Lærekandidatordningen

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Informasjon om søknad til læreplass 2010
Advertisements

Informasjon om læreplass
ULIKE VEIER TIL FAG – OG SVENNEBREV
ULIKE VEIER TIL FAG – OG SVENNEBREV
Fylkesnettverk karriereveiledning UTDANNINGSVALG
Resultater fra spørreundersøkelse • 90 tidligere lærebedrifter invitert til å svare på en nettbasert spørreundersøkelse • Inviterte bedrifter hadde lærling.
Samling Opplæringskontor 12. Desember 2012
Når bekymringen melder seg, muligheter i videregående opplæring
Rådgiversamling januar 2011 Fag –og yrkesopplæring.
TELEMARK FYLKESKOMMUNE Veien frem til fag-/svennebrev eller kompetanseprøve
Bygg- og anleggsteknikk.
Ulike veier til fag- og svennebrev Karrieresenteret i Vestfold Liv Marit Meyer Petersen Utdanningsavdelingen, fagopplæringseksjonen.
Hadeland arbeidsgruppe for næringsliv og skole Hvor står vi og hvor vil vi.
OPPLÆRING I BEDRIFT- FORMIDLING AV LÆRLINGER, LÆREKANDIDATER OG PRAKSISBREVKANDIDATER status formidling 2012 Liv Marit Meyer Petersen Rådgiver/formidlingsansvarlig.
Rådgiverdager 2013 Per-Kristian Storstad Marit Størvold Damås.
Nasjonal Aksjon Lærebedrift Fellesprosjekt LO - NHO
Fagdager ungdom NAV Oppland og Oppland fylkeskommune 12. april 2011 Kari Gording.
Du har gjort et godt utdanningsvalg – arbeidslivet har bruk for deg
Velg tømreryrket - bruk hodet og kroppen!
Formidlingsfasen Søknadsfrist til læreplass/opplæringsplass 1. mars. Søkning på nettsiden I tillegg må alle sendes personlig søknad.
Lærekandidatordningen
Fagopplæring i arbeidslivet OpplæringskontorDimensjoneringMarkedsføringFormidling.
Lærekandidatordningen ”Sår du korn én gang, høster du én gang. Planter du et tre, høster du ti ganger. Underviser du menneskene, høster du hundre ganger.”
Rådgiversamling 9. januar 2012 Formidling til bedrift og vg3 i skole.
Lærekandidatordningen i vta- bedrifter
februar-søkere Utdanningsavdelingen Rådgiversamlinger 2012.
PROSJEKT FAGOPPLÆRING Prosjektleder Kurt Henriksen Dato Mosjøen Foto: Crestock.
Tilrettelagte søkbare opplæringstilbud
Rogalandsmetoden for en helhetlig fag- og yrkesopplæring IKT – VfL UiS
Jane Haave Kompetanse på lavere nivå Tirsdag 16. september 2008.
ULIKE VEIER TIL FAG – OG SVENNEBREV
Inntaks- og formidlingssamling 2013
Rogaland Fylkeskommune
Program Karrieresenteret i Vesterålen Arbeidsmarkedet Nettsteder til bruk i karriereveiledninga Muligheter i ungdomsskole og vgo til helt eller delvis.
RÅDGIVERSAMLING 2013 Træleborg konferansesenter 4. desember 2013.
Evaluering inntak 2012 Vedleggsskjema «Rett skjema til rett elev» Skjema A: Det var inntaksåret 2012 et ønske om å få riktige søkere til særskilt.
Ulike veier frem til et fag-/svennebrev
Lena Fekene Liv Marit Meyer Petersen
Vest-Agder fylkeskommune en drivkraft for utvikling Folkestyre – kompetanse - samarbeid.
Godkjenning av fag til fag-/svenneprøve Styremøte NOOS-nettverk
Foto: Bjørn Erik Olsen Fag-/nettverkssamling Bygg og anleggsteknikk Utdanningsavdelingen, Anne Engan Djupvik Foto: Thor-Wiggo Skille.
Opplæringsordningen for videregående opplæring, -hovedmodell for hhv studiespesialiserende (studiekompetanse) og yrkesfag (fag-/svennebrev) Opplæringslova.
Samlinger november 2014 Før inntaket 2015/16 Søknadsfrist 1.februar Meldingsskjema 1.mars Spesialundervisning.
Per Kristian Storstad AVGO
YRKESOPPLÆRINGSNEMNDA (YON)
Foto: Bjørn Erik Olsen FAG-/NETTVERKSAMLING TIP 20. mars 2015 Marit Dalsvåg Ramskjell.
Om forsøk med praksisbrevet - et toårig tilbud for «skolesvake» ved seniorrådgiver Gunnar Pedersen
Samarbeid mellom NAV Nord-Trøndelag og Nord-Trøndelag fylkeskommune (NTFK) om opplæring for l ærekandidater og lærlinger med behov for tilrettelegging,
Tranøy kai Foto: Bjørn-Are Melvik Alternative utdanningsløp Utdanningsavdelingen Desember 2015.
Rådgiversamling OLA, OLK og Alternativt Vg3 i skole Sigurd Vabekk Hjelle Solveig Ljødal.
Ulike veier til Fag – og svennebrev Skolenes økte ansvar for Det 4 årige løpet Karrieresenteret i Vestfold 6. april 2016 Liv Marit Meyer Petersen og Liv.
Vest-Agder fylkeskommune en drivkraft for utvikling Folkestyre – kompetanse - samarbeid.
Foto: Peder Austrud Vest-Agder fylkeskommune folkestyre- samarbeid - kompetanse Fagopplæring i Vest-Agder Bjørn Olaf Pedersen, rådgiver Utdanningsavdelingen.
februar-søkere med behov for spesialundervisning Utdanningsavdelingen
Godkjenning av lærebedrifter/opplæringskontor Oppl lovens § 4-3 og forskriftens §11-1. Kvalifisert faglig leder og flere instruktører for å gi opplæring.
LUS UKE Informasjon fra rådgiver. Hvilke rettigheter har elever som går ut av grunnskolen Inntak på Vg1 på ett av tre prioriterte utdanningsprogram.
FYLKENES INFORMASJONSTJENESTE FOR SØKERE TIL VIDEREGÅENDE OPPLÆRING Videregående opplæring i Follo Ås ungdomsskole – 14. september 2016.
Inntak , fortrinn og individuell behandling
Samarbeidsrutiner mellom videregåendeskoler, SMI-skolen, PP-tjenesten og Utdanningsavdelingen i forbindelse med innsøking til vgs. Rådgiversamling
Opplæringskontorenes rolle
ULIKE VEIER TIL FAG – OG SVENNEBREV
Kurs for nye prøvenemndsmedlemmer perioden
LÆREKANDIDAT – målsetting er kompetanseprøve
Facebook: Pro Opplæringskontoret
Nytt og nyttig Rådgiverkonferanse oktober 2017 Foto: Thor-Wiggo Skille.
Læreplass Torbjørn Håmsø
Formidling til læreplass 2018
Internasjonalisering. Ungdom og mobilitet.
Formidlingsansvarlig Torbjørn Håmsø
Facebook: Pro Opplæringskontoret
Utskrift av presentasjonen:

Lærekandidatordningen Nina Skovly, rådgiver, utdanningsavdelinga, seksjon opplæring i bedrift

Hva er en lærekandidat? § 4-1 i opplæringslova Søknadsfrist 1. februar Lærekandidat er den som tegner en opplæringskontrakt med sikte på en mindre omfattende fag-/svenneprøve Vi kaller det grunnkompetanse Ordningen følger normal samme modell som for lærlinger med 2 år i skole og 2 år i bedrift Lærekandidaten trenger ikke å ha gjennomført all teori eller ha karakterer i alle fag

Hva er en lærekandidat? Lærekandidaten avlegger en kompetanseprøve ved endt læretid Kompetanseprøven utarbeides på bakgrunn av de målene han/hun har hatt opplæring i Klart mål er varig arbeid Opplæringskontrakt kan omgjøres til en lærekontrakt i løpet av læretiden, men da må alle fellesfag og programfag være bestått En lærekontrakt kan også omgjøres til en opplæringskontrakt i løpet av læretiden

Hva er en opplæringskontrakt? En skriftlig kontrakt mellom lærekandidat og lærebedrift som godkjennes av fylkeskommunen Er bedriften medlem av et opplæringskontor, er det opplæringskontoret som er kontraktspart Arbeidsavtale skal også skrives, jf. opplæringslova § 4-5 andre ledd. Arbeidsavtalen skrives mellom lærekandidat og medlemsbedrift der det er opplæringskontor

Hvordan lykkes med ordningen? Viktig med god og informativ overgang fra grunnskole til videregående skole Kartlegge, tilrettelegge og inkludere aktuelle hjelpeinstanser så tidlig som mulig Åpenhet om elevens utfordringer og realisme i hva som er mulig å få til for ungdommen, er nøkkelen for å lykkes med et tilpasset fullverdig opplæringsløp Opprette kontakt med aktuelle lærebedrifter så tidlig som mulig for utprøving av eleven

Hvem er hjelpeinstans? Det er utarbeidet årshjul mellom videregående skole og utdanningsavdelinga i prosedyreheftet for lærekandidatordninga Kartlegging av aktuelle lærekandidater starter allerede fra Vg1 Skolen er ansvarlig for å få lærebedrift på plass innen søknadsfrist 1. februar i Vg2 Navn på bedrift legges ved søknadsskjema om opplæringskontrakt som sendes inn til utdanningsavdelinga 1. februar

Hvem er hjelpeinstans? Utdanningsavdelinga behandler søknad om opplæringskontrakt der lærebedrift er på plass. Det er rådgiver i seksjon opplæring i bedrift som har det aktuelle faget, som saksbehandler søknaden og følger opp bedrift og lærekandidat frem til kompetanseprøve Utdanningsavdelinga i samarbeid med skolen vurderer hvem som trenger et særlig tilpassa opplæringsløp og hjelper til i søknadsprosessen Skolen og utdanningsavdelinga kontakter NAV i mai om elever som krever samarbeid for å få en opplæringskontrakt jf. samarbeidsavtalen mellom NAV og Møre og Romsdal fylkeskommune

Utvidet rett Skal det søkes om utvidet rett mens eleven er i skolen er det skolen som er hjelpeinstans I noen få tilfeller søkes det om utvidet rett for lærekandidaten. Det er som regel lærebedrift eller opplæringskontoret som tar kontakt med rådgiver i seksjon opplæring i bedrift for veiledning av muligheter. Da er det utdanningsavdelinga som er hjelpeinstans