Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Interkommunal plan Saltenfjorden

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Interkommunal plan Saltenfjorden"— Utskrift av presentasjonen:

1 Interkommunal plan Saltenfjorden
Frode Tjønn Saltdal kommune

2 Plan for sjøområder i Bodø, Saltdal og Fauske kommuner

3 Skjerstadfjorden Saltstraumen gir oss liv (god vannutskiftning, kaldt sjøvann, men likevel en terskelfjord) Høgt ferskvannsinnhold – lite lakselus Gode strøm og dybdeforhold Vannkvaliteten god og Meget god i henhold til siste fjordundersøkelser av SALT. Høgt biologisk mangfold, kaldtvannskoraller, sjøgress, sjøørret, laks, storsei, makrell, sild, havabbor, sjørøye, lokal loddestamme, Rognkjeks, kveite, steinbit, m.m. Fjorden gir særskilt gode muligheter for oppdrett i fjorden for lokale aktører (Salten Aqua) I Skjerstadfjorden er det svært lite lakselus. Dette på grunn av saltinnholdet i de øvre vannlagene som synker kraftig på våren og sommeren. Det lave saltinnholdet gjør det vanskelig for lakselusa å reprodusere. oppdrettsanleggene slipper å behandle fisken for lus.  I miljøundersøkelsene ble det vist til

4 Planområde Skjerstadfjorden
Terskel 26 meter Største dyp >500 meter Skjerstadfjorden260km2

5 Bakgrunn for felles plan
Kommunene bestandig snakket om felles plan Valnesfjorden nærmiljøutvalg «En frisk Skjerstadfjord» Torskeoppdrett (større rømminger) Oppdrettsnæringen i fjorden ser det som positivt med felles plan. Press fra innbyggere i kommunene. Kommunene måtte til slutt lage en felles plan En frisk Skjerstadfjorden består av lokalt engasjerte mennesker fra Valnesfjorden og omegn. Det har i flere år engasjert seg i arbeidet med en felles kystsoneplan for kommunene så sent tilbake som i rundt 10 år.

6 Kamp om arealene i Bodø kommune
Lok. Fauske og lokalitet Bodø – Mjønes (tidligere Torskekonsesjon avsluttet –lå ute på det åpne markedet=. Tidligere GIFAS del av Salten Aqua.

7 Ny oppdrettsaktør i fjorden
Søknad om etablering på inntrukket godkjent Torskekonsesjon (aldri i bruk). FFFNA GIFAS Søkte Marine Harvest Norway AS søkte Saltdal kommune fikk informasjon fra organisasjoner at det var søkt på konsesjon i dette området.

8

9 Sjøørret en felles ressurs
Skjerstadfjorden det beste stedet for fiske etter storørret. Anlegget etablert midt i det området som også det fiskes mest av i Skjerstadfjorden. Her vandrer også vår sjøørret. Sjøørreten er av unik størrelse og den er rangeres høgt også i global sammenheng.

10 Hektisk møteaktivitet
Valnesfjorden nærmiljøutvalg arrangerte folkemøter, med paneldebatt. Krav felles plan Opprop på nett mot etablering (personer fra bla. Sverige, Tyskland, Danmark, Norge , Sveits m..). Det ble egne informasjonsmøter fra GIFAS om hvorfor de søker Egne møter mellom oppdrettere og sentrale politikere Bodø, Saltdal og Fauske Møter mellom administrasjonen i kommunene Paneldebatt med lokale oppdrettere, åpen diskusjon, politikere Bodø, Fauske og Skjerstad. Samarbeidsavtale mellom nærmiljøutvalget og lokale oppdrettere der en ble enige om fremtidige oppdrettsområder

11 Jan 2015 Felles politisk saksfremlegg Saltdal og Fauske kommune.
Der gikk vi imot etablering av anleggene begge to, og anbefalte bygge og deleforbud.

12 Hva nå Interkommunal plan fremmet i kommunenes planstrategier.
Oppstart i arbeidsgruppe neste uke. Bestående av 4 arealplanlegger. Del 1. Avklare organisering av planen, behov for samarbeidsavtaler, økonomiske forpliktelser, ambisjonsnivå, styretsammensetning, behov for politiske vedtak, nykartlegging, eksisterende kunnskap. Hvordan få eierskap til planen? Politisk og i befolkning Som grunnlag for eget møtet er det funnet frem til eksempler på organisering i andre planer og eksempler på andre kystsoneplaner som er interkommunale. St.meld. 16 legger opp til økt oppdrettsproduksjon i Skjerstadfjorden på grunn av forholdene i fjorden.

13 Arbeid i fjorden i dag - Telemetri sjøørret SALT 2 Korallrev?

14 Takk for meg


Laste ned ppt "Interkommunal plan Saltenfjorden"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google