Samhandling for effektive planprosesser

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Forskrift om konsekvensutredning - KUF
Advertisements

UU og Fylkesmannens rolle
Samordning av statlige innsigelser – forsøk 12
Kommunens rolle som samfunnsutvikler er under endring
Ny plan- og bygningslov og nye muligheter for uu-arbeidet
Ny plan- og bygningslov, plandelen – åssen kan vi bruke den
Hva er planlegging? Hva mener vi med begrepet bærekraftig planlegging?
Kort om forsøk om samordning av innsigelser - FOSIN -Nordland Plankonferansen 11. desember 2013.
Embetsoppdrag 2004 Resultatområde Regional planlegging Resultatkrav: Fylkesmannen skal påse at nasjonal politikk formidles og ivaretas i behandlingen av.
1 Statssekretær Dag-Henrik Sandbakken Hamar, 5. desember 2005 Framtidas regioner og kommuner - regjeringas målsettinger, forsøk og erfaringer så langt.
Arealpolitikk Ole Haabeth, fylkesordfører Østfold Fylkesordførernes sommermøte 8. aug 2011.
Deltasenteret Foto: Einar M. Aslaksen
Dialog om kommunal og regional planstrategi Marit Moe, KS Midt-Norge/Nord-Trøndelag, rådgiver
Bruk av ulike plantyper og utredninger
Ny plandel i plan- og bygningsloven. 2 Miljøverndepartementet februar 2008 Ny plandel i PBL Ny plandel av plan og bygningsloven Lovforslaget lagt fram.
Kompetanseutvikling om universell utforming regionalt og lokalt i fylker og kommuner Plan for statlig samarbeid om utarbeidelse av program for arbeidet.
Elise Nordskag Rådgiver areal og plan Bykle kommune
Ny plan- og bygningslov – ny struktur Planlegging i kommunen med fokus på kulturlivet Arild Axelsen, plan- og bygningssjef Frosta kommune Leder Frosta.
Nasjonalt forventningsbrev Statens forventninger/erfaringer
Aktørenes roller i planprosessene
Regionalplan for Setesdal Vesthei Ryfylkeheiene og Setesdal Austhei = Heiplanen Hva, hvorfor, litt hvordan. Muligheter.
Kristin Loe Kjelstad 3.juni 2009
Informasjon og nyheter: Ny plandel til plan- og bygningsloven Framtidens byer - Fornebu Seniorrådgiver Øyvind Aarvig.
1 Temadag kommunedelplan Tromsdalen Enhetsleder Øivind Holand.
Kommunereformen Fellesmøte Styringsgruppen og Referansegruppen v/ordfører Ove Silseth og rådmann Ole Bjørn Moen 1 Eide kommune.
Naturmangfoldloven og plan- og bygningsloven
1 Odd Godal Seniorrådgiver Norske kommuner og fylkeskommuner som internasjonale aktører – har det noen betydning.
Reguleringsplaner OMRÅDE – OG DETALJREGULERING Grete Sildnes
Når skal planer konsekvensutredes? Geir Davidsen, fagleder plan 9. april 2015 Foto: Aase Kristine Lundberg.
Kommuneplanens arealdel og konsekvensutredning rådgiver Geir Davidsen
NY PLANDEL I PLAN- OG BYGNINGSLOVEN Generell del, Nasjonal del, Regional del Erik Sveistrup, seniorrådgiver Avdeling for regional planlegging, MD PBL-konferanse,
1 Innledning på plankonferansen Utbygging av IC-triangelet innen sammen om bedre og mer effektive planprosesser.
Ny planlov, nye muligheter Morten Strand, spesialrådgiver i KS.
NVF-seminar Forvaltningsreformen og samferdsel Plan- og beslutningsprosesser KVU/KS1-prosesser og planprosess etter plan- og bygningsloven Marit Winther.
Fylkesmannen i Nordland I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I.
Foto: Bjørn Erik Olsen Gode oppstartsmeldinger Geir Davidsen, fagleder plan
Kommunal planstrategi Temadag Regionalt planforum 12. april 2016.
Foto: Bjørn Erik Olsen Kommunal planstrategi Tim Chr. Tomkins-Moseng Dato Plannettverk Salten.
Grunnlag for gode detaljreguleringsplaner Hva forventes av kunnskapsgrunnlaget.
Arealplanlegging Kommunestyret Fagområde - Plan Medarbeidere: Wenche Hagestuen Dale, kommuneplanlegger Gunhild Haugum, arealplanlegger - 2.
Fra idé til ferdig veg Roar Midtbø Jensen, VD NVF 8. September 2010.
Samfunnssikkerhet i ny plan- og bygningslov Geir Henning Hollup Fylkesmannen i Østfold.
Dialog i plansaker Bodø 21. april Pbl. § 1-1, andre ledd Planlegging etter loven skal bidra til å samordne statlige, regionale og kommunale oppgaver.
Eksempler på en god reguleringsplan Kristoffer L. Seivåg Byplan.
God prosess og dialog Rådgiver Marianne Siiri, plan og miljø Felles plannettverk i Bodø Foto: Peter Hamlin.
Forslag til planprogram for ny Kystsoneplan - Vågan Regionalt planforum Bodø, 17. april 2013 Snorre H. Navjord Eirik Wiggen.
Konsekvensutredning og kunnskapsgrunnlaget Rådgiver Marianne Siiri, plan og miljø plannettverDato Foto: Peter Hamlin.
Plansamling - Hadeland Samhandling - effektive planprosesser Runa Bø – 3. november 2016 Bilde.
KOMMUNEPLANENS AREALDEL Folkemøte: Midsund skule den Midøy Grendahus den Heggheim den
Forvaltningsplanen er sektorovergripende og skal bidra til å styre og samordne både vannforvaltning og arealbruk på tvers av kommune- og fylkesgrenser.
Arealforvaltning etter plan- og bygningsloven
Kommuneplanen En helhetlig kommuneplan består av: Samfunnsdel
KS 10 råd 10 RÅD FOR ET VELFUNGERENDE OG EFFEKTIVT PLANSYSTEM
Kommunal planlegging.
Bærekraftig samfunnsutvikling
Bærekraftig samfunnsutvikling
Samhandling om plan Fylkeskommunens rolle Regionalt planforum
Samhandling om plan Fylkeskommunens rolle Regionalt planforum
Dovrebanen gjennom Hamar – videre prosess kommunedelplan
Innføring i lovverket som gjelder barn og unge i planlegging
Samordningsforsøket – hva har vi lært?
Plansamling Dokka 1 november 2017
Jevnaker kommune, May-Britt Nordli
Aktuelt fra Husbanken Plankonferansen 2013.
Hålogalandsvegen – én region Planleggingen
UU og Fylkesmannens rolle
Hålogalandsvegen – en region Planleggingen
Presentasjon av Høringsdokumentene
Av direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap
Hva tenker staten om tverrfaglighet og samordning av planer?
Utskrift av presentasjonen:

Samhandling for effektive planprosesser Plansamling – Valdres Samhandling for effektive planprosesser Runa Bø – 16. november 2016

Effektive og gode arealplanprosesser Effektivitet - få fram nye planer raskt? - få fram planer som ivaretar viktige samfunnshensyn og kan gjennomføres raskt? Roller - kommunen er planmyndighet innenfor rammen av nasjonal politikk - regionale myndigheter veileder om loven, formidler nasjonal politikk og fremmer om nødvendig innsigelse

Formål: Vise sammenhengen mellom framtidig samfunnsutvikling og arealbruk Avklare forholdet mellom bruk og vern Nasjonale forventninger skal tolkes inn i regionale planer kommuneplanens arealdel i samarbeid mellom bl.a. kommunene og regionale myndigheter Bør bygge på en oppdatert samfunnsdel – derfor anbefalt å revidere samfunnsdel før eller samtidig med arealdel. Viser kommunens handlingsrom.

Nasjonale og viktige regionale forventninger Formelle krav til planleggingen lover forskrifter Planpolitiske forventninger nasjonale forventninger: - synliggjør hva regjeringen forventer at kommuner/ fylkeskommuner legger særlig vekt på - i tillegg gjelder en rekke andre forventninger til planleggingen: Grovt sagt: Dersom lov og forskrifter ikke følges – ugyldig plan. Dersom planpolitiske forventninger ikke følges – innsigelse.

Nasjonale og viktige regionale forventninger Statlige planbestemmelser (før: rikspolitiske bestemmelser) Statlige planretningslinjer (før: rikspolitiske retningslinjer) Statlig plan Brev fra departementet Stortingsmeldinger Retningslinjer, rundskriv Regionale planer med føringer for arealbruk osv. Samlet i planskjema, PlanOppland, Fylkesmannens forventninger Samhandling mellom kommuner og regionale myndigheter viktig for å avklare kommunens handlingsrom og behovet for utredninger tidlig i prosessen

Prosess- og dokumentasjon Loven vektlegger forutsigbarhet medvirkning beskrivelse av konsekvenser Virkemidler for å sikre dette planprogram planbeskrivelse risiko- og sårbarhetsanalyser (ROS) konsekvensutredning (KU)

Prosess- og dokumentasjon forts. Det lønner seg å følge bestemmelsene, de bygger på lang erfaring bidrar til bedre planer og sikrere gjennomføring Vi ser at kommunene sparer tid på å følge dem gir tidlige avklaringer og færre «ekstrarunder» på slutten av planprosessen planbeskrivelse vs. konsekvensutredning (poeng: beslutningsrelevant) Saksbehandlingsfeil kan medføre at vedtatt plan er ugyldig Arealinngrep er irreversible, derfor viktig å tenke seg om. Beslutningstakere bør ha god oversikt over hva de vedtar: virkning av tiltak hvem som er for/imot Alternativvurderinger bør også følge med dersom tiltak er i strid med nasjonal politikk.

De nasjonale forventningene og samordningsforsøket: Samarbeid og gode prosesser skal gi mer effektiv planlegging og redusere bruk av innsigelser www.planoppland.no Kommunene har ansvar for at planer og beslutninger - er basert på et godt og oppdatert kunnskapsgrunnlag - ivaretar nasjonale og viktige regionale interesser - bygger på tidlig medvirkning og bruk av regionalt planforum Regionale myndigheter har ansvar for å - bidra til at planene ivaretar nasjonale/regionale hensyn - prioritere tidlig dialog og regionalt planforum - lytte til lokaldemokratiet ved vurdering av innsigelse

Samordningsforsøket viser At vi er på rett vei - vi er ett av fylkene i landet med færrest innsigelser - vi løser innsigelsene lokalt - avskjæring av innsigelser ikke vært nødvendig til nå Men vi kan redusere «unødvendige innsigelser» betraktelig Regionale myndigheter skal lytte til kommunene, viktig info: - behovet for planlagte tiltak, begrunnelse (hvorfor er dette viktig for kommunen) og alternativvurderinger - hvilke nasjonale og regionale interesser som blir berørt og eventuelle avbøtende tiltak

Hva gir effektive og gode arealplanprosesser? Kompetanse og kontinuitet - kjenne sammenhengene og fleksibiliteten i plansystemet - sette av ressurser til større arbeider, interkommunalt plankontor? Politisk forankring - respekt for overordna planer En god start på planarbeidet som - gir forutsigbarhet for alle involverte og god medvirkning - sikrer utredning av relevante konsekvenser - avdekker mulige konflikter tidlig IKT-mulighetene utnyttes Samarbeid mellom kommunen og regionale myndigheter - riktig kontakt til rett tid Sentralt: Kompetanse og kontinuitet Unngå sårbarhet: Interkommunalt plankontor? plannettverk?

Veiledning og samhandling i Oppland Plan Oppland - www.planoppland.no - 7 regionale myndigheter - samarbeid m/ KS Regionalt planforum - lang tradisjon - stort oppmøte - hver måned - temamøter i tillegg Kommunebilder og forventningsbrev (FM) Plankonferanser, verksteder, befaringer Planuttalelser, samtaler

Plansystemet – hierarkisk men også fleksibelt: Viser fleksibiliteten i systemet. Ikke lurt å ta snarveier.