Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Den amerikanske revolusjon. På midten av 1700-tallet raste Sjuårskrigen mellom mange europeiske land. Det ble utkjempet kamper over store deler av verden.

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Den amerikanske revolusjon. På midten av 1700-tallet raste Sjuårskrigen mellom mange europeiske land. Det ble utkjempet kamper over store deler av verden."— Utskrift av presentasjonen:

1 Den amerikanske revolusjon

2 På midten av 1700-tallet raste Sjuårskrigen mellom mange europeiske land. Det ble utkjempet kamper over store deler av verden. I Nord-Amerika gikk Storbritannia seirende ut av konflikten. Britene fikk store landområder i Nord-Amerika som krigsbytte fra Frankrike.

3 Den amerikanske revolusjon Europeiske kolonier i Amerika etter Sjuårskrigen. Tretten britiske kolonier Britiske kolonier Spanske kolonier Russiske kolonier Portugisiske kolonier Nederlandske kolonier Franske kolonier

4 Den amerikanske revolusjon Den langvarige krigen hadde kostet britene dyrt. Landets gjeld var blitt fordoblet. Man måtte derfor forsøke å øke statens inntekter. Storbritannia innførte nå en rekke skatter og avgifter på all handel mellom hjemlandet og de amerikanske koloniene.

5 Den amerikanske revolusjon Menneskene i koloniene syntes det var urettferdig at de skulle betale høye skatter. Kolonistene mente at man hadde for liten innflytelse i forhold til moderlandet. I 1765 forsøkte britene å innføre en stempelavgift, men kolonistene nektet å godta denne ordningen. Stempelavgiften betydde at alle dokumenter, aviser og bøker skulle skrives på stemplet papir som var avgiftsbelagt.

6 Den amerikanske revolusjon Mange av kolonistene hadde få følelser for Storbritannia. Man var født og oppvokst i Amerika, og man følte seg derfor ikke som briter. I koloniene levde det også mennesker som kom fra andre land, og disse hadde dermed få bånd til Storbritannia.

7 Den amerikanske revolusjon På 1700-tallet var te blitt en populær vare. Mange kolonister kjøpte gjerne te som var blitt smuglet inn i landet. For å få slutt på smuglingen, satte britene ned skatten på lovlig te. Britene regnet med at kolonistene ville kjøpe deres te dersom den var billig nok.

8 Den amerikanske revolusjon I 1773 kom tre skip lastet med te til Boston. Britene krevde at kolonistene skulle betale toll på teen. Kolonistene kledde seg ut som indianere, gikk om bord og kastet teen på sjøen. Britene bestemte nå at Boston havn skulle stenges. Forholdet mellom briter og kolonister ble enda dårligere.

9 Den amerikanske revolusjon Britenes strenge linje møtte motstand i koloniene. Man besluttet å boikotte alle britiske varer. I tillegg opprettet man militære grupper. Bildet viser en britisk tjenestemann som får hardhendt behandling av kolonister.

10 Den amerikanske revolusjon I 1775 var det ikke lenger mulig å unngå krig. Til å begynne med var den britiske hæren sterkest. Kolonistenes hær var uerfaren, og mange soldater måtte tidvis dra hjem for å passe på gårdsbruk og familie. Da George Washington ble sjef for kolonistenes hær gikk det bedre, men fremdeles kjempet man mot en overmakt som syntes å være for stor.

11 Den amerikanske revolusjon Erklæringen sa at alle mennesker var født frie og like. Landet skulle styres etter folkets vilje. Siden folket i koloniene ikke ønsket å bli styrt fra Storbritannia, erklærte man forbindelsen som oppløst. Den 4. juli 1776 ble den amerikanske uavhengighetserklæringen underskrevet. De tretten koloniene samlet seg under navnet Amerikas forente stater.

12 Den amerikanske revolusjon Uavhengighetserklæringen betydde ikke at krigen mot britene var over. I 1778 lyktes det amerikanerne å få Frankrike med på sin side i krigen. Franskmennene hadde selv interesse av å svekke Storbritannia. Hva tror du det skyldtes?

13 Den amerikanske revolusjon Nå snudde krigslykken for amerikanerne. Ved hjelp av franske soldater klarte man å beseire britene. I 1781 kapitulerte den britiske hærsjefen. Hvilke fordeler tror du amerikanerne hadde i krigføringen mot britene?

14 Den amerikanske revolusjon I 1783 anerkjente Storbritannia offisielt USAs selvstendighet. I 1787 fikk landet sin egen grunnlov. To år senere ble George Washington valgt som landets første president.

15 Den amerikanske revolusjon Bilde:Lenke:Rettigheter: Forsidehttp://commons.wikimedia.org/wiki/File:Washington_Crossing_the_Delaware.pnghttp://en.wikipedia.org/wiki/public_domain Seierhttp://commons.wikimedia.org/wiki/File:The_Victory_of_Montcalms_Troops_at_Carillon_by_Henry_Alexander_Ogden.JPGhttp://en.wikipedia.org/wiki/public_domain Skiphttp://commons.wikimedia.org/wiki/File:American_Revolutionary_War_collage.jpghttp://en.wikipedia.org/wiki/Public_domain Karthttp://commons.wikimedia.org/wiki/File:United_States_(orthographic_projection).svghttp://en.wikipedia.org/wiki/Text_of_the_GNU_Free _Documentation_License Stempelhttp://commons.wikimedia.org/w/index.php?title=Special%3ASearch&search=stamp+act&go=Gohttp://en.wikipedia.org/wiki/Public_domain Kolonisterhttp://commons.wikimedia.org/wiki/File:Patrick_Henry_Rothermel.jpghttp://en.wikipedia.org/wiki/public_domain Tehttp://commons.wikimedia.org/wiki/File:Jean-Baptiste_Sim%C3%A9on_Chardin_018.jpghttp://en.wikipedia.org/wiki/public_domain Teselskaphttp://commons.wikimedia.org/wiki/File:Boston_Tea_Party_Currier_colored.jpghttp://en.wikipedia.org/wiki/public_domain Lynsjinghttp://commons.wikimedia.org/wiki/File:Sons_of_Libery.jpghttp://en.wikipedia.org/wiki/public_domain Krighttp://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/c/c7/Washington_1772.jpghttp://en.wikipedia.org/wiki/public_domain Uavhengighttp://en.wikipedia.org/wiki/File:Declaration_independence.jpghttp://en.wikipedia.org/wiki/public_domain Franklinhttp://commons.wikimedia.org/wiki/File:Chamberlin_-_Benjamin_Franklin_(1762).jpghttp://en.wikipedia.org/wiki/public_domain 1781http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/b/b8/Surrender_of_Lord_Cornwallis.jpghttp://en.wikipedia.org/wiki/public_domain Presidenthttp://en.wikipedia.org/wiki/File:Gilbert_Stuart_Williamstown_Portrait_of_George_Washington.jpghttp://en.wikipedia.org/wiki/public_domain


Laste ned ppt "Den amerikanske revolusjon. På midten av 1700-tallet raste Sjuårskrigen mellom mange europeiske land. Det ble utkjempet kamper over store deler av verden."

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google