Mandat og rammeverk for evalueringen

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Styrenes ansvar – utfordringer og utviklingstrekk
Advertisements

Seniorrådgiver Katrine Rese Shadidi, Forskningsrådet
Fou-utfordringer og strategier i seksjonen Seksjonsmøte trening og coaching,
Internasjonalisering av utdanning Stortingsmelding nr. 14 ( )
Når kunnskap blir handling
Forskning som grunnlag for studiekvalitet Rektor Sigmund Grønmo Nasjonalt seminar – Forskning i utdanningen Bergen 3. april 2008.
Rammevilkårene for forskning i utdanningen Toril Johansson, ekspedisjonssjef Universitets- og høyskoleavdelingen.
Nina K. Vøllestad Avdeling for helsefag Institutt for helse og samfunn Det medisinske fakultet TRANSFORMASJON AV VITENSKAPELIGE TENKE -, ARBEIDS- OG VURDERINGSMÅTER.
Forskningsrådets policy for FoU ved høgskolene Møte med Høgskolen i Telemarks styre 19. september 2013 Spesialrådgiver Berit Hyllseth.
Revisjon av FoU-policy for høgskolene Problemstillinger – plan for arbeidet Januar 2013.
Sektoranalyse av private høyskoler NPHs nettverkskonferanse, 11. oktober 2007.
Oppfølging av fagevaluering UoH Molde 8. oktober 2013.
Organiseringen av det helse- og sosialfaglige området i UHR
Nye programmer i Forskningsrådet innenfor utdanning, helse og velferd
1 TRENDER forskning, utdanning og nyskaping Utkast
Lærerrollen og lærerutdanning Statssekretær Jens Revold Statens råd for likestilling av funksjonshemmede Thon Hotel Opera 17.6.
Geir Arnulf 17. februar 2010 Forskningsmeldingen.
Rune Nilsen prorektor.
1 Hvor god er dagens norske ph.d. utdanning? Innlegg på Tekna Seminar ”Forskning og utdanning” Torsdag 15. oktober 2009 Prorektor forskning Kari Melby,
Strategiprosess Allmøte SAM desember 2011 DJ
Høgskolen i Telemark Status og videre ambisjoner lokalt og regionalt Kristian Bogen Rektor Høgskolen i Telemark.
Evaluering av allmennlærerutdanninga på oppdrag fra Kunnskapsdepartementet Jon Haakstad, NOKUT Levanger, 3. februar 2006.
Forskningsrådets policy for forskning ved de statlige høgskolene Bakgrunn: Nye rammebetingelser Universitets- og høgskoleloven av 2005 Rådets høgskolestrategi.
Sett under ett Ny struktur i høyere utdanning Stjernøutvalgets innstilling Irene Dahl Andersen.
FAFO: 3. delrapport i evaluering av Kompetanseutviklingsstrategien
Om Kunnskapsdepartementets forskningssatsinger
Evaluering av 2- og 3-årige ingeniørutdanninger ( 30. mai 2007: Om evalueringsprosjektet Rådgiver Astrid Børsheim, NOKUT.
Anne M Jervell Strategiske veivalg? Anne M Jervell STYREMØTE Tema:Strategi.
UFD ITU-konferansen Kristin Clemet, ITU-konferansen 2003, ”Digital dannelse. IKT i utdanning: Resultater og konsekvenser”. Oslo 16.
Statens senter for arkiv, bibliotek og museum Evaluering av fagbibliotek Torill Redse seniorrådgiver ABM-utvikling.
Målbilde for byggstudiet ved NTNU i 2040
Den realfaglige skolesekken Hva kan museene gjøre for å styrke interessen for realfag? Statssekretær Lisbet Rugtvedt.
Forskning ved ILN Status september 2007 Styreseminaret i Paris 17. – 20. september 2007.
Forskning på fagskole. NUFHS møte Arne Roar Lier Høgskolen i Oslo og Akershus
Ekspertgruppe for finansiering av universiteter og høyskoler Kort om mandatet og gruppens arbeid Torbjørn Hægeland 14. mai 2014.
Synliggjøring og kvalitetssikring av UH-bibliotekene i ny mål-struktur og ved budsjett-rapportering til departementet Stabsdirektør Hans Martin Fagerli,
Utfordringer til UH-sektoren i dag Statssekretær Jens Revold UHRs dekanskole 21. april 2008.
Om Kunnskapsdepartementets bruk av CRIStin-data
Kunnskapssamfunn & kunnskapsøkonomi
Rekruttering til lærerutdanningene Akademisk kvalitet Profesjonskvalitet.
Stortingsmelding 13 Utdanning for velferd – Samspill i praksis
Utfordringer for Universitets- og høyskolesektoren Per Botolf Maurseth, Innledning UHRs direktørskole
Presentasjon av problemstillinger til utvalgsmøte Geir Arnulf Sak Måling av forskning.
Nytt MATprogram (2006 – 11) i Forskningsrådet Fokus på næringsutvikling og innovasjon innenfor: Fiskeri- og jordbruksbasert matproduksjon og foredlings-
Regjeringens satsing på utdanning, forskning og næringsutvikling Innlegg på Universitetskonferansen for Innlandet, Statssekretær Per Botolf Maurseth 20.
DEMONSTRASJONSSKOLER OG -BEDRIFTER fellessamling i Kristiansand Åge R. Rosnes, november 2005.
1 Nettverksmøte for lokal prosjektstøtte ved NTNU.
Regionale forskningsfond
VS2010: Intensjoner og perspektiver sett fra Forskningsrådets side Kristin Danielsen Avdelingsdirektør Norges forskningsråd Oslo, 29. november 2005.
Tjenesteyting, handel og logistikk - Puls Hvordan få frem gode prosjekter - søknadsprosessen og vurderingskriteriene Ulf Henriksen og Trond Knudsen 30.
HelseOmsorg21 Et kunnskapssystem for bedre folkehelse Arnfinn Sundsfjord NFE-HS Oslo mars 2015.
Avgrensning og definisjon av formidling Resultatbasert finansiering av forskingskomponenten i UH- budsjettet En forskingskomponent – Vitenskapelig Publisering.
Presentasjon av problemstillinger til utvalgsmøte Sekretariatet i samarbeid med utvalgsleder Norges forskningsråd.
Xx Høgskolen i Gjøvik. INNHOLD 2 1)Høgskolen i Gjøvik 2)Mål og strategier 3)Satsingsområder.
Juni 2009 Regional FoU-strategi for Østfold ”Samspill og synergi”
Samfunnsvitenskapelig rusmiddelforskning i Norge Hva er status og hva er de viktige utfordringene framover?
Program for forskning og innovasjon i utdanningssektoren – FINNUT Programstyremedlem Terje Ogden Spesialpedagogikk og tilpasset opplæring i FINNUT.
Fagevalueringer i Forskningsrådet - ny runde for samfunnsvitenskap Informasjonsmøte 19. februar Jon Holm.
Tanker rundt kommende SFU-er, og hvordan disse kan bidra til økt utdanningskvalitet Avdelingsdirektør Ole-Jacob Skodvin, NOKUT, Avdeling for utredning.
Utdanningslinja Minister for forskning og høyere utdanning, Tora Aasland Kommunalkonferansen 2009.
Jesper W. Simonsen, divisjonsdirektør SHP-konferansen, Hamar
HiSF og pedagogisk entreprenørskap
PEDAGOGIKK Pedagogikk Som fag omfatter alt som har med læring, utvikling, veiledning, undervisning og oppdragelse å gjøre (Pedagogisk ordbok, lars Helle.
Evaluering av norsk utdanningsforskning
VS2010: Intensjoner og perspektiver sett fra Forskningsrådets side
Statssekretær Jens Revold
Ane Marte Rasmussen, spesialrådgiver
Overordnet strategi SV-fakultetet
SUS 6/18 Strategiske utviklingsmål
Utdanningskvalitet – Nord universitet
Utskrift av presentasjonen:

Mandat og rammeverk for evalueringen Ane Marte Rasmussen

Evalueringen skal Identifisere og analysere sentrale utviklingstrekk i forskningsfeltet Avdekke styrker og svakheter i forskningens Kvalitet og kapasitet Strategiske fokus og samhandling Relevans og samfunnsbidrag Vise hvilken posisjon norsk forskning har internasjonalt I likhet med fagevalueringene så skal evalueringen foreta en kritisk gjennomgang av norsk forskningen i et internasjonalt perspektiv

1) Kvalitet og kapasitet Bidrag til den internasjonale forskningsfronten Kvaliteten på norske forskergrupper i en internasjonal målestokk Publikasjonsaktivitet og siteringer Rekruttering og forskerutdanning Kapasitet på nye forskningsområder Tilgang på data og infrastruktur Balansen mellom grunnleggende forskning, anvendt forskning og oppdragsforskning Når det gjelder kvalitet og kapasitet så skal evalueringen vurdere:

2) Strategisk fokus og samhandling Nasjonalt og internasjonalt forskersamarbeid Samarbeid og arbeidsdeling mellom forskningsinstitusjoner Samhandling mellom ulike forskningsaktører nasjonalt og internasjonalt Virkemiddelapparatet Når det gjelder strategisk fokus og samhandling skal

3) Relevans og samfunnsbidrag Samspill med aktører som har interesse av og eller berøres av forskningen Allmenn- og brukerrettet formidling Brukermedvirkning og brukerstyrt forskning Forskningens relevans og nytte for politikkutforming forvaltning, profesjon og praksis

Hvem skal evalueres? Alle avdelinger/institutter som forsker på utdanningstematikk og som tilfredsstiller minstekravene til: Vitenskapelig ansatte Forskningsinnsats Nærmere 50 miljøer er identifisert som aktuelle Miljøene skal ha minst fem vitenskapelig tilsatte, bidra til den nasjonale ressursinnsatsen (min. 1 pst) og ha en viss konsentrasjon av sin FoU-aktivitet knyttet til utdanning (70% av den totale FoU-aktiviteten knyttet til utdanning).  For å dekke den faglige bredden i feltet og få med de sentrale lærerutdanningene har vi måttet avvike prinsippene om omfang og konsentrasjon i noen grad.   Utdanningsvitenskapelige og samfunnsvitenskapelige forskningsmiljø i UH-sektoren (inkl. lærerutdanningene) Tverrfaglige forskningsmiljø i instituttsektoren

Definisjon av utdanningsforskning «Forskning om undervisning og læring, utdanningenes innhold og vurderingsformer, profesjonsutdanning og profesjonsutøvelse, styring, ledelse og organisering samt utdanningssystemets rolle i samfunns- og arbeidsliv» I den nasjonale FoU-statistikken er utdanningsforskning definert på følgende måte: Definisjonen rommer mye, men ikke alt er nevnt. Viktig derfor å understreke at forskningsfeltet omfatter forskning på barnehage, grunnskole, videregående opplæring og høyere utdanning samt voksenopplæring og ikke-formell opplæring i arbeidslivet.

Evalueringsenheter Avdelinger/institutter Forskergrupper alle vitenskapelig ansatte som har publisert eller er tilknyttet forskningsaktivitet Forskergrupper Driver forskning på høyt internasjonalt nivå Minst fem vitenskapelig ansatte, hvorav tre ved egen avdeling/institutt En forskergruppe per avdeling/institutt

Hvordan skal det gjøres? Vurdering av internasjonalt anerkjente fagfeller Flerfaglig sammensatt evalueringskomite Suppleres med ekspertvurderinger ved behov Eksternt faglig sekretariat Støtter komiteens arbeid Skriver rapportutkast Forskningsrådets rolle Ansvar for mandat Tilrettelegger aktiviteter Bistår med datainnsamling 8-9 personer som skal dekke behovet for ekspertise innenfor sentrale disipliner som pedagogikk, didaktikk, spesialpedagogikk, psykologi, sosiologi, statsvitenskap og økonomi, og tilsammen ha forskingskompetanse på feltene barnehage, grunnopplæring, høyere utdanning og voksnes læring

Datagrunnlag Bakgrunnsdata og oversikt over aktører og system Egenevalueringer fra avdeling/institutt og forskergrupper Ressurskartlegging fra NIFU Bibliometriske analyser og siteringsdata Brukerundersøkelse Dialogmøter med miljøene Bakgrunnsdata fra NIFUs ressurskartlegging og annet Egenevalueringsskjema sendes til forsker