Stjernebilder.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Åpenbaringen om Jesus Hvem er Jesus Kristus?.
Advertisements

Astrofysikk Fysikk 1.
RESSURSER, NÆRINGER OG BOSETTINGER
Karlsvogna og Kvinnevogna Store Bjørn og Lille Bjørn
Gudstjeneste med Skattejakt.
Sola Sola er en stjerne. Fordi den er mye nærmere jorda enn de andre stjernene ser den mye større ut. Sola er en diger kule av gassene hydrogen og helium.
Litterære virkemidler
Trondheim Astronomiske Forening
Foreløpige resultater egenevaluering
SOLA.
Litt om stjerner og planeter Klikk deg frem .
Velkommen til gudstjeneste
Drivhuseffekten Jordens panelovn.
Skattejakt-samling på torsdag
VERDENSROMMET, mellomtrinnet
Geometriske figurer… Beregnet på småskoletrinnet, 1. eller 2. klasse
VERDENSROMMET Av: Hannah.
HVITVEIS.
HVEM ER GUD, EGENTLIG? Salem
Webredaksjonsmøte 26. april Agenda Bilder og bildebehandling Sundvollen- websamling Arkivstruktur for bilder og dokumenter Administrativt, transport.
Verdensrommet 1. – 2. trinn.
VERDENSROMMET VI HAR NÅ JOBBET MED VERDENSROMMET I HELE NOVEMBER, OG DET HAR VÆRT KJEMPE VELLYKKET. DET HELE BEGYNTE MED AT TO GUTTER HADDE FUNNET BØKER.
Verdensrommet Her i denne presentasjonen skal vi fortelle om verdensrommet og planetene. Dere skal også lære om andre himmellegemer som stjerner og kometer.
Verdensrommet Hvordan ble det til? FAG: NATURFAG TRINN: 9
Litterære virkemidler
De 222 mest brukte ordene i det norske språket..
Litt om stjerner og planeter Klikk deg frem .
Kvasarer Kvasarer sender ut mer energi pr sekund enn sola sender ut på 200 år – og de stråler med denne effekten i millioner av år! Kvasarer ble oppdaget.
Galakser.
Han sier: Jeg kaller dere ikke lenger tjenere, men venner.
Hva er et kart? ”Et kart er en tegning av et stort eller lite område av jordoverflaten sett rett ovenfra!”
Her kommer litt om det vi har gjort på i juni og juli, og hva vi skal gjøre i august.
Grunnleggende oseanografi. En introduksjon til havet Ca. 70 % av jordas overflate er dekket av havet Gjennomsnittsdyp > 4000 meter Så mye sjøvolum gjør.
STAVANGER LUFTHAVN SOLA AOC-møte 8. januar 2016 Agenda: 1) Godkjenning av referat 2) Byggesaker 3) Informasjon fra andre fora 4) Innmeldte saker 5) Runden.
En kosmisk reise Forelesning 2 Om stjernehimmelen, koordinatsystemer og astronomi i antikken.
De viktigste himmellegemene LINK: 49&selectedLanguageId=1&title=de_viktigste_himmellegemene.
Egenskaper til krefter
Workshop på Galileskopet Førstegangsmontering av skolens Galileoskoper Deretter obligatorisk brukerkurs på alle klasser som skal på stjernekikkerkveld.
Solsystemet vårt. Jorda sammen med sju andre planeter hører til solsystemet vårt som ligger i galaksen Melkeveien. Planetene befinner seg langt fra hverandre.
AST1010 – En kosmisk reise Forelesning 12: Dannelsen av solsystemet.
KRAFT OG BEVEGELSE Fysikk.
BIBELEN.
Plan for timen: Kapittel 5. Tema:Galakser 1.En kort repetisjon
-en stor familie av nasjonale kirker
Årshjul 2015/16 Vaulen Skole FAU
Prosjektnavn Firmanavn Talerens navn
Økt kompetanse gjennom god vurderingspraksis
PRØVEKALENDER Obligatoriske prøver
Elektrisitet.
Økt kompetanse gjennom god
ASTROLOGI.
Sidene for 1935 fra bestefars første dagbok,
arbeidsmiljøundersøkelsen ved NTNU
Ta med Jordball Isopormåne Liten jordball Solomkrets Solsystemskalafil.
Prosjektnavn Firmanavn Talerens navn
JØDISK TRO OG TRADISJON
Avstander i universet.
Årshjul 2018 – styremøter Helgelandssykehuset HF
Utforsking i verdensrommet
SUS 2/18 Arbeidsmiljøundersøkelsen orientering i fakultetsstyret SU
Kursplan Heimevernets skole- og kompetansesenter for 2019
[PLAKATEN TIL OPPLEGGET]
Årsplan samordning av tilsyn
Årshjul 2018 – styremøter Helgelandssykehuset HF
Velkommen til Storsamling for hele menighetsfamilien
Kursplan Heimevernets skole- og kompetansesenter for 2019
Solsystemet vårt.
Hvordan beveger egentlig planetene seg rundt solen?
Lag en 3D-stjernemodell
Planetslette B r e t t e k a n t Store stjerner
Utskrift av presentasjonen:

Stjernebilder

Hva er en stjerne? Stjernebilder Vår egen sol er en stjerne. Den ser så stor og kraftig ut fordi den er så nær. De andre stjernene er så langt borte at de bare ser ut som lyspunkter på himmelen. Stjernene er enorme kuler som består av gass. Stjernebilder Det kan se ut som om stjernene beveger seg på nattehimmelen fra øst til vest. Men det er egentlig jorda som beveger seg. Jorda går rundt seg selv og rundt sola samtidig. Mens jordkloden langsomt dreier seg rundt, kan vi se forskjellige stjernebilder. Når du ser på stjernene, kan det se ut som om noen stjerner danner et mønster.

Karlsvognen Karlsvognen er et stjernemønster, som består av Store bjørns syv klareste stjerner. Bruker du fantasien, kan du kanskje se at stjernebildet Karlsvogna ligner på en vogn.

Kassiopeia Et annet stjernebilde som er lett å se, heter Kassiopeia. Du finner det ved å lete etter stjerner som danner et sikksakkmønster eller en M.

Orion Orion kan du se om vinteren i Norge. Lettest er det å se de tre største stjernene i beltet, men bruker du fantasien, kan du kjenne igjen skuldrene, beina og hodet. Orion var ifølge et gresk sagn en jeger som guden Zevs forvandlet til et stjernebilde

Sarvva

Å finne veien med stjerner Stjerner er blitt brukt til å finne veien i mørket. Gjennom tidene har mange folk og kulturer knyttet sagn og mytiske skikkelser til stjernene. De mente også at vårt liv på jorda var bestemt av planetene og stjernebildene (astrologi). Du kan bruke stjernebildet Karlsvogna til å finne Polarstjernen. De to stjernene bakerst på vogna peker i retning mot Polarstjernen. Mål avstanden mellom de to bakerste stjernene og gang den med fem. Følger du denne lengden i retningen som stjernene viser, kommer du til Polaris. Da vet du retningen mot nord. Det var en viktig kunnskap for folk som skulle finne fram uten kompass. I den sørlige delen av jordkloden har de ikke en slik stjerne som viser retning mot sør. Likevel vet vi at også her har stjernene hatt betydning for navigeringen av skip. Å navigere betyr å finne fram dit vi skal.

Visste du at: Det er ca. 200 milliarder stjerner i vår galakse, Melkeveien Med det blotte øye kan vi se ca. 500 stjerner på nattehimmelen Noen stjerner er 600 000 ganger lysere enn vår egen sol. Lynnedslag er 3 ganger varmere enn overflaten til Sola.. Overflatetemperaturen på Sola er rundt 5000 grader celsius, mens lyn er ca. 15 000 grader celsius. Tur til Vitenfabrikken Kjekke app-er: Solar System 75 kr. Star Chart http://www.nrk.no/nett-tv/indeks/158555/ Nrk skole Vil eleven lære mer om stjerner? Da kan disse bøkene være fine å lese: Stjernene forteller av Maj Samzelius Den store boken om astronomi av Eirik Newth og Pål Brekke

i løpet av ett år passerer sola gjennom 12 ulike stjernebilder Skytten 24.nov – 21.des. Steinbukken 22.des – 20.jan Vannmannen 21.jan – 19.feb Fiskene 20.feb – 20.mar Væren 21.mar – 20.april Tyren 21.apr – 21.mai Tvillingene 22.mai – 21.juni Krepsen 22.jun – 22.juli Løven 23.juli – 23.aug Jomfruen 24.aug – 23.sep Vekten 24.sep – 23.okt Skorpionen 24.okt – 23. nov Disse stjernebildene har fått navnet Dyrekretsen eller Zodiaken Hvilket stjernetegn er du født i?