TIBIR PMTO PALS KONSULENT TERAPEUT Kjært barn osb… RÅDGJEVAR.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Program for foreldre, barn og lærere Carolyn Webster-Stratton, Ph.D.
Advertisements

TØYENSTANDARDEN.
Hurum PPTs erfaringer med LP
PALS – Skoleomfattende tiltaksmodell
Håndtering av problematferd - bruk av konsekvenser
Velkommen DET ER MITT VALG Et utviklingsprogram for arbeid
Spesialpedagogisk arbeid i et system og individrettet perspektiv aman
DUÅ – De Utrolige Årene Et forskningsbasert program
Fagdag for barne- og ungdomsarbeidere Harebakken 20. november 2013
Oppfølgingstjenesten Psykisk helse og rus
Velkommen DET ER MITT VALG Et utviklingsprogram for arbeid
Barne- og ungdomskonferansen 2005, Værnes oktober, 2005
Erfaringer fra implementering av MST i Norge Bernadette Christensen Leder nasjonalt implementeringsteam for ungdom NORSK SENTER FOR STUDIER AV PROBLEMATFERD.
Samhandlingsreformen og nasjonal strategi for habilitering og rehabilitering Møteplass: Allmennhelse 13. Mai 2009 Mette Kolsrud forbundsleder.
KOMPETENTE MEDARBEIDERE NØKKELEN TIL SUKSESS
Sverre Nesvåg Forskningsleder
System og individperspektiv i spesialpedagogisk arbeid
Familieråd 12 K Småbarnsdager i Gausdal
Diagnose – forståelse eller merkelapp
Joachim Bjerkvik
Styrking av foreldres oppdragerkompetanse, Parent Management Training- Oregon (PMTO) Tidlig innsats for barn i risiko (TIBIR)- et forebyggingsprogram rettet.
HARSTAD KOMMUNE I Harstad bor det ca
BARNS TRIVSEL - VOKSNES ANSVAR
PALS-komprimert Positiv atferd, støttende læringsmiljø og samhandling i skolen - kursmodellen Brandengen skole.
Mandat n Faggruppen skal ut fra et forskningsmessig kunnskapsgrunnlag utarbeide veiledninger som skal være til analytisk og praktisk hjelp for lærere,
© Norsk senter for studier av problematferd og innovativ praksis
Organisering og arbeidet i kommunene
Tidlig innsats HS styret 7. desember 2010 Svein Ove Ueland
Prosjekt tidlig innsats
BAKGRUNN FOR PROSJEKTET
Fra resultat til veien videre Prosjekt: Nasjonal satsing for utprøving og evaluering av familieråd i Norge Av Sturla Falck Avslutningskonferanse 8. desember.
PMTO . Parent Management Training – Oregon
KPPT K Kommunal P Pedagogisk P Psykologisk T Tjeneste
Om å disponere masteroppgaver i forvaltningsinformatikk
Levanger kommunestyre "Hvorfor har Levanger et stort omfang av barneverntjenester?" - Sigrid Hynne Gjennomgang av barneverntjenesten i Levanger.
En introduksjon. Et program for barn og unge for læring av sosial og emosjonell kompetanse. Forebygging av problematferd i barnehage og skole. Skaper.
Sør-Odal kommune Prosjekt barn og unge
Barneverntjenestens Ytre Helgeland avd Alstahaug Situasjon pr
Fagsamling Prosjekt barn og unge i Hedmark
Et inspirerende foreldreveilednings- kurs
FAMILIEHJELPA I STANGE KOMMUNE
Liv M. Lassen - Rådgivning 2008 Mulige former for rådgivning Rådgivning vs terapi og undervisning.
ET HELHETLIG OG TILPASSET TILBUD TIL RETT TID
Den Somalisk komite i Kristiansand Kan alt ses på som vold? Det nytter brobygging og kulturformidling. Den Somalisk komite i Kristiansand Abdifatah Mohamed.
Lørenskog kommune PUBLISERT: OMRÅDE: TEMA: OPPVEKST OG UTDANNING Tverrfaglig samarbeid for barn og unge TVERRFAGLIGE MØTER 22. SEPTEMBER 2016 HEGE DYRLAND.
Oppstart oppstart. Hva er matematikk for små barn? Barn er opptatt av og nysgjerrige på det meste, også på matematikk. Størrelser, alder, former, tall.
Reguleringsvansker Førskoleseksjonen ved Iren Egelandsdal og Janne G. Selseng.
Sosial kompetanse og empati. Sosial kompetanse Sosial: forholdet mellom mennesker Kompetanse: dyktighet Sosial kompetanse: evnen til å fungere godt sammen.
Adoptivfamiliers erfaringer med hjelpeapparatet En kvalitativ undersøkelse i forbindelse med spesialistpermisjon, foretatt av psykologspesialist Marthe.
Velkommen til foreldremøte i Setskog Barnehage Tema: SOSIAL KOMPETANSE v/ Vigdis, Monica C, Sarah og Karoline Foreldreråd.
Kunsten å omgås andre Få venner Holde på venner Ha tro på seg selv Ta hensyn og vise omtanke Kunne samarbeide og løse konflikter Kunne kommunisere verbalt.
Velkommen til foreldremøte
Avd. for helseopplysning - SiA
Prosjekt ”Pårørende en ressurs”
TIDLIG INNSATS KVELLO METODEN INN I BARNEHAGENE I SEL KOMMUNE.
En introduksjon.
Periodeplan for Lekestua Uke Sosial kompetanse
Guri Kaurstad, Kari Bachmann, helge Bremnes, Gøril groven
Verktøy for å kartlegge holdninger
Tidlig Intervensjon – Målrettet Samhandling
Familieråd En for alle, alle for en
ICDP i det ordinære helsestasjonsprogrammet
ICDP i Helseetaten Ved Eli Østberg Baardseth, ICDP-koordinator i Helseetaten, Oslo kommune Mitt navn er altså Eli Østberg Baardseth, og jeg.
Kontaktinformasjon: Ønsker du mer informasjon? Ta kontakt med:
(Parent Management Training - Oregon)
Psykisk helse.
Mobbing og psykisk helse (Ungdomstrinnet)
Seksjon barn og familie
Foreldremøte Laksevåg barnehage « Gode voksne for barn»
EN RANDOMISERT KONTROLLERT STUDIE AV EFFEKTEN AV ICDP BLANT FAMILIER I NORGE – foreløpige planer og ideer for prosjektet. ICDP-NORDENS FORSKNINGSSEMINARIUM.
Utskrift av presentasjonen:

TIBIR PMTO PALS KONSULENT TERAPEUT Kjært barn osb… RÅDGJEVAR

Implementeringsrekkefølge PMTO-terapi PMTO-foreldrerådgivning PMTO-foreldregrupper Konsultasjon for ansatte i skole/bhg (NB! Dere må sjekke om det stemmer at deres kommuner ønsker å satse på alle moduler – hvis ikke må denne plansjen justeres – eller dere må si hva dere ikke skal ha!!!!!) Omfang og rekkefølge av implementeringen er diskutert i styringsgruppen og etter anbefalinger fra Atferdssenteret og Bufetat har man blitt enige om å starte med foreldretiltakene. Forskning på atferdsvansker viser at foreldretiltak er nødvendig for å få til mer varig endring ved barnets atferd og i samspillet. TIBIR begynner alltid med foreldretiltakene fordi man ønsker at foreldrene skal få hjelp til selv å aktivt endre samspillet med barnet. Dere må gjerne nevne at målet for foreldretiltakene er (dersom ikke dette kommer frem andre steder): Å endre negativt familiesamspill ved å trene foreldrene i alternative måter å møte barnet på. Dette gjøres gjennom å ha fokus på fem sentrale foreldreferdigheter forskningen viser har effekt: Positiv involvering, Oppmuntring, Milde negative konsekvenser, Problem løsning, Tilsyn/oppfølging. Terapi-opplæringen kommer før Foreldrerådgivningen, fordi terapeutene blir viktige personer i den videre opplæringen – som kursholdere og veiledere. Fint om dere sier kort hvem som er målgruppen for tiltakene og hvor lenge de varer/omfang. . PMTO indiv. Behandling: Foreldre, 15 – 30 (det kan være at riktig tall for dere i kommunene er 15-25. Tallet 30 er hentet fra Bufetats statistikk hvor man jobber med spesielt vanskelige saker i 2. linje). Rådgivning : Foreldre, 3-5 ganger. PMTO gruppe Foreldre, 12 ganger (18g for minoritetsgrupper, somalisk og urdu) Konsultasjon for ansatte i skoler/bhg: Ansatte i barnehage og skole, 6-8 ganger. Sosial ferdighets trening: Barn, 8-10. Kartlegging: Familier som kommer i kontakt med kommunes ordinære tjenestetilbud, 1-3 Ferdighetstrening for barnet Kartlegging og identifisering av barn med atferdsvansker Atferdssenteret

PMTO-folka i kommunen Koordinator for TIBIR er Anne Matre (Lesja) Koordinators oppgaver er: å være bindeledd mellom tiltak, utøvere og styringsgruppa. Navn på PMTO-terapeuter arbeidssted/avdeling: Anne Matre, Barneverntjenesten i Lesja Beate Stø, Barneverntjenesten i Lom og Skjåk Liv Høystad, Barneverntjenesten i Sel og Vågå Anne Johanne Øyen, Helsestasjon Vågå I alt 14 TIBIR-rådgjevarar 2 (3) PALSrådgjevarar Si kort noe om at første ledd i implementeringen av TIBIR har vært opplæringen/sertifisering av terapeuter. Disse blir sentrale i den videre innføringen av de andre modulene – i samarbeid med Bufetat og Atferdssenteret. Som regel er en eller to av terapeutene utpekt som koordinator. Si kort noe om koordinators rolle i kommunene. F. eks at det er den av terapeutene som deltar i styringsgruppa. Blir et bindeledd mellom utøvere av tiltakene og styringsgruppa. Skal bringe inn aktuelle problemstillinger som styringsgruppa kan problemløse. Osv. Så kan man si noe om : pmto-terapeutene. Hvem de er, hvor de er ansatt og hvordan kontakt dem ift henvisning av saker eller spørsmål om PMTO/TIBIR. Oppgaver ift klienter (jobber med foreldre og har muligheten for å veilede skole/barnehage ift de sakene man jobber med) og hvor man kan rekruttere saker fra. Hvem kan henvise til hvem? Skal de for eksempel kun tilhøre tjenestested eller skal man kunne bruke tjenestene på tvers av tjenesteområder? Den vanligste problemstillingen som blir etterspurt av henvisere, er der hvor terapeuten er ansatt i barnevernet: skal man likevel være kommunens terapeut og jobbe med saker som ikke registreres som barnevernssak dersom den ikke er det i utgangspunktet. NB!!!Dette skal være avklart med styringsgruppa på forhånd, før dagens kick-off slik at man kan informere hvordan dette er tenkt i den enkelte kommune. Overgang til neste plansje: Terapi er en av modulene i TIBIR, nå skal vi gå videre til å si litt mer om TIBIR. Atferdssenteret

Kven er vi Hvordan kan de kontaktes Anne Matre Tlf.nr: 97525305 epost: anne.matre@lesja.kommune.no Beate Stø Tlf.nr: 40036570 epost: beate.sto@Skjaak.kommune.no Liv Høystad Tlf.nr: 91245433 epost: liv.hoystad@sel.kommune.no Anne Joahnne Øien epost: anne.johanne.oien@vaga.kommune.no Hvem kan henvise/kontakte dem: foreldre, samarbeidspartnere på tvers av avdelinger PMTO-terapeutenes oppgaver: Terapi/foreldregrupper, opplæring, veiledning, informasjonsspredning Atferdssenteret

Målsetting med TIBIR Forebygge, redusere og stoppe atferdsproblemer på et tidligst mulig tidspunkt og bidra til utvikling av positiv og prososial atferd. Være en helhetlig tiltakskjede der tiltakene i omfang og intensitet er i overensstemmelse med målgruppens behov og forutsetninger. Gi ledere og ansatte som kommer i kontakt med barn og familier med atferdsproblemer en felles forståelse av hvordan atferdsproblemer oppstår og hvordan de kan avhjelpes.

Målsetting med TIBIR Forebygge, redusere og stoppe atferdsproblemer på et tidligst mulig tidspunkt og bidra til utvikling av positiv og prososial atferd. Være en helhetlig tiltakskjede der tiltakene i omfang og intensitet er i overensstemmelse med målgruppens behov og forutsetninger. Gi ledere og ansatte som kommer i kontakt med barn og familier med atferdsproblemer en felles forståelse av hvordan atferdsproblemer oppstår og hvordan de kan avhjelpes.

Implementeringsrekkefølge PMTO-terapi PMTO-foreldrerådgivning PMTO-foreldregrupper Konsultasjon for ansatte i skole/bhg (NB! Dere må sjekke om det stemmer at deres kommuner ønsker å satse på alle moduler – hvis ikke må denne plansjen justeres – eller dere må si hva dere ikke skal ha!!!!!) Omfang og rekkefølge av implementeringen er diskutert i styringsgruppen og etter anbefalinger fra Atferdssenteret og Bufetat har man blitt enige om å starte med foreldretiltakene. Forskning på atferdsvansker viser at foreldretiltak er nødvendig for å få til mer varig endring ved barnets atferd og i samspillet. TIBIR begynner alltid med foreldretiltakene fordi man ønsker at foreldrene skal få hjelp til selv å aktivt endre samspillet med barnet. Dere må gjerne nevne at målet for foreldretiltakene er (dersom ikke dette kommer frem andre steder): Å endre negativt familiesamspill ved å trene foreldrene i alternative måter å møte barnet på. Dette gjøres gjennom å ha fokus på fem sentrale foreldreferdigheter forskningen viser har effekt: Positiv involvering, Oppmuntring, Milde negative konsekvenser, Problem løsning, Tilsyn/oppfølging. Terapi-opplæringen kommer før Foreldrerådgivningen, fordi terapeutene blir viktige personer i den videre opplæringen – som kursholdere og veiledere. Fint om dere sier kort hvem som er målgruppen for tiltakene og hvor lenge de varer/omfang. . PMTO indiv. Behandling: Foreldre, 15 – 30 (det kan være at riktig tall for dere i kommunene er 15-25. Tallet 30 er hentet fra Bufetats statistikk hvor man jobber med spesielt vanskelige saker i 2. linje). Rådgivning : Foreldre, 3-5 ganger. PMTO gruppe Foreldre, 12 ganger (18g for minoritetsgrupper, somalisk og urdu) Konsultasjon for ansatte i skoler/bhg: Ansatte i barnehage og skole, 6-8 ganger. Sosial ferdighets trening: Barn, 8-10. Kartlegging: Familier som kommer i kontakt med kommunes ordinære tjenestetilbud, 1-3 Ferdighetstrening for barnet Kartlegging og identifisering av barn med atferdsvansker Atferdssenteret

Opplegg for barnehagen Tilbod om 6-8 timar avhengig av problemomfang og kva for pmto komponentar det skal leggjast vekt på Tilpassa barnehagen sitt behov

Komponentar i rettleiinga Etablering av samarbeid (mellom «alle») Kartlegging og vurdering av barnet sine ressursar og problemåtferd i barnehagen Effektive beskjeder og oppmuntring for å fremme samarbeid Grensesetting Regulering av følelser Problemløsing og tilsyn

COS-P Circle of security Trygghetssirkelen «Se barnet innenfra» Rettleiing etter metoda