Kultur og helse Stiklestad 3. november 2004 Prosjektleder Folk 2

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Kompetanse i lys av samhandlingsreformen
Advertisements

Elsie Brenne, prosjektleder, kst. folkehelsesjef
Status for iverksetting av velferdsteknologi i Helse og omsorg
START. Debatt for mer mangfold, mer aktivitet og bedre demokrati i Norges største parti..
Oppdraget • I juli 2011 fikk Senter for omsorgsforskning Sør i oppdrag fra Helsedirektoratet å foreta kartlegging av hva som finnes av tiltak, fagutvikling.
12. september 2012 Samlingssjef Britt Rakvåg Roald
Planer, ideer og visjoner
Kultur og helse Hva slags kunnskap har vi om sammenhenger? Eksempler på tiltak Hva slags muligheter ligger i dette arbeidet? Dialogseminar Rinnleiret 26.
UNIVERSITETET FOR MILJØ- OG BIOVITENSKAP Velokmmen til master i folkehelsevitenskap 1 Master i FOLKEHELSEVITENSKAP Natur og miljø – helse og.
Fylkeskommunens rolle og innretning på folkehelsefeltet
- rolle- retning og påvirkning Kari E. Bugge Fagsjef
Er vi rusfaglig klar for samhandlingsreformen?
Hvorfor Kulturplan? Vedtak oppfølging Forny ”Kulturstrategier for Levanger kommune”. Behovet for å lage Levanger kommunes første kulturplan. Behovet.
Fylkesmannen i Møre og Romsdal Visjoner for samhandling Geiranger Christian Bjelke.
St.meld. 25 (2005 – 2006) Mestring, muligheter og mening «De fleste undersøkelser peker på dagligliv, måltider, aktivitet, sosiale og kulturelle forhold.
NAV – REFORMEN Innhold og utfordringer i NAV-kontorene. 12 K PLO-nettverk 27.september 2006 Live Jetlund, rådgiver, Fylkesmannen i Vestfold.
Kommunenettverk for miljø og samfunnsutvikling. Presentasjon 2008 Bakgrunn Livskraftige kommuner –Samarbeidsavtale KS og Regjeringen ved Miljøverndepartementet.
Fysisk aktivitet, folkehelse og samhandling
Regionalplan for folkehelse 2013 – 2017 Inghild Vanglo Leder politisk styringsgruppe Rogaland fylkeskommune.
Samhandlingsreformen sett fra et pasientperspektiv
HORDALAND MUSIKKRÅD Konferanse for lokale musikkråd Bergen, 12. – 13. mars 2010.
Regionplan Agder 2020 Presentasjon for Regionplanens hovedmål Utvikle en sterk og samlet landsdel som er attraktiv for bosetting og næringsutvikling.
Presentasjon Regionplan Agder Regionplanens hovedmål Utvikle en sterk og samlet landsdel som er attraktiv for bosetting og næringsutvikling både.
Folkehelseinstituttet Hege Bøen november 2008 Hvem er brukere av eldresentrene ? En sammenligning av hjemmeboende over 65 år som er brukere av eldresentrene.
FAUSKE 2025 UTVIKLING GJENNOM SAMHANDLING. FAUSKE KOMMUNES VISJON Fem forslag til visjon for Fauske; 1.Innbyggerne skal oppleve Fauske som den beste kommunen.
LOKALT KULTURLIV Offentlig, frivillig og privat Hånd i hånd OG hver for seg?
Kommunenes rolle i den nye helsereformen Nils Fr. Wisløff rådmann i Drammen kommune og medlem i helsereformens ekspertgruppe.
DE SYV FAGOMRÅDENE I RAMMEPLANEN
Mestring, muligheter og mening Framtidas omsorgsutfordringer.
Mangfoldsåret 2008 markeringsår for kulturelt mangfold - Foto: Det flerspråklige bibliotek/ Deichmanske bibliotek.
Fremme helse og forebygge sykdom
Elisabet Molander, prosjektleder Klimaløftet. Kort om Klimaløftet Lavutslippsutvalget Startet mars 2007 Regjeringens klimakampanje Miljøverndepartementet.
Stavanger kommunes satsing på Velferdsteknologi
Fakta 10-20% av alle barn i Norge har så store psykiske problemer at det går utover hvordan de fungerer til daglig. 4-7% av dem trenger behandling.
Fra kunnskap til handling og fra handling til kunnskap
Folkehelse i kommunene. Kommunene er pålagt å drive med helsefremmende arbeid Følger opp myndighetenes mål og arbeid for folkehelse gjennom tjenester.
Helsefremmende skoler og barnehager Bjørn-Are Melvik Bodø Den store roen Foto: Bjørn-Are Melvik.
BARNE- OG UNGDOMSARBEIDERFAGET. Barne- og ungdomsarbeiderfaget er en fagutdanning innenfor videregående opplæring. Fagløpet er to år på videregående skole.
Internasjonal engelsk Verdens mest brukte språk. Verdens mest brukte språk. Gode engelskkunnskaper åpner nye muligheter, gjør livet lettere og gir selvtillitt!
Kultur og helse NOKU – Heia 30.mars Hvorfor kultur og helse? FOLK 1 (Folkehelse og kultur i et distriktsfylke) FOLK 2 (Femårig regionalt kultur-
OMSORG 2020 Omsorg 2020 er regjeringens plan for omsorgsfeltet – Prioritere områder i omsorgsfeltet – Styrke kvaliteten og kompetansen.
FOLK 2 Prosjektleder dr. art. Margunn Skjei Knudtsen.
Sammen om mestring Veileder i lokalt psykisk helsearbeid og rusarbeid for voksne.
Aktiv omsorg - logoen Gro Lorentzen Førstelektor, Høgskolen i Telemark.
Samarbeid fylkeskommune og kommune Kunst, kultur og helse – Bergen 16.juni 2005.
Kultur og helse – forskning Kunst, kultur og helse – Bergen 15. juni 2005.
Kultur og helse HiNT 10. november 2005 Prosjektleder dr. art Margunn Skjei Knudtsen
Folkehelse, rus og psykisk helse Kunst og kultur i psykisk helsearbeid 28. april 2006 Prosjektleder dr. art Margunn Skjei Knudtsen
Helsemyndighetenes arbeid med folkehelse. Myndighetene har det overordede ansvaret for folkehelsa Dette ansvaret skjer på en rekke områder: –Lover knyttet.
Folkehelsearbeidet Det arbeidet som gjøres i samfunnet for å sikre at folkehelsen blir så god som mulig Overordnet mål: Så mange som mulig skal få så god.
Gir kultur evig liv? Kultur og helse Fylkeskulturkonferansen 2004 Øyer november Prosjektleder FOLK 2 Margunn Skjei Knudtsen Nord-Trøndelag fylkeskommune.
Kultur og helse. Samling Jægtvolden Fjordhotell 19. april 2007.
Kultur og helse Teatervirksomhet blant ungdom kan redusere deres risikoatferd ½ time med meningsfull musikk- og sangaktivitet 2 ganger i uka for demenssjuke.
FOLK2 Hva har vi oppnådd? Hvordan har vi gjort det? Hvordan skal vi arbeide videre?
FOLK Et femårig regionalt kultur- og helseprosjekt hvor kulturelle aktiviteter benyttes som virkemiddel i folkehelsearbeidet ( – ).
Namdal Rehabilitering, Høylandet Koordinatorforum 12. juni 2006.
Drammen 30. september 2016 Bjørg Th. Landmark Velferdsteknologiens plass i helsetjenesten Hvilke refleksjoner gjør du deg i forhold til ordet velferdsteknologi?
Folkehelsearbeidet i Norge. Hva er folkehelse? Folkehelsa beskriver helsetilstanden til befolkningen sett under ett Ikke en beskrivelse av helsa til hver.
KS Nord-Trøndelag – Strategikonferansen 2005
KVALITETSPOLITIKK for Rehabiliteringsklinikken
Ungdata i folkehelsearbeidet i Vestfold
Alle skal med… Et 3 årig prosjekt i Hasvik kommune
Hva er kommunenes utfordringsbilde ? Perspektiver fra Lindås kommune
Seksjon for primærhelsetjenesten
Mulighetenes Oppland i en grønn framtid:
Regional plan for kultur
KILDER TIL LIVSKVALITET, Regional folkehelseplan Nordland
Seniorrådet Helse og Velferd Helse og velferd 2019.
Larvik - årets kulturkommune?
Utskrift av presentasjonen:

Kultur og helse Stiklestad 3. november 2004 Prosjektleder Folk 2 dr. art. Margunn Skjei Knudtsen

Bakgrunn for kultur- og helsesatsinga i fylket Eksempler på kultur- og helsetiltak Sammenhengen mellom kultur og helse FOLK 1 og FOLK 2

Hva er kultur- og helsearbeid Hva er kultur- og helsearbeid? Med kultur- og helsearbeid menes systematisk bruk av kulturelle aktiviteter som virkemidler i behandling, rehabilitering, forebyggende og helsefremmende arbeid både blant enkeltmennesker, i mindre grupper og i større grupper av befolkninga

Bakgrunn Internasjonal og nordisk satsing på 1990-tallet Regjeringas satsing 1997-1999 Nasjonalt knutepunkt for kultur og helse, Levanger

Eksempler Piloten Dans blant 12 -13-åringer Sang og musikk for eldre på institusjon Dødtid – teaterstykke Turgrupper Dans, drama, musikk – demente Billedkunst – eldre heimeboende

Sammenhengen mellom kultur og helse Erfaring - gammel kunnskap Forskning – ny kunnskap Befolkningsnivå Gruppe- og individnivå

Folkehelse og kultur i et distriktsfylke - FOLK 1 Hva var FOLK 1? En måte å drive folkehelsearbeid på Hva kjennetegnet FOLK 1? praktiske tiltak, utdanning, forskning og forskningformidling. Samhandling – øvelse i partnerskap

FOLK 2 2004-2009 Et femårig kultur- og helseprosjekt En del av fylkeskommunens folkehelsearbeid Samarbeid mellom de samme deltakerne Samarbeidet skal utvides – flere kommuner, flere frivillige org. og andre Praktisk kultur- og helsearbeid Utdanning Forskning og forskningsformidling

FOLK 2 Mål Målgrupper Bidra til at flere får delta Styrke folks egne skapende evner Målgrupper Barn, unge og eldre – med vekt på de som deltar lite eller ikke har tilbud Ledere og arbeidstakere på arbeidsplasser med interesse og behov for kunst- og kulturprosjekt i ledelses- og arbeidsmiljøsammenheng

Avslutning Hvorfor stimulere til og legge til rette for kulturdeltakelse? Alle skal ha anledning til å leve et meningsfullt liv uavhengig av alder, kjønn, kulturbakgrunn eller sosioøkonomisk status Kulturaktiviteter gir delaktighet, opplevelser, kunnskap, mening, håp og mestringsfølelse Forskning viser at kulturelle opplevelser også virker inn på den fysiske helsen