Digitale planverktøy og datagrunnlag

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Ny pbl og nye krav til digitale planer
Advertisements

AREALIS : Samarbeid for enklere tilgang til areal-, plan- og miljøinformasjon Arvid Lillethun Statens kartverk.
Skedsmo 12. november 2009 Tonje Hilde Giæver

1: Markedsleie for hybler og leiligheter i Oslo fjerde kvartal 2006.
Presentasjon på pressekonferanse, 25. mai 2005 Partnerne bak Næringsbarometeret: Utdrag og tillegg til publikasjon Hordaland, 26. mai 2005.
Nyere tids kulturminner i kommuneplanens arealdel
Oppsummering og diskusjon
Hvorfor skårer ikke Oslo bedre på innovasjonsevne når den har så mye FoU- ressurser? Kaja Wendt Oslo som innovasjonsaktør – basert på Indikatorrapporten.
Partnerne bak Næringsbarometeret: Presentasjon 18. januar 2006 Sogn og Fjordane Presentasjon 18. januar 2006 Hordaland.
Rekrutteringsplan for helse- og sosialpersonell
Nordisk GIS – konferanse 2003 Lillestrøm GisLink – kart og fagdata på nett Et samarbeidsprosjekt mellom Fylkesmannen i Møre og Romsdal og Fylkesmannen.
1 KOSTRA KOmmune-STat-RApportering Av Jon Olav Folsland 1. april 2006.
Skien og Porsgrunn - kommuneplanens arealdeler ENGER.
Markedsleie for hybler og leiligheter i Oslo andre kvartal 2006.
Bredbånd og modernisering av offentlig sektor Karasjok 02. november 2004 statssekretær Eirik Lae Solberg 2005.
1: Markedsleie for hybler og leiligheter i Oslo tredje kvartal 2006.
Kor tid kan søknaden registrerast?  Dersom du søkjer for våren 2013 så kan du søkje så snart det let seg gjere.  Du som skal søkje.
Partnerne bak Næringsbarometeret: Hordaland, 22. mai 2006 Sperrefrist: tirsdag 23. mai kl
Status eksisterende datagrunnlag
KOMMUNEPLANENS SAMFUNNSDEL
Planstrategi som nytt verktøy
Bruk av ulike plantyper og utredninger
TANKESMIA AS Medieanalyse for Helse Midt-Norge Stjørdal
Tankesmia Medieanalyse for Helse Nord-Trøndelag 23. Jan 2008.
Norges Bank 1 Pengepolitikken og utsiktene for norsk økonomi Sentralbanksjef Svein Gjedrem Hammerfest 10. oktober 2005.
Vestlandske bygg- og anleggsdag 2010 Torsdag 4. november 2010 Kjell Senneset, Prognosesenteret Full fart inn i fremtiden!? Går det sånn….. Eller sånn…..???
KOSTRA KOmmune-STat-RApportering KOSTRA KOmmune-STat-RApportering Av Hege Kristin Fosser Pedersen 16. april 2005.
GIS  BIM Koordinatsystemer og georeferering
Grunnlagsdata til GIS-analyser for Areal- og transportplanlegging
ATP modellen Datakvalitet – enkle kontrollrutiner.
Sykkelanalyse Groruddalen Del 2: Veitvet – Sørøst for Haugenstua.
Bruk av ATP-modellen i Trondheim kommune
Leieprisstatistikk for Oslo Markedsleie og Gjengsleie for hybler og leiligheter i Oslo 2. kvartal 2009 Leieprisstatistikk for Oslo Utarbeidet av.
TEMPORAL GIS, 16. – 17. oktober problemstillinger: Tilstandsovervåking og resultatkontroll i jordbrukets kulturlandskap (3Q): Digitalt markslagskart.
Telemarksforsking-Bø Figur 1: Utvikling av folketallet i Innherred. Data fra SSB.
Aktørenes roller i planprosessene
Heiplanen Utarbeidet over flere år…. Plankartet Plankartet ble produsert for PDF-visning Det er hentet noe farge/utforming fra høringsdokumentet til Nasjonal.
Nordlandskartdagene GeoNordland 2005 Satsing på Arealis og Geovekst Magnar Bakksjø Enhet for plan og miljø Kultur- og miljøavdelingen.
AREALIS I 9-K - samarbeid med Fylkesmannen Eidsfoss AREALIS I FULL SKALA - VESTFOLD FYLKE Tiltak og resultater Temakart som beslutningsgrunnlag.
Metadata - Statens kartverk
GIS for mineralutvinning Belastning: (2F+4Ø+6S) i pr uke.
Grenland Arena, 26. februar 2015 Virkemidler for satsing i helsesektoren.
Næringslivets lokaliseringsmønster og arealbruksutvikling Trondheim: innb arb.pl. Bergen: innb arb.pl. Stavanger/Sandnes:
Regionale forskningsfond
ByggSøk – fra papirmølle til tastetrykk
Statistikk 2 M1 årskurs HVE 31. august 2009.
Møreforsking; «Alternativer for regionalt folkevald nivå» Møreforsking; Tore Eriksen Politikardag, 24.november 2014.
1 Kvalitet i opplæringa – om tilpassa opplæring (KIO) Høgskulen i Volda.
FYLKESMANNEN I SOGN OG FJORDANE Høyringskonferanse 7. mai 2007 Fylkesmannen og den regionale inndelinga –Basis for Fylkesmannen –Prinsipp –Stoda i Sogn.
Vilkår for regional samfunnsutvikling
Oppfølging av fylkesplan Østfold mot 2050 Arealregnskap Nedre Glomma regionen
Nøkkeltall for den maritime næringen på Vestlandet i Utarbeidet av ideas2evidence på oppdrag fra Vestlandsrådet Asle Høgestøl Øivind Skjervheim.
Korte avstander til Bergen og Flesland Næringsareal – Askøy kommune Flesland Fakta om Askøy: Hordalands nest største kommune Innbyggertall: Areal:
Arealplaner i Norge digitalt Løsninger og bruksområder Arealplaner i Norge digitalt Løsninger og bruksområder.
Fylkesportalen og fylkesdatabasen - Veien videre… Per Vallner, Fylkesmannen Elin T. Skeide, Østfold fylkeskommune Eldbjørg Solli Lund, Statens Kartverk.
Meirnytte av Ringeriksbanen Morten Myksvoll Forum Nye Bergensbanen.
Hva er Panda og hva kan det brukes til?
Holdninger til konkurranseutsetting av velferdstjenester Befolkningsundersøkelse gjennomført i juni 2017 på oppdrag for NHO.
Næringslivets lokaliseringsmønster og arealbruksutvikling
Årlig publisering av de enkelte fylkers prognoser for demografiske variable innenfor områdene befolkning, bolig og arbeidsliv.
Prioritering av akvakultur – korleis lage gode kommuneplanar for framtida? Miljøseminar Florø Håvard Tveit, Gulen kommune God morgon. Håpar.
Presentasjon 14. juni 2017 Rådgiver Magnar Simensen
Forum for unge planleggere 1.februar 2018
Plangrunnlaget Hilde Johansen Bakken Statens kartverk
Demografiske data i kommunene
Hovedproblemstillinger
Bruk av GIS i Trondheimsregionen
Regional areal- og transportplan for Bergensområdet
Utskrift av presentasjonen:

Digitale planverktøy og datagrunnlag Folketalsutvikling / bustadbehov PANDA-modellen for prognoseføremål. Tilgang til data / Døme på framskrivingar KOMPAS – PANDA Kunnskap om næringsutvikling Bransjekunnskap, viktige aktørar Regionalt bedriftsregister (BOF) Digitale arealdata og GIS-verktøy for kommuneplanlegging Arealis, regionale og lokale fagdata Regional samanstilling av kommuneplanar GIS-verktøy Veg og trafikkplanlegging i kommuneplanen Transportmodellverktøy ATP-modellen Svein Heggelund / Ronny Strand, mars 2005

PANDA - KOMPAS Panda er et økonomisk-demografisk modellsystem utviklet for bruk i regional analyse og overordnet planlegging i fylker og på lavere geografisk (kommune) nivå. Panda-systemet brukes av samtlige fylkeskommuner. http://www.pandagruppen.no/ Kompas er kommunenes plan- og analysesystem. Kompas er utviklet av og for planleggere. Kompas brukes i mange kommuner. Asplan-Viak, Norconsult, Plan & analyse og Interconsult Norgit tilbyr konsulenttjenester basert på Kompas-analyser. http://www.norgit.no/content/view/full/91 SSB- Statistikkbanken er en tjeneste som gir brukerne mulighet til selv å velge omfang og innhold i en tabell, for så å eksportere dette i mange formater til egen PC for videre bearbeiding. http://statbank.ssb.no/statistikkbanken/

Pendling år 2003 i Bergensområdet Redigert kopi frå Statistikkbanken Askøy og Fjell har størst innpendling til Bergen

Bruk av Panda i fylkeskommunen (Arbeidslag for Analyse og utgreiing): Eksempel på bruk av Panda som supplement til SSB-framskriving Folketalsutviklinga 2004-2020 (31. des. 2003-2019) Tab. 1.   Tabellen over illustrerer mogleg folketalsutvikling i Kvam ved hjelp av tal frå tre folketalsframskrivingar. ”SSBMMMM2002” vart offentleggjort av Statistisk sentralbyrå i november 2002, og er den nyaste offisielle folketalsframskrivinga. Denne folketalsframskrivinga kjem ut med ein befolkningsnedgang på ca. 250 fram til 2019 (1. jan. 2020). Framskrivinga inneber ei låg netto utflytting. Bruk av Panda i fylkeskommunen (Arbeidslag for Analyse og utgreiing): ”HFK Rein framskr” tek utgangspunkt i folketal og befolkningsstruktur ved utgangen av 2003, og føreset at der ikkje foregår flyttingar til/frå kommunen. Dette er urealistisk som framskriving, men kan gi ein god illustrasjon av det underliggande potensialet for befolkningsvekst i kommunen. På kort sikt ser det ut til at den naturlege tilveksten i Kvam er såpass låg at ein må forvente at folketalet går litt ned, også utan (ut)flytting. På lengre sikt ser det derimot ut til at befolkningsstrukturen i kommunen er slik at den naturlege tilveksten kan bli positiv. ”HFK Ntofl –23 per år”. Nettoflyttinga til/frå Kvam har dei seinare åra vore varierande, men mest negativ. Dei siste 10 åra har kommunen hatt ei netto(ut)flytting på -23 per år i gjennomsnitt. Denne framskrivinga viser korleis folketalsutviklinga vil bli dersom kommunen fortsetter å ha netto utflytting på dette nivået. Ved utgangen av 2019 ser det ut til at folketalet vil vere meir enn 550 lågare enn i 2003. Sjå også tab. 4.

Nettoflytting –23 fram til 2020 Tab. 3. Tal per 31. des.

Uendra folketal fram til 2020 Tab. 2. Tal per 31. des

Næringsinformasjon - Bransjekunnskap Næringsbarometeret for Hordaland og Sogn og Fjordane er et samarbeidsprosjekt mellom sentrale næringsutviklingsaktører. Næringsbarometeret beskriver status og fremtidsutsikter for viktige næringer på Vestlandet. Bedrifts- og foretaksregisteret (BoF) er Statistisk sentralbyrås register over alle foretak og bedrifter i offentlig og privat sektor i Norge. På hver enhet er det registrert data som blant annet beskriver hvor virksomheten holder til (post- og forretningsadresse, grunnkrets og koordinater), hva den gjør (næringskode) og hvor mange ansatte den har (kan utleveres i størrelsesgrupper). Disse opplysningene kaller vi grunndata. (Eksempel seinare). Prisen på produktene avhenger av omfanget på datautleveringen. På tabeller vil prisen avhenge av kjennemerker og detaljeringsnivå på disse kjennemerkene.

SSB prisar - bedriftsdata Prisen på utlevering av grunndata for etablering, vedlikehold samt supplering av registre hos andre varierer noe avhengig av omfang og innhold. Dersom alle grunndata skal inkluderes (unntatt grunnkrets og koordinat), er prisen for en utlevering følgende: Fast pris:    kr  3 300 Variabel pris per enhet:0-30 000 enheter     kr    1,35 30 001-100 000 enheter     kr    0,85 100 001 enheter og over     kr    0,55 Tillegg for grunnkrets og koordinat     kr    0,90 Oppdateringsprisen tar utgangspunkt i at man kun skal betale for nye enheter og endringer. Erfaringsmessig utgjør dette ca. 40 prosent av populasjonen i året. En årlig oppdatering koster derfor 40 prosent av opprinnelig utleveringspris pluss en fast pris på kr 1 600,-. I tillegg kommer 24 prosent mva.

Bedrifts- og foretaksregisteret med adresseinformasjon. Eksempel Bedriftene må vera registert på rett GAB-adresse for kunne bli tildelt xy-koordinatar, evt. grunnkrets.

GIS-datasett for bedrifter Lokalisering av bedrifter på adresser (GAB) basert på data frå SSB. Kartet kan framstillast med eit utval bedrifter evt. spesielle bransjar.

Arealis Hordaland fylkeskommune deltar i Arealis-samarbeid, men er ikkje medlem i Geovekst. Temaene i Arealis spenner vidt. Innholdet er avstemt mot behovet innen miljøforvaltning og planlegging i kommuner og fylker. Kartdatasettene i Arealis er inndelt etter en tematisk struktur. Arealis-datasett etableres innenfor en rekke fagetater. Enkelte med etablerte rutiner for ajourhold, andre med liten eller ingen erfaring fra vedlikeholdsarbeid på digitale data. Utfordringene er derfor store for å få disse etatene med på vedlikeholdsarbeidet. Statens kartverk ønsker at kommunene i størst mulig grad har ajourholdsansvaret for sine datasett. Arealisinfo på web

Standardisering av Arealisdata Plandatabaser utgjør en svært viktig del av innholdet i Arealis. SOSI. Sammenstilling av data forutsetter at sosi-standarden følges Samme koordinatsystem er en fordel. SOSI-Vis kan brukes av alle. SOSI-kontroll er et program for kvalitetskontroll av geodata/kartdata på SOSI-format. I tillegg til en syntaks-sjekk kontrollerer programmet knutepunkter, flater/referanser og objekter/tema. Webkartløsninger for Arealis data. Arealis Portal kartløsning En felles web-basert innsynsløsning for kart og fagdata er utarbeidet gjennom Arealis Portal prosjektet. Den viser data fra en rekke samarbeidsparter, og er tilpasset visning av ferdige temakart. Kartportal på web

Kommuneplan på SOSI-format. Eksempel (med feil)

Kulturminnedata Riksantikvaren (RA), Norsk Instutt for Kulturminneforskning (NIKU) og Statens kartverk (SK) arbeider med å tilrettelegge sine data slik at vi skal kunne få leveranser til Arealis . Kulturminner på web: Askeladden. Fylkeskommunen arbeider for Riksantikvaren og oppdaterer Askeladden med feltregistreinger (bruk av GPS) og arkivdata. Automatisk freda kulturminne skal alltid vises på kommuneplanens arealdel. SEFRAK er knyttet til GAB. Registeret skal benyttes av kommunene, nå også på GIS-format.

Kulturminnedata finnes i Askeladden http://askeladden.ra.no/sok/index.jsp http://askeladden.ra.no/sok/index.jsp

Regionale interesser - Lokale fagdata Biologisk mangfold Sand og grus Friluftsområder Båtutfartsområder Arealbruk i sjø Utfartsområde-parkering Terminaler Vegdatabanken GAB …

Arealdata og statistikk. Kontaktpersonar i Hordaland fylkeskommune.

GIS- verktøy Knapt i noen annen del av samfunnet er etterspørselen etter informasjon om stedlige forhold mer mangesidig og utfordrende enn i en kommune. For at GIS skal gi reell gevinst og muliggjøre fleksibel tjenesteyting, må en velge systemer som tilbyr fullverdig behandling av geografisk informasjon. For at den totale nytteverdien av GIS i kommunene skal kunne tas ut, kreves systemer som både kan tilby raskest mulig svar på enkle spørsmål og framskaffe objektivt beslutningsgrunnlag gjennom analyser. GIS samarbeid i andre regionar: Telemark-Buskerud-Vestfold Mange faglege utfordringar blir tatt opp og drøfta i fellesskap. Regional høgskule deltar i nettverket.

GIS-program Hordaland fk.: Arcview Lindås: WinMap Os: GIS/Line Askøy: NovaPoint Fjell: GIS/Line Arcview

Presentasjon av planinformasjon. Utfordringar ved samla framstilling av kommuneplanar: Ulikt koordinatsystem Konverteringsfeil Topologifeil Ulik SOSI-koding Basiskart / Målestokk Lagstruktur / Teiknereglar

Til: Hfk-Kommunesamarbeid på internett Kommuneplanstatus Til: Hfk-Kommunesamarbeid på internett Kommuneplanprosess i 5 kommunar

Arealregister for næringsareal (Trondheimsregionen) I samarbeid med kommunene har Sør-Trøndelag fylkeskommune laget en oversikt over ledige og planlagte næringsarealer (tomter) over 10daa i Trondheim og omegn. Dette er en del av et interkommunalt næringssamarbeid. Alle arealene inngår i vedtatt kommuneplan eller reguleringsplan og er dermed planavklart med hensyn til utbygging. Alle arealene er vist på kommunevise kart på internett. Områdenr Navn næringsareal Planstatus Totalt areal Ledig Eier Adkomst Bedrifter lokalisert Ev merknader 1662-01 Klæbu sentrum sør Regulert 38 daa 18 daa Kommunen Sentralt, like ved FV 885 Dagligvare, bank, bilverksted, servering mv Sentrumsfunksjoner 1662-02 Klæbu sentrum nord 22 15 Boliger og mindre firmaer Egnet til lettere industri og service

Senterutvikling- bedriftslokalisering Definisjonar (SSB) 1. Eit sentrum er eit område sett saman av ein eller fleire sentrumskjernar og ei sone på 100 meter i kring. (SSB) 2. Ein sentrumskjerne er eit område med meir enn tre ulike hovudnæringsgrupper med sentrumsfunksjonar. I tillegg til detaljvarehandel, må offentleg administrasjon eller helse og sosiale tenester eller annan sosial og personleg service vere representert. Avstanden mellom bedriftene skal ikkje vere meir enn 50 meter. Resultat: Regionsenteret Straume / Sartor senter vert ikkje definert som senterområde av SSB. OBS: - Kommunane bør prioritere tildeling av offisielle (GAB)adresser i nærings- og senterområde. - Kommunane bør definere /avgrense sentrumsområda i kommuneplanen.

Bruk av bygningsdata i GAB illusterer ulike lokaliseringsmønster. Adm.-bygg Forretningsbygg Industribygg

Transport i kommuneplanen Transportanalyse – modellverktøy Bærekraftig lokalisering av nye utb.areal ATP-modellen Nasjonalt nettverk med AsplanViak som kompetansesenter Sykkelbynettverk Databehov Vegdatabanken på internett Sone/krets-data etter reisehensikt Personar, målpunkt, terminalar Kollektivnett. Kart over kollektivruter med rutefrekvens m.m.

Bruk av trafikkmodellar er ofte prosjektrelatert. Trafikk og nytteberegning Trafikkberegningen og deler av nytteberegningen blir gjort som en integrert del. Det er først brukt en TRIPS-basert transportmodell som er går under betegnelsen TASS (Trafikkberegningsmodell for Strategiske Studier). Denne modellen håndterer også endring i reisemiddel-fordelingen og nyskapt trafikk og beregner samlet trafikantnytte for bil og for kollektivtrafikk. Relevant også i kommuneplanlegginga?

Eksempel på bruk av ATP-modellen (Trondheim) Befolkningsgrunnlaget viser hvor mange personer som befinner seg innenfor beregnet rekkevidde. Dette kan være bosatte, elever, pensjonister, ansatte eller andre spesielle segment av befolkningen. Her kan en beregne: kundegrunnlag elevgrunnlag antall bosatte antall arbeidsplasser Figuren viser en sammenstilling av antall bosatte som kan nå et område innenfor likt tidsintervall til fots, med sykkel, bil og kollektive transportmiddel.

ABS-regionar. Eksempel: Regional reiseavstand i Sunnhordland ABS-regionar. Eksempel: Regional reiseavstand i Sunnhordland. Forenkla illustrasjon. Reisetid (rekkevidde inntil 45 min.) med utgangspunkt i Leirvik og Husnes med tilsvarande tidssoner for andre regionale sentra: Haugesund, Bergen Odda. Meir detaljert analyse kan utførast innanfor kvar tettstad. Tegnforklaring: Reisetid i minuttar

Utsnitt av kollektivrutekart for Bergensområdet For å kunne oppnå eit berekraftig utbyggings-mønster må areal- og transportplanlegging vurderast i samanheng.

Fleire kommunar får kart på internett. Askøy Bergen Lindås Meland Nordhordland .. Kvam Kvinnherad Samarbeid om felles løysingar?