LOGOPEDTJENESTER I NORD- TRØNDELAG

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Å kunne kommunisere om seksualitet
Advertisements

Hva er forsvarlighet i LAR?
Abup sitt arbeid i bufetats familiebehandlingstiltak
Utviklingshemmede hos fastlegen
CI Lydtilkopling på voksne
Utfordringene sett fra brukerne Foreningen for Muskelsyke Leder Bjørn Moen,
Krav til rettslig grunnlag for behandling av personopplysninger
Indikatorer og forutsetninger for god pleie og behandling Hvordan kan legen sikre verdighet og omsorg for de gamle? Gerd Torbjørg Åmdal Overlege / Spesialist.
Hva sier den nye læreplanen i norsk (K06) om skriveopplæring?
DYSLEKSI OG DYSKALKULI
Tilpassa opplæring Utdanningsavdelingen v/Anne Marie Strømhaug
Hverdagsrehabilitering
Presentasjon av utfordringsbildet i Helse Nord-Trøndelag HF Kvalitet Respekt Trygghet Aud-Mai Sandberg, Personalsjef 21.oktober 2011 I og med.
Rådgiverdager 2013 Per-Kristian Storstad Marit Størvold Damås.
Rusavhengige en vanlig pasientgruppe?
- en nyttig test i demensutredningen?
Lister ergoterapeut Lister brukerutvalg
Wenche Frogn Sellæg hilser til dere alle.. Et godt liv med demens Hamar Wenche Frogn Sellæg/ Kari-Ann Baarlid.
LSVT LOUD Hvem er vi? Katrine Kvisgaard og Gry Sandland
Faggruppen språk og kommunikasjon
4 NYE HELSELOVER Lov om pasientrettigheter Lov om psykisk helsevern
Tekstmestring, leseutvikling og skrive- og lesevansker
Eli Løkken, Helsetilsynet i Nordland Merete Steen, Statens helsetilsyn
Ambulerende Rehabiliteringsteam ART - Drammen Sykehus -
Nettverksmøte FUNNKe 18.juni 2012 Elektronisk meldingsutveksling Forberedelser.
Muskelsykdommer = sjeldne sykdommer
HÅNDTERING AV SYKEMELDTE
Klinisk aktivitetsavdeling (KLA)
Hva er det vi har behov for å få hjelp til av spesialisthelsetjenesten? Av Per Willy Ormestad, Sosionom m/spesialkompetanse i sosialt arbeid på rusfeltet.
KPPT K Kommunal P Pedagogisk P Psykologisk T Tjeneste
Krav til rettslig grunnlag for behandling av personopplysninger
August 14 1 Presentasjon av Inkluderende Arbeidsliv Personalforum ved UiB, 26.mai 2004 Ved rådgiver Ingvild Eikeland Trygdeetatens Arbeidslivssenter.
Krav til rettslig grunnlag for behandling av personopplysninger Dag Wiese Schartum.
Vest-Agder fylkeskommune en drivkraft for utvikling Folkestyre – kompetanse - samarbeid.
Verdighet og livskvalitet hos pasienter med urinlatingsplager
Veiledningsplikten til spesialisthelsetjenesten
Redd Barna og Sinna mann
Behandlingstilbudet for mennesker med spiseforstyrrelser, IKS erfaringer Møte i NKNS Notater til innspill til diskusjon, basert på IKS erfaringer.
Matsituasjon Våre reaksjoner Lite hygienisk
Hukommelsesteamets arbeid i Haugesund Kommune
Registrering av aktivitet for å sikre utførelse og dokumentasjon av tiltak.
St.meld. nr. 47 ( ) Samhandlings- reformen Rådmann Arve Semb Christophersen Larvik kommune Larvik – der det gode liv lever!
Miljøfyrtårn i Troms fylkeskommune Kjetil Kleveland, 30.oktober 2014.
Drop-In metoden En metode for å veilede elever til en mer positiv elevrolle Fra bekymring til forandring gjennom samtale, veiledning og oppfølging Utviklet.
Norsk Logopedlag Konferanse for logopeder i privat praksis
Samarbeid med familien
Oslo universitetssykehus er lokalsykehus for deler av Oslos befolkning, regionssykehus for innbyggere i Helse Sør-Øst og.
Svelge- og taleproblemer ved MS Logoped MNLL Ole-Andreas Holmsen
Presentasjon for FSU inn/ut
Habilitering av barn og unge – gode aldersoverganger og mestrende familier Oslo, 10. juni 2008 av Ingrid Bjørnstad og Grete Müller.
Felles nettløsning for spesialisthelsetjenesten – én helseportal Jostein Listou, kommunikasjonsrådgiver Helse Midt-Norge RHF.
SLAGPOLIKLINIKK Christina Lindevik Kristiansand 15. april 2016.
Talevansker: Hva er årsaken? Spesialergoterapeut Hanne Kristin Sigmond slagenheten SSK.
Vest-Agder fylkeskommune en drivkraft for utvikling
Pasient- og brukerrettighetsloven kap. 4A
Journalføring.
INNSAMLING TIL REDD BARNAS ARBEID
Krav til rettslig grunnlag for behandling av personopplysninger
Anita, 48 år. Steinkjer (Sykehuset Levanger)
Fastlege- og avtalespesialist- henvisninger til private rehabiliteringsinstitusjoner Presentasjonen viser bruk av private rehabiliteringsinstitusjoner.
Endringer i psykisk helsevernloven 2017
Psykisk helse ”..en tilstand av velbefinnende, hvor den enkelte kan få bruke sine evner, kan håndtere utfordringer i hverdagen, kan arbeide godt og klarer.
Måltidsvenn Kurs for frivillige.
Hvordan støtte barn og unge når ALS rammer familien
Enkel brukerveiledning
Krav til rettslig grunnlag for behandling av personopplysninger
Skype for Business i pasientbehandling
Hensikt med veilederen Beslutningsprosesser ved begrensning av livsforlengende behandling:
Lær mer – vis din støtte til alle som er berørt av demens
Psykisk helse ”..en tilstand av velbefinnende, hvor den enkelte kan få bruke sine evner, kan håndtere utfordringer i hverdagen, kan arbeide godt og klarer.
Utskrift av presentasjonen:

LOGOPEDTJENESTER I NORD- TRØNDELAG Astrid Granhus - logoped MNLL Utfordringsbilde i samhandlingsrommet

Astrid Granhus - logoped MNLL Logopedi språkvansker (forstyrrelse i evnen til å uttrykke seg og/eller forstå språk) språklydsvansker språkrelaterte lese- og skrivevansker (dysleksi) taletrening i forhold til personer med leppe-, kjeve-, ganespalte taleflytvansker (stamming og løpsk tale)

Logopedi (forts) afasi Astrid Granhus - logoped MNLL Logopedi (forts) afasi talevansker relatert til ALS, MS eller Parkinsonisme dysfagi (vansker med spising/svelging) stemmevansker

Min arbeidsdag Hjerneslag Dysartri Stemmevansker Taleapraksi Dysfagi Astrid Granhus - logoped MNLL Min arbeidsdag Hjerneslag Ca 15000 på landsbasis årlig Ca 450 i Nord- Trøndelag Ca 1/3 får afasi Dysartri Stemmevansker Taleapraksi Dysfagi Talevansker knyttet til nevrologiske lidelser

Fra sykehus til kommune Astrid Granhus - logoped MNLL Fra sykehus til kommune Disse skrives ut fra oss – hva så? Hvordan sikre tilgangen på logopedtjenester umiddelbart etter utskriving fra sykehuset for å sikre kontinuitet i opplæringen?

Astrid Granhus - logoped MNLL Lovhjemmel For voksne med språk - og talevansker har opplæringsetaten et spesielt ansvar. Kommunens overordnete plikt til å sørge for grunnskoleopplæring og spesialundervisning er nedfelt i Opplæringsloven. Voksnes rett til opplæring er samlet i kapittel 4A i Opplæringsloven.

Et alternativ eller supplement til bestemmelsene i Opplæringsloven. Astrid Granhus - logoped MNLL Folketrygdloven (§5-10) har bestemmelser om behandling av språk- og talevansker. Et alternativ eller supplement til bestemmelsene i Opplæringsloven.

Bekymring Astrid Granhus - logoped MNLL Manglende tilstrekkelig logopedisk oppfølging går ut over den enkelte pasients livskvalitet. Vansker med kommunikasjon med andre – vanlig sosial omgang Vansker med å lese/skrive Vansker med å orientere seg om det som skjer i samfunnet rundt seg Vansker med å spise / drikke Vansker med å kunne fungere i sitt yrke – blir sykmeldt Frustrasjon hos pasient og pårørende Fare for tilleggsplager / - sykdommer

Astrid Granhus - logoped MNLL Utfordring For oss ved sykehusene er det en etisk utfordring å skrive ut pasienter vi henviser til videre logopedisk behandling, samtidig som vi er kjent med at den logopediske oppfølging høyst sannsynlig vil bli mangelfull eller sågar mangle helt. For kommunene er det en utfordring å motta innbyggere utskrevet fra sykehuset, vel vitende om at de ikke har beredskap til å gi dem den nødvendige logopediske oppfølging de både har lovmessig rett på og er helt avhengig av for å leve et best mulig liv.

Astrid Granhus - logoped MNLL Mulige løsninger Kommunene må opprette en kontaktperson som mottar henvisning til videre logopedisk behandling for pasienter som skrives ut fra sykehuset. I dag oppleves dette som delvis vilkårlig. Kommunene må gi nødvendig logopedisk oppfølging. Her er det mulig for kommunene å ha egne logopedtjenester eller samarbeide med nærliggende kommuner om dette. Kommunene kan også inngå avtaler om kjøp av tjenester ved behov av privatpraktiserende logopeder. Dersom kommunen ikke er i stand til dette, må det fattes et avslag på kravet om logopedisk behandling. Kommunens kontaktperson bør ha fullmakt til dette

Astrid Granhus - logoped MNLL Obs! Nasjonal retningslinje for behandling og rehabilitering ved hjerneslag anbefalinger