Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Nybegynnerkurs i birøkt

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Nybegynnerkurs i birøkt"— Utskrift av presentasjonen:

1 Nybegynnerkurs i birøkt
Dagens tema: Kvalitetssystem i landbruket, KSL Helse, miljø og sikkerhet, HMS Innvintring Oppsummering av kurset

2 Hvorfor skal jeg bry meg om KSL?
KSL er et fiks ferdig system for å kontrollere og dokumentere de kravene som finnes i birøkten. Dette er regler som alle er forpliktet seg å forholde seg til. Alle er også forpliktet til å føre et dokumentasjonsarbeid. Gjennom KSL får du systemet ferdig, så du slipper å finne opp hjulet på nytt. Film om KSL, trykk bildet for å komme videre, obs ekstern link

3 KSL og økologisk birøkt
Det forutsettes at man driver KSL-birøkt for å kunne bli godkjent som økologisk birøkter av Debio. KSL er en viktig del av dokumentasjonen i økologisk drift.

4 KSL Kvalitetssystem i landbruket holder rundt kvalitetsarbeidet ditt på ryddig måte. Så lenge du følger det er du sikker på at drifta er i tråd med lover, forskrifter og krav fra råvarekjøper (HC) all dokumentasjon er i orden 1 felles system for alle næringer og anerkjent av Mattilsynet og Arbeidstilsynet. KSL utvikler drifta på gården KSL- birøkt betyr altså ikke enda flere strenge krav på alle bauer og kanter, men det betyr at birøkteren setter fokus på kvalitet Alle kan bruke KSL KSL er grunnlaget for Nyt Norge merket som sikrer at maten er: Smittefri og uten skadelige fremmedstoffer Etter forbrukernes ønsker med hensyn til utseende og smak Produsert med god dyrevelferd Produsert på en miljøvennlig måte Produsert i et trygt arbeidsmiljø som sikrer god helse for yrkesutøverne Produsert i Norge

5 Informasjon om KSL KSL systemet består av standarder (totalt 11 standarder). 2 av disse er felles for hele landbrukes mens de øvrige tar for seg spesial krav for hver enkel produksjon etc. Honning er standard 10. Informasjon om KSL kan du finne på Der finnes det både standardene og veileder til standardene. Kanskje en forklaring på hva KSL-systemet består av og hvor man finner informasjonen? I neste plansje henviser du til standard, veileder og dokumentasjon. Tenker at dette trenger en presentasjon. + tiltaksplan, ser jeg lenger ned.

6 Hvilke deler består KSL av?
Standard De kravene som må oppfylles Veileder Beskriver hvilke krav skal oppfylles og hvordan Dokumentasjon Enkelte av kravene krever dokumentasjon, f.eks informasjon om foring. Tiltaksplan Oversikt over de utbedringene som evt. må gjennomføres

7 Hvordan kommer jeg i gang?
Før du kan begynne med KSL må du registrere bigården din i produsent registeret og få et produsentnummer Man ikke må være knyttet til gård for å få seg produsentnummer. Det er noe kommunene ofte ikke er helt klar over Produsentnummeret får du gjennom landbrukskontoret i din kommune. Du får også et passord fra de. Når du har fått dette kan du gå inn på Trykk på øverst til høyre for å logge deg inn med informasjonen fra landbrukskontoret Men du kan også prøve deg litt fram med å gå inn her og legge opp en DEMOGÅRD Hvis man sliter med å få produsentnummer i kommunen, så ring KSL Matmerk for hjelp

8 Hva må jeg gjøre? Du må gjennomføre egenrevisjon 1 gang i året for å beholde KSL statusen din KSL har 3 deler: Generelle krav til gården Helse miljø og sikkerhet (HMS) Spesielle krav for hver enkelt næring, honning er del 10 Driver du kun med honning må du bare oppfylle disse tre delene. Driver du også annen drift, må du legge til den, f. eks 9. Fjørfe om du også har kyllinger. Du finner både standardene, henvisning til lovverk bak standardene og veiledning til utfylling på Punktene som er grå skravert krever at du har dokumentasjon, mens det som er hvite er krav til driften hvor det ikke kreves dokumentasjon Er du usikker, sjekk veilederen som finnes for hver del av standardene Kanskje en forklaring på hva KSL-systemet består av og hvor man finner informasjonen? I neste plansje henviser du til standard, veileder og dokumentasjon. Tenker at dette trenger en presentasjon. + tiltaksplan, ser jeg lenger ned.

9 1. Generelle krav til gården
I denne delen skal det settes mål for produksjonen og du skal gjennomgå noen av de grunnleggende tingene en må ha på plass for å kvalitetsdrift som bl.a. Mål for produksjon Er dokumentasjon oversiktlig og tilgjengelig Finnes det rutiner som sikrer sporbarhet Vær obs på at denne delen gjelder for mange forskjellige typer landbruk så mye er ikke aktuelt for deg som kun driver med bier og honning, som gjødsel, plantevernmidler og flere. Husk at gjelder punktet ikke din drift så velger du kun ”Ikke aktuelt” og går videre. Februar 2016

10 2. Helse miljø og sikkerhet (HMS)
Helse, miljø og sikkerhet er viktig i all gårdsdrift og er også aktuell for birøkt I birøkten er det tunge løft, gjerne i ulent terreng, det er fare for å bli stikket av bier. I slyngerommet brukes det utstyr som kan være skadelig dersom det ikke blir brukt riktig Sett deg mål for HMS Tenk igjennom driften din, hvordan du jobber og om dette kan gjøres på en sikrere måte. Du bør gjennomføre vernerunde regelmessig og husk at disse må dokumenteres. Får du hjelp må ha HMS kurs og at du har ansvar som arbeidsgiver, sjekk dette før du setter i gang. Det gjelder uansett om du har ansatte/medhjelpere/slyngehjelp eller om kona hjelper deg.

11 10. Honning Denne standarden går direkte på birøkt og honningproduksjon Her bør derfor de fleste punktene være aktuelle Mye av dokumentasjonen her finnes i notatene du gjør i bigården, dette holder men pass på å lagre den godt Vær kritisk, kanskje kan du forbedre driften din

12 Tiltaksplan Har du valgt nei som svar på noen av punktene må disse utbedres. Før dem opp i tiltaksplanen og gi deg selv frist for utbedring. Når du har utbedret manglene fører du opp utført dato i tiltaksplanen som en dokumentasjon Sett realistiske mål for gjennomføring av tiltak, ikke for korte men ikke langt fram i tid, da blir de gjerne glemt

13 Stikkprøvekontroll Hvert år plukkes det ut et utvalg av KSL leverandører som får revisjon fra Matmerk sine egne revisorer. Både Honningcentralen og Matmerk plukker ut KSL leverandører som skal få besøk Revisor melder ønske om å komme på revisjon og dere avtaler en tid for besøk. Under besøket går revisor over en revisjonsliste, noe lik den du selv bruker til egen revisjon. Revisor vil etterspørre dokumentasjon. Etter revisjonen vil revisor går over resultatet og gi eventuelle forbedringspunkter og til slutt gi godkjent ikke godkjent En revisjon kan også være en god anledning for deg å stille spørsmål dersom du er usikker på noe, bruk revisor for å lære mer.

14 Noteringsskjema KSL-birøkt stiller krav om å notere og ta vare på en del opplysninger fra årets drift. Kravene følger av lover og forskrifter, samt de krav næringen har pålagt seg selv. Noteringsskjemaene er ment som et hjelpemiddel for å oppfylle minimumskravene til notatføring. Det vil være forskjellig fra birøkter til birøkter hvilke og hvor mange skjemaer man vil benytte. I sesongen lønner det seg å føre mer omfattende notater, for eksempel i en egen notisbok eller på Norges Birøkterlags dronningkort (kubekort). Det er opp til hver enkelt produsent å velge dokumentasjonsmåte som er riktig for egen virksomhet. Planlegging og forbedring av produksjonen gjøres best på grunnlag av erfaring fra tidligere år. Det er derfor viktig at noteringene finnes samlet og systematisert på ett sted – vi anbefaler denne permen.

15 Noteringskjema Noteringsskjema kan hentes på . Skjemaene oppbevares hos birøkteren og skal ikke sendes noe sted. Noteringsskjemaene består av følgende deler: Del 1: Bigårdsplasser Del 2: Omsetting, flytting og import av bier og brukt kubemateriell Del 3: Mottak/levering av bier, sæd og embryoer Del 4: Fôr og fôring Del 5: Behandling mot sjukdom Del 6: Honninghøsting (Hjelpeskjema) Del 7: Farer for matvaresikkerheten i honningproduksjon Del 8: Behandling av avvik Del 9: Registreringer i lager og slyngerom

16 Noteringsskjema 1-2

17 Noteringsskjema 3-4 Februar 2016

18 Noteringsskjema 5-6

19 Noteringsskjema 7-8

20 Noteringsskjema 9

21 Gjennomfør egenrevisjon elektronisk
Det er mulig å gjennomføre egenrevisjon på papir men da må du skrive ut sjekklistene og fylle dem ut (siste gang i 2016) Når dette er gjort må du sende kopi inn til Matmerk Enkleste måten er å fylle ut standardene elektronisk Dersom du gjør dette og kun driver med honning vil en del av de spørsmålene i del 1 og 2 som ikke er aktuelle for birøkt forsvinne med en gang du velger honning Lever honning til HC og få KSL tillegg KSL tillegg 2016: +4 kr/kg Tydeliggjør at man må sende inn rapport til Matmerk om man gjør det på papir. Det kommer veldig dårlig fram på selve skjemaene.

22 Helse, Miljø og Sikkerhet
Hva innebærer HMS?: Det er birøkterens eget ansvar å ta vare på sin egen helse og sikre familien og andre mot ulykker og skader birøkten kan påføre. Gjennom lov og forskrifter er det satt fram krav om arbeidsmiljøet på gården. Hva fokuseres det på?: Personlig verneutstyr / førstehjelpsutstyr Allergiske reaksjoner på bistikk Belastninger Ulykker Brannvern inklusive elektrisk anlegg Arbeidsmiljø og trivsel Oppbevaring og bruk av kjemikalier Alle som har ansatte eller hjelpere i driften, inkludert egen familie eller venner, har krav om å delta på HMSkurs.

23

24 Krav til god innvintring
Det er viktigere hva en innvintrer enn hvordan. Unge dronninger. God bistyrke. Rikelig med godt fôr. Isolerte bikuber med god ventilasjon. Isolasjonen er særlig viktig om våren.

25 Regulering av plass Før en starter høstfôringen - september:
Ta ut all tilgjengelig honning. Ta stilling til hvor mange tavler bifolket skal innvintres på. Vil variere etter bifolkets rase og utviklingsfase. Kan variere fra noen tavler til 2 etasjer. Plass reguleres med innskuddspakninger. Bifolk som ikke fyller 5-6 tavlegater skal ikke overvintres alene utendørs. Kan overvintres i kjeller. Kan plasseres over sterke samfunn, slås sammen med andre svake bifolk eller plasseres sammen i 2 eller 3-dronnings kuber.

26 Fôr og fôring Fôr: Farin (rør- eller roesukker – grovt eller fint)
Blanding: 5 kg sukker/3 l varmt vann (fôres helst i lunken tilstand) Eller delvis invertert ferdiglaget sukkerlake En får ikke tilskudd (refusjon av sukkeravgift) når en bruker invertert ferdigfôr (”Bifor”, m.m.) En skal fôre om lag 2 kg sukker pr. tavle. Utstyr til fôring: Flere typer massefôrere (foringskar og spann). Innskudsfôrer. Sukkerlake: Særleg egnet til drivfôring, nødfôring og innvintring av avleggere m.m.. Medfører mindre risiko for røving. Kan også nyttes ved lavere temperaturer enn massefôrere. Fôring av tørrsukker/masksukker: Kan brukest som sikkerhet når en plasserer honningtomme kuber på lyngtrekket.

27

28 Vinterpakking Vinterpakking:
Sunne/kraftige bifolk trenger lite isolasjon om vinteren. De bør derimot ha nok ventilasjon. Først tidlig om våren – under etablering av yngelleiet, skal biene kunne varme opp inneklimaet i kuben. Produksjonsfolk i dobbelvegget ”Rasjonell” eller ”Jacopor” kuber trenger som regel ingen ekstra vinterpakking. Det er best med åpent bunnbrett om vinteren som med fordel kan lukkes om våren. Ved bruk av tette bunnbrett om vinteren bør en bruke porøs overpakkning (kondens). Det bør være en åpen overgang over tavlene. Avleggere/svakere bifolk, har godt av å få redusert overvintringsplass plass ved bruk av innskuddspakkinger.

29 Vintertilsyn Vintertilsyn:
Kubene skal stå i ro til våren. Ikke fjern ev. snø før en har utflukttemperatur om våren. For å sikre seg mot stormskade bør en i utsatte strøk sikre seg i form av bardunering eller nok stein på kubetaket. Når en bruker stramt kubebånd kan en ved ev. kubevelt som regel bare sette kuben tilbake der den stod uten problem. På utsatte steder bør en prøve å holde kontroll på mus.

30 Høstbehandling mot Varroa Vent med behandlingen med Api-Bioxal til kubene er yngelfrie! Husk hansker og briller! Vær nøye med korrekt dosering! Den vanligste feilen birøktere gjør er å foreta oksalsyrebehandlingen for tidlig. November vil være normalt for store deler av landet.

31 Oppsummering av gruppas første år som birøktere
Hvordan gikk det?


Laste ned ppt "Nybegynnerkurs i birøkt"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google