Norden som foregangsregion

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Søppel skaper trøbbel for havet
Advertisements

Kildesortering! La tingene gå i.
1 Informasjon om energiutnyttelse av avfall NRFs arbeidsgruppe for energiutnyttelse, Februar 2002.
PLAST. HVA ER PLAST? Plast er en samlebetegnelse for mange forskjellige materialer som har forskjellig oppbygning og forskjellige egenskaper. Plast er.
Klimajobber i nord Broen til framtiden 2015 Gaute Håkon Holand Wahl.
Overordnet tiltaksvurdering mot marin forsøpling Avfallskonferansen, Tromsø, 9. juni 2016 – Thomas Hartnik.
Avfallsforum Nord 14. april 2016 Sirkulær økonomi: paradigmeskifte eller «same shit new wrapping» ? Adm.dir. Nancy A. Strand.
1 - ditt springbrett til innovasjon. Skattepliktige til Norge kan søke Behøver ikke å være i skatteposisjon For alle næringer og selskapsformer Bedriften.
Ingard Moen, Direktør, Plan og Analyse Nasjonalt Kraftsystemmøte Gardermoen, 31. august 2016 Konklusjoner fra den Europeiske tiårsplanen.
Produktivitetskommisjonen Norsk mal: Startside Tips for engelsk mal Klikk på utformingsfanen og velg DEPMAL – engelsk Eller velg DEPMAL– engelsk under.
Tema 1.Morgendagens rekrutteringsutfordringer. Ved Erik Nyhus, regionsleder Proffice Telemark, Vestfold og Østfold. 2.Viktige endringer i arbeidsmiljøloven.
Kapittel 12. Det internasjonale samfunnet Del 5 Internasjonale forhold Denne delen skal hjelpe elevene til å nå følgende kompetansemål i læreplanen: 5a.
HVORDAN HAR VI DET I FAUSKE? Folkehelserådgiver Irene Larssen 1.
Kunnskapsløftet er utdanningsreformen som ble implementert i Reformen innebar en rekke endringer i skolens innhold, struktur og organisering fra.
Velkommen til klimatoppmøte! Klimatoppmøte i skolen Tekna – Teknisk-naturvitenskapelig forening.
Status Avfall– og ressursstrategi BIR (2030)
UNIVERSITETET FOR MILJØ- OG BIOVITSKAP DETTE ER TITTELEN PÅ PRESENTASJONEN 1 FEM TIPS FØR DU BRUKER MALEN!  Hovedfonten i malen er Tahoma.
KOMMUNEREFORMEN OG PLAN- OG BYGNINGSLOVEN (PLANDELEN) - HVORDAN GJØRE BEGGE OPPGAVENE I KOMMUNENE? Planforum Østfold februar 2015 Prosjektleder Torleif.
Problemstillinger som ønskes belyst Mulige konsekvenser når aktivitetsplikten og bearbeidingsplikten foreslås fjernet. Hva vil endringer i leveringsplikten.
FUGE-videreføring av UiBs satsing Hva gjorde vi i FUGE?
Sammenhengen mellom; regional plan for vannforvaltning og regionalt overvåkningsprogram! Presentasjon - Seminar om overvåkning av vannmiljø, 9. februar.
Orkla Matbarometer - en nordisk kostholdsundersøkelse
FNs bærekraftsmål: Næringslivets muligheter og ansvar
Bygging av Gjestehus i Gbecohn, Liberia
Benchmarking som kilde til forbedring
Nord-Odal kommune - Kommunesammenslåing.
Interkommunal plan Saltenfjorden
Rapport: Å ville utvikle skolen
Til deg som skal holde denne presentasjonen: I 2017 markerer kirkene i Norge at det er 500 år siden reformasjonen, og de har valgt Fasteaksjonen som sitt.
Norden som foregangsregion
BUDSJETT 2017.
4/12/2018 Bjørn Songe-Møller Grants Subcommitee Chair Hei! Jeg er…
Hvor finner du som er aktiv/tillitsvalg informasjon om det du lurer på?
Statsbudsjettet mangler klarspråk. Eksempler fra delen «Hovedtrekk».
Omlegging til produksjonsområder
BARNEHAGER Høsten 2016/våren 2017 ble prosessen med å legge ned Regnbuen barnehage f o m gjennomført. 17 barn og 7 ansatte er blitt fordelt.
«En selvstendig og nyskapende kommunesektor»
FNs bærekraftsmål FNs bærekraftsmål skal sikre at hele verden tar vare på miljøet samtidig som at alle mennesker kan ha muligheter for et godt liv.
Grønne tiltak i blå næring – Enova hjelper deg til lønnsomhet
Et alvorlig og komplisert miljøproblem
Busser på biogass i Trondheim
Miljødirektoratet – roller i forvaltningen av tare
En reise jorda rundt Områder på vår planet der mennesker ikke kan bo
Veiledning - Verktøy for vurdering av strategier i en anskaffelse
Hvem eller hva sitter på toppen av pyramiden – hvem bestemmer hva vi skal få lov å holde på med? Foredrag av Thor Olaf Askjer GF
Den fremtidige strukturen i finansnæringen
Skolens utviklingsplan B – Samarbeid
Bærum inviterer Bærum 2035 Tenke langt – handle nå 22.August 2018
NOU 2018:2 Fremtidige kompetansebehov
Veileder – NAV Loppa Veileder 100% fast stilling
LMK - den rene motorhistoriske kulturorganisasjon!
Fremmed art Fremmed art Paul Harald Pedersen CC BY 4.0.
Velkommen Kongsvinger 14. mars 2018
LIONS CLUB KOLSÅS - RYKKINN
12/29/2018 Bjørn Songe-Møller Grants Subcommitee Chair Hei! Jeg er…
7 Økonomi og miljø Er forurensning en kostnad? Hvorfor ikke ha totalforbud mot forurensning av luft, jord og vann? Hva har økonomer å bidra med i forurensningsdebatten?
Naturmangfold i internasjonalt farvann
Et tverrfaglig undervisningsopplegg for ungdomsskolen.
Nasjonale utfordringer og strategier for samferdsel
EN KORT PRESENTASJON AV PROSJEKTET
Et tverrfaglig undervisningsopplegg for ungdomsskolen.
Firmanavn Forretningsplan.
EUROPEISKMOBILITETSUKE
INVITASJON TIL NÆRMILJØMØTE
Folkehelsemelding 2019 Den åttende levekårsundersøkelsen
Utdrag fra dokumentet «hovedutfordringer i vannområde Haugaland»
«Globalt problem med lokale utfordringer»
Regional høringskonferanse 14.mai
KILDER TIL LIVSKVALITET, Regional folkehelseplan Nordland
11/20/2019 Tittel på foredraget.
Utskrift av presentasjonen:

Norden som foregangsregion Plast i naturen Norden som foregangsregion

Plastproblemet på dagsorden EU – ‘Siruklær økonomi pakke’ Nordisk Ministerråd: Norden som foregangsregion The Nordic Plast Programme FN - Clean Seas Marin forsøpling – støtteordning Den Europeiske kommisjonen har startet implementeringen med en ambisiøs ny ‘sirkulær økonomi pakke’ for å hjelpe Europeiske bedrifter og forbrukere til å omstille seg til en sterkere og mer sirkulær økonomi hvor ressurser blir brukt på et mer bærekraftig vis. Strategien vil bygge på eksisterende avfalls- og gjenvinningspolitikk, som også Norge påvirkes av gjennom EØS-avtalen. – Norden kan være en foregangsregion når det gjelder å redusere miljøpåvirkning fra plast.  Bla.a. Nordisk ministerråd gjennomført et prosjekt som går ut på å undersøke hvordan de nordiske landene kan gjenvinne mer plastavfall. Prosjektet har resultert i en rekke veiledninger som kan tas i bruk i de nordiske landene. Det Nordiske Plastprogrammet (som ble vedtatt av de nordiske ministrene 2 mai 2017) vil bli gjennomført i regi av ministerrådet i 2017 og 2018. Bidra til å redusere konsekvensene av plast for miljøet. Nordisk Ministerråd støtter FNs kampanje «Clean Seas» (bærekraftsmålet: «Liv under vann»), med særlig vekt på plastens rolle i forsøplingen av havområdene våre. Nasjonalt – Norske staten opprettet en tilskuddsordning, som kan støtte de som ønsker å bidra med å rydde opp i forsøplingen i havet og langs kysten (1 million kroner er tildelt prosjekter mot marin forsøpling i Nordland.) 22. juli 2012 Bunntekst her

PLAST – en utfordring både på land og til vann Bruken av plast øker rundt i verden. Det gjør også forsøpling og spredning av plast fra avfallet til miljøet. Hvert år havner ca. 6,4 millioner tonn søppel i havet. 70 til 80 prosent av dette er plast. Plast både inneholder og trekker til seg en rekke miljøgifter. En rekke av disse giftene har hormonforstyrrende egenskaper.  Mikroplast dannes ved nedbrytning og slitasje av plastgjenstander og plastavfall, både i sjø og på land. I følge Miljødirektoratet (2016) ender om lag 8000 tonn mikroplast opp i havet fra landbaserte kilder i Norge hvert år. Brukt i alt fra klær til biler. Fare for marint miljø og økosystemer. Den desidert største kilden til mikroplast fra land er bildekk, hele 58%. Etterfulgt av gummigranulat fra kunstgressbaner, samt maling og vedlikehold av skip, (kosmetikk) (Miljødirektoratet, 2015) Per dags dato vet man for lite om hvordan mikroplast påvirker livet i havet, og hva det har å si for menneskelig mattrygghet 22. juli 2012 Bunntekst her

Miljøgifter i plast påvirker som sagt både mennesker og miljø. Plast er som regel uløselig i vann og bestandig mot kjemisk og biologisk nedbrytning. Undersøkelser foretatt av forskere i Sveits viser at et nylon-fiskesnøre brytes ned etter ca. 600 år i havet, en engangsbleie er «borte» etter ca. 450 år, og en plastflaske bruker like lang tid på å brytes ned til mikroplast 22. juli 2012 Bunntekst her

Sirkulær økonomi Sirkulær økonomi er ikke noe nytt. Tvert imot er det en modellering av naturens kretsløp i et økonomisk perspektiv. I EUs sirkulære økonomi pakke lages det en strategi for plast i sirkulær økonomi der man tar for seg gjenvinnbarhet, biologisk nedbrytbarhet, forekomst av farlig innhold og mål for reduksjon av marin forsøpling. Øke gjenvinningen av materialer, og se avfall som en ressurs. «Plast skal i fremtiden produseres, brukes og gjenvinnes i et sirkulært kretsløp som ikke utgjør fare for helse eller miljø» (Vidar Helgesen). Avfallspyramiden 22. juli 2012 Bunntekst her