Nybegynnerkurs i birøkt Dagens tema: Næring og organisering Økonomiske og næringspolitiske rammebetingelser Ulike honningtyper
Birøkt i Norge Ca 4.000 birøktere (ca. 2.500 medlemmer) Ca 60.000 bikuber (ca 43.000 blant medl.) 3.000.000.000 bier 1.500 tonn honning (1.000-3.000 tonn årsvariasjon) 5-60 kg honning pr. bifolk - årsvariasjoner
Verdien av birøkt i Norge Honningproduksjon for primærprodusenten = 100 mill. kroner Pollinering av frukt, bær, oljevekster = 100 mill. kroner Pollinering av ville vekster = ?????
Bienes betydning i Norge Birøkt er en aktuell attåtnæring i distriktene Birøkt er arealuavhengig Biene utnytter en fornybar ressurs (nektar) Store deler av norsk honningproduksjon kan være økologisk eller tilnærmet økologisk
Hentet fra Oikos 13. mai 2010.
http://www.dn.no/forsiden/utenriks/article2270285.ece Det blir færre og færre bier – men ekspertene vet ikke hvorfor. Europaparlamentet har vedtatt en bieresolusjon for å ta vare på de livsviktige europeiske biene. Parlamentet vedtok en resolusjon tirsdag som innebærer at det blir viet mer midler til forskning, kravet om advarsler på plantevernmidler blir strengere, og det vil bli gitt insentiver til farmasøytiske selskaper som utvikler antibiotika. Hentet fra Dagens Næringsliv 16. november 2011.
Birøktens Hus Dyrskuevegen 20, 2040 Kløfta
Norges Birøkterlag 2.500 medlemmer 108 lokallag 13 fylkeslag 1 landslag
Møter, kurs, turer
Avl- og sykdomsarbeid
Emballasje
Hjelp ved tvistemål Råd og veiledning Prinsipielle saker – feks nabotvist
Påvirke myndighetene Sikre gode vilkår for birøkt Opprettholde støtteordninger Påvirke lover og regler
Antall medlemmer
Sukkeravgiftsøknader Antall birøktere Endring fra foregående år Antall kuber 2002 2.017 61.690 2003 1.999 -1 % 61.254 2004 1.945 -3 % 61.890 1 % 2005 1.877 59.832 2006 1.689 -10 % 55.609 -7 % 2007 1.598 -5 % 52.899 2008 1.485 49.223 2009 1.423 -4 % 49.324 0 % 2010 1.296 -9 % 43.250 -12 % 2011 1.171 38.049 2012 1.149 -2 % 37.802 -0,60 %
Økologisk
Som medlemi NB får du: Medlemsbladet Birøkteren 11 ganger pr år. Bladet inneholder aktuelle saker om birøkt, forteller om lover og regler, minner om sesongens opperasjoner i bigården og har annonseplass. Mulighet for å delta på møter i lokal- og fylkeslaget. Mulighet til å delta på kurs og motta veiledning og opplæring. Informasjon om aktuelle varroabekjempelsesmetoder og annet sykdomshindrende arbeid. Mulighet til å delta på fagmøtene Honnemøtet og Agdermøtet med ulike temaer omkring birøkt. Bidra til at Norges Birøkterlag kan tale birøktens sak. Bistand i prinsipielle juridiske spørsmål. Mulighet til å benytte deg av Norges Birøkterlags aktive avlsarbeid med fokus på høyt honningutbytte, svermetreghet og godt lynne. Mulighet til å benytte deg av Norges Birøkterlags parestasjoner. Hjelp ved utbrudd av sykdom. Bistand fra Norges Birøkterlags konsulenter ved eventuelle spørsmål. Tilgang til Norges Birøkterlags kursmateriell og informasjonsmateriell. Tilgang til utstillingsmateriell. Mulighet til å benytte deg av Norges Birøkterlags honningemballasje og etikett. Et hyggelig sosialt og faglig miljø.
Honningcentralen A/L 1.250 andelseiere Har 85% av butikkmarkedet Har 50-60% av det totale markedet Omsetter birøkternes honning Selger bimateriell og utstyr til birøkten
Leveranser HC
21668,6 (4,4% av totalleveranse til HC) Økologisk honning 2011 Antall leverandører Lyng Sommer Totalt 8 14 274,1 7 394,5 21668,6 (4,4% av totalleveranse til HC) KSL-honning 2011 Kilo totalt 492 028,7 Kilo KSL 444 681,3 90,4 %
Som medlem i HC: Kan du vente inntil 3 år før du leverer honning Det pliktige andelsinnskuddet betales ved første gangs honninglevering. Kan fordeles over tre år. Du kan lever usilt honning Du får medbestemmelse og innflytelse ved deltagelse på årsmøtet Medlemsrabatt Plikter HC å motta din honning Du plikter å levere mesteparten av din honning til HC
Lokalprodusert og kortreist mat.
Utfordringer for næringen i dag Stor variasjon i honningproduksjon fra år til år Høy alder blant produsentene (snitt ca 60 år) Nedgang i antall birøktere Nedgang i antall bifolk
Satsningsområder for ØKT HONNINGPRODUKSJON Rekruttering Økt effektivitet Utnyttelse av avlsmateriale Rasjonalisere driftsformen Øke antall kuber pr birøkter Økt satsning på ulike varianter honning Økologisk Sortsvarianter/geografiske varianter Økt info om effekten av bier til pollinering
Norsk birøkt – støtte i dag Importvern Katastrofeordning i honningproduksjonen Katastrofetap i husdyrholdet Avløsning ved sjukdom Tilskudd til avlsarbeidet Diverse tilskudd (LMD, Forskningsmidler, Innovasjon Norge, BU-midler osv) Tilskudd til forebyggende stengsel mot bjørn Tilskudd til (refusjon) sukkeravgiften Produksjonstilskudd 25
Offentlige instanser LMD UMB NVH Mattilsynet Fylkesmannens landbruksavdeling Innovasjon Norge
Lover, forskrift og regelverk Oppdatert oversikt over lover, forskrifter og regelverk er å finne på: www.lovdata.no www.norbi.no eller i KSL-håndboka – Dokumentert produksjon av honning. For bistand angående lover, forskrifter og regelverk, samt tolking av disse, kan du ta kontakt med Norges Birøkterlag, Mattilsynet eller kommunen der du bor.
Lover og forskrifter Forskrift om birøkt Forskrift om tiltak mot sjukdommer på bier Forskrift om fortegnelse over sjukdommer som omfattes av matloven Forskrift om avlsfremmende tiltak på bier Forskrift om tiltak mot pærebrann Forskrift om honning Forskrift om advarselsmerking av honning det finnes flere forskrifter som birøkterne er berørt av, men disse kan man sette seg inn i etter hvert
Mattilsynet www.mattilsynet.no 22 40 00 00 Fra Mattilsynets hjemmeside: Mattilsynet er eit statleg, landsdekkjande forvaltingsorgan som er med på å sikre forbrukarane trygg mat og trygt drikkevatn. Vi skal fremje folke-, plante- , fiske- og dyrehelse, miljøvennleg produksjon og etisk forsvarleg hald av fisk og dyr. (Herunder bier)
Mattilsynet Alle bigårdsplasser skal registreres hos Mattilsynet Birøktere skal varsle Mattilsynet ved mistanke om meldepliktig sykdom hos seg selv eller andre Birøktere skal varsle Mattilsynet ved mistanke om brudd på lover og forskrifter, man kan varsle anonymt Birøktere kan bestille sertifisering av bigården hos Mattilsynet (gebyr)
Arbeidet i bigården er trivelig Arbeidet i bigården er trivelig. I godt vær suser biene rundt deg, og du kan jobbe helt uforstyrret. Biene er opptatt med sitt og sanker nektar fra blomstene.
Hva er de viktigste forskjellene mellom økologisk og konvensjonell honningproduksjon? Debiogodkjent Økologisk vinterfôr Krav til plassering av bigård Økologisk voks Dokumentasjon
Økologisk produksjon -idébakgrunn og målsetning Bygger på et helhetssyn som omfatter økologiske økonomiske sosiale sider Naturen betraktes som en helhet. Mennesket skal drive landbruk slik at kulturlandskapet utgjør en positiv del av naturen. ved landbruksproduksjon både i lokalt og globalt perspektiv
Antall kuber/Fylke Økologisk Karens Konvensjonell Østfold 13 2 37 Akershus 330 17 Oslo 7 Hedmark 377 Oppland 3 Buskerud 9 19 Telemark 190 200 Aust-Agder 26 Vest-Agder 75 253 Hordaland 206 16 Sogn og Fjordane 10 Møre og Romsdal 12 Sør-Trøndelag 6 1 Nord-Trøndelag 205 25 Nordland 8 33 SUM 1469 620 Pr 31.12.2012
For mer informasjon, se dette heftet For mer informasjon, se dette heftet. Det som er spesielt for økologisk står i grønne felt.
Informer om nybegynnerpakken fra Norges Birøkterlag og Honningcentralen. Dette er et fint tilbud for folk som ønsker å starte med birøkt.
Se di to tabellene i nybegynnerheftet om forslag til utstyr. Diskuter hva deltagerne bør kjøpe.
Hva slags utstyr trenger du? Bil? Henger? Lagerplass? Slyngerom? Forslag til to kuber
Sett opp en liste over utstyret du trenger første år. Oppgave Sett opp en liste over utstyret du trenger første år. Hvor mange kuber skal de ha? Hjemmeoppgave: sjekk priser hos ulike leverandører, og beregn innkjøpskostnader.
Ulike utstyrsleverandører
Ulike utstyrsleverandører
Ulike utstyrsleverandører
Ulike utstyrsleverandører Brukt utstyr?