økt grunnbemanning og ansvarliggjorte medarbeidere for økt nærvær

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
ambisjoner og realiteter
Advertisements

Veiledning i gevinstrealisering ved innføring av elektronisk handel
Utarbeidet i tilknytting til deltagelse i Kompetanseprogrammet
Praktisk Ledelse Kompetanseprosjektet Et samarbeidsprogram mellom Kompetanseprosjektet og Mercuri International for utvikling av ledere. Hvorfor lederutvikling.
Etikk og samhandling FoU dag Vestfold
En lærende organisasjon?
Styring og ledelse av anskaffelser i din virksomhet
Tema 4: BEDRIFTEN SOM LÆRESTED Systematisk opplæring av framtidas fagarbeidere.
EN KVALITETSHISTORIE GJENNOM 60 ÅR
Strategiarbeid i praksis
ISO-sertifisering av Dagkirurgisk enhet - etablering og praksis
HVORDAN FÅ EFFEKT I SYKEFRAVÆRSARBEIDET?? v/Siren Vetnes Johannessen
VELKOMMEN TIL FORELDREMØTE 11.SEPTEMBER 2013 Stikkord og dato.
VISJON HELSE OG FOREBYGGING SKAL GJENNOM KUNNSKAP OG KVALITET, OMSORG OG RESPEKTFULL BEHANDLING FREMME TILLIT OG TRYGGHET I TJENESTEN.
Strategi for forsknings- og utviklingsarbeid (FoU) Bjørg Th. Landmark.
Profesjonsetiske verdier i møte med virkeligheten
ARBEIDSGIVERPOLITIKK
Usikkerhet skal integreres i prosjektstyringen
Bente Aronsen Kunnskapsdepartementet
«Sammen om Kvalitet» Informasjon om kvalitet, kvalitetssystem og avvikssystem Kurs tillitsvalgte Utdanningsforbundet 23.mai 2013 Kjell Meen, kvalitetssjef.
Innherred samkommune 1 Større stillinger - en fordel for både brukere og ansatte Anne Grete Wold Prosjektleder Innherred samkommune.
Landsorganisasjonen i Norge Et mer inkluderende arbeidsliv: Det skal være godt å jobbe Inkluderende arbeidsliv.
”POST 5 SER DEG”  INNLEDNING  PRESENTASJON AV AVDELINGEN  NOEN ORD OM SENTRALE ASPEKTER VED MILJØTERAPIEN  KJENNETEGN VED PASIENTGRUPPEN  DEN PRAKTISKE.
Endringsprosess som har ført til arbeidsglede
En hverdag med konkurranseutsetting og privatisering
Ny IA-avtale ”Aktiviserings og nærværsreformen”
Prosjekt tidlig innsats
Bakgrunn Det er tredje gangen MMI har gjennomført undersøkelsen i Hamar kommune. Undersøkelsen er nå noe forkortet. I hovedsak lik tidligere års. MMI.
M. Haanæs Slik kan det gjøres Eksempler og resultater fra ulike prosjekt i PRO tjenesten i Holtålen kommune.
Ola Heen Strømmen, oktober 03
Etikk i Haugesund Kommune
Sør-Odal kommune Prosjekt barn og unge
Aust-Agder fylkeskommune Tannhelsetjenesten Bergen april 2008 ”Den gode tannklinikken” Tanker om organisering av tannhelse- tjenesten, i dag og.
Forhold til ledelse/styrer Hvor fornøyd/misfornøyd er du med: Styrer som personalleder? Styrer som administrativ leder? Styrer som leder for den pedagogiske.
Planlegge og prioritere tiltak
Dokumentasjonsdag Torsdag 17.mars :00 – 15:00 Oppsummering fra gruppearbeid.
Styremøte IHR – Forslag til vedtak. Roller og ansvar Forslag til vedtak Med bakgrunn i saksutredningen anbefaler universitetsdirektøren følgende.
Barnehagens samfunnsmandat
Evaluering av Barne- og familieenheten(BFE ) Direktør for oppvekst og utdanning Planlagt startdato: Fase 1: 15. juni 2013 Planlagt sluttdato : Fase 1 +
Eva Buschmann Generalsekretær i CP-foreningen NAV og arbeidsavklaringspenger.
Kvalitetskonferansen 5.nov Prosjekt i Forbetringsprogrammet SLUTTRAPPORT «Behandlingslinjeprosjektet» Psykisk helsevern for barn og unge.
PSU Tariff 2015 Lønnsoppgjør Orientering.
Etisk refleksjon.  Porsgrunn deltok i 1. pulje i KS sin satsing «Sammen om etisk kompetanseheving»  Prosjektleder i 20% stilling i prosjektperioden.
Prosjekt hverdagsrehabilitering høst 2015 – vår 2017 Verdighet og deltakelse.
Tillitsvalgtes rolle i IA- arbeidet 26.oktober 2009 Rådgivere Annelise Nilsen og Linda D.Andersen NAV Arbeidslivsenter.
Arbeidsgiverpolitikk gir gode resultater Strategikonferansen i Akershus Spesialrådgiver Hanne Børrestuen.
Fra uønsket deltid til heltidskultur Jostein Bø/HR-sjef i Asker kommune.
Adoptivfamiliers erfaringer med hjelpeapparatet En kvalitativ undersøkelse i forbindelse med spesialistpermisjon, foretatt av psykologspesialist Marthe.
RAMMEPLAN FOR SFO OVERORDNEDE MÅL Det overordnede målet for SFO er å sikre trygge og stimulerende oppvekstsvilkår i nær forståelse og samarbeid.
Tilstede med glede ØKT GRUNNBEMANNING OG ANSVARLIGGJORTE MEDARBEIDERE FOR ØKT NÆRVÆR Januar 2014 – desember 2015.
Kvalitetskommuner Hva er unikt? Trepartssamarbeid Aktiv medarbeiderdeltagelse Fokus på kvalitet i omsorgssektoren og oppvekstsektoren.
Orientering etter tilsyn - Kommunikasjon i helseforetak - kirurgiske enheter Styremøte
Håndbok for psykososialt arbeidsmiljø / årlig kartlegging i Vest-Agder fylkeskommune Oslo,
Holdninger til konkurranseutsetting av velferdstjenester Befolkningsundersøkelse gjennomført i juni 2017 på oppdrag for NHO.
Skranker i arbeidslivet
Kvalitet, risiko og avvik
Det integrerte universitetssykehuset
Orientering til styret om AMUS mars 2017
Medarbeidertilfredshet i kommunene
Hverdagsrehabilitering
Asker - mulighetenes kommune
Rekruttering Fremtidens sykepleiere
Fem faser når plan- og byggesaksområdet skal fornyes..
Erfaringer og utfordringer ved etablering av prosjektet «Mu eallilan eallin – Guovdageainnu modellen» Kari Johanne Johannessen, VIPS-veileder Britt.
Hva gjør man for å få pasienten til å bli likeverdig part i sykehjem?
Sammendrag av resultater fra FoU-prosjektet:
Samarbeid hjem – skole (en veileder)
Sykefravær / personalpolitikk
Arbeidsmiljøundersøkelsen
Systematisk arbeid for eit trygt og godt miljø for alle
Utskrift av presentasjonen:

økt grunnbemanning og ansvarliggjorte medarbeidere for økt nærvær Tilstede med glede økt grunnbemanning og ansvarliggjorte medarbeidere for økt nærvær Januar 2014 – desember 2015

Kommunestyret; Kommunestyret fattet følgende vedtak 20. 11 Kommunestyret; Kommunestyret fattet følgende vedtak 20.11.12, Utvalgssak 102/12: «Rådmannen bes vurderer å sette i gang et forsøksprosjekt med å øke grunnbemanningen innen en enhet for å se hvilken effekt dette har på sykefraværet». Handlingsprogrammet 2014 - 2017; «Rådmannen setter i gang et forsøksprosjekt med økt grunnbemanning innen en virksomhet i tjenesteområdet Helse og omsorg for å se hvilken effekt dette har på sykefraværet.» Det skal fremmes sak om erfaringer fra prosjekt styrket grunnbemanning innenfor Helse og omsorg.

få kunnskap om tiltak som reduserer sykefraværet i tjenesten. Effektmål: få kunnskap om tiltak som reduserer sykefraværet i tjenesten. Hovedtiltak: - Øke grunnbemanningen i tjenesten - Iverksette tiltak for å styrke ansvarliggjorte medarbeidere, som gir opplevelse av forutsigbarhet og støtte Hensikten med prosjektet er å få kunnskap om tiltak som reduserer sykefraværet i tjenesten. Hovedtiltakene for å få dette til er å Øke grunnbemanningen i tjenesten Iverksette tiltak ved å styrke ansvarliggjorte medarbeidere, som gir opplevelse av forutsigbarhet og støtte

Utarbeide medarbeiderundersøkelse relatert til tiltak Resultatmål: Det er gjennomført et forsøksprosjekt med å øke grunnbemanningen i Hjemmesykepleien, sone Øst og sone Sør, for å se hvilken effekt dette har på sykefraværet. Følgende forutsetninger skal ligge til grunn; Utarbeide medarbeiderundersøkelse relatert til tiltak Måle resultat før og etter ut fra definerte måleindikatorer  Det er utarbeidet en plan for økning av grunnbemanning på bakgrunn av medarbeiderundersøkelsen og analyse av arbeidsoppgaver på ulike vakter  Det er iverksatt tiltak som gir medarbeidere opplevelse av forutsigbarhet, støtte samt gode pasientforløp. Fra mandatet

Sykefravær Avdelinger Sykefravær i prosentpoeng 2014 Sykefravær i prosentpoeng 2015 Reduksjon/økning i sykefravær målt i prosentpoeng Reduksjon/økning i sykefravær målt i prosent Sone sør 13 6,5 6,5 pp (reduksjon) 50% reduksjon Sone øst 6,3 4,2 2,1 pp (reduksjon) 33,3% reduksjon Avdelinger Sykefravær i prosentpoeng 2012 Sykefravær i prosentpoeng 2013 Reduksjon/økning i sykefravær målt i prosentpoeng Reduksjon/økning i sykefravær målt i prosent Sone sør 12,8 14,7 6,3 pp (reduksjon) 49,2 % reduksjon Sone øst 10,4 9,3 6,2 pp (reduksjon) 59,6 % reduksjon Dette gir en økt grad av nærvær i prosjektperioden på 5,1 prosentpoeng

Medarbeiderundersøkelsen Spørsmål med dårligst resultater; Evne til å løse arbeidsoppgaver i fellesskap med andre samarbeidspartnere Trives du med din daglige arbeidssituasjon Opplever du at verdiene til Asker kommune åpenhet, troverdighet og gjensidig respekt gjenspeiles i hverdagen Er du fornøyd med forhold som angår organisering av arbeidshverdagen på enheten din Opplever du å få tilstrekkelig og relevant informasjon i forhold til jobben du skal gjøre Eksempel 3 omhandler veiledning og støtte Spørsmål med dårligst resultater Evne til å løse arbeidsoppgaver i fellesskap med andre samarbeidspartnere Trives du med din daglige arbeidssituasjon Opplever du at verdiene til Asker kommune åpenhet, troverdighet og gjensidig respekt gjenspeiles i hverdagen Er du fornøyd med forhold som angår organisering av arbeidshverdagen på enheten din Opplever du å få tilstrekkelig og relevant informasjon i forhold til jobben du skal gjøre Man kan se en markant økning i antallet ansatte som har scoret 5 og 6, dertil færre som har svart mellom 1-4 på skalaen. Gjennomsnittlig økning på personer som har scoret 5 eller 6 på de 15 spørsmålene er 7,9 %. Det vi ser i disse eksemplene er gjennomgående for hele undersøkelsen, og kan være en indikasjon på at ansatte opplever økt grad av forutsigbarhet og støtte. Undersøkelse Total score 1-6 Score 1-2 Score 3-4 Score 5-6 2014 4,29 10 % 43 % 47 % 2015 4,55 5,9 % 37,6 % 56,5 %

Tiltakspakken a) Ressurser b) Organisering c) Holdninger Ressurser, økning i grunnbemanning Økt grunnbemanning 7 vakter/uke = 1,5 årsverk fordelt på de 2 sonene Fordelt på dager der vi forventer at arbeidsbelastningen er stor b) Organisering Gikk hjem med dårlig samvittighet, alltid for liten tid, stress, mange oppgaver, følelse av å ikke ha kontroll. Derfor tiltak for å gi økt opplevelse av forutsigbarhet, støtte, samt gode pasientforløp Hjemmesykepleien er avhengig av struktur og logistikk Etablering av koordinerende sykepleier i alle soner. Økning i årsverk men uavhengig av dette prosjektet. Arbeidslister, tidsestimater, brukerrettet tid, sette av tid til primæroppgaver. PDA og senere Smarttelefon Fokus på roller, primærkontaktfunksjon, superbrukere og ressurspersoner Nå: Jobber med å sette av tid til oppgaver; klarer vi å benytte avsatt tid til det den er ment for? Kompetansebygging, faglige temaer Opplæring i dokumentasjon Gerica Kvalitetsarbeid, avvik Etablere gode rutiner Faglige temaer; Ernæring, ProAct systematikk forenkler hverdagen Plan for informasjon ift prosjektet, fredagsmailer Holdninger Holdningsarbeid og bevisstgjøring på den enkelte som Profesjonell yrkesutøver Som arbeidstaker Endringsprosess, omorganisering. Holdninger til pasienter, ansattrolle, brukerrolle Kvalitetshåndbok. Eget syn på kvalitet vs hva vi definerer som kvalitet. Utgangspunkt for stress Nærværsarbeid, holdninger til eget sykefravær. Når er du frisk nok til å komme på jobb. Privatisering. Tilretteleggingstiltak Konflikt knyttet til leders oppfølging av sykmeldte Kvalitetshåndboken, Videreføre refleksjon-gruppemetodikk som verktøy, Inkluderende arbeidsliv, Roller, forventninger og ansvarsforhold.

De to sonene har til sammen 63 årsverk. Oppsummering De to sonene har til sammen 63 årsverk. Grunnbemanningen ble totalt økt med 1,5 årsverk Økningen er beregnet til en kostnad på 1 125 000 kroner En reduksjon i fraværet på 5,1 prosentpoeng tilsvarer en økt tilstedeværelse på 3,2 årsverk. Dette gir en reduksjon i kostnader til sykefravær på 1 533 000 kroner.  Gir en total mindre kostnad for virksomheten på omtrent 410 000. Når den økte grunnbemanningen er trukket fra summen for besparelse for redusert sykefravær, sitter vi igjen en total mindrekostnad……..

En systematisk, helhetlig tilnærming som gjennomgående er benyttet Vår suksessfaktor En systematisk, helhetlig tilnærming som gjennomgående er benyttet Tiltakene er vanskelig å adoptere. De må hver enkelt enhet selv identifisere ut i fra funn i annsattgruppen. Og selvfølgelig en fantastisk gjeng med medarbeidere