Laste ned presentasjonen
Presentasjon lastes. Vennligst vent
1
Tallerkenmodell og Karbohydrater
Uke 8
2
Tallerkenmodell
3
Måltidsrytme 3 hovedmåltid 2 mellommåltid Hver 3-4 time
4
Karbohydrater 45-60% av den daglige kosten skal komme fra karbohydrater 4 kcal per gram Ikke essensielt for kroppen
5
Forskjellige typer karbohydrater
”Raske” karbohydrater: Hvitt sukker, finmalt mel, lys pasta, stivelse etc ”Langsomme” karbohydrater: Grove kornprodukter, grønnsaker, søtpoteter, fullkorns pasta
6
Kostfiber Anbefalt daglig inntak er 25-35 gram .
Kostfiber finner man i Grove kornprodukter, rotfrukter, belgvekster, grønnsaker, frukt og bær 2 kcal per gram
7
Hvordan få i seg nok fiber?
5 skiver (200 gr) grovt brød med 100% sammalt mel: gir 17 gram fiber 2 poteter (ca 150 gram): gir 3 gram fiber 1 stor gulrot (ca100 gram): gir 2,7 gram fiber 1 porsjon brokkoli (ca 100 gram): gir 3 gram fiber 1 tomat (50 gram): gir 0,7 gram fiber 1 appelsin (100 gram): gir 1,9 gram fiber 1 eple (100 gram): gir 2,5 gram fiber Til sammen 31 gram.
8
Innvirkning på blodsukkeret
Karbohydrater og blodsukker Insulin Insulinresistens Diabetes type 2
9
Ranger karbohydratene fra lavest til høyest Hvor finner vi minst og hvor finner vi flest…
Banan Grønne druer Spagetti Jasmin ris Potet Melkesjokolade Sukkererter Mais Havregryn Grovt rugbrød
10
Fasit 1.Sukkererter – 5,3 pr 100/gr 2. Mais – 15,4 pr 100/gr
3. Grønne druer – 16 pr 100/gr 4. Kokte poteter – 17,1 pr 100/gr 5. Banan – 18,1 pr 100/gr 6. Jasmin ris – 27,8 pr 100/gr 7. Kokt spaghetti – 29,3 pr 100/gr 8. Grovt rugbrød – 38,7 pr 100/gr 9. Melkesjokolade – 53,1 pr 100/gr 10. Havregryn – 63,1 pr 100/gr
Liknende presentasjoner
© 2024 SlidePlayer.no Inc.
All rights reserved.