Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Ny kjønnsnøytral ekteskapslov 2008

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Ny kjønnsnøytral ekteskapslov 2008"— Utskrift av presentasjonen:

1 Ny kjønnsnøytral ekteskapslov 2008
Samlivsrevolusjonen Ny kjønnsnøytral ekteskapslov 2008

2 Endring fra partnerskapsloven:
Lovendringen gir lesbiske og homofile rett til å inngå ekteskap i likhet med heterofile. Fra samme dato er lesbiske samboere og ektefeller gitt rett til å bli vurdert for assistert befruktning. Biologisk mors ektefelle/samboer får status medmor hvis enkelte vilkår er oppfylt.

3 Ekteskapslovens viktigste konsekvens
Far skrives ut av historien. Stortinget vedtok i prinsippet at ingen barn har behov for en far. Kjønn blir overflødig Kjønnets egenskaper gjøres til et resultat av sosialisering, ingen egenskaper, maskuline eller feminine, kan lenger knyttes til kjønnet. Barn trenger derfor ikke en maskulin rollemodell. Begrepet legning må bort, da det innebærer at barn kan trenge en rollemodell et likekjønnet ekteskap ikke kan gi dem.

4 Skeiv teori blir en del av vår virkelighet
Avviser tanken om legning, kjønn og normer for samliv. Alt er tillatt og godt så lenge det finner sted frivillig. Ble først avvist av homofiles organisasjoner, men «tvang» seg etter hvert fram. Homofiles rett til barn er årsak. Påvirker samfunnet ideologisk, etisk og teologisk.

5 Ideologisk påvirkning
Vårt lovverk knyttet til de emner som omfatter kjønn, seksualitet og samliv har blitt endret til å stemme overens med skeiv teoris virkelighetsoppfatning. Lov om forbud mot diskriminering på grunn av seksuell orientering, kjønnsidentitet og kjønnsuttrykk vedtas i 2013. LHBT-personer ble definert som sårbare grupper som krevde ekstra vern. Forbud mot trakassering: Trakassering på grunn av seksuell orientering, kjønnsidentitet eller kjønnsuttrykk er forbudt. Med trakassering menes handlinger, unnlatelser eller ytringer som virker eller har til formål å virke krenkende, skremmende, fiendtlige, nedverdigende eller ydmykende.

6 Husleieloven Ordlyden endret seg: Fra legning, til homofil orientering
til seksuell orientering, kjønnsidentitet og kjønnsuttrykk.

7 Barnevernet 2013: SVs Inga Marthe Thorkildsen
Introduserte et nytt prinsipp i barnevernet: «Det biologiske prinsipp skal ikke hindre barn i å vokse opp i omgivelser som ikke støtter barnets utvikling.» «Hensynet til barnet er blitt for svakt, hensynet til foreldrene for sterkt.»

8 2016: Lov om juridisk kjønn Barn som har fylt 16 år kan selv søke om endring av juridisk kjønn. Barn mellom 6 og 16 år må søke om endring av juridisk kjønn sammen med den eller de som har foreldreansvar for barnet. Dersom foreldre har felles foreldreansvar, men søknaden fremmes sammen med bare en av dem, kan det juridiske kjønnet likevel endres dersom dette er til barnets beste. Jusprofessor Anne Hellum: Jeg er i sterk tvil om en lov som kun godtar to kjønn lar seg forsvare i lys av loven mot diskriminering på grunnlag av seksuell orientering og kjønnsuttrykk.

9 Bent Høie: Den holdningen du gir uttrykk for, er nettopp den type holdninger som vi skal bekjempe og skal få vekk med dette lovverket. Venstres Kjetil Kjenseth: Inntil i dag har vi i Norge begått systematiske brudd på menneskerettighetene. Hvorfor fører en slik lov til slike angrep på meningsmotstandere?

10 2017: En norsk handlingsplan mot diskriminering
Målsetting: Et mer åpent, trygt og inkluderende samfunn. Hvordan? Blant annet ved at barnehagene lærer våre barn at det ikke er noe som er normalt med tanke på familie eller kjønn. Gutter må få leke med jenteleker og motsatt.

11 Redd Barna: Rettana til LHBTI-barn i Norge
Rapporten byggjer på den forståinga at sterke normer for kjønn og seksualitet er eit grunnleggjande problem for oppfylling av barna sine menneskerettar.

12 2017: Ny likestillings- og diskrimineringslov
Loven utvider og går dypere enn lovene fra 2013. Setter likhetstegn mellom likeverd og likestilling. Avviser at man skal få sette grenser for hvordan folk børe leve. Alle valg blir likeverdige. Skoleverket inkluderes. Innskjerping av arbeidsgivers rett til lovlig å forskjellsbehandle: Bare tillatt hvis denne egenskapen har avgjørende betydning for utøvelsen av arbeidet eller yrket. Familien inkluderes

13 Viktige paragrafer som viser utviklingen
§1: Loven tar særlig sikte på å bedre kvinners og minoriteters stilling. Lovens formål er å fremme likestilling og hindre diskriminering på grunn av kjønn, graviditet, permisjon ved fødsel eller adopsjon, omsorgsoppgaver, etnisitet, religion, livssyn, funksjonsnedsettelse, seksuell orientering, kjønnsidentitet, kjønnsuttrykk, alder og andre vesentlige forhold ved en person. Med likestilling menes likeverd, like muligheter og like rettigheter. Likestilling forutsetter tilgjengelighet og tilrettelegging. §2: Familien inkluderes i lovens virkeområde. §9: Arbeidsgivers anledning til lovlig å forskjellsbehandle presiseres. §27: I barnehager og skoler skal undervisningen bygge på formålet med loven.

14 Sommeren 2017 Prideparader og offentlig flagging av regnbueflagget.
Hva ønsker organisasjonen Fri? Alle former for seksuelle relasjoner eller handlinger som er basert på respekt, likeverd og reelt samtykke er positivt. Barn som bryter med samfunnets normer for kjønn skal få lov til å gjøre dette i trygge rammer og med støtte fra sine omgivelser. Norsk love skal være tilpasset at mange barn vokser opp med andre familiekonstellasjoner enn mor og far, og at det kan være flere eller færre enn to voksne som tar ansvar for barnets oppvekst.

15 Ekteskapslovens etiske konsekvenser
Medmor Surrogati Eggdonasjon Flere juridiske foreldre Assistert befuktning for enslige

16 Teologiske konsekvenser
Sokneprest Tone Marie Falch: Liturgien gjenspeiler en revolusjon i Kirken når det gjelder menneskesyn og gudsbilde. Skeiv teori inntar også kirken, se hva som skjer i Sverige. Gud som Far blir vanskelig å forholde seg til. Man krever at kirken skal være kjønnsinkluderende. Kirken må utvikle sin rosa kompetanse Gud er ikke en statisk Gud, heller ikke på det moralske området. Kjønn er bare sex, og sex er ikke underlagt moralske vurderinger.

17

18


Laste ned ppt "Ny kjønnsnøytral ekteskapslov 2008"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google