Ernæring i alderspsykiatri PsykIT undervisning 14. februar 2006 Ásgeir Bragason, overlege Alderspsykiatrisk poliklinikk Diakonhjemmets sykehus
Ernæring og eldre Mange publikasjoner nasjonalt og internasjonalt Mange bøker – grundig dokumentasjon Kan deles i Feilernæring og Underernæring I vårt samfunn er generell underernæring et større problem hos eldre enn fedme og feilernæring. I psykiatrien liten fokus, unntatt overvekt som bivirkning/komplikasjon til nyere antipsykotiske midler
Ernæring og alderspsykiatri Svært lite skrevet. Kapittel i læreboken: Copeland, Abou-Saleh & Blazer: Principles and Practice of Geriatric Psychiatry: Nutritional State 1994. Alderspsykiatriske lidelser (depresjon og organiske) listes opp som risikofaktorer for underernæring i ernæringslitteraturen. Sammenhengen er innviklet og trolig gjensidig
Ernæring og alderspsykiatriske lidelser I senere tid svært mye skrevet om sammenhenger mellom B12 og folinsyre på den ene siden og demens og depresjon på den andre. Homocystein.
Ernæring og alderspsykiatriske lidelser Depresjon Underernæring Nedsatt matlyst
Målemetoder - ernæring Ingen gullstandard Antropometriske metoder: BMI – Kroppsmasseindeks. Vekt (kg)/Høyde (m)2 TSF – Trisepshudfold AMC – Arm Muscle Circumference SGA - Subjektiv generell vurdering MNA – Mini Nutritional Assessment. Kombinerer målinger med spørsmål om kostvaner, matlyst og vekttap Laboratorieprøver Albumin Kreatinin utskillelse 24 t Funksjonsprøver, f.eks Håndmuskelstyrke
Konsekvenser av underernæring Redusert hjertekapasitet – ↓CO Redusert bevegelighet av respirasjons muskler – diafragma. ↓Respirasjon Svekker immunforsvar Forsinker sårtilheling Lengre sykehusopphold Øket dødelighet
Ernæringsprosjekt på Søndre Borgen Registrering av samtlige innlagte fra høsten 2004 til våren 2005. Demografi, sykehistorie, somatisk og psykiatrisk, inkl tidligere ernæringsproblemer, status, antropometri (vekt, høyde) MNA. Rutineblodprøver. Registrert ved innleggelse, hver 3. uke under opphold og ved utskrivning.
Ernæringsprosjekt på Søndre Borgen Totalt: 104 pasienter. BMI foreligger for 94. 19 har BMI <20. 20.2% Liv Wergeland Sørbye har undersøkt 347 mottakere av hjemmebaserte tjenester i Oslo Vest og Bærum. I hennes materiale hadde 27% BMI <20 Internasjonalt er det funnet BMI <20 hos 20-50% av eldre i institusjon (sykehus, sykehjem) Totalt er dette i samsvar.
BMI(kg/m2) gruppert etter kjønn Menn Kvinner Sum Undervekt <20.1 6 (16.7%) <18.7 8 (13.8%) 14 Akseptabel 20.1-25.5 19 (52.8%) 18.7-28.6 43 (74%) 62 Overvekt – fedme >25.5 11 (30.5%) >28.6 7 (12.1%) 18 36 58 94
Ernæringsprosjekt - Konklusjon Underernæring forekommer hos ca 1/5 pasienter som ble innlagt i prosjektperioden Høyt, -men ikke høyere enn innlagte på medisinsk avdeling eller mottakere av hjemmebaserte tjenester. Underernæring forekommer oftest hos de som kommer hjemmefra, både de som bor alene og med familie. Misbruk ikke åpenbar risikofaktor. Depresjon eller kognitiv svikt ikke heller!