Laste ned presentasjonen
Presentasjon lastes. Vennligst vent
PublisertIna Gjerde Endret for 7 år siden
1
Klikk for å redigere undertittelstil i malen 18.09.2016 Ernæring og prestasjon Før –under - etter
2
18.09.2016 Hva er ernæring? Læren om sammenhengen mellom kosthold og helse Næringsstoffer Nødvendighet knyttet til kroppens vekst, utvikling og normale funksjoner
3
18.09.2016 Hvilke næringsstoffer har vi? Energigivende næringsstoffer Fett, proteiner og karbohydrater Ikke-energigivende næringsstoffer Vitaminer, kostfiber, mineraler Vann
4
18.09.2016 Karbohydrater Funksjon Gir energi til kroppsarbeid Hvor Brød, mel, poteter, grønnsaker og sukker
5
18.09.2016 For apekatter……og syklister
6
18.09.2016 Protein Funksjon Gir energi + byggematerialet for kroppen Hvor Kjøtt, fisk, korn, brød, melk, ost og egg
7
18.09.2016 Øl er sunnere enn brus, men melk innholder mest proteiner
8
18.09.2016 Fett Funksjon Gir energi Hvor Umettet fett: Olje, fisk hvit kjøtt (nødvendige) Mettet fett: smør, helmelk, ost, rødt kjøtt
9
18.09.2016 Vann Funksjon Viktig for fordøyelsen Transport av nærinstoffer Hvor drikkevarer og matvarer
10
18.09.2016 Daglig kosthold-kosttilskudd? 7 matvaregrupper Brød og kornvarer Potet, ris, nudler og pasta Grønnsaker Frukt/bær Fisk, fjærfe, kjøtt og egg Melk, yoghurt, ost Matfett Anbefalt tilskudd: Omega 3-fettsyrer og D vitamin Kvinner: kalsium og vitamin D
11
Klikk for å redigere undertittelstil i malen 18.09.2016 Sykkel - ernæring Hva er viktig?
12
18.09.2016
16
Utholdenhetsutøvere
17
18.09.2016 Andre utøvere/mosjonister
18
18.09.2016 Ved vektreduksjon
19
18.09.2016 Frokost, lunsj og kveldsmat + middag 3 +1 hovedmåltider Karbohydratrike matvarer: havregrøt, kornblanding, melk, yoghurt, juice, tykke skiver grovt brød, ost, skinke, kalkun, leverpostei, pasta, ris, skalldyr, egg, grønnsaker, tunfisk, kylling Mellommåltider etter behov ▪ Frukt, gulrøtter, nøtter, smoothies, yoghurt 3-4 timer mellom hvert energiinntak Hyppig små måltider er viktig for prestasjon og optimal kroppssammensetning Små måltider øker opptak av næringsstoffer og minsker risiko for dårlige matvarevalg
20
18.09.2016 Hvorfor hyppige måltider? Holde blodsukkeret stabilt Stabilt blodsukker-viktig for fysisk og psykisk prestasjon Store svingninger kan medføre slapphet, nedsatt konsentrasjon, økt nedbryting av muskelvev, nedsatt forbrenning, hodepine, økt sultfølelse og humørsvingninger
21
18.09.2016 Før: Lagring av karbohydrater Karbohydrater lagres som glykogen Lagres i lever + muskulatur Størrelse og hvor raskt de bygges opp avhenger av mengde som inntas og tidspunkt for inntak etter trening Velfylte lagre rekker til ca. 1-2 timer trening (intensitet?) Tomme lagre= redusert prestasjon
22
18.09.2016 Hvordan bygge opp lageret? Avhenger av kroppsvekt og hvor mye som forbrukes Trening 60- 90 minutter: 5-7 g/kg/dag Trening 90-120 minutter: 7-10 g/kg/dag Trening 6-8 timer (ekstrem): 10-12 g/kg/dag Person 70 kg: 700-1000 gram karbohydrater per dag
23
18.09.2016 Hvor mye er hva?
24
18.09.2016 Oppbygging før ritt Gradvis nedtrapping av trening 3-4 dager før Samtidig økes inntak av karbohydrater ▪ Loff, syltetøy, honning, rosiner, sportsdrikker, saft, tørket frukt, kjeks, sportsbar o.l Reduser inntak av fiber Glykogenlagring gir økt kroppsvekt i form av økt muskelglykogen og væske i kroppen
25
18.09.2016 …opplading for livsnytere!
26
Klikk for å redigere undertittelstil i malen 18.09.2016 Hva er viktig under konkurranse?
27
18.09.2016 Under konkurranse/ritt Væskeinntak! Væsketap avhengig av ▪ Størrelse ▪ Kroppsamennsetning ▪ Fysisk form ▪ Temp, luftfuktighet ▪ Bekledning ▪ Intensitet og varighet
28
18.09.2016 Hvor mye væske tapes? Kontinuerlig trening, moderat til høy intensitet vil tapet være på ca 0,5-1,2 liter per time Væsketap bør holdes under 2 % av utgangspunkt kroppsvekt Prestasjon reduseres ved 1-2 % væsketap Mekanismen? Redusert slagvolum og økt puls- svekker styrke, kraft og kognitiv funksjon
29
18.09.2016 Regnestykke for væskemangel Dehydrering % = (vekt før trening - vekt etter trening) x 100 Vekt før trening Eks: 60 kg før, 59 kg etter= gir et væsketap på 1,7% av utgangspunkt vekt
30
18.09.2016 Drikk før du er tørst Tørste er ikke et godt mål Sjekk hvor mye væske du taper på en treningsøkt Drikk litt ca. 10-15 minutter før du starter Begynn å drikke senest 15 minutter etter start ▪ Innta 1,5-3 dl hvert 15-20. minutt. Kalde drikker (<15 c) er å foretrekke-reduserer økning i kroppstemp Går man opp i vekt under trening har væskeinntak vært for stort
31
18.09.2016 Etter Erstatt alltid væsketap ette/konkurranser trening Erstatt 150% av væsketapet de 2 første timene etter økten. Sportsdrikk, melk og mineralvann er bedre rehydreringsdrikk enn vann etter fysiske anstrengelser med stort væsketap. Innta et lite måltid innen ½ time etter aktivitet (30-50 gram karbohydrater) Påfyll frem til ett større måltid inntas. Tar ca. 20-24 timer å fylle opp glykogenlagre i muskulaturen.
32
18.09.2016 Påfyll av protein Kroppsprotein brytes også ned under harde utholdenhetsøkter Protein viktig i restitusjonsinntaket Protein stimulerer reparasjonen og oppbyggingen av skadet muskelvev, samt stimulerer oppbyggingen av glykogenlagerne
33
18.09.2016 Gode restitusjonsmatvarer Melk, sjokolademelk, yoghurtdrikk Yoghurt/og morgen yoghurt Brødskive med proteinrikt pålegg Smoothies, fruktjuice Bananer Tørket frukt/rosiner Frisk fruktsalat med yoghurt Muslibarer/energibarer/restitusjonsbarer Sportsdrikk/restitusjonsdrikk + mye væske
34
18.09.2016 Takk for meg!
Liknende presentasjoner
© 2024 SlidePlayer.no Inc.
All rights reserved.