Sektorsamarbeid i helseforskning mellom universitet og universitetssykehus Helseforetaksperspektivet – sett fra Midt-Norge Adm. dir. Stig A. Slørdahl Helse.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Kompetanse i lys av samhandlingsreformen
Advertisements

De regionale helseforetakenes samarbeid om kvalitetsregistre Olav Røise Leder av Styringsgruppen for nasjonale kvalitetsregistre.
Samarbeid for suksess - universitetssykehusfunksjonen Universitetsdirektør Gunn-Elin Aa. Bjørneboe.
Fylkeskommunenes forvaltningsansvar
Høreapparatformidlingen – hvor står vi Fagnettverksmøte 17. september 2009.
- Samhandlingsreformen –
Samhandlingsreformen og brukermedvirkning
Organisering og standardisering av universitetets IT-virksomhet Bjørn Ness, assisterende IT-direktør Fellesmøte m/lokal IT 13. desember 2012.
Samhandlingsreformen Sikre bærekraft og kvalitet
Samhandlingsarena Aker Styringsgruppe Oslo kommune.
Presentasjon Av Rusbehandling Midt-Norge HF Dagseminar
PROSJEKT REHABILITERING. Bakgrunn Samhandlingsreformen/Overføring oppgaver til kommunene Avtalene/samarbeidsfora Klargjøring av ansvar mellom kommuner.
Utvikle standardisert analyse og kunnskapsbase Et samarbeid mellom Fylkesmannen i Nord-Trøndelag, Helseforetaket i Nord-Trøndelag og Fylkeskommunen i Nord-Trøndelag.
Delprosjektets status og framdriftsplan Prosjektleder Hilde Skyvulstad.
Barn som pårørende.
Enkel og trygg tilgjengelighet til pasientopplysninger i EPJ ved ytelse av helsehjelp – vurdering av lovendringer Seniorrådgiver Hilde Jordal.
UiO – Forskningsadministrativ avdeling FRIDA som felles forskningsdokumentasjonssystem for universiteter og helseforetak ? - Rapportering av vit.
Muligheter og utfordringer for primærhelsetjenesten ved innføring av samhandlingsreformen Guri Rørtveit Professor dr. med. Institutt for samfunnsmedisinske.
Veiledningsplikten til spesialisthelsetjenesten
Hvilke forventninger og planer har St. Olavs Hospital knyttet til at reformens hensikt skal kunne bli en realitet? Samhandlingssjef Rolf J. Windspoll.
Det integrerte universitetssykehuset i Trondheim
Samhandlingsreformen – Hva skjer?
Strategi for utdanning og kompetanseutvikling i Helse-Midt-Norge
FOSEN REGIONRÅD Veien fram mot DMS Fosen, samarbeid på tvers av kommunegrensene. Erfaringer fra Fosen v/Ordfører Hallgeir Grøntvedt Samhandlingskonferanse.
St.meld. nr. 47 ( ) Samhandlings- reformen Rådmann Arve Semb Christophersen Larvik kommune Larvik – der det gode liv lever!
Organisering av arbeidet med Samhandlingsreformen Daniel Haga Direktør for samhandling HMN Hvilke forventninger og planer har helseforetakene?
Nasjonalt meldingsløft Seniorrådgiver Ellen Strålberg.
Høring om overgang fra egen bolig til sykehjem Hvordan fungerer samhandlingen mellom sykehusene og kommunen vedr. utskrivningsklare pasienter som venter.
Innspill til strategi Visjon: NTNU IT bidrar til et innovativt universitet -- Kunnskap for en bedre verden Drift: tilrettelegge for brukerens.
Kommunehelsereformen - lokale/regionale utfordringer
HelseOmsorg21 Et kunnskapssystem for bedre folkehelse Arnfinn Sundsfjord NFE-HS Oslo mars 2015.
Samordnet praksis for budsjettering og regnskapsføring av forsknings- og utviklingsprosjekter innen helse Presentasjon i møte for Nasjonal fagstrategisk.
Hvordan helseforetakene kan bidra til å følge opp regjeringens satsing på innovasjon og næringsutvikling i helsesektoren Helse- og omsorgsdepartementet.
Direktørnettverket 2. desember 2015: Årsplan for USIT for – Strategisk retning og prioriteringer IT-direktør Lars Oftedal.
Kompetansebehov i fremtidens spesialisthelsetjeneste RSA, Torbjørg Vanvik Direktør for eierstyring.
Trondheim Helseklynge Intensjonsavtale om samarbeid 4 November 2008.
OMSORG 2020 Omsorg 2020 er regjeringens plan for omsorgsfeltet – Prioritere områder i omsorgsfeltet – Styrke kvaliteten og kompetansen.
Uib.no UNIVERSITETET I BERGEN Legeutdanning og forskning i primærhelsetjenesten – to sider av samme sak? Guri Rørtveit Instituttleder, professor dr. med.
Brukerutvalget April 2016 Stig Slørdahl Administrerende direktør Helse Midt-Norge RHF.
Kunnskap for en bedre verden Hvordan skal vi gjøre jobben vår i 2060?
Felles nettløsning for spesialisthelsetjenesten – én helseportal Jostein Listou, kommunikasjonsrådgiver Helse Midt-Norge RHF.
Kvalitetskultur ”Litt bedre i dag enn i går” Kvalitetsstrategi for Helse Midt-Norge
Strategisk helseplan for Fjellregionen Arbeidsutvalget 10. mai 2010 Regionrådgiver Rune Jørgensen Regionrådet 26. mai Brit Kværness.
Nasjonal samarbeidsgruppe for medisinsk og helsefaglig forskning (NSG) v/adm. dir. Bente Mikkelsen Dato:
Drammen 30. september 2016 Bjørg Th. Landmark Velferdsteknologiens plass i helsetjenesten Hvilke refleksjoner gjør du deg i forhold til ordet velferdsteknologi?
Retningslinjer for samfunnsansvar RBU 26. august 2013 Utforming av retningslinjer.
Beslutningsunderlag for etablering av felles FIU-enhet
Orientering om status for spesialistutdanningen for leger
Nasjonal og regionale utviklingstrekk innen IKT
Strategi for utdanning og kompetanseutvikling i Helse Midt – Norge
Det integrerte universitetssykehuset
Top 10 IT Issues Årsplan USIT IT-direktør Lars Oftedal
IT-investeringer i et femårsperspektiv
Brukermedvirkning i helseforskning
Omorganisering av samarbeidsorganene
KVALITETSPOLITIKK for Rehabiliteringsklinikken
Styrende dokumenter 2013 Styringsdokument 2013 for St. Olavs Hospital HF Protokoll fra foretaks-møte i St. Olavs Hospital HF 18. februar 2013 Krav og rammer.
2016: Mer enn 25 prosent over 67 år 21 – 24 prosent 18 – 20 prosent
Halvdan Skard 2. September 09
Ny forskrift om ledelse og kvalitet, … og litt til Sigrid J
Regionalt Brukerutvalg
Oppfølging av regionale planer PH og TSB
Berit K. Teige, forskningssjef/seksjonsleder FIU
Rollen som fasilitator til gode prioriteringer
Opplæringsdag nytt regionalt brukerutvalg Helse Midt-Norge RHF
Regional utviklingsplan 2019 – med et perspektiv fram mot 2035
Brukerutvalget 2018 Styrearbeid og roller.
Økonomi Moss kommune som arbeidsgiver
Hva er elektronisk samhandling?
Dialogmøte Regional ordning kompetanseheving barnehage
Utskrift av presentasjonen:

Sektorsamarbeid i helseforskning mellom universitet og universitetssykehus Helseforetaksperspektivet – sett fra Midt-Norge Adm. dir. Stig A. Slørdahl Helse Midt-Norge RHF

SE I BAKSPEILET!

Se til Midt-Norge «Legeforeningen vil gå raskere og mer målrettet mot felles IT-løsninger som sikrer at opplysninger kan finnes når vi trenger dem. …. I Helse Midt-Norge er det startet en prosess der man ønsker å anskaffe et ferdig system som kan tilbys til bruk for både til sykehus, fastleger og pleie- og omsorgstjenester i kommunene. Helse Midt-Norge ser ut til å følge en strategi andre har hatt suksess med. En slik begrenset utprøvning av et felles system, vertikalt integrert, mener vi kan bli en norsk suksesshistorie også. Legeforeningen er utålmodig – vi vil gå raskere frem og med et klart mål i sikte – én felles løsning på tvers av forvaltningsgrensene. …» Marit Hermansen president Dnlf

Strategi 2030 – Må planlegge for framtida nå Dette framtidsbildet viser at dagens måte å organisere og drive helsetjenestene på ikke vil være bærekraftig i åra framover. Vi kan ikke lenger løse utfordringene med mer folk og mer penger. Vi må derfor gjøre bedre bruk av tilgjengelig personell, teknologi og innovasjon. Vi må sikre riktig kompetanse fram i tid. Vi må rigge oss for å ivareta og behandle de store sykdomsgruppene som kommer. For å lykkes må vi løse utfordringene i nært samarbeid med kommunene. Vi kan ikke fortsette som før – vi må endre oss. Framtidas helsetjenester må ha nødvendig fleksibilitet og tilpasningsevne. Dette vil kreve at vi utvikler en kultur som sikrer både endringsvilje og endringskompetanse i organisasjonen.

Fremragende helsetjeneste Vi legger til grunn en ambisjon om å tilby våre pasienter en fremragende helsetjeneste. Det betyr; å gi den enkelte pasient den beste tilgjengelige kunnskapsbaserte behandlingen som er tilpasset hans eller hennes konkrete situasjon og behov for behandling eller mestring. vi evner å prioritere og ser helsetjenesten som en helhet innenfor det ressurstilfanget vi har. vi skal bidra til at pasientene tilbys en fremragende helsetjeneste uansett hvor de befinner seg i pasientforløpet. vi tar et ansvar for å spille andre god, både innen spesialisthelsetjenesten med også i vår samhandling med kommunene. vi tilrettelegges for at pasienten og deres pårørende skal gis mulighet til å delta aktivt i beslutninger om egen helse og behandling. Det handler om å skape et godt møte mellom pasient, pårørende og helsetjenesten. Alle pasienter og pårørende behandles med respekt og opplever åpenhet, folkeskikk og god kommunikasjon i møte med vår tjeneste. - VI OPPNÅR EN FREMRAGENDE HELSETJENESTE I LAG MED PASIENTENE Vår ambisjon bygger på vår visjon «På lag med deg for din helse» og våre verdier trygghet, respekt og kvalitet. Trygghet Respekt Kvalitet

Ser inn i framtida - drivere Samfunnsperspektivet Pasientperspektivet Arbeidskraftperspektiv Kunnskaps- og teknologiperspektiv Vi står overfor store samfunnsendringer i årene som kommer. Ser på drivkreftene ut fra fire perspektiver Behandlingsmulighetene øker og det gjør også kostnadene. Teknologien er i utvikling, og mulighetene er enorme. Forventningene til hva helsetjenesten kan levere er store allerede i dag og vil øke.

Fremragende helsetjeneste Pasientenes helsetjeneste Kunnskap og teknologi for en bedre helsetjeneste Rekruttere og beholde høyt kompetente ansatte Lagspillere

Aftenposten 6.januar 2016

Oppnevning av arbeidsgruppe Felles oppnevningsbrev og mandat fra HOD og KD, av 30.06.2015: «Kunnskapsdepartementet og Helse- og omsorgsdepartementet oppnevner en arbeidsgruppe som får i oppdrag å beskrive eventuelle barrierer for samarbeid mellom universiteter og helseforetak og foreslå konkrete løsninger lokalt, regionalt og nasjonalt.»

Sammensetning «Det etableres en arbeidsgruppe med følgende deltakere som representerer de fire regionene på toppledernivå: Anne Husebekk, rektor, UiT – Norges arktiske universitet (leder) Cathrine Lofthus, adm.dir., Helse Sør-Øst RHF Dag Rune Olsen, rektor, Universitetet i Bergen Stig Slørdahl, adm.dir., Helse Midt-Norge RHF Arvid Hallén, adm.dir., Norges forskningsråd (observatør) Sekretariatsfunksjonen ivaretas av de regionale helseforetakene og universitetene i felleskap.»

Hva har skjedd? (1) Ulike løsningsforslag er diskutert i flere møter Forbedring – felles virksomhet - Nederland Møte med HOD og KD i april: Det ble pekt på at rammebetingelsene ligger til grunn, men det er anledning til å se utover grensene. KD og HOD ønsker et omforent forslag fra arbeidsgruppen Oversikt over utfordringer er utarbeidet Utfordringene omfatter økonomi, IKT, utdanning, forskningsadministrasjon, areal, forskningsinfrastruktur, samarbeidsarenaer, immaterielle rettigheter og oppfølging

Hva har skjedd? (2) Det er nedsatt skrivegrupper innen følgende områder: Areal Finansieringsmodeller Utdanning Forskningsinfrastruktur Administrative forhold (doble regelverk) Skrivegruppene leverte sine innspill til møtet 13. mai Skrivegruppene har endelig frist 10. juni

Prinsipper som diskuteres Forbedringer av dagens modell; hente de beste løsningene fra regionene, inkludert styringslinje Areal; KD bør finansiere, eie og drifte arealer i universitetssykehusene (nye bygg) eller avtale bruksrett i eksisterende bygg der det ikke finnes avtaler Forskningsinfrastruktur; bør eies og driftes i fellesskap. Ulike prinsipper diskuteres (samdrift,foretak) NB mva Spesialistutdanningen (ikke oppdrag)/ helseutdanningene (dimensjonering) Rapportering; det bør rapportes i begge linjer fullt ut Harmonisering av intensivmidler Indirekte kostnader (ekstern finansiering praktiseres ulikt)