Den Franske Revolusjonen

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
DEN AMERIKANSKE REVOLUSJONEN
Advertisements

Den Franske Revolusjonen
Den franske revolusjonen
Enevelde og opplysningstid
Kapittel 13: Sovjetunionen og verdenskommunismen
Marius Vøllestad Bø vgs
Kriger og revolusjoner
Den franske revolusjon
NAPOLEON
Den franske revolusjon
1. Verdenskrig Mål: Du skal vite hvorfor 1. verdenskrig brøt ut og hvordan krigen utviklet seg Du skal ha kjennskap til hvordan det var å leve.
VIRKELIGHETSOPPFATNING: Den annen verdenskrig dreide seg om at fascismen, en totalitær variant av kapitalismen, prøvde å knuse kommunismen og ta over resten.
De nye slaverutene jenter blir solgt hvert år, fra Nepal til andre land, som India.
Hva menes med demokrati? Hva forbinder dere med demokrati? Skriv en liste.
Samliv og familie i Norge Det er mange typer familier i Norge Introduksjonsprogrammet
DEN AMERIKANSKE REVOLUSJON (en revolusjon = en veldig stor og rask forandring) Før 1500: Indianere alene i Amerika. Mange ulike grupper, ulike språk, ulike.
Den amerikanske revolusjon. På midten av 1700-tallet raste Sjuårskrigen mellom mange europeiske land. Det ble utkjempet kamper over store deler av verden.
Pytagoras’ setning Undervisningsopplegg laget av Johan Nygaard for Vitenfabrikken i Sandnes.
Den franske revolusjonen
DEN RUSSISKE REVOLUSJON Hva betyr ordet «revolusjon?» STOR FORANDRING – SKJER FORT.
Kapittel 12. Det internasjonale samfunnet Del 5 Internasjonale forhold Denne delen skal hjelpe elevene til å nå følgende kompetansemål i læreplanen: 5a.
Viktige ord vi skal jobbe med. Disse må dere forstå og lære: En revolusjon Et monarki Eneveldig konge Et klasse-samfunn En stand – flere stender En adel,
Ser du Jesus? – Jesaja 52/53. Ser du Jesus? – Jesaja 52/53 - å kjenne igjen noen.
Tinget. Mål Jeg vet hvordan lov og rett ble ordnet på tinget Jeg hvordan kristendommen kom til Norge.
Nazismen i Tyskland. Tysk bitterhet Tyskland tapte første verdenskrig Fikk harde straffer etter krigen Måtte ta på seg skylden for krigen.
Den amerikanske uavhengighetskampen
En helt i hjemlandet mitt Hun heter Pumpuang Duangchan, og hun er en sanger fra Thailand Hun vokste opp i ei lita bygd, og familien hennes hadde dårlig.
Kapittel 35 Hans forteller om jobben som sosionom Hans ønsker å hjelpe andre mennesker.
Diktatur I diktaturer er det viljen til én person eller en liten gruppe som bestemmer politikken. Et slikt fåmannsstyre kaller vi ofte for oligarki. Når.
Fordi Kongen oppfattet seg som Gud selv Kongen oppfattet seg som Gud selv Kongen og Dronningen (Ludvig 16. og Marie Antoinette) var dårlig likt. Kongen.
Den franske revolusjon. På 1780-tallet var det stor misnøye i den franske befolkningen. Landet hadde store økonomiske problemer. Sult og uår gjorde livet.
Tsarene Den nest siste tsar: Aleksander Undertrykking Jødeforfølgelse Drept i et attentat 1894.
FN- Forente nasjoner Bilder og tekst hentet fra
Dette er ord som kanskje ikke alle forstår. MORSMÅL
Den russiske revolusjon
Første verdenskrig
Bønn - Forbønn Påske uken Johannes
FN- Forente nasjoner Bilder og tekst hentet fra
En verden av usikkerhet
Setningsanalyse og tekstsammenbindere
Årsaker og sammenhenger
Gang.
Å leve med assistanse Denne bolken holdes av noen som selv lever med assistent i parforholdet. Ca 1time brukes på dette. Veldig fint med dialog mellom.
Salige er de fattige i ånden
Den industrielle revolusjon
Den franske revolusjonen
CUBAKRISEN.
Verdensdagen for psykisk helse
En gang skal det bli min tur
Kapittel 25 Othilie i barnehagen
Brønnbygging i Afrika.
Alle tiders historie Kapittel 8: Opplysningstid og revolusjoner
Anita forteller (FORSIDE) om søndagsskolen og de sinte mennene.
Hva vet vi om barn og smak
Det gamle Hellas Bilde: Akropolis.
KOMPETANSE FOR MANGFOLD
Det gamle Hellas Bilde: Akropolis.
Å vokse i erkjennelse og erfaring
Den franske revolusjon
Prøve i tema «Den Franske revolusjon»
Skriv om slik at setningene betyr omtrent det samme
2.VERDENSKRIG
Nasjonale Bruker-undersøkelser
17.mai om 17.mai.
WORKSHOP!.
Den andre verdenskrigen
Fysisk og psykisk helse
Vi beklager, men opptaket mangler for første del av talen
Pendelforsøk Hvor høyt kommer kula når den slippes?
Tilpasset opplæring Kurs 5
Utskrift av presentasjonen:

Den Franske Revolusjonen

1789 Den franske revolusjonen Folk er misfornøyde Revolusjon kan føre til at nye mennesker får makt, og at folk får mer å si Sammenlignes med et vulkanutbrudd: Voldsomme, innestengte krefter trykker på og ender tilslutt i en eksplosjon. Menneskeliv kan gå tapt og utbruddet kan vare i mange år. Revolusjonens revolusjon: betyr veldig mye for andre land

Ludvig den 16. Frankrikes konge Sulten den verste fienden Høye priser på mat og vanskelig å få tak i Bøndene klarte ikke å produsere nok, maten som ble dyrket fikk de dårlig betalt for Folk er lei nød og sult og raste over forholdene i samfunnet Kongen og dronningen het Ludvig den 16. og Marie Antoinette Kongen hadde nesten all makt Ubesluttsom og lite opptatt av politikk Overlot andre til å ta seg av landets styre Bodde i Versailles Levde i luksus – store kontraster

Kongefamilien Marie Antoinette var regnet som Frankrikes vakreste kvinne Gikk fra å være godt likt til å bli dårlig likt Brukte mye penger på å leve et luksusliv Hun ønsket ikke at folket skulle få mer makt «hvis folket ikke har brød, kan de jo spise kaker» To sønner og en datter Mistet en sønn i starten av revolusjonen. Datteren het Marie Therese Charlotte Kongen og Dronningen ble henrettet

Stenderforsamlingen kommer sammen Samling av folk fra de forskjellige skillene i samfunnet Brukt mye penger på krigen i Nord Amerika Kongen ønsket å øke skattene til de fattige men ønsket støtte av landets stenderforsamling Ikke vært samlet på 175 år 4. mai 1789 møttes ca 1200 menn: 300 fra 1. standen, 300 fra 2. standen og 600 fra 3. standen

Stenderforsamlingen møtes Ulike tanker om møtet Uenige om stemmesystemet, om hvor mye hver stemme skulle telle. Viktig for de som vant avstemminger, ville få flertall og kunne få gjennomført endringer i samfunnet Frem til nå hadde hver stand telt som en stemme. 3. standen ville aldri med dette systemet få flertall Nytt forslag: en stemme per person 1. og 2. standen nektet å gå med på dette 17. Juni erklærte tredje standen at de var landets nasjonalforsamling – nesten hele folket med seg men kongen var mot Dagen etter utenfor møtesalen ble de møtt med stengte dører og kongens soldater Tennishall i nærheten: Avlegger en ed på at de ikke skulle gå fra hverandre før landet hadde fått en ny grunnlov Tre dager senere kaller kongen inn de tre stendene Vedtaket fra 17. juni er ikke gyldig og de skulle møtes hver for seg neste dag

Bastillen blir stormet Kongen liker ikke utviklingen og kaller inn soldater En uro sprer seg hos folket Rykter om at kongen ville bruke vold 14. juli tidlig om morgenen brøt opprøret ut Paris: Folk måtte få tak i våpen til vern mot kongens soldater Folket hadde kniver og sabler men bygger barrikader og skyttergraver Stormet mot Hôtel des Invalides: Et militært lager for å stjele våpen, fant lite Noen mente at det var kuler og krutt på Bastillen og at den gamle festningen skulle stormes «Til Bastillen! Sett fangene fri!»

Bastillen blir stormet Snart stormet alle til Bastillen Bastillen var selve symbolet på det urettferdige styret i landet Mange parisere hadde sittet der i fangehullene, uten rettergang, fordi kongen hadde befalt det Kommandanten på Bastillen skjøt først mot folkemassene, men måtte gi opp De heiste det hvite flagget (symbol for overgivelse) men folk jevnet festningen med jorda På kvelden løp skrikende horder rundt i gatene med kommandantens hode på en lansespiss 14. Juli har siden vært Frankrikes nasjonaldag – revolusjonen er igang Angrepet på Bastillen viser at kongen ikke lenger klarer å ødelegge folkets opprør med makt Nå må kongen forhandle med nasjonalforsamlingen, men han ville ha minst mulig å gjøre med dem Det opprørte Mirabeau, som sa « Jeg er en gal hund, og mitt bitt er livsfarlig for tyranni og privilegier»

Oppgaver Finn forklaringen på følgende ord: Hoffmarskalk Adel Geistlighet Bajonetter Eneveldet Barrikade Horder Tyranni Gjør alle FINN SVAR I TEKSTEN oppgavene på side 151

Kilder https://en.wikipedia.org/wiki/Marie_Antoinette https://www.slideshare.net/MissingWaldo/opplysningstid-og-revolusjon https://snl.no/Den_franske_revolusjon