Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Hvem eller hva sitter på toppen av pyramiden – hvem bestemmer hva vi skal få lov å holde på med? Foredrag av Thor Olaf Askjer GF 26.04.18.

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Hvem eller hva sitter på toppen av pyramiden – hvem bestemmer hva vi skal få lov å holde på med? Foredrag av Thor Olaf Askjer GF 26.04.18."— Utskrift av presentasjonen:

1 Hvem eller hva sitter på toppen av pyramiden – hvem bestemmer hva vi skal få lov å holde på med?
Foredrag av Thor Olaf Askjer GF

2 Bilde 1 . Jeg har tenkt litt, jeg vil dele noen tanker med deg og jeg vil gjerne at du også skal tenke litt over hva som blir viktig i fremtiden. Vi er vant med å sette kunden høyt. Har vi ingen kunde, får vi ingen til å betale husleien. Har vi ingen fornøyd kunde, får vi ingen forlengelse av leieavtalen. Er det ingen boligkjøper som synes om produktene vårene, er det noen av oss som har erfart hvor ille det er å sitte med tomme leiligheter. Av og til strever vi med å få arkitekter og entreprenører til å forstå at det hele dreier seg ikke bare om å bygge. Byggene må ha en hensikt – det må være noen som er villige til å betale for dem. Bygg og byer skal legge til rette for livskvalitet og verdiskaping. Etterhvert har vi også erfart at det er en betydelig kamp om de beste hodene. Skal du lykkes med de gode dealene og de solide leiekontraktene, må du ha med deg de beste medarbeiderne. En liten refleksjon om lønnskostnader versus husleie. Mange synes at husleie er dyrt. Det er det sikkert i mange tilfeller. Men om lokalene dine bidrar til å høyne produktiviteten til en medarbeider med 5%, har produktivitetsveksten alene betalt hele husleien. Regnstykket er enkelt. Om du bruker 25 kvm til en pris på 3000 kr inkludert felleskostnader og søkke og snøre som hører til, utgjør dette 75o00/år. Om den samme personen tjener 1000 tillagt sosiale kostnader og alt som for øvrig hører med, blir dette fort 1,3 MNOK. Da utgjør altså husleien drøyt 5% av personalkostnadene.

3 Men hvordan tenker kunder og medarbeidere i fremtiden.
Bilde 2 . For at du skal ha noe pent å se på mens jeg drar deg videre med i min tankeverden, viser jeg deg et vakkert bilde Det synes åpenbart at kunder og medarbeider vil bli mer kunnskapsrike og mer kompetente på egne vegne. Mange vil si at de blir kravstore. Likefult vil vi også i fremtiden bli avhengige av dem. Teknologien gjør at programmering, prosjektering, bygging og ombygning skjer raskere enn før. Det vil også skje i en annen rekkefølge enn før. Ved hjelp av virtuelle bygg vil man se hva man får lenge før en eneste betongblanding er påtenkt. Når Spacemaker har hjulpet arkitektene til å øke antall leiligheter med prima dagslys og utsikt med 30%, vil ikke mørke leiligheter bli like salgbare som før. Når leietagers ønske om en bekymringsfri hverdag kan dokumenters gjennom etterrettelige modeller, blir det ikke lengre mulig å få leid bort et sliten lokale om du bruker aldri så fagre ord om dine oppussingsplaner. Men det er ikke bare de kundeønskene og de medarbeiderkravene du kjenner i dag som vil gi deg noe å bryne deg på. Utfordringene er globale

4 Kloden står overfor utfordringer
Global oppvarming - været blir våtere og villere. Flyktningestrømmer - krig og opprør er noen stikkord vi kjenner fra nyhetsbildet FN har utformet 17 bærekraftsmål for å ta i tu med alt som ikke er på stell

5 Bilde 4. Bærekraftsmålene
Mange av oss har en god stund vært opptatt av energi og miljø. Utfordringene er større enn som så. Målet om å utrydde fattigdom, om god helse, om likestilling mellom kjønnene om anstendig arbeid og økonomisk vekst er bare noe av det morgendagens kunder og medarbeider vil kreve av oss. Det er jo grunn til å tenke over at det ikke er FN som skal oppfylle bærekraftsmålene. Det er ikke politikerne eller byråkratene i Norge som skal stå for leveransene. Det er du og jeg og våre etterkommere som skal gjøre det. Vi kan ikke tro at vi i fremtiden får lov å lage reguleringsplaner uten at mitt utbyggingsprosjekt bidrar til god helse, til å bekjempe fattigdom og ulikheter i samfunnet. Dette i tillegg til gjenbruk av materialer, ren energi og alt hva vi allerede baler med. Politikerne verken vil eller kan la oss slippe unna med ikke å ta samfunnsansvaret på største alvor. Sprer jeg håpløshet. Tvert imot. Dette gir håp. Og hvordan skal vi klare det? Ved hjelp av et endret mindset og ved hjelp av teknologi. Neste gang du skal revidere strategiplanen din anbefaler jeg deg å sette av en halv dag til å studere FN's bærekraftsmål. De angår deg og din virksomhet mer enn du aner.

6 TAKK FOR OPPMERKSOMHETEN!


Laste ned ppt "Hvem eller hva sitter på toppen av pyramiden – hvem bestemmer hva vi skal få lov å holde på med? Foredrag av Thor Olaf Askjer GF 26.04.18."

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google