Hovedrapport 2015 -11.00 – 11.50 erfaringer fra fjorårets rapportering og hvordan ser årets ut? Plenumsdiskusjon: Hva må til for å komme i mål til våren.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
BU31.4: Kostnader ved universell utforming i eksisterende bygg og uteområder. Prosjekt for universell utforming av eksisterende bygg og uteområder på kommunenivå.
Advertisements

Bergen kommune Kostnadsanalyse barnehagesektoren - beregning av innsparingspotensial 15. august 2008 Dag Langfjæran.
Erfaringer fra innkjøp av forvaltningsrevisjon Lars Normann Mikkelsen, avdelingsdirektør, Oslo kommune Kommunerevisjonen.
KOSTRA – Veileder for rapportering for regnskapsåret 2010 fra KRD
Kommunal eiendomsvirksomhet
As DAL PersonalStøtteSystem Business Intelligence Partner AS Infotool Norge AS Hvilken informasjon trenger virksomheten fra personalavdeling •Faste rapporter.
Rådmannens forslag til Handlingsprogram 2012– 2015 Ragnar Sand Fuglum Direktør for kultur og teknikk AIRs høstkonferanse
1 Hvilke krav må stilles til verktøy for helhetlig styring i kommuner? Norsk Rådmannsforum, Oslo Ove Monsen, adm.dir. 2.1Roar StrandMisfornøydMindre.
NØKKELTALL Sør 6 KOSTRA systematiserer kommunenes rapportering til Statistisk sentralbyrå i tre typer indikatorer og nøkkeltall:   Kommunenes prioritering.
LCC Basiskurs Dette kurset er opprettet med bakgrunn i et ønske om å bidra til økt kompetanse om livssykluskostnader innen bygg, anlegg og eiendom. Difi.
Regnskapsanalyse Utgiftsbehov, ressursbruk og produksjon
Hva kjennetegner ROBEK kommuner ?
ASSS og KOSTRA Disposisjon ASSS prosjektet
Analyseopplegg i ASSS-rapport 2010 brukt på data fra 20+ kommunene
IPLOS –sammenstilling av ferske indikatorer for kommunene og hva betyr disse for egen tjeneste/omsorgstrapp, ressursbruk etc. v/Geir Halstensen, KS.
Budsjettsituasjonen i landets kommuner. 2 Konsekvenser av statsbudsjettet – rådmennenes forslag til budsjetter i kommunene  Et utvalg(68) av kommunenes.
Plan Med bakgrunn i spørsmål fra KPMG i
Outsource eller drifte selv ?
Resultater fra en undersøkelse i 7 kommuner med vekt på uteområder Rapport august Kostnader ved universell utforming i kommunene.
Programområde 2 Oppvekst 1.Mål og resultater for programområde Hovedmål – Gi tilbud til barn og ungdom i forhold til deres tjeneste- og hjelpebehov Delmål.
Presentasjon av rapporten ”Behovs – og konsekvensanalyse i helse og sosialsektoren” Bergen,
Legemidler og helsetjeneste 2007 Legemiddelsalg i Norge de siste årene, 2006-kroner.
Statens senter for arkiv, bibliotek og museum Evaluering av fagbibliotek Torill Redse seniorrådgiver ABM-utvikling.
Styringsprinsipper Styringssystem
Boligpolitisk satsing/innsats fra KS Helge Eide, områdedirektør for interessepolitikk.
Kapittel 12 – Noen begreper
Levanger kommune enhet Bygg og eiendom Driftskomiteen 1 Presentasjon av Bygg og eiendom.
Arbeidsplasstillitsvalgtes rolle i budsjettarbeidet Utdanningsforbundet Trondheim februar 2012 Paul Erik Karlsen.
2005 Målkart 2005 En veiledning. Klikk på mellomromstasten, piltast eller klikk på musen for å komme videre.
Fagmøte i NKK Sør-Trøndelag fylkeslag Mausund Per Lund Regnskapssjef Sør-Trøndelag fylkeskommune Aktuelt fra Regnskaps-KOSTRA.
Ekstern gjennomgang av tjenesteområde 3 Presentasjon av hovedfunn, konklusjoner og anbefalinger 11.juni 2009.
Steigen kommune KOSTRA tall mm. for pleie og omsorg
Vårsamling mai 2010, First Hotel Ambassadeur, Drammen ASSS-nettverk Barnevernstjenester Tina Skarheim, KS
ASSS Styringsindikatorer - Idrett ASSS Kultur, Tromsø 2 – 3. november 2010 Dan Arvid Kvanes, Kristiansand/Jan Aarak, KS.
ASSS Kultur, Tromsø 2 – 3. november 2010 Jan Aarak, KS
Levanger kommune rådmannen Formannskapsmøte – Ola Stene 1 Kommunalt Regnskap Litt om regnskapsoppstillingene KOSTRA Våre rutiner.
Ny felles indikator i tjenestekapitlene?
ASSS Hovedrapport/kommunerapporter 2010 KS – Analyse og økonomi v/Jan Aarak ASSS PK 10. juni 2010.
Budsjettarbeid i styret
KS Effektiviseringsnettverk, rådmannssamling
Evaluering av Barne- og familieenheten(BFE ) Direktør for oppvekst og utdanning Planlagt startdato: Fase 1: 15. juni 2013 Planlagt sluttdato : Fase 1 +
Status for nettverksarbeidet ASSS-kommunene - September 2006 Jan Aarak, KS.
Agenda Kaupang Hermansverk Finn Arthur Forstrøm Fylkeskommunes økonomi og driften i
Foto: Carl-Erik Eriksson Bruk av nøkkeltall i Trondheim kommune Nina Nilsen, rådgiver i rådmannens fagstab ASSS eiendomsforvaltning, 29. april.
1 1 Kommunal tjenesteproduksjon - Hvordan få med hele bildet?
1 1 KOSTRA-arbeidsgruppe psykisk helsearbeid og rusarbeid Møte 16. januar 2013 Torild Fløysvik
1 1 Ulike tall for sysselsatte i kommunal forvaltning Samordningsrådet Helge Næsheim.
Kort om barometeret Et journalistisk bearbeidet produkt, laget av Kommunal Rapport Basis i offisielle tall levert av kommunene til staten Kostra, Utdanningsdirektoratet,
HELSE OG FAMILIE – MED UTGANGSPUNKT I KOMMUNEBAROMETER Helse generelt med god plassering i barometer: I tillegg fra eldreomsorg:
Erfaringer med bruk av BedreVANN i kommunen Vi ønsker å få inn eksempler på bruk fra deltakerkommunene - Frist: Vi vil formidle tips og erfaringer.
SSB økonomisk analyse 1/2017
Østfoldstatus kommuneproposisjonsmøte Rakkestad 15. mai 2017
KOSTRA- og effektivitetsanalyse Skaun kommune 2015
ASSS-kommunehelse moden for revidering?
ASSS og Bergen regnskapsåret 2016
Finanskomite 24. januar 2018 KOSTRA HOVEDTALL 2016.
Samhandlingsstatistikk Del I: Komparativ statistikk
Velkommen til Trondheim!!
Regnskapsanalyse for 2014 Oppdatert 19. mai 2015
KONSERN i KOSTRA ASSS Gardermoen 5. juni 2013.
Kostnadsutvikling fosterhjem
Partssammensatt samarbeidsutvalg 10.november 2014
Gjennomgang Eiendoms-forvaltningen
Jan Aarak og Jarl Vidar Erichsen, KS
KS FoU - Vedlikeholdsetterslep for kommunale veger, oppdatering av rapport for ASSS v/Bendik Drevvatne, Oslo kommune ASSS – Samferdsel
Resultater 2016…. og noen refleksjoner
Eksempel på leiestedskalkyle
KOSTRA og intern kontoplan
Statusmøte økonomi Fellesnemda Nye Narvik
Finansregnskap Regnskapsanalyse (del 1) Introduksjon til regnskapsanalyse Eriksen Handel AS (22 % skatt) (student) Trond Kristoffersen.
Utskrift av presentasjonen:

Hovedrapport 2015 -11.00 – 11.50 erfaringer fra fjorårets rapportering og hvordan ser årets ut? Plenumsdiskusjon: Hva må til for å komme i mål til våren 2015?

Hovedrapporten Rapportene gir analyser på tre hovedområder: Regnskaps- og finansanalyser; basert på kommuneregnskap og konsernregnskap Forskjeller i inntektsgrunnlag, utgiftsbehov og ressursbruk Ressursbruk og kvalitet på tjenesteområdene

Store forskjeller i inntektsgrunnlag i ASSS-kommunene Når vi korrigerer for forskjeller i utgiftsbehov per innbygger, pensjonstilskudd, arbeidsgiveravgift etc., kommer vi frem til at Tromsø hadde høyest disponibel inntekt blant ASSS-kommunene i 2013 Drammen hadde lavest. Korrigert disponibel inntekt i Tromsø tilsvarte 105,1 prosent av landsgjennomsnittet, mens Drammens inntekter tilsvarte 93,2 prosent.

Hvordan ser det ut for Eiendomsforvaltningen i ASSS Er tallene sammenlignbare nå? Hvor trykker skoen? Hva kan vi si noe om, og hva kan vi ikke si noe om?

Prioriteringsindikatorene Trondheim brukte

Areal per innbygger – og per bruker

Investeringsutgifter

Energi kostnad og -forbruk

Renholdskostnader per kvm Hva skal vi gjøre med dette da? Nøkkeltall for renhold for KOSTRA-funksjoner for bygg - art 075+35% (Lønn renhold + påslag sos. utgifter) - art 260 (Kjøp av renhold, vaskeri og vaktmestertjenester)

Sykefravær Ses i sammenheng med renhold og antall ansatte innen renhold? Andre grupper?

Tilstandsvurdering vs innsatsfaktor Har sett på et større utvalg og i et syvårsperspektiv: Finner ingen statistiske sammenhenger der heller. Indikerer det rett og slett at noen er flinkere til å få mye ut av hver krone, eller er det andre årsaker? Eller en kombinasjon?

Tjenesteprofil

Det må vi ha landet før vi går herfra i morgen Og hvilke indikatorer er vi klar for å ha med i årets offisielle tjenesteprofil Netto driftsutgifter Areal per innbygger Gjennomsnittlig årlig investeringer (2014-kroner)? Forvaltning Drift Vedlikehold Sykefravær Tilstand? Det må vi ha landet før vi går herfra i morgen Anbefaling tas med til sjefsmøtet i mai

KOSTRA-arbeidet - Utvikle og vurdere kvalitetsindikatorer KRD ønsker bygningsinformasjon i Matrikkelen Areal (BTA) Tilstand Karakterisert med 0, 1, 2 og 3 (i hht NS 3424) Byggskader – utvendig Byggskader - innvendig Varme, ventilasjon og sanitær El-anlegg Heis Luft Lys Hensiktsmessig i forhold til bruk/ formål Universell utforming

ASSS-nettverkets erfaringer tilsier at det ikke er så enkelt… - Men ikke umulig? - Forslag til et bedre nøkkeltall for tilstandsgrad på bygningsmassen i kommuner Ta utgangspunkt i andel av bygningsmassen som er ”dårlig” og ”meget dårlig”, altså TG2 +TG3 Dette danner et nøkkeltall som er beskrivende og enkelt å forstå for ikke-teknikere (politikere) Dette nøkkeltallet sier noe om hvor stor andel av bygningsmassen som trenger vedlikehold eller rehabilitering.

God og langsiktig forvaltning fordrer Tilstrekkelig økonomi og handlingsrom Langsiktige planer og strategi for forvaltning Organisering med tanke på å sikre tilstrekkelig kompetanse og kapasitet for investering, drift og vedlikehold Finne bærekraftige og gjerne innovative løsninger for anskaffelse, drift og anvendelse av investeringer