Nærhet, intimitet og seksualitet

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Leve med MS Triaden, lørdag 10.nov.07
Advertisements

Cochleaklubben sommertreff
Psykiske utfordringer ved MS
Å se andre innenfra og seg selv utenfra
FLERKULTURELL OG NYRETRANSPLANTERT - sykepleierens kulturelle kompetanse Riitta Hakola sykepleier.
RLE UKE 6 I gode og onde dager.
Barnehagens rolle i barns utvikling – bare positiv? Oppvekst og utvikling, NTNU Samfunnsforskning Vera Skalicka.
Å mestre livet med alvorlig sykdom 6. oktober 2015 psykologspesialist Elin Fjerstad.
Er du ung, har langvarige helseutfordringer og har lyst til å møte andre unge i liknende situasjon? I Helt sjef! kan du møte andre unge i liknende situasjon.
Bonde i medgang og motgang. Kleiva Halle Arnes Distriktsleder HMS Nord Norge. 1.
SKOLEVEGRING Oslo kommune Veileder.
Ledende vernepleier Tone Kristiansen Hva gjør utfordrende atferd med helsepersonell? Regional seksjon psykiatri utviklingshemning/autisme.
- på lag med deg for din helse R e h a b i l i t e r i n g s k l i n i k k e n «Ka no?» Mestring av hverdagen etter utskriving.
De forbudte følelsene og ambivalensen – pårørendes opplevelse av personlighetsendring ved demens ! Spesiallege Peter O Horndalsveen Hukommelsesklinikken,
Trond Haukedal AS Hordaland Fylkeskommune - LO - NHO Læreplasskonferansen 2016 Bergen den 11.
SmART oppvekst er - en anerkjennende grunnholdning med fokus på styrker (Appreciative Inquiry - AI) kombinert med systematisk trening på sosial kompetanse.
DU SER DET IKKE PÅ MEG å leve med overgrepserfaring.
Seminar Kvam 2009 Building a relentless team Rene Changuion CMA.
«En god barnehagehverdag» Bergheim Friluftsbarnehage Oktober, 2014.
SEKSUELLE OVERGREP Kjennetegn og Fakta Elisabeth Torp kirkeligressurssenter.no.
SEKSUELLE OVERGREP Utfordringer knyttet til å delta i menighetsfellesskapet Elisabeth Torp kirkeligressurssenter.no.
Kriser, tap og sorg. Hva er et menneske? Mennesket er et relasjonsvesen Mennesket er en helhet (ånd, sjel og legeme) Mennesket har behov for mening Mennesket.
HJERNESLAG OG SAMLIV. Familieterapeut og Seksualrådgiver Tea Bjørnstøl.
Du er saken!, Det er bare du som kan endre deg Søren Kirkegaard: Hemmeligheten i all hjelpekunst er å finne et menneske der hvor han er og begynne der.
Lykkeforskning Av Knut, Petter og Erik
0 Psykologisk førstehjelp - å snakke vennlig til seg selv og andre Solfrid Raknes, psykologspesialist.
1 11 Klikk for å redigere tittelstil Klikk for å redigere undertittelstil i malen Klikk for å redigere tittelstil Håndball mot homohets «Ytringer kan skade»
Byrådet har følgende overordnede mål for det psykiske helsearbeidet ( ) i Oslo kommune:
Behov og utviklingsfaser
Kultur og hverdagsledelse
En introduksjon.
ÅNDELIG OG EKSISTENSIELL SMERTE
I møte med pasienten Bilde fra Google..
Ungdom og seksuelle gråsoner
Leve lykkelig alle dager til ende…
Trym Nordstrand Jacobsen
Hvordan samtale om barnas seksuelle utvikling -erfaring fra helsestasjonen og hvordan forebygge at grensene krenkes. Barns seksualitet 0-6 år Sissel Irene.
Å leve med assistanse Denne bolken holdes av noen som selv lever med assistent i parforholdet. Ca 1time brukes på dette. Veldig fint med dialog mellom.
2) Hvordan kan vi tenke om rett og galt?
«Det sympatiske mennesket»
1 Egenomsorg og helse.
Psykisk helse ”..en tilstand av velbefinnende, hvor den enkelte kan få bruke sine evner, kan håndtere utfordringer i hverdagen, kan arbeide godt og klarer.
Behandlingsansvarlig i spesialisthelsetjenesten
Hva kan foreldre gjøre for å bidra til et godt og trygt skolemiljø?
Bruk av kasusformulering i kartlegging av gravide i BUP Hege Syversen Smerud, Akershus Universitetssykehus, Barne- og ungdomspsykiatrisk poliklinikk,
Seksualitet og små barn
Foreldre – Barnas viktigste Forebygger
Velkommen til foreldremøte
Ny kjønnsnøytral ekteskapslov 2008
Relasjonsmarkedsføring
Vold og overgrep Hvordan avdekke og følge opp vold og overgrep på helsestasjonen – hvordan kommunisere med barneverntjenesten? Hvordan er vår praksis i.
Livsstilsendring Uke 6.
Velkommen til foreldremøte
Å måtte ta et skritt unna
SMISO Hamar et selvhjelpssenter for:
Seminar, Stiftelsen ALS Norsk Støttegruppe, Park Inn, Gardermoen
GUTTOGJENTE.NO Veiledning om kropp og følelser, sex og samliv ut fra et kristent livssyn guttogjente.no.
Voldsforebyggende opplæring
Tverrfaglige tema.
Velkommen til foreldremøte
Velkommen til foreldremøte
Fysisk og psykisk helse
Når du blir «pusha» til å gjøre noe du egentlig ikke vil…
Emosjoner Espen Røysamb.
Livsstilsendring Uke 6.
KILDER TIL LIVSKVALITET, Regional folkehelseplan Nordland
Hvordan leve med den lange ventesorgen? (ved Dagfinn Follerås)
Utskrift av presentasjonen:

Nærhet, intimitet og seksualitet Frode Thuen, Professor, HVL/ Psykolog, FPS

Hva gjør psykisk sykdom/rusproblemer med parforholdet? Det kan føre til… Bekymring Krevende relasjoner Mistillit, tvil og usikkerhet Opprivende scener Mindre nærhet og intimitet Mangelfull kommunikasjon Endrete roller Usikre framtidsutsikter Lavere partilfredshet Redusert livskvalitet

Hva kan partneren/pårørende gjøre? Vær aktiv i forhold til situasjonen – ta grep som kan være til nytte Ikke prøv å fikse problemene eller partneren Snakk sammen om det som er vanskelig Vær åpen og ærlig - vis hverandre sårbarhet Se etter og prøv å dyrke de gode øyeblikkene Hvis du føler deg hjelpeløs, prøv å være hjelpeløs på best mulig vis Kjenn etter dine grenser – ta vare på deg selv Prøv å se forbi diagnoser og prognoser Prøv å unngå å sammenligne din egen innside med andres utside

Tre grunner til at behandlere bør ha fokus på paret, og ikke bare på pasienten/klienten Den som har et problem har behov for støtte, særlig fra partneren sin Den pårørende er i en dobbel-rolle, ved å skulle takle sin egen bekymring og samtidig yte hjelp og støtte til sin partner Dårlig parkvalitet er i seg selv en risikofaktor for utvikling av fysiske og psykiske helseproblemer

Helsepersonell tematiserer i liten grad hvordan problemene påvirker samlivet Man føler seg ubekvem Man har ikke tilstrekkelig kunnskap/kompetanse Man har ikke tid Det er ikke rette kontekst Man er redd for å «vekke sovende bjørner»

FuelBox for par som lever med sykdom Hvordan merker du at jeg har en dårlig dag? Hva syns du det er vanskelig å snakke med meg om når det gjelder sykdom? Hvilke grep kan vi ta for å balansere sykdom og hverdagsliv? Hvor delaktige ønsker du at barna skal være i sykdomsprosessen? Hvordan er det for deg å håndtere barnas reaksjoner på sykdommen? Hvor viktig er intimitet og sex for deg nå som vi lever med sykdom?

Sex er vanskeligst å snakke om

Overgrepserfaringer og egen seksualitet Redusert tenning/orgasme Redusert seksuell spontanitet Redusert nytelse Seksuell grenseløshet Sex som emosjonsregulering Skyld og skam knyttet til sex Tvil og usikkerhet til egen legning og/eller følelsene for partneren Frykt og unngåelsesatferd

Grunnleggende trygghet

Grunnscener Pågående-unnvikende (demand-withdraw) Pågående-pågående (demand-demand) Unnvikende-unnvikende (withdraw-withdraw)

Mønsteret er monsteret…

Mentalisering ring Implisitt og eksplisitt å fortolke egne og andres handlinger som meningsfulle ytringer av indre liv, eksempelvis behov, ønsker, følelser og fornuft. (Fonagy et al, 2001)

Ulike dimensjoner Eksplisitt - implisitt Selv - andre Kognitiv – affektiv Input - output

Beslektede begreper Empati Innsikt Psychological mindedness Observerende ego Mind-mindedness Mindfulness (Selv)refleksjon Affektbevissthet

Fonagy & Luyten (2009): Flooding

Hva skal til for å bevare kjærligheten? John Gottman: Emotional bank account Moving towards, away or against Reperasjon og tilgivelse Delt meningssystem (Vi-følelse)