Eiendomsforvaltning Kort introduksjon til modulen.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Advokat Ann Helen Aarø ADVOKATFIRMAET HESTENES OG DRAMER & Co MNA
Advertisements

Royal Ministry of Culture and Church Affairs Hordaland 10. september Universell utforming Seniorrådgiver Morten Roa Kultur- og kirkedepartementet,
Fra tilgjengelighet for alle til universell utforming
NORGE UNIVERSELT UTFORMET 2025
Innspill til ny plan for universell utforming Arne Lein
Mulighetenes Oppland Hvilke lovverk bør du som rådsmedlem ha kjennskap til? En kort gjennomgang av de mest sentrale lovene.
Ideseminar Universell utforming, miljø og bærekraft Kreativitet og nytenkning Sagene samfunnshus, 6 -7 desember 2005 Utfordringer og bakgrunn for seminaret.
Universell utforming Diskriminerings- og Tilgjengelighetsloven
Samfunnsutvikling, funksjonshemming, universell utforming og lovverk.
Kirsten Tegle Bryne Universell utforming i NTP
Ny plan- og bygningslov og nye muligheter for uu-arbeidet
Nyere tids kulturminner i kommuneplanens arealdel
Universell utforming. Hva er universell utforming? Rosa Park - Kvinnen som nektet å reise seg på bussen.
Ny Diskriminerings – og tilgjengelighetslov UMB/NTNU Ski Kjell Erik Øie Statssekretær 21. Oktober 2008.
Kongsberg Stortingsrepresentant Laila Gustavsen Universell utforming og diskriminering - overordnede føringer.
Diskriminerings – og tilgjengelighetsloven iverksatt HVA BØR VÆRE SAFOS FOKUS NÅ? Gardermoen 24. januar 2009 Kjell Erik Øie statssekretær.
Clarion Hotel Stavanger, 18. april 2013.
Likeverd og tilgjengelighet Om ny diskriminerings- og tilgjengelighetslov Statssekretær Kjell Erik Øie Innlegg for UMB/NTNU, 30. oktober 2007.
Dag Wiese Schartum, AFIN
Arkivutstyr og arkivlokale
Krav til Universell utforming i ny plan- og bygningslov og byggteknisk forskrift Marita Grande.
Teknisk forskrift (TEK 10) og universell utforming
Kjell Erik Øie Statssekretær
Tema: Deltasenterets arbeid med oppfølging av råd for funksjonshemma
Ny plan- og bygningslov
NY DISKRIMINERINGS- OG TILGJENGELIGHETSLOV Et virkemiddel for universell utforming?
Deltasenteret Foto: Einar M. Aslaksen
KOMMUNEPLANENS SAMFUNNSDEL
EIDSKOG KOMMUNE Vi tør å handle annerledes Eidskog skal være en løsningsorientert foregangskommune som viser vei. Visjon.
Ny handlingsplan for økt tilgjengelighet i Presentasjon - Soria Moria erklæringen - Statsbudsjettet for 2007.
Ny diskriminerings- og tilgjengelighetslov
Økt tilgjengelighet – Ny diskriminerings- og tilgjengelighetslov PresentasjonPresentasjon Soria MoriaSoria Moria StatssekretærutvalgetStatssekretærutvalget.
Kompetanseutvikling om universell utforming regionalt og lokalt i fylker og kommuner Plan for statlig samarbeid om utarbeidelse av program for arbeidet.
Kompetanseutvikling om universell utforming regionalt og lokalt i fylker og kommuner Plan for statlig samarbeid om utarbeidelse av program for arbeidet.
Handlingsplan for økt tilgjengelighet gjennom universell utforming Satsingen på pilotkommuner (tiltak BU 31) Forventninger til pilotkommunene Ekspedisjonssjef.
Ny diskriminerings – og tilgjengelighetslov
LDO sine verktøy for bedre likestillingsarbeid.
Likeverdige tjenester i praksis
Folkehelse og universell utforming
Likestillings- og diskrimineringsombudet
Husbankens boligsosiale utviklingsprogram
HANDLINGSPLAN FOR UNIVERSELL UTFORMING Prosjektleder: Oddrun Helen Hagen, SWECO Samferdsels- etaten.
Forskrift om universell utforming av IKT Frank Fardal.
Aktørenes roller i planprosessene
Kristin Loe Kjelstad 3.juni 2009
Diskriminerings- og tilgjengelighetsloven Studieadministrativt forum Kongsberg 23. januar 2009 Kortfattet papirnotat om diskriminerings- og tilgjengelighetsloven.
Universell utforming i offentlige anskaffelser
Universell utforming Fagsjef Toril Laberg Fagpolitisk konferanse
Strukturell diskriminering Mot et proaktivt vern internasjonalt - EF traktaten artikkel FNs kvinnekonvensjon, artikkel 2,3 og 5 - FNs rasekonvensjon.
Håndheving av diskriminerings- og tilgjengelighetsloven med forskrift Anne-Marie Colban Difi - Direktoratet for forvaltning og IKT.
Diskriminerings- og tilgjengelighetslova Folkehelsedagane Sogn og Fjordane. 7. desember 2010.
Friluftsområder. Alle skal gis muligheter til naturopplevelse, uansett alder og ferdighetsnivå "Nasjonal strategi for å utjevne sosiale helseforskjeller"
Bygg og uteområder. For nye byggverk o krav er gitt i tekniske forskifter til plan- og bygningsloven Ved oppgradering må det gjøres prioriteringer i.
Universell utforming av bygg og uteområder Lov og forskrifter.
Universell utforming Håndbok 238 Veiledning (høringsutgave)
Universell utforming i Nasjonal transportplan Partnerforum: Universell utforming og statsforvaltningen Blindern, Trine Hagen Vegdirektoratet.
Universell utforming UU i kommunene. Hva er Universell Utforming (UU)..?? Universell utforming i kommunale planer Praktisk diskusjon.
Planlegging. I kommunene er målene formulert på ulike måter, men de fleste har mål som er knyttet til følgende tema: Levekår og livskvalitet Boliger.
Transportsystemer Kort introduksjon til modulen.
Innsynsrettigheter og plikt til å gi informasjon til registrerte
Lover og forskrifter Kort introduksjon til modulen.
Transportsystemer Kort introduksjon til modulen.
Friluftsområder Kort introduksjon til modulen.
Hvor er vi nå og hvor vil vi?
Eiendomsforvaltning Kort introduksjon til modulen.
Friluftsområder Kort introduksjon til modulen.
Universell utforming i regional og kommunal planlegging
Lover og forskrifter Kort introduksjon til modulen.
Lover og forskrifter Kort introduksjon til modulen.
Bygg og uteområder Kort introduksjon til modulen.
Utskrift av presentasjonen:

Eiendomsforvaltning Kort introduksjon til modulen.   Hvordan kan en vedlikeholde og utvikle bygninger og utearealer slik at de får universell utforming eller økt tilgjengelighet?

Videoen gir et sammendrag av modulen. Den kan bare spilles av på nett. Dersom du vil spille den av lokalt, og lagre den på din egen maskin, må du laste den ned først.

Norge universelt utformet 2025 Regjeringens handlingsplan for universell utforming og økt tilgjengelighet 2009-2013   Visjon om at Norge skal være universelt utformet innen 2025.   Kan oppnås gjennom ulike virkemidler tilpasset sektor og oppgave.   Tidsfastsatte mål.    Tiltak for å utvikle eksisterende bygningsmasse vil være nødvendig.   Direkte føringer og krav til utviklingen av den statlige bygningsmassen. Det vil være aktuelt med generelle virkemidler, lover og forskrifter osv. for å bidra til at også øvrig bygningsmasse utvikles.     På kommunalt og fylkeskommunalt nivå har mange kommuner egne handlingsplaner for universell utforming som angir tilsvarende mål.

Norge universelt utformet 2025 (PDF) Målet om at Norge skal være universelt utformet innen 2025 er ambisiøst, men mulig.    Handlingsplanen viser hvordan regjeringen vil legge grunnlag for å oppnå denne ambisjonen gjennom ulike tidsfastsatte mål og tiltak.

Diskriminerings- og tilgjengelighetsloven Loven har et generelt forbud mot diskriminering, og omfatter en aktivitetsplikt.    Plikten skal vurderes i forhold til et rimelighetskrav.  Universell utforming er en innovativ strategi krever en kontinuerlig oppdatering i forhold til hva som er mulig.    Det som tidligere har  vært ansett som ”godt nok” er ikke tilstrekkelig. Hvor langt aktivitets plikten går, vil bli tydeliggjort gjennom de klager som blir rettet mot virksomheten, og den behandling og vurdering som skjer hos likestillingsombudet og eventuelt i rettssystemet.  

Plan- og bygningsloven Kravene gjelder nybygging og omfattende ombygging   Loven gir hjemmel til å utarbeide forskrifter for oppgradering av grupper av bygg. Jmf § 31-4. "Pålegg om dokumentasjon":  Kongen kan gi forskrift om at bestemte typer tiltak eller bestemte typer eksisterende bygninger, anlegg eller uteområder skal opparbeides slik at de blir universelt utformet. Det kan gis frist for slik opparbeidelse.   Dette er en måte å nyansere slike krav på, og å avgrense dem til de grupper av bygg som anses viktigst i forhold til universell utforming. Ved behandling av diskriminerings- og tilgjengelighetsloven ble det diskutert om denne loven skulle angi en tidsfrist for når eksisterende bygg skulle være oppgradert til universell utforming.    Det ble valgt ikke å angi en slik frist, men det ble samtidig foreslått at plan- og bygningsloven kunne gi hjemmel til å utarbeide forskrifter for oppgradering av grupper av bygg.

Trondheim folkebibliotek- Foto: Mediesenteret HiB / Jon Hoem Bildet viser forbindelse mellom gammel og nytt bygg. Slike omfattende ombygginger utløser i dag krav om universell utforming. Her er kravene oppfylt, selv om det nye byggetSuppler med lokale eksempler Trondheim folkebibliotek- Foto: Mediesenteret HiB / Jon Hoem

Hovedinnholdet i forvaltningsarbeidet Arbeidet med å utbedre eksisterende bygg består i hovedsak av følgende ledd:        Kartlegging av status og mangler i forhold til universell utforming.     Vurdering av mulige tiltak for å oppnå universell utforming.   Prioritering av tiltak og gjennomføring i samordning med andre registrerte og prioriterte behov.      Vanskelige avveininger av krav til universell utforming mot andre hensyn.  Punkt 4 i omfatter de vurderingene en må foreta når det viser seg vanskelig å oppnå universell utforming fullt ut.    I slike tilfeller er det viktig at en gjennomfører en så ryddig og åpen vurdering som mulig – og at denne er etterprøvbar.

Stockholm stadsbibliotek- Foto: Mediesenteret HiB / Jon Hoem Stockholms stadsbibliotek er et eksempel på en klassisk bygning der vern av bygningens kvaliteter kan komme til å gå foran hensyn til universell utforming.   Ved modernisering blir heis og lignende hjelpemidler ikke optimalt plassert. Suppler med lokale eksempler Stockholm stadsbibliotek- Foto: Mediesenteret HiB / Jon Hoem

Suppler med lokale eksempler Servicebygg v/ Domkirken, Trondheim - Foto: Mediesenteret HiB / Jon Hoem