VITENSKAPEN OM SAMFUNNET

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Lederutvikling og skreddersøm
Advertisements

LÆREPLANEN Sosiologi og sosialantropologi – hovedprinsipper.
UTSPØRRING AV RESPONDENTER
VITENSKAP ELLER INTERESSEKAMP? Lars Grue NOVA Dok - senteret 7. desember 2006.
STATISTISK GENERALISERING
Teknologi og forskningslære
Verdier – for hvem og til hva? Av prorektor Inga Bostad.
Dag Wiese Schartum, AFIN
Goffman, Garfinkel og Giddens
Prosjektoppgaven – krav og suksessfaktorer. Suksessfaktorer Bruk biblioteket Bruk veilederen Start skrivingen tidlig Jobb jevnt (lag gjerne tids- og handlingsplaner.
STRATEGIER FOR DATAKOMBINASJONER
SAMFUNNSVITENSKAPELIGE FAG OG TRADISJONER
ANALYSE AV KVALITATIVE DATA
INDEKSER OG FORDELINGER
SAMMENHENGER MELLOM VARIABLER
RELASJONER, NETTVERK OG STRUKTURER
BESKRIVELSE, FORKLARING OG FORSTÅELSE
INNHOLDSANALYSE AV DOKUMENTER
Sigmund Grønmo: Samfunnsvitenskapelige metoder Kapittel 19
DATAKVALITET, RELIABILITET OG VALIDITET
SAMFUNNSVITENSKAPELIGE PROBLEMSTILLINGER
OBSERVASJON AV AKTØRER
Sigmund Grønmo: Samfunnsvitenskapelige metoder Kapittel 5
Aksjonsforskning.
Læreplanrevisjonen og nye FOKUS Samfunnsfag. Revisjon av læreplanen i samfunnsfag Formål: Tydeliggjøring av grunnleggende ferdigheter Forslag sendt til.
En vurdering av prosjekt som opplæringsform Med utgangspunkt i Illeris’ teorier Av Marthe, Kristin, May og Espen.
FORELESNING 3: Platon I: Teoretisk Filosofi
Forskning på fagskole. NUFHS møte Arne Roar Lier Høgskolen i Oslo og Akershus
Forklaringstyper i historievitenskapen
Av: Anette Helene Smørdal
FLiK Forskningsbasert læringsmiljøutvikling i barnehager og skoler i Kristiansand.
Skrive masteroppgave: Valg av emne, vinkling og problemstilling
"Hva skal vi med samfunnsfaget?”. Bidra til å utdanne en yrkesgruppe som setter barnet i sentrum = utdanne barnepolitiske mennesker = sosialt engasjerte.
Idealisme Sgeo 4001, forelesning Elin Selboe.
Masterskolen 2015: Introduksjon
1 Legen som kvalitativ forsker – en studie om arvelig høyt kolesterol Jan C. Frich Institutt for allmenn- og samfunnsmedisin Universitetet i Oslo / Nevrologisk.
SGO Metode Introduksjon Våren 2005 Per Gunnar Røe.
PSYC april 2008 Framgangsmåter i kvalitativ forskning Hovedoppgaven i fokus.
Forskning – 3 grupper (OECD 1981) Grunnforskning Originale undersøkelser som har til hensikt å skape ny kunnskap og forståelse Karakteriseres ved at den.
Forklaringsprinsipper, positivisme og falsifisering
Positivisme SGO 4001 Bjørnar Sæther.
Realisme Bjørnar Sæther SGO 4000 H-05. Realismen i kontekst Realismen ble utviklet på 1970-tallet som et forsøk på å kombinere en strukturell analyse.
Oppgaveskolen -V07_1 Innledning Arild Jansen, AFIN Oppgaveskolen 2007 Introduksjon Organisering av seminaret [Gjeste]forelesninger – hva er behovene ?
Masterskolen 2012 : Introduksjon Opplegget for Masterskolen –Opplegget, timeplan med mer Elementene i en masteroppgave –Teori, metode og empiri (data)
Oppgaveskolen -V06_1 Innledning Arild Jansen, AFIN Oppgaveskolen 2006 Introduksjon Organisering av seminaret [Gjeste]forelesninger Leseliste – litteratur.
Pensum Bordens: Research design and methods A process approach 5. eller 6. utgave Kap Fordeling: Bjørnebekk har spesielt ansvar for delen ”Qualitative.
Introduksjon - positivisme
Kunnskapsfokusering og elevsentrering EKH/RE 05/06
CLAUDIA SCHIFFER PLAKATER
Prinsipper for arbeid i lærergruppene Levanger 20. – 21. april 2006 Torunn Tinnesand lp-modellen læringsmiljø og pedagogisk analyse.
TERMIN: 2011-HØST ORD EMNEKODE: UG1PEL15110 KANDIDAT NR DATO: 13/12-11 PEDAGOGIKK OG ELEVKUNNSKAP EKSAMEN.
Forskningsmetode og statistikk: Bruk av forskningsmetode betyr å gjennomføre systematiske undersøkelser for å belyse problemstillinger. Sentrale elementer.
Gangen i en undersøkelse Prosjektplan og problemformulering Vi kan formulere:  Et tema – f.eks. ”Ungdom og bruk av data”  En hypotese – ”Gutter bruker.
Samfunnsvitenskapelig metode – innføring Forelesning 4/
De store læringsteoriene : Psykologiske teorier: Det som skiller de store læringsteoriene er deres syn på: - Hvordan virkeligheten ser ut - Hvordan ting.
Om sosiologi og sosialantropologi Fagene har det menneskeskapte som studieobjekt Vi studerer sosiale fenomener = et trekk eller en side ved samfunnet Fagene.
Bachelor i kriminologi 3-årig bachelorstudie. Hva er kriminologi? Kanskje greit å begynne med hva det ikke er: Ikke CSI, ikke «profiling». Kriminologi.
Revidering av Bachelor i Pedagogikk: allmennpedagogisk søyle v/Kirsten, Tone, Sophie, Mette, Sten, Harald, Kristinn.
Yrkesrollen Faglig mestring og praktisk dyktighet.
PEDAGOGIKK Pedagogikk Som fag omfatter alt som har med læring, utvikling, veiledning, undervisning og oppdragelse å gjøre (Pedagogisk ordbok, lars Helle.
Holdninger.
Samfunnsvitenskapelig metode – innføring
Oppgaveskolen 2005 Introduksjon
FLiK Forskningsbasert læringsmiljøutvikling i barnehager og skoler i Kristiansand.
Litt om å skrive forvaltningsinformatikk
Fellesmøte Overordnet del av læreplanen! Fellesmøte.
Definisjonsoppgave Definer begrepet TEORI
Litt om å skrive forvaltningsinformatikk
Utskrift av presentasjonen:

VITENSKAPEN OM SAMFUNNET Sigmund Grønmo: Samfunnsvitenskapelige metoder Kapittel 1 Sigmund Grønmo: Samfunnsvitenskapelige metoder

Hva er samfunnsvitenskap? Samfunnsvitenskap handler om mennesker i ulike typer av samfunn, ikke bare om enkeltmennesker og grupper i samfunnet, men også om samfunnet som helhet. Samfunnsvitenskapen er basert på systematisk forskning om slike emner og omfatter de kunnskaper, teorier og metoder som utvikles i tilknytning til denne forskningen. Sigmund Grønmo: Samfunnsvitenskapelige metoder

Samfunnsvitenskapen og samfunnet Samfunnsforskeren er både deltaker og tilskuer Reaktivitet (kontrolleffekt): Problem knyttet til at aktører som studeres, reagerer på at de blir studert, slik at atferden blir utypisk Refleksivitet: Uttrykk for at den kunnskapen som genereres, preges av forskerens bakgrunn, erfaringer, referanserammer og metoder Sigmund Grønmo: Samfunnsvitenskapelige metoder

Tre hovedoppgaver for samfunnsvitenskapen Analytisk oppgave: Drøfting av ulike typer samfunnsforhold med utgangspunkt i mer generelle samfunnsvitenskapelige begreper, teorier og innsikter. Kritisk oppgave: Problematisering og kritiske drøftinger av etablerte ordninger og mønstre i samfunnet, sett i forhold til ulike verdier og modeller for sosial samhandling og samfunnsmessig organisering. Konstruktiv oppgave: Studier av ulike samfunnsmessige problemer med sikte på å initiere og fremme bestemte løsninger av disse problemene. Sigmund Grønmo: Samfunnsvitenskapelige metoder

Samfunnsvitenskapelige metoder Fakta og verdier Empiriske studier tar sikte på å avklare hvordan samfunnsforholdene faktisk er, og normative studier tar sikte på å drøfte hvordan samfunnsforholdene bør være Forholdet mellom fakta og verdier er komplisert og til dels kontroversielt Forholdet mellom fakta og verdier er et viktig tema i vitenskapsteoretiske debatter, for eksempel i debatten om positivisme og i debatten om postmodernisme Sigmund Grønmo: Samfunnsvitenskapelige metoder

Grunnleggende prinsipper for samfunnsvitenskapelig virksomhet Ontologisk prinsipp: Sannhet er en overordnet verdi Epistemologisk prinsipp: Oppfatninger av sannhet er teoretisk, metodologisk og kontekstuelt forankret Metodologisk prinsipp: Vurderinger av sannhet bygger på rasjonelle og logiske kriterier Sigmund Grønmo: Samfunnsvitenskapelige metoder

Forskningsetiske normer Offentlighet Organisert skepsis Uavhengighet Universalisme Originalitet Ydmykhet Redelighet Sigmund Grønmo: Samfunnsvitenskapelige metoder