Livea Xpress Tallerkenmodellen.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Kurstreff 3 Dagens tema: Del 1: ”Ikke ett fett” Del 2: Bedre forståelse for matvaremerking/ ”Lære å lese varedeklarasjonen”. Kursøktens del 1 skal gi økt.
Advertisements

Bra mat for bedre helse- Kurstreff 2
LIVSSTILSYKDOMMER Hjerte- og karsykdommer Diabetes Fedme Kreft
Sunn Livsstil Sunne matvaner!.
Maten er halve helsa ! Pernilla Egedius Seksjonsleder Forpleining
Nye nasjonale kostråd – hva er nytt?
FROKOST Frokosten er dagens viktigste måltid.
Kosthold og ernæring ved revmatisme
Et sunt kosthold.
Kosthold og trening, noen grunprinsipper
Tiril Gaare Mikkelsen Klinisk ernæringsfysiolog
Generelle ernæringsanbfalinger
Mat, måltider og følelser
Kurstreff 2 Kroppen trenger mange forskjellige stoffer for å fungere optimalt! Denne kursøkten skal gi en kort introduksjon til hvilke næringsstoffer som.
Karbohydrater Består av grunnstoffene C, H og O
Måltidene (1) Frokost er et viktig måltid. En god frokost gir energi, øker konsentrasjonen og gir bedre humør. Hvis du ikke har appetitt om morgenen, ta.
Kosthold og ernæring ved revmatisme
Hva er det viktigste i livet ditt? Betyr det mye å ha god helse?
Kosthold og Livsstil v/Jorunn E. Hauso
Kostholdsforedrag Sterkenilsdagen
Livea Xpress - Tallerkenmodellen -.
Tallerkenmodell og karbohydrater
Styrke og kroppsholdning - uke 4 -. Hvorfor trene styrke? Økt muskelstyrke Bedre kroppsholdning Økt forbrenning Forebyggende for skader og en rekke livsstilsrelaterte.
Protein og fett - Uke 9 -.
Tallerkenmodell og Karbohydrater Uke 8. Tallerkenmodell.
Klikk for å redigere undertittelstil i malen Ernæring og prestasjon Før –under - etter.
Praktisk mat Uke 12. Planlegg- ”Halvtimen” Frokost Lunsj Middag: husk A og B-måltid, ”frimiddager” og minimum 2 fiskemåltider Mellommåltider x 2.
Protein og fett Uke 9. Protein Protein stammer fra det greske ordet ”PROTOS” og betyr det første/den viktigste Bygget opp av aminosyrer Esensielle aminosyrer-
LIVSSTILSYKDOMMER Hjerte- og karsykdommer Diabetes Fedme Kreft Tannråte.
Energigivende næringsstoffer Protein 1 gram gir 17 kJ Karbohydrater1 gram gir 17 kJ Fett1 gram gir 38 kJ.
Energigivende næringsstoffer Protein 1 gram gir 17 kJ Karbohydrater1 gram gir 17 kJ Fett1 gram gir 38 kJ.
Livea Xpress Tallerkenmodellen. Måltidsrytme 3 hovedmåltid 2 mellommåltid Hver 3-4 time.
KOSTHOLD FÅ KROPPEN TIL Å YTE MAX GJENNOM HVERDAGEN, PÅ TRENING OG KAMP!
Trening og kosthold Karl Filip Singdahlsen 15. Februar 2012.
Energi og næringsstoff Energi tyder evne til å utføre arbeid, dvs rørsle og fysisk aktivitet. Maten blir til energi i form av varme. Varmen bruker vi til.
Styrke og kroppsholdning Uke 4. Hvorfor trene styrke? Økt muskelstyrke Bedre kroppsholdning Økt forbrenning Forebyggende for skader og en rekke livsstilsrelaterte.
Trygg mat og næringsstoffer
Kondisjonstrening Uke 5.
Vitaminer og mineraler
Tallerkenmodell og Karbohydrater
Protein og fett Uke 9.
Styrke og kroppsholdning
Livea Xpress Tallerkenmodellen.
LYKKE TIL MAT I BARNEHAGEN.
Etter denne timen skal du kunne:
Korn, Frø og kornprodukter
Sjømat - FELLESBETEGNELSE PÅ MAT SOM KOMMER FRA SJØEN ELLER FRA FERSKVANN SOM ELVER OG INNSJØER.
Kroppens byggesteiner.
Sjømat - FELLESBETEGNELSE PÅ MAT SOM KOMMER FRA SJØEN ELLER FRA FERSKVANN SOM ELVER OG INNSJØER.
Små endringer i kostholdet i riktig retning
Hva gir oss energi i maten
Tallerkenmodell og Karbohydrater
Oppsummering Uke 15.
Kondisjonstrening Uke 5.
Praktisk mat Uke 12.
Styrke og kroppsholdning
Vitaminer og mineraler
Protein og fett Uke 9.
Tallerkenmodell og Karbohydrater
Kondisjonstrening Uke 5.
Kroppens byggesteiner.
MatMedSmak.
Grønnsaker, frukt, bær og poteter.
Kondisjonstrening Uke 5.
Ungdom og kosthald Kvifor er det ikkje likegyldig kva slags mat barn og ungdom et når de går på skule og er fysisk aktive ?
Kroppens byggesteiner.
MAT FOR GLEDE OG GOD HELSE
Utskrift av presentasjonen:

Livea Xpress Tallerkenmodellen

Tallerkenmodellen

Måltidsrytme 3 hovedmåltid 2 mellommåltid Hver 3-4 time

Livea Xpress Styrketrening

Hvorfor trene styrke? Økt muskelstyrke Bedre kroppsholdning Økt forbrenning Forebyggende for skader og en rekke livsstilsrelaterte sykdommer ”strammer opp”

Hvordan trene styrke? Tung belastning Få repetisjoner 1-3 ganger i uken Flerleddsøvelser Tenk progresjon!!

Livea Xpress Kondisjonstrening

Hva er kondisjonstrening? Aerob energifrigjøring 60-85% av maksimal hjertefrekvens Anaerob energifrigjøring 85-100% av maksimal hjertefrekvens

Fordeler ved kondisjonstrening Slagvolum øker Lungene jobber mer effektivt Flere kapillærer Mer utholdende muskulatur Økt fett og karbohydratforbrenning Kroppen fjerner melkesyre raskere

Livea Xpress Karbohydrater

Karbohydrater 45-60% av den daglige kosten 4 kcal per gram Ikke essensielt

Kostfiber 25-35 gram per dag 2 kcal per gram

Eksempel på 30 gram kostfiber 5 skiver grovt brød (200 gr) med 100% sammalt mel- gir 17 gr fiber 2 poteter (ca 150 gr) gir 3 gr fiber 1 stor gulrot (ca 100 gr) gir 2,7 gr fiber 1 porsjon brokkoli (100 gr) gir 3 gr fiber 1 tomat (50 gr) gir 0,7 gr fiber 1 appelsin (100 gr) gir 1,9 gr fiber 1 eple (100 gr) gir 2,5 gr fiber Til sammen 31 gram kostfiber

Karbohydrater og blodsukker Insulin Insulinresistens Diabetes type 2

Livea Xpress Proteiner og fett

Protein Protein stammer fra ordet ”PROTOS” som betyr den første/den viktigste Bygd opp av aminosyrer Essensielt for kroppen Essensielle aminosyrer- 8 stk Ikke essensielle aminosyrer – 12 stk Anbefalt daglig inntak er 1-1,2 gram pr/kg kroppsvekt 10-20% av det daglige kostholdet 1 gr protein gir 4 kcal

Proteinets oppgaver Kroppens byggemateriale Transport Antistoffer Katalysator Peptidhormoner Signalhormon

Fett (Triglyserider) 1 gram fett gir 9 kcal Anbefalt inntak ca 30% av daglig kosthold Mettede fettsyrer Umettede fettsyrer Transfett Kolesterol Essensielle fettsyrer (omega-3 og omega-6)

Livea Xpress Praktisk matlaging

Planlegg- ”halvtimen” Frokost Lunsj Middag- husk A-B måltid, ”fri middag” og minimum 2 fiskemåltider per uke Mellommåltid/kvelds

Tips for enklere gjennomføring Stek opp kjøtt Lag ferdig salat Lag porsjonsposer med for eksempel smoothie Lag større middagsporsjon, bruk restene til lunsj Ha alltid et sunt alternativ tilgjengelig Bruk mindre tallerkener Varier smaker