtrafikk skal til enhver tid kunne passere anleggsstedet uten risiko. Det skal tas spesielt hensyn til fotgjengere og syklister.  Entreprenøren plikter også å legge til rette for at personer med redusert mulighet for å ta seg fram kan ferdes på en effektiv og sikker måte. Om nødvendig må det bygges midlertidig passasje/gangbro med rekkverk, eller settes opp andre fysiske markeringer som sikrer myke trafikanter og personer med redusert bevegelighet.

Premie for nedsenket stein, men hvor er gangfeltet?

Problemet vinter…. Drammens nye elvepromenade, med egen heis! Hvis den er tilgjengelig, da.