Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

[PLAKATEN TIL OPPLEGGET]

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "[PLAKATEN TIL OPPLEGGET]"— Utskrift av presentasjonen:

1 [PLAKATEN TIL OPPLEGGET]
Velkommen som antropologspirer! Hva gjør en antropolog? Lærer om folk og hvordan de lever Forskjellige steder i verden Hva kan dere finne ut om stedet vi skal jobbe med ved å se på plakaten?

2 [Stedet – reisen] det skal handle om en reise til et veldig spesielt sted Ikke til Nordpolen Men til et sted så nær Nordpolen det noen gang har bodd folk Finn: Norge/ Oslo Nordpolen Polarsirkelen Canada Hvordan er det der? Hvordan går det an å bo et sånt sted? Vi skal bli kjent med de menneskene som vet hvordan.

3 Vet noen hva dette er? Bokstaver (syllabler) Navnet på et sted Hvilket sted? Det er dette stedet det skal handle om i «Livet i igloen»…

4 En natt i juni, for 108 år siden
I sprutende regnvær Glir en ganske liten fiskebåt forsiktig ut av Oslo havn Det er så mørkt det kan bli midt på sommeren, og det regner Så det er ingen som legger merke til den Om bord er 6 menn, 6 hunder og En sjef: Roald Amundsen

5 Roald Amundsen! Roald Amundsen har helt siden han var liten hatt som høyeste ønske å bli oppdagelsesreisende Han vil oppdage polare strøk Helten hans er Fridtjof Nansen Nå har han kjøpt båt Satt motor i den Fyllt den med utstyr så han kan være borte 3-5 år Og har endelig kommet seg av sted!

6 Her ser dere begynnelsen av turen: Fra Oslo, til Grønland, og så inn i området nord i Canada
NORDVESTPASSASJEN To viktige ting på turen: Ingen har seilt gjennom hele nordvestpassasjen før – Amundsen planlegger å bli den første Finne den magnetiske nordpol

7 Kompass – nytt og Amundsens
Hva er? Peker mot nord, brukes til å finne vegen Hva er den magnetiske nordpol? Det kompasset peker mot Den flytter seg stadig litt og litt.

8 [Gjøa frosset inn i isen i Gjøahavn]
Amundsen bestemte seg for å overvintre I en liten bukt Han kalte gjøa-havn Is og snø Til venstre: huset de bygde for å sette opp måleapparatene sine (måle magnetisk nordpol) 29. oktober: speider etter reinsdyr Får øye på fem mennesker i stedet Amundsen gjør seg klar til å gå ut og møte dem Veldig spente – kjenner dem ikke Vil de være venner, eller vil de ikke det? Amundsen tar med gevær.

9 Folkene Amundsen møtte:
Inuitter Inuitter i dette området: netsilik, selfolket Netsik betyr sel Selen er det viktigste dyret Flytter fra sted til sted etter hvor det er best å finne mat Og nå bor de i nærheten av Gjøahavn Har oppdaget de fremmede med skipet Og kommer for å hilse på. Amundsen får et mål til med turen: Ønsker å bli så godt kjent med disse menneskene som mulig Ønsker å lære alt de kan om hvordan man kan leve et sted det er så kaldt

10 En av damene fra netsilikleiren i nærheten av Gjøahavn.
Hvordan hun har barnet sitt inni anorakken på ryggen Hvorfor kunne det være lurt? Legger dere merke til noe med tennene hennes?

11 Inni en av igloene Amundsen besøkte

12 Hva holder denne mannen på med?
Hvorfor er sleden så viktig?

13 Uqsuqtuuq skrevet med syllabler
Syllabler er skriftspråket som brukes mye når man skriver inuktitut Inuktitut er språket til inuittene Uqsuqtuuq er inuittnavnet til stedet vi i dag kaller Gjøahavn Uqsuqtuuq betyr «stedet der selene har mye spekk»

14 Sånn så det ut i Gjøahavn i 1904.
En av de tingene dere skal finne ut når dere jobber med dette er hvordan det ser ut i dag. Hva tror dere?

15 Amundsen sendte brev til direktøren for museet, Yngvar Nielsen, og lurte på om han var interessert i tingene Amundsen kjøpte av netsilikene. Det var han, og sånn så den aller første utstillingen på museet ut (1907). Når dere kommer til museet får dere se mange av disse tingene, og de står fortsatt i det samme rommet – men utstillingen er forandret på!

16 Årets hjul for netsilikene – juni på toppen, desember nederst
Årets hjul for netsilikene – juni på toppen, desember nederst. Hva kan dere finne ut om årstidene, mat og flytting ved å se på dette? Etterpå skal klassen deles inn i årstidsgrupper, og så får dere ansvar for å forske på hver deres årstid – på skolen og senere også på museet.

17 Kulturhistorisk museum
Frederiksgate 2 Tullinløkka Utstillingen er i andre etasje i fløyen til venstre for hovedinngangen!

18 Lykke til med forberedelsene,
vi gleder oss til å se dere i museet!

19

20 Ekstra: Alle deltagerne på Gjøa-ekspedisjonen

21 Ekstra Amundsen studerer kart over Gjøa-havn (bukta på kartet)

22 ekstra Kart over området rundt Gjøa-havn tegnet av Gjøa-ekspedisjonen


Laste ned ppt "[PLAKATEN TIL OPPLEGGET]"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google