Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Korn, Frø og kornprodukter

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Korn, Frø og kornprodukter"— Utskrift av presentasjonen:

1 Korn, Frø og kornprodukter

2 Vi har flere ulike kornsorter
- Snakk sammen to og to. Hvilke kornslag kjenner dere til? Bruk 30 sek. - Hvete, rug, bygg, havre, mais og ris.

3 Korn og kornprodukter Hva er korn
Korn og kornprodukter Hva er korn? Det er en type gress med spiselig frø, som vi mennesker har brukt og dyrket i tusen år. Hvilke matvarer inneholder store mengder korn (mel)? - Brød, pasta, frokostblandinger og knekkebrød. - Disse matvarene kalles kornprodukter

4 - pasta, frokostblandinger, brød, kjeks
Hvete En av de første kornsortene som ble dyrket Brukes først og fremst til mat, men også til dyrefôr En av de kornslagene som brukes mest i norsk mat Hvilke matprodukter kjenner dere til som inneholder hvete? - pasta, frokostblandinger, brød, kjeks

5 Rug Det dyrkes lite rug i Norge, kun 2 % kornet som dyrkes er rug. Rug gir: - fyldig smak til brød - Gjør at brødet blir saftigere - Lengre holdbarhet

6 Bygg Trolig den eldste kulturplanten vi har. - Den kornsorten vi dyrker mest av i Norge - Mesteparten av bygget blir brukt til dyrefôr - Helsefremmende egenskaper -> Brukes mer og mer i matvarer. - Grøt, supper eller blandet med hvetemel til brød og kjeks. Havre Som bygg blir også havre i all hovedsak brukt til dyrefôr. 90 % til dyrefôr, 2 % til matproduksjon I senere tid har vi sett at også havren har mange helsefremmende egenskaper. Derfor er det ønskelig at vi legger til havre i matlagingen

7 Mais og ris I tillegg har vi mais og ris. I hvilke produkter kan vi finne maiskorn? - Tortillachips, popcorn osv. På verdensbasis regnes ris som et av de viktigste kornslagene. Hvorfor? - Billig, enkel å tilberede, inneholder mye energi (kcal)

8 Kornet males til mel Hva er forskjellen på siktet mel og sammalt mel (fullkorn)? Siktet mel lages ved at kun melkjernen males til mel. Melet består hovedsakelig av stivelse, og inneholder minimalt med fiber og andre næringsstoffer. I hvilke produkter finner vi mye siktet mel? Sammalt mel (fullkorn) er derimot rikt på både fiber, vitaminer og mineraler fordi dette er laget ved at hele kornet males. Sammalt mel får du både som finmalt og grovmalt.

9 Frø De små frøene er «barnet» til plantene og inneholder mange næringsstoffer som vi kan dra nytte av. Det er generelt rike på fiber, umettet fett og omega-3-fettsyrer. Frø passer som: Snacks, i mysli, i bakst, i salater, på yoghurten, i grøt og som tilbehør til middag i istedenfor ris. Eksempler på spiselige frø: Sesamfrø, chiafrø, hampfrø, solsikkefrø, linfrø og quinoa.

10 GRovhetsprosent på brødskalaen
Fargen kan være misvisende, derfor er det lurt å se på brødskalaen på baksiden av brødet/knekkebrødet. Hvor ligger loff på skalaen? Hvis du ønsker deg et ordentlig grovt brød, bør du velge grovhetsprosent mellom 75 og 100.


Laste ned ppt "Korn, Frø og kornprodukter"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google