Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Nybegynnerkurs i birøkt

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Nybegynnerkurs i birøkt"— Utskrift av presentasjonen:

1 Nybegynnerkurs i birøkt
Dagens tema: Kvalitetssystem i landbruket, KSL Helse, miljø og sikkerhet, HMS Innvintring Oppsummering av kurset

2 Hvorfor KSL? Kvalitetsbevisste forbrukere skal kunne ha
tillit til at norskprodusert mat holder høy kvalitet og produseres på en måte som tar hensyn til både dyr, mennesker og naturen for øvrig. Derfor har landbruksnæringen utviklet sitt eget kvalitetssystem, Kvalitetssystem i Landbruket (KSL).

3 Kvalitetssystem i Landbruket er bondens eget verktøy for å dokumentere og systematisere arbeidet på gården. KSL innebærer at bonden gjør enkle notater fra sin produksjon, og at han setter søkelys på kvalitet i sitt arbeid. KSL dekker alle typer matproduksjon på norske gårdsbruk, og stiller krav til hvordan produksjonen skal gjennomføres og hva som skal dokumenteres. Kvalitetssystemet bygger på kravene lover og forskrifter stiller til matproduksjon, dyrevelferd, miljøhensyn og arbeidsmiljø, men stiller også krav definert av landbruksnæringen.

4 KSL-standarden er et svært godt system for å kvalitetssikre driften din. Det stilles samme krav til driften om du har en eller hundre kuber. Gjennom KSL kontrollerer du selv at du overholder ulike lover og forskrifter, og du tar selv tak hvis det er noe i driften som må forbedres. Norges Birøkterlag anbefaler at du bruker KSL-systemet om du driver smått til eget bruk, privat salg eller leverer til grossist.

5 Denne kan du laste ned på Honningcentralens hjemmesider www.honning.no
Norges Birøkterlag og Honningcentralen har utarbeidet en egen håndbok – Dokumentert produksjon av honning. Denne kan du laste ned på Honningcentralens hjemmesider Du finner mer informasjon om KSL på Det er et krav om at maten er produsert etter KSL-standard og dokumentasjon for å kunne benytte Nyt Norge-merket. Dette sikrer forbrukeren god kvalitet på norsk mat.

6 KSL-permen Del 1: I Sjekklister/ egenrevisjon II Veiledere
III HMS-heftet IV Noteringsskjema V Informasjon

7 KSL-permen Kap. 1 Hva er KSL? Kap. 2 Helse, miljø og sikkerhet
Kap. 3 Hjelpemidler for tilleggsnotater Kap. 4 Praktisk birøkt (handtering av bivoks) Kap. 5 Honningbehandling Kap. 6 Avlsarbeid Kap. 7 Bisykdommer (skjema) Kap. 8 Bibotanikk og pollinering Kap. 9 Regnskap, økonomi og forsikring Kap. 10 Diverse Kap. 11 Lover, forskrift og regelverk

8 Hjelpemidler for tilleggsnotater
”Selv det svakeste blekk er sterkere enn det beste minne”

9 Kort innføring i hvordan bli registrert i KSL-systemet?
Registrer deg i Produsentregisteret gjennom landbrukskontoret i kommunen (dermed blir du registrert hos KSL). Etter at du mottar produsentnummer fra landbrukskontoret bestiller du passord på Motta informasjon fra KSL. Gjennomfør egenrevisjon før du leverer (eller selger honning) for første gang. Gjennomfør deretter egenrevisjon hvert år.

10 Helse, Miljø og Sikkerhet
Hva innebærer HMS?: Det er birøkterens eget ansvar å ta vare på sin egen helse og sikre familien og andre mot ulykker og skader birøkten kan påføre. Gjennom lov og forskrifter er det satt fram krav om arbeidsmiljøet på gården. Hva fokuseres det på?: Personlig verneutstyr / førstehjelpsutstyr Allergiske reaksjoner på bistikk Belastninger Ulykker Brannvern inklusive elektrisk anlegg Arbeidsmiljø og trivsel Oppbevaring og bruk av kjemikalier Alle som har ansatte eller hjelpere i driften, inkludert egen familie eller venner, har krav om å delta på HMSkurs.

11

12 Krav til god innvintring
Det er viktigere hva en innvintrer enn hvordan. Unge dronninger. God bistyrke. Rikelig med godt fôr. Isolerte bikuber med god ventilasjon. Isolasjonen er særlig viktig om våren.

13 Regulering av plass Før en starter høstfôringen - september:
Ta ut all tilgjengelig honning. Ta stilling til hvor mange tavler bifolket skal innvintres på. Vil variere etter bifolkets rase og utviklingsfase. Kan variere fra noen tavler til 2 etasjer. Plass reguleres med innskuddspakninger. Bifolk som ikke fyller 5-6 tavlegater skal ikke overvintres alene utendørs. Kan overvintres i kjeller. Kan plasseres over sterke samfunn, slås sammen med andre svake bifolk eller plasseres sammen i 2 eller 3-dronnings kuber.

14 Fôr og fôring Fôr: Farin (rør- eller roesukker – grovt eller fint)
Blanding: 5 kg sukker/3 l varmt vann (fôres helst i lunken tilstand) Eller delvis invertert ferdiglaget sukkerlake En får ikke tilskudd (refusjon av sukkeravgift) når en bruker invertert ferdigfôr (”Bifor”, m.m.) En skal fôre om lag 2 kg sukker pr. tavle. Utstyr til fôring: Flere typer massefôrere (foringskar og spann). Innskudsfôrer. Sukkerlake: Særleg egnet til drivfôring, nødfôring og innvintring av avleggere m.m.. Medfører mindre risiko for røving. Kan også nyttes ved lavere temperaturer enn massefôrere. Fôring av tørrsukker/masksukker: Kan brukest som sikkerhet når en plasserer honningtomme kuber på lyngtrekket.

15

16 Vinterpakking Vinterpakking:
Sunne/kraftige bifolk trenger lite isolasjon om vinteren. De bør derimot ha nok ventilasjon. Først tidlig om våren – under etablering av yngelleiet, skal biene kunne varme opp inneklimaet i kuben. Produksjonsfolk i dobbelvegget ”Rasjonell” eller ”Jacopor” kuber trenger som regel ingen ekstra vinterpakking. Det er best med åpent bunnbrett om vinteren som med fordel kan lukkes om våren. Ved bruk av tette bunnbrett om vinteren bør en bruke porøs overpakkning (kondens). Det bør være en åpen overgang over tavlene. Avleggere/svakere bifolk, har godt av å få redusert overvintringsplass plass ved bruk av innskuddspakkinger.

17 Vintertilsyn Vintertilsyn:
Kubene skal stå i ro til våren. Ikke fjern ev. snø før en har utflukttemperatur om våren. For å sikre seg mot stormskade bør en i utsatte strøk sikre seg i form av bardunering eller nok stein på kubetaket. Når en bruker stramt kubebånd kan en ved ev. kubevelt som regel bare sette kuben tilbake der den stod uten problem. På utsatte steder bør en prøve å holde kontroll på mus.

18 Oksalsyrebehandling Vent med oksalsyrebehandling til kubene er yngelfrie! Husk hansker og briller! Vær nøye med korrekt dosering! Den vanligste feilen birøktere gjør er å foreta oksalsyrebehandlingen for tidlig. November vil være normalt for store deler av landet.

19 Oppsummering av gruppas første år som birøktere
Hvordan gikk det?


Laste ned ppt "Nybegynnerkurs i birøkt"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google