Dispensasjonspraksis i Tromsø kommune

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Jørn Engebretsen Fagleder byggesak, Re kommune
Advertisements

UU og Fylkesmannens rolle
Ferdige veiledere høring fra –
Oppstart planprosess Høring av planprogram Vindmølle – Lars Hoem, Rye Informasjonsmøte Rye Bedehus Eirik Lind.
Dokumentasjon i ht Plan- og bygningsloven Forelesning Høgskolelektor Fred Johansen.
Nyere tids kulturminner i kommuneplanens arealdel
GRUPPE 14 Bygging i 100-metersbeltetGruppe F
Krav til Universell utforming i ny plan- og bygningslov og byggteknisk forskrift Marita Grande.
Informasjonsplikt og uttalerett
Fradeling av boligtomt Jacob Sæthres veg 4 – Klage på avslag
BEHANDLING AV BYGGESØKNADER I MARKA
Samarbeidsavtale mellom Plan- og bygningsetaten og bydelene
Samspill mellom de nye plantypene
Ny plan- og bygningslov
Dokumentasjon i ht Plan- og bygningsloven Forelesning Høgskolelektor Fred Johansen.
Kommunal plan for idrett og fysisk aktivitet Se veileder V-0798 under Publikasjoner på
Reguleringsplaner.
Ny plandel i plan- og bygningsloven. 2 Miljøverndepartementet februar 2008 Ny plandel i PBL Ny plandel av plan og bygningsloven Lovforslaget lagt fram.
Elise Nordskag Rådgiver areal og plan Bykle kommune
§ 11-8 Hensynssoner Vise hensyn og restriksjoner for bruk av arealer
Planbestemmelser.
Ny innsynslov - mer åpenhet Kristine Holm, Norsk Presseforbund.
BEdagene 2003 Hva er nytt? Hva blir nytt? Ole Molnes Kommunal- og regionaldepartementet.

Fylkesmannen i Oslo og Akershus 1 Fylkesmannens behandling av klager etter offentleglova Åpenhetstinget 2010 Eldbjørg Kluften, Fylkesmannen i Oslo og Akershus.
Ansvarlig søkers oppgaver og funksjon Byggesaksseminar
FOKUS: SØK Byggesaksseminar
Kristin Loe Kjelstad 3.juni 2009
Informasjon og nyheter: Ny plandel til plan- og bygningsloven Framtidens byer - Fornebu Seniorrådgiver Øyvind Aarvig.
Rådmannens arbeidsrettslige stilling ved kommunesammenslåing
Plan- og bygningsloven § 29-4 gir kommunen mulighet til å styre:
Kommunale arealplaner
Søkerkurs for tiltakshaver Tirsdag  Går du med byggeplaner til sommeren? Vi inviterer til et enkelt ”søkerkurs” på ca 2,5 timer 20. mars og.
Informasjonsmøte for Planteknisk utvalg
Markaloven og Maridalen Fem fylker – 19 kommuner 310 km2 i Oslo 850 km2 i Akershus 325 km2 i Buskerud 210 km2 i Oppland 5 km2 i Østfold Til sammen 1700.
Kjersti Roalsvig – rådgiver/ jurist Fylkesmannen i Rogaland
Barnehageseminar i Bergen, 16. april 2008
PLAN OG BYGNINGSLOVEN LOVEN HAR BESTEMMELSER OM Arealformål
En detaljreguleringsplan blir til.
Dispensasjon Krever grunngitt søknad Naboer/parter SKAL ha skriftlig varsel LNF-område Reguleringsbestemmelser Ikke dispensasjon.
Reguleringsplan - planprosess
FYLKESMANNEN I NORD-TRØNDELAG Kommunal- og administrasjonsavdelingen Kommuneplanens arealdel Kommunen skal ha en arealplan for hele kommunen som viser.
Kommunens plikt til å forfølge ulovlige forhold
Rundskriv, ressursar og rettleiing til ny plan- og bygningslov
Universell utforming i TEK 10 - og Tromsø kommune.
Krav til rekrutteringsprosessen Må stillinger lyses ut? Hovedregel = JA Hjemmel: ikke lovfestet, men følger av hensyn til potensielle søkere og allmennheten.
Utvising tilleggsjord i statsalmenning. Statsalmenning. Lov om utnytting av rettar og lunnende mm i statsalmenning. – Fjellova. – 2016 oppstart gjennomgang.
O.prp. nr ) Ny plan- og bygningslov Byggesaksdelen.
Fylkesmannen i Nordland I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I.
Landbruk i utvikling – en utfordring for kommuneplanleggeren.
Landbruks- og matdepartementet Norsk mal: Startside Alternativ 4 Landbruks- og matdepartementet ©Torbjørn Tandberg Henriette Evensen og Guro Bolstad Fagsamling,
Foto: Bjørn Erik Olsen Forskrift om konsekvensutredninger for tiltak etter sektorlover – Akvakulturloven Elisabeth Karlsen 10. mars 2015.
Direktoratet for naturforvaltning - en støttespiller for kommunen i strandsoneforvaltningen? Nils-Yngve Berg Direktoratet for naturforvaltning Friluftslivsseksjonen.
Samfunnssikkerhet i ny plan- og bygningslov Geir Henning Hollup Fylkesmannen i Østfold.
Lov om sosiale tjenester kapittel 4A – Rundskriv IS-10/2004 Bruk av tvang og makt overfor personer med psykisk utviklingshemning – behov for økt kompetanse.
Forholdet til KULTURMINNER OG KULTURMILJØER i ny PBL (Plandelen) v/ Lars Ole Klavestad rådgiver/landskapsarkitekt Fylkeskonservatoren i Østfold.
Arealforvaltning etter plan- og bygningsloven
Arealforvaltning gjennom dispensasjoner etter pbl.
3 Marius Stub.
Planprogrammet skal sette rammen for rulleringen av kommuneplanens arealdel, og er en del av oppstart for kommuneplanarbeidet. Planprogrammet skal gjøre.
Massehåndtering og kulturminner
Fast eiendoms rettsforhold
Planbestemmelser.
Forum for Plan og bygningsrett
Ny plan- og bygningslov
Fylkesmannen i Buskerud
UU og Fylkesmannens rolle
Fast eiendoms rettsforhold
Driveplikt etter jordloven § 8 - Leie av jord
3 Marius Stub.
Utskrift av presentasjonen:

Dispensasjonspraksis i Tromsø kommune Kaja Heir Senstad, jurist byggesak kaja.heir.senstad@tromso.kommune.no

Dispensasjonspraksis Utgangspunktet i alle saker: alt skal bygges i overenstemmelse med pbl. med tilhørende bestemmelser Forutberegnelighet Unntak: dispensasjon etter pbl. §§ 19-1 til 19-4

Dispensasjonspraksis Dispensasjon – hva er det? Dispensasjon krever grunngitt søknad, jf. pbl. § 19-1 Særskilt søkes om dispensasjon Søknaden må være begrunnet

Dispensasjonspraksis To kumulative vilkår 1: Hensynene bak bestemmelsene kan ikke bli vesentlig tilsidesatt 2: Fordelene ved å gi dispensasjon må være klart større enn ulempene

Dispensasjonspraksis 1. Hensynene bak bestemmelsen kan ikke bli vesentlig tilsidesatt Skriv hva hensynet bak bestemmelsen er Skriv hvorfor du mener at dispensasjonen ikke vesentlig tilsidesetter dette hensynet

Dispensasjonspraksis Eks: Arealformålet Landbruks-, natur- og friluftsformål samt reindrift (LNFR) Fra Ot.prp.nr 32 (2007-2008) på s. 215: ”nr. 5 Landbruks-, natur- og friluftsformål samt reindrift (LNFR-områder) omfatter og skal brukes for områder som skal nyttes eller sikres til landbruksproduksjon, herunder jordbruk, skogbruk og reindrift, og/eller som skal bli liggende som naturområder og naturområder med spesiell betydning for friluftslivet. Dette er arealer som i det vesentlige skal være ubebygget, eller bare bebygget i tilknytning til landbruk og reindrift”

Dispensasjonspraksis 2. Fordelene ved å gi dispensasjon må være klart større enn ulempene Skriv ned ulempene og fordelene, og vurder disse opp mot hverandre Sivilombudsmannen sak 2014/2104: Vilkåret er oppfylt dersom relevante, klare og positive fordeler er «klart» større enn ulempene som dispensasjonen fører til. Hvilke hensyn som er relevante i en dispensasjonsvurdering, må sees i sammenheng med de offentlige hensyn som skal ivaretas i loven og gjennom planlegging. Individuelle hensyn, hensyn som er begrunnet i søkers særskilte situasjon, og som ikke er en objektiv fordel ved eiendommen, er i utgangspunktet ikke relevante hensyn.

Dispensasjonspraksis Tidsperspektiv En ufullstendig søknad fører til at saksbehandlingen trekker ut i tid Behandlingsfristen løper først fra søknaden er fullstendig

Dispensasjonspraksis Avstandskravet Lovbestemt. Somb 2009/1336: «Det er videre grunn til å vise tilbakeholdenhet med å dispensere til fordel for utbygger på naboens bekostning når det gjelder forhold som det klart er tatt stilling til i loven» Somb 2004/71: «Adgangen til å dispensere fra avstandsbestemmelsen skal være snever» Høydebestemmelser Bevare landskapsbildet, luft og lys på eiendommen og tilstøtende eiendommer Vurderingen skal gjøres i planarbeidet, ikke ved dispensasjon Plankrav Informasjons- og beslutningsgrunnlag Forutberegnelighet

Dispensasjonspraksis Mer info: Fylkesmannen i Oslo og Akershus sin dispensasjonsveileder Informasjonsblad fra NKF hos Direktoratet for byggkvalitet, finnes på: https://dibk.no/bygge-selv/byggeregler-for-ulike-byggetiltak/