Multiplikasjon og divisjon

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Barns utvikling av algoritmer. (Fra Marit Johnsen Høines)
Advertisements

En innføring i spillet: Dobbeltkrig – Grønn
Utvidelser av tallområdet:
Komplekse tall Naturlige tall
Målene for regning og bruk av regnestrategier
PowerPoint laget av Bendik S. Søvegjarto Konsept, tekst og regler av Skage Hansen.
22. Mars  Hva er formålet med lesingen?  Lesing i alle fag.
Kombinatorikk og sannsynlighet
Brøk, desimaltall og prosent
M4 onsdag 22. okt.
Matematikk/literacy LUB tirsdag Elise Klaveness
Matematikk/literacy LUB Elise Klaveness
Hvordan lærer barn matematikk
Foreldreskole i matematikk - Du utgjør forskjellen! Eirin Anette Ekeberg
Oppstartsoppgave 2 : 0,5 Diskuter med læringspartneren din (Den som sitter ved siden av deg). Hvordan kan du forklare/vise/konkretisere denne oppgaven.
Tallinja Audun Merete Veronika. En kort beskrivelse; Målet er å få en større forståelse for tall og tallinja, å kunne plassere hele tal, negative og positive,
Kommunikasjon og kunnskap. Det moderne mennesket: eksistert i år Skriftspråket: år gammel Vår tid: de fleste kan både lese.
Matematikk Uke 34. Generelt  Føring av oppgaver  Overskrifter – oversiktelig  Tenk eksamensforberedelser  Spar på bøkene!  Arbeid i timene  Regler:
Møte for foresatte 1.trinn IBN vår Klassemiljø – sosial kompetanse MÅL: trivsel og faglig utvikling PERSPEKTIV: nå og i framtiden (skolens visjon)
Mål for perioden: Sos: Lytte etter beskjeder. Vise omsorg og hjelpe andre. No:. Lese med god flyt og innlevelse. Lære at en fortelling har begynnelse,
NÅ ER DET JUL IGJEN…. Festen startet kl. 11. Alle nissene hilste på hverandre, og fikk tid til å komme i stemning før det ble samling. Tilslutt takka.
REKNINGREKNING med heile tal, brøk, prosent, desimaltal og bokstavar.
Boliglån 101 Et boliglån gir deg muligheten til å kjøpe eneboligen du alltid har drømt om. Før du kommer så langt så er en en del ting du må sette deg.
Holdninger til helseforsikring
Desimaltall.
En faktor i utvikling av teori om sinnet og sosial kompetanse
Tall og tallforståelse
Multiplikasjon - Leksjon 2: Hoderegningsstrategier store multiplikasjonsstykker Lekse til tirsdag.
Presentasjon av boken ”organisering i en verden i bevegelse”
Hva handler matematikk om? Om hvorfor har vi det i skolen?
Tips til gjennomføring av «Temakveld: Ungdomsidrett»
Brøk Regneartene.
3 STRESSMESTRINGSTIPS FOR LEDERE
De fire regneartene.
Multiplikasjon – Om flipped classroom-opplegget – Kompetansemål og læringsmål Denne PowerPointen vil gi deg en oversikt over dette flipped classroom- opplegget.
Brøk Brøkbegrepet.
Matematikk i skole og hjem
LES SMARTERE Oversikt Lesemål Les aktivt Oppsummer Repeter
Individuell Automagisk Tilbakemelding (av skriftlig eksamen)
Setningsanalyse og tekstsammenbindere
Hva er nytt? De fire regneartene..
Multiplikasjon - Leksjon 1: Sammenheng mellom multiplikasjon og divisjon Lekse til mandag.
Oppgåve 7 Lotte kjøper ein telefon til 5000 kr inklusive 25 % meirverdiavgift. Kor mange kronar utgjer meirverdiavgifta? Kryss av for rett svar.   250.
Brøkbegrepet Brøk er ikke no spøk! Samling uke 44
Regnearter og negative tall
VELKOMMEN TIL HØSTENS FORELDREMØTE I 2C
Dette er en presentasjon av skolen Cristiania i Lima, Peru.
Livet er praktisk, det gjelder også vår kristne tro.
Hva er et menneske? Å tro at «menneskets hensikt er å arbeide» får andre konsekvenser for livet, enn å tenke at «menneskets hensikt er å bygge gode relasjoner»
Statistikk 2 Sentral- og spredningsmål
Brukerveiledning til programmering av LEGO Mindstorm NXT-roboter
Video i undervisningen
Kapittel 32 Forholdet til læreren.
Friluftsløftet 2018 Strømsø
Bli kjent med ordboka - en oversikt over innholdet
Velkommen til Newtonrommet
Sannsynlighetsregning 4
Energiavregning 2016 Og litt om 2017.
FASIT UKENYTT.
Oppgave 42 Finn feilene i setningene, og gi forslag til riktige setninger. Her finnes det selvsagt mange muligheter og ikke én fasit.
Proporsjonale størrelser
Handle klær og skiutstyr– å like / ikke like
Problemløsingsstrategier B – Samarbeid
Brøk Brøkbegrepet.
Grunnmodellen: likevekt
SAMM Systematisk Arbeid Med Motivasjon i ungdomsskole
Vi beklager, men opptaket mangler for første del av talen
Oppgavestreng 4 · 256 A – Forarbeid
Ballen faller Newton-læreren viser ball som faller (dette ppt-arket kan kuttes hvis unaturlig).
Modul 2 – Observere elevenes strategier
Utskrift av presentasjonen:

Multiplikasjon og divisjon De fire regneartene Multiplikasjon og divisjon

Multiplikasjon og divisjon Tre eksempler - I et rom står det 6 bord. Ved hvert av bordene er det plassert 4 stoler. Hvor mange stoler det er i rommet? - 24 stoler er fordelt likt rundt 6 bord. Hvor mange stoler er det ved hvert bord? - 24 stoler skal fordeles rundt noen bord slik at det blir 4 stoler rundt hvert bord. Hvor mange bord trengs.

Multiplikasjon og divisjon Første eksempelet er multiplikasjon. Vi bruker her gjerne det vi kaller gjentatt addisjon 4+4+4+4+4+4=24 Det neste er det vi kaller delingsdivisjon. Det siste er det vi kaller målingsdivisjon. Ser dere forskjellen på eksempel 2 og 3?

Et eksempel til Delingsdivisjon Vi vet hvor mange vi skal dele på, men ikke hvor mye hver enkelt får. Eks. Vi har 20 drops som skal deles på 5 personer. Hvor mange får hver enkelt?   Målingsdivisjon Vi vet hvor mange hver enkelt skal ha, men ikke hvor mange det rekker til. Eks. Vi har 20 drops. Hver person skal ha 4 stykker hver. Hvor mange personer får drops?

Multiplikasjonsstrategier Eksempel med 3∙4 Telle alt og forfra igjen strategien Barnet teller opp 1, 2, 3, 4 konkreter tre ganger. Teller deretter alle 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 Telle alt strategien Barnet teller opp 1, 2, 3, 4 konkreter, lager ny gruppe mens det teller videre 5, 6, 7, 8 og så 9, 10, 11, 12 Telle flere på en Barnet teller til 4 på hver finger: 1, 2, 3, 4 på den første, videre 5, 6, 7, 8 på neste og 9, 10, 11, 12 på siste

Divisjonsstrategier Eksempel med 12 :4 Dele ut-strategi Deler ut en på fire ulike steder (teller samtidig 1,2,3,4), videre en til i hver haug til alle er brukt opp. Teller til slutt opp hvor mange det er i hver haug. Grupperingsstrategi Deler inn i grupper på 4: 1, 2, 3, 4 i en gruppe, så 1, 2, 3, 4 i en gruppe, til slutt 1, 2, 3, 4 i siste gruppe. Teller antall grupper. Telle alt-strategi 12, 11, 10, 9 (finger opp) 8, 7, 6, 5 (finger opp) 4, 3, 2, 1 (finger opp). Teller etterpå fingrene Telle flere om gangen-strategi Barnet teller 12-8-4 mens det tar opp en finger for hver gang. Teller etterpå antall fingre.

Multiplikative strukturer I boken på side 54 (51) er det en oversikt over ulike modeller for multiplikasjon og divisjon. Vi skal se nærmere på dette. Dere kan finne andre varianter av dette i andre bøker. Like grupper Eks. 3 barn har 5 epler hver. Hvor mange har de til sammen?

Multiplikative strukturer Multiplikativ sammenlikning Eks. Arne har 5 tusjpenner. Sandra har 3 ganger så mange. Hvor mange tusjpenner har Sandra? Rate Eks. En bestemt type lekefigurer koster 3 kr per stykk. Hvor mye koster 5 slike lekefigurer?

Multiplikative strukturer Situasjoner av kombinatorisk type Eks. Hvis det er 3 veier fra A til B, og 5 veier fra B til C, hvor mange veier er det fra A til C via B? Regulært arrangement Eks. I et klasserom er det 3 rader av bord med 5 bord i hver rad. Hvor mange bor blir det til sammen? Et rom er 5 meter langt og 3 meter bredt. Hva er arealet av rommet?

Multiplikative strukturer Eksempel 1.16 fra Alfa

Multiplikasjon La oss se på gangestykket 4∙3=12 Skal vi betrakte det som 1) 4∙3=4+4+4 2) 4∙3=3+3+3+3 Gruble i 2 minutter på dette.

Multiplikasjon Det er ikke noe fasit på dette. Begge definisjonene gir mening. I norsk skole er det likevel vanlig å legge til grunn definisjon 2, altså at 4∙3 betraktes som 4∙3=3+3+3+3 Tallene som ganges kalles faktorer. Den første type faktor kalles gjerne multiplikator og den andre for multiplikand.

Multiplikasjon Eks. Tre person har 5 kroner hver. Hvor mange har de til sammen? 3∙5=5+5+5=15 Den første faktoren er gjerne hvor mange ganger noe skal mangfoldigjøres og den andre faktoren er antallet som skal mangfoldigjøres.

Multiplikasjon Eks. fra Tusen millioner 3A

Multiplikasjon Eks. fra Tusen millioner 3A

Multiplikasjon Eks. fra Tusen millioner 3A

Multiplikasjonsalgoritmen Dette blir litt knotete å skrive i en powerpoint så jeg bruker tegnebrettet til det. Det vi kort fortalt skal se på er stykker som dette 7∙35= 26∙34=

Multiplikasjonsalgoritmen Fra tusen millioner 6A

Divisjonsalgoritmen Dere har lest gjennom Nils Kjøsnes sin lille artikkel regner jeg med. La oss se litt på hva tenker. Men også her må jeg bruke tegnebrett. Det blir for tungvint å skrive dette i en powerpoint.

Divisjonsalgoritmen Fra tusen millioner 6A

Regning i andre tallsystem Også her må jeg bruke tegnebrett. Det blir for tungvint å skrive dette i en powerpoint.

Regning i andre tallsystem Oppgaver dere kan kose dere med: 1.14 1.15 1.16 1.25 a, b, c og d 1.26 a, b, c, og d 1.30 (Både oppgave 1.27, 1.28 og 1.29 er interessante historiske oppgaver dere gjerne kan kikke på. Men dette er litt på siden av pensum og ting dere ikke blir spurt om på eksamen.