Løsninger og løselighet

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Hvordan kan vi lage salt av syrer og baser?
Advertisements

Elektrolyse O H De fleste salter løser seg i vann.
Reduksjon og oksidasjon
Kapittel E Termokjemi.
Kap. 9 Reaksjoner i vann Løselighet Løselighetsprodukt Utfelling
Vannmolekylets kjemiske egenskaper
Aminosyre Arginin.
Kapittel V Næringsstoffer.
Forsøk i 9A - Finnes det ioner i saltløsninger?
Kapittel C Støkiometri.
Kapittel G Syrer og baser.
BRENSELCELLA En brenselcelle har svært høy virkningsgrad
Organisk kjemi – funksjonelle grupper i molekyler
Løselighetslikevekter
Kapittel F Kjemisk likevekt.
Vannforurensninger Forurensninger Næringssalter
Kap 7. Kjemisk likevekt Reversible reaksjoner Massevirkningsloven
Kap.10 Oksidasjon og reduksjon
Forsøk ved vitensenteret
Avfall og avfallsbehandling
Syrer og baser Syrer og baser har ulike egenskaper
Velkommen til kjemi
KARBOKSYLSYRER Kjennetegnes ved at de inneholder en karboksylgruppe:
KARBONATOMETS KJEMI Oppbyggingen til 30 millioner forskjellige stoffer
MENA 1000 – Materialer, energi og nanoteknologi
MENA 1000 – Materialer, energi og nanoteknologi
MEF 1000 – Materialer og energi
Vannforurensninger l Forurensninger –Næringssalter –Organisk stoff, oppløst og partikulært –Sure gasser –Mikroorganismer –Miljøgifter.
Naturfag /7 Redoks-reaksjoner.
Kap 8. Syrer og baser Definisjon av syrer og baser
Elektronegativitet. Kjemiske reaksjoner og bindinger
Naturfag 1 og Syrer og baser.
PH og stoffskifte - Workshop
Varme, uorden og spontanitet
Stoffmengde og konsentrasjon Kapittel 4. Begrepet mol Stoffer reagerer med hverandre partikkel for partikkel ⇒ vi trenger en enhet i kjemi som forteller.
Syrer og baser – fra mat til miljø Eureka, kapittel 8.
Viktige grunnleggende begreper innen kjemi -Kjemiske reaksjoner – Nina Aalberg/ Ellen Andersson - Skolelaboratoriet.
Alkoholar. Kjemiske kjenneteikn Alkoholar har ei -OH-gruppe, elles er dei bygd opp som alkana Har også namn etter alkana med like mange C- atom samt –ol-ending.
Syrer, baser og salter. Syrer og baser er vanlige stoffer Syrer finner vi i mange matvarer. Baser finner vi ofte blant vaskemidler.
PH. Vannets ioneproduktK w Vannmolekyler kan fungere som syre og som base, dette kalles amfotære stoffer Vannmolekylene kan reagere med hverandre: H 2.
Batterier Virkemåten til Li-baserte celler. Batterier generelt: Et stoff som oksideres (negativ elektrode) Et stoff som reduseres (positiv elektrode)
METALLER. VIKTIGE ORD. Sitt sammen 2 og 2 og snakk om ordene. Lag setninger hvor dere bruker ordene.
Elektrokjemi for Kjemi2 ( kurs Oslo, 3. mars 2011 ) Truls Grønneberg Skolelab – kjemi, UiO.
Vann – et livsviktig stoff Vi er helt avhengig av vann Vi er helt avhengig av vann Vannmolekylet oppbygning som gjør det til det livsviktige stoffet det.
Kjemisk institutt - Skolelaboratoriet Nøkler til naturfag – mars 2016 Kursdeltakerne har «studentrollen»
ATOMET Minste del av en ting…… Elektroner, protoner, nøytroner, skall.
Syrer og baser - Stoffer med motsatt virkning. Syrer  Finnes i bær og frukt, men disse er svake syrer  Andre syrer er giftige og etser  Smaker surt,
Kjemisk institutt - Skolelaboratoriet Nøkler til naturfag 22. og 28. oktober 2015 Kursdeltakerne har «studentrollen»
SYRER OG BASER - STOFFER MED MOTSATT VIRKNING. SYRER FINNES I BÆR OG FRUKT, MEN DISSE ER SVAKE SYRER ANDRE SYRER ER GIFTIGE OG ETSER SMAKER SURT, ETSER.
Nøkler til naturfag – mars 2017 Kursdeltakerne har «studentrollen»
Kjemi i naturfag på ungdomstrinn og Vg1
Kjemi på ungdomstrinnet
Plan for dagen Støkiometri – mengder av stoff Stoffmengde (mol)
Atomer, molekyler og ioner
Kjemiske reaksjoner.
Kjemisk likevekt.
Salter, bufferløsninger og titrerkurver
Grunnstoffer og periodesystemet
Utskrift av presentasjonen:

Løsninger og løselighet

Repetisjon av regler for løselighet 1) Alle nitrater (NO3-) er lettløselige. 2) Alle Na+, K+ og NH4+-salter er lettløselige. 3) Tungmetallsalter (Pb2+, Hg2+, Cd2+, Ag+) er ofte tungtløselige.

Løsningsprosessen Når et salt (for eksempel NaCl) løses i vann, skjer følgende. 1) Ionene rives fra hverandre i en endoterm prosess: NaCl(s) → Na+(g) + Cl-(g), ΔH>>0 2) Ionene hydratiseres i en eksoterm prosess: Na+(g) + Cl-(g) → Na+(aq) + Cl-(aq), ΔH<<0

Det er størrelsen av disse to entalpiene som bestemmer om totalreaksjonen er eksoterm eller endoterm. NaCl løses endotermt, mens MgCl2 løses eksotermt i vann.

Vi kan ofte vurdere løseligheten av salter i vann ved å bruke Coulombs lov. Ca(NO3)2 er lettere løselig enn Ca(OH)2, fordi nitrationet er mye større enn hydroksidionet. Fe(OH)2 er lettere løselig enn Fe(OH)3, fordi Fe3+ trekker sterkere på OH- enn Fe2+.

Løselighet av salter i sure løsninger Noen salter løses bedre i sure løsninger enn i nøytralt vann. Felles for disse saltene er at anionet er basisk (korresponderende base til en svak syre). Eksempler er hydroksider, karbonater og fosfater.

Løselighetsregel Vi velger løsningsmiddel for et stoff ved å undersøke hvor polart eller upolart stoffet er. Regelen er: Likt løser likt! Et polart stoff løses best i et polart løsningsmiddel, mens et upolart stoff løses best i et upolart løsningsmiddel.

Mettet og umettet løsning En løsning er mettet når oppløsningsfarten og krystallisasjonsfarten er like store. Løseligheten av et stoff er antall mol løst stoff per L løsning når løsningen er mettet.

Løselighetsprodukt Når en vannløsning er mettet med et oppløst salt, har vi likevekt i løsningen med konstante konsentrasjoner: AmBn → mAn+ + nBm- Løselighetsproduktet Ksp er da definert ved Ksp = [An+]m · [Bm-]n

Vi kan regne ut løseligheten av et salt i vann ved hjelp av Ksp, og vi kan omvendt regne ut Ksp ved hjelp av løseligheten. I det første tilfellet er det viktig at vi alltid definer løseligheten av saltet som x mol/L.

Felling eller ikke felling Dersom vi løser et salt i vann, kan vi regne ut produktet av ionekonsentrasjonene i vannet. Dette produktet kalles ioneproduktet, og betegnes med Q. Q < Ksp  Løsningen er umettet. Q > Ksp  Løsningen er overmettet, og vi får utfelling av saltet.

Fellesioneffekten Dersom vi løser et salt i en løsning som på forhånd inneholder et av saltets egne ioner, går løseligheten av saltet sterkt ned. Dette forklares lett ved hjelp av Le Châteliers prinsipp.

Fellingstitreringer I en fellingstitrering bestemmer vi et spesielt ion ved å la det reagere med titrermidlet og lage et tungtløselig bunnfall. I praksis bestemmer vi Cl- ved å la det reagere med AgNO3 fra byretten.

Virkemåte for indikator I denne titreringen bruker vi K2CrO4 som indikator. Den virker slik: Under titreringen: Ag+ + Cl- → AgCl(s) hvitt Ved ekv. pkt: 2 Ag+ + CrO42- → Ag2CrO4 rødt Dette skjer fordi AgCl er mer tungtløselig enn Ag2CrO4 .

Fargene før og ved ekvivalenspunktet blir da slik: