Anne-Marte Kolbjørnshus, komitéleder

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Arkitekturpolitikk i Oppland fylkeskommune Hvorfor og hva?  Legg til en tekst •Regjeringens handlingsplan fra 2009: Arkitektur Nå!
Advertisements

RENT VANN. REN FREMTID.. Klyngens mål På lang sikt: Utvikling av en midtnorsk vannteknologiklynge som oppnår økt konkurransekraft og posisjon i et globalt.
Kommunens rolle som samfunnsutvikler er under endring
Næringsvennlig offentlig sektor Grupperapport til Strategisk næringsplan for storbyregionen Stavanger
Ideseminar Universell utforming, miljø og bærekraft Kreativitet og nytenkning Sagene samfunnshus, 6 -7 desember 2005 Utfordringer og bakgrunn for seminaret.
PLANER og planer … Hjelper det med planstrategi?.
1 Regjeringens næringspolitikk og dens betydning for treforedlingsindustrien Nærings- og handelsminister Dag Terje Andersen
Oppfølging av NTP og forvaltningsreformnen 29.oktober 2009 Bjørn H. Kavli.
SYNSPUNKTER FRA KS. ADMK KS’ utgangspunkt i hjemfallsaken Den kommunale og fylkeskommunale vannkraftproduksjonen er bygget ut og betalt av kommunene,
Planstrategiverksted 2012 Regional planstrategi for Oppland v/fylkesordfører Gro Lundby og fylkesvaraordfører Ivar Odnes
Dialogmøter regionene samferdsel – 2014 Anne Karin Torp Adolfsen fylkesråd.
Arealpolitikk Ole Haabeth, fylkesordfører Østfold Fylkesordførernes sommermøte 8. aug 2011.
Dialog om kommunal og regional planstrategi Marit Moe, KS Midt-Norge/Nord-Trøndelag, rådgiver
Planstrategi som nytt verktøy
Bruk av ulike plantyper og utredninger
Grønn innovasjon og grønne arbeidsplasser i Oslo
Kommunenettverk for miljø og samfunnsutvikling. Presentasjon 2008 Bakgrunn Livskraftige kommuner –Samarbeidsavtale KS og Regjeringen ved Miljøverndepartementet.
Regionalplan for folkehelse 2013 – 2017 Inghild Vanglo Leder politisk styringsgruppe Rogaland fylkeskommune.
Regional transportplan Agder
Nasjonalt forventningsbrev Statens forventninger/erfaringer
Aktørenes roller i planprosessene
Hvordan kan offentlig sektor – kommuner, fylker, stat – jobbe for små og mellomstore bedrifter– trenger vi en ny regionalinndeling ? Innlegg av kommunal-
Bærekraftig utvikling Kommunal- og regionalminister Erna Solberg.
På Borregaards vis Bedriftskultur og verdigrunnlag Juni 2014.
Ny klima og energistrategi i Troms
1 Statsråd Åslaug Haga Osloregionens rådsmøte 30.mai 2006 Regjeringen vil bidra til å styrke Osloregionens kvaliteter og fortrinn.
Kommunenettverk for miljø og samfunnsutvikling Nettverk natur og kulturbasert nyskaping i Nord-Trøndelag? Turid Haugen, KS.
Kommunenettverk for miljø og samfunnsutvikling Nordland.
Virkemidler for regional FoU og innovasjon VRI – 2007 – 2017 Seminar om kultur/opplevelsesnæringer og FoU 17. april 2007 Tindved Kulturhage, Verdal.
Arbeidslivstrender Hvordan møter Hydro Polymers disse utfordringene Torsdag 4. november 2004 Leif Hellebø, Hydro Polymers AS.
Hvordan kan regionalt nivå bidra til verdiskaping og regional utvikling? Hva er ambisjonene for neste regionalmelding? Kommunal- og regionalminister Erna.
Regjeringens kontaktkonferanse Regjeringens kontaktkonferanse med fylkeskommunene Oslo 23.mars 2004 Organisering av forvaltningsnivå og oppgavefordeling.
Regjeringens regionaliseringspolitikk Regionalisering av næringspolitikken utviklingsaktører og virkemidler Kommunal- og regionalminister Erna Solbergs.
Norwegian Ministry of Fisheries Lokal og regional næringsutvikling – fiskeriforvaltningens rolle Fylkesmannsmøtet i Florø 2. – 4. juni 2004 Fiskeriminister.
Avfallsforum Nord 28. april 2015
Strategiplan for kulturnæringer og kulturbaserte næringer Oppland Festivalkonferanse
Regional planstrategi
Verdiskapingsforum Østfold Forventninger Aktuelle saker Aktuelle arbeidsmetoder.
Mulighetenes Oppland Program 10: :30 PlanOppland 10: :00 Regional planstrategi/Fylkesstatistikk 11: :30 Kommunal planstrategi, Gausdal.
Kor går Innovasjon Norge? Endringar Møte med Stortingsbenken
Kenneth Ruud Prorektor forskning og utvikling UiT 2020: Drivkraft i nord Foto: Geir Gotaas.
Kommunal planstrategi Teknisk sjef Ove Røys. Stikkordsmessig disposisjon: Hvorfor planlegge ? Det kommunal plansystemets oppbygging og lovgrunnlag Kommunal.
1 8. september 2010 Spesialrådgiver Christine Hjortland, KRD Forvaltningsreformen.
Regionale vannforvaltningsplaner Leidulf Skjørestad direktør Bymiljø og utbygging KS-representant i direktoratsgruppen for vannforskriften Norsk vann,
1 Fylkesplan for Østfold med fokus på klima og energi Fylkesplan  Tre grunntemaer  10 satsingsområder  6 mål og indikatorer for miljø Levekår.
Ny planlov, nye muligheter Morten Strand, spesialrådgiver i KS.
NVF-seminar Forvaltningsreformen og samferdsel Plan- og beslutningsprosesser KVU/KS1-prosesser og planprosess etter plan- og bygningsloven Marit Winther.
Fylkesmannen i Nordland I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I.
Kommunal planstrategi Temadag Regionalt planforum 12. april 2016.
Internasjonal handel og komparative fortrinn De varene og tjenestene vi kjøper fra andre land, kalles import. Eksporten er de varene og tjenestene vi.
Fylkesplan for Nordland Geir Davidsen Dato Foto: Bjørn Erik Olsen.
s. 1 Konsekvensutredning og naturmangfoldloven rådgiver Geir Davidsen
Kommunal planstrategi Folkevalgtopplæring Sigdal Kommune Tyrifjord Hotell
Kommunal planlegging.
vi starter med fremtiden og skaper den selv?
Problemstillinger FoU-prosjektet har hatt tre hovedproblemstillinger
Bærekraftig samfunnsutvikling
Tips, råd og verktøy til kommunenes planstrategier
Ung i Buskerud 2017 Lampeland 26. januar 2017.
FAGGRUPPER OG PROSJEKTGRUPPER
Regional plan for bærekraftig arealpolitikk (RPBA)
VEIKARTET FOR EN SIRKULÆR ØKONOMI
Universitetskommune 3.0 Forberedende diskusjon frem mot ILM 21. nov
Erfaringer fra samarbeid mellom kommuner, region og FoU
Pioner på utvikling av bærekraftige løsninger
Problemstillinger FoU-prosjektet har hatt tre hovedproblemstillinger
Jevnaker kommune, May-Britt Nordli
Regionalt samarbeid/ partnerskap
Mulighetenes Oppland i en grønn framtid:
Prioriterte mål i kommunalt og fylkeskommunalt planarbeid
Utskrift av presentasjonen:

Anne-Marte Kolbjørnshus, komitéleder Å planlegge for ei grønn framtid PBL-møte på Fagernes, 16. november 2016 Anne-Marte Kolbjørnshus, komitéleder

Klimaendringer: Polene smelter, mer ørkenspredning.

Oppland – tett på klimaendringene Sel i Gudbrandsdalen.

Bærekraft består av økonomisk bærekraft, sosial balanse og hensynet til klima. Modellen tatt fra Innovasjon Norge. Det blir ikke grønt skifte med rød bunnlinje. NB! Sosiale forhold: Integrering og mangfold skal gjennomsyre arbeidet vårt, på lik linje med klima. I Oppland er alle velkommen, uansett bakgrunn, hudfarge, legning eller funksjonsnedsettelse.

I en sirkulær økonomi vil man bort fra ideen om en lineær «bruk og kast»-økonomi. Formålet i den sirkulære økonomien er at ressursene forbli i økonomien, selv om produktet de inngår i ikke lenger brukes til sitt opprinnelige formål. I ytterste forstand betyr det at avfall som konsept forsvinner. Avfall sees heller som fremtidens råvare. Sirkulær økonomi handler imidlertid ikke bare om avfallshåndtering og resirkulering. Det handler også eksempelvis om økt kapasitetsbruk, strengere krav til produktdesign og materialbruk, og smarte løsninger som gir nye måter å drive business på.

Oljenæringa har hatt gode kår og vært viktig for norsk økonomi Oljenæringa har hatt gode kår og vært viktig for norsk økonomi. Også boligsektoren vokser godt hjulpet av insentiver og støtteordninger som forfordeler veksten gjennom rentefradrag og lav rente. Det som har vært de tradisjonelle næringene er presset fra flere kanter og av sektorer som har drevet et lønns- og kostnadsnivå som disse næringene ikke har tatt del i. Spesielt konkurranseutsatt industri har lidd mye under dette på grunn av at kostnadsnivået i Norge har økt samtidig som produksjonsindustri har blitt langt mer global.

Men Oppland opplever heldigvis ikke bare flom og ras Men Oppland opplever heldigvis ikke bare flom og ras. Vi har enorme muligheter og ressurser til å møte morgensdagens klimautfordringer. Vi må evne å se hvilke muligheter som finnes i ei grønn framtid og utnytte de ressursene vi har. Bioøkonomi er et av våre fortrinn. Innlandsutvalget har pekt på at det er et stort potensial. Vi har ressursene, og som dere ser har vi brorparten av tre. Og ikke minst har vi viktige kompetanse-, kunnskaps- og teknologimiljøer. Hvis vi satser og forener gode krefter, kan vi ta en nasjonal rolle i bioøkonomi, øke den bærekraftige verdiskaping og lage nye arbeidsplasser. 60 % av arbeidsplassene til dagens unge er ennå ikke funnet opp. Vi må være med å lage disse. I det grønne er det uante muligheter.

Regional utvikling Oppland fylkeskommune er regional utviklingsaktør. Viktige redskaper for å utøve denne rolla på en god måte er regional planstrategi og regionale planer. Våre overordna politiske mål forankret i planstrategien: Vår vedtatte visjon er et klimanøytralt Oppland med bærekraftig verdiskaping og velferd. Målsettingen er et klimanøytralt Oppland innen 2025. God klimapolitikk og god næringspolitikk henger sammen. Klimautfordringene er ikke bare begrensende, men gir også store muligheter. Vi skal fortsatt drive en offensiv næringspolitikk. Nye framtidsretta jobber er viktig for å finansiere velferdssamfunnet vårt. Sammen skal vi utvikle ny teknologi, forbedre ressursutnyttelsen og skape flere grønne arbeidsplasser.

Kunnskapsgrunnlaget vårt? På lik linje med kommunale skal den regionale planstrategien utarbeides hvert 4 år og senest ett år etter at nytt fylkesting er konstituert. Den regional planstrategien er det eneste lovpålagte planverktøyet på regionalt nivå, og er derfor mer omfattende. I planstrategien skal utfordringer og utviklingstrekk i fylket diskuteres – viktige utviklingstrekk skal vurderes og det skal avklares hvilke planoppgaver som skal prioriteres. Det skal også vises hvordan dette skal gjennomføres og medvirkningsopplegg. Bredt kunnskapsgrunnlag. I tillegg til de på plansjen, f eks Boligundersøkelsen og Regional plan for attraktive byer og tettsteder. Planstrategien skal være et omforent dokument for fylkeskommunen, statlige aktører og kommunene. Mange må samarbeide for å få til ei grønn framtid. Gjennom de regionale planene videreføres dette samarbeidet knyttet til de tema så prioriteres. Det er viktig at man er omforent om mål, strategier og oppfølging av planen. 9

Hva må vi gjøre for å nå målet om et klimanøytralt Oppland innen 2025? Hvordan skal vi nå målet? Klarer det ikke alene. Grønne lunsjer. Kick, møterekke på 10 møter hvor vi skal møte kommunene.

Regional plan for verdiskaping

Regional plan for samferdsel

Regional plan for kompetanse

Rullering av: Regional plan for folkehelse og Regional plan for klima og miljø

Anne-Marte Kolbjørnshus Bli med på klimadugnaden! Kontaktinformasjon: Anne-Marte Kolbjørnshus anne.marte.kolbjornshus@oppland.org +47 414 69 897 #grønnframtid