Utfordringsrett – juridiske utfordringer

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Per Harald Pettersen, Helseavdelingen, Fylkesmannen i Nordland
Advertisements

bortsetting av arbeid og innleie av arbeidstakere
Advokat Ann Helen Aarø ADVOKATFIRMAET HESTENES OG DRAMER & Co MNA
Hva er et "vedtak", og hvem er "part" i en sak?
Overføringen av vergemål fra kommunene til staten
Krav til rettslig grunnlag for behandling av personopplysninger
Det kommunale og det statlige barnevern
Presentasjon av utredningen av forhold vedrørende ny felles parkeringsregulering v/advokat Erna M. Larsen.
Om personopplysningslovens betydning for forvaltningens beslutningssystemer og nettsider Dag Wiese Schartum, AFIN.
Dag Wiese Schartum, AFIN
Sikring av personopplysninger i offentlig forvaltning Prof. Dag Wiese Schartum, AFIN.
Viktige lover og regler
Administrasjon og ledelse og organisasjon og forvaltning
Administrasjon og ledelse og organisasjon og forvaltning
Omstillingsprosesser i staten
Omstilling og omorganisering-tillitsvalgtes rolle
Byggherreforskriften
Driftsinnskrenkning og omorganisering Saksbehandling og vurderinger
Frivilliges innsats og plass i fremtidig eldreomsorg
Krav til rettslig grunnlag for behandling av personopplysninger
Dokumentasjon av rettslige beslutningssystemer Dag Wiese Schartum, AFIN.
Krav til rettslig grunnlag for behandling av personopplysninger Dag Wiese Schartum.
JUR5620 Personvern - forelesning Arbeidsgiveres tilgang til ansattes e-post Vilkår for fjernsyns- overvåking (videoovervåking)
Rådmannens arbeidsrettslige stilling ved kommunesammenslåing
Juridiske rammer for interkommunalt samarbeid – en oversikt - v/adv. flm. Jostein Selle, KS Advokatene Høstkonferansen KS Østfold – Sarpsborg 19. – 20.
Administrasjon og ledelse og organisasjon og forvaltning
3 Marius Stub.
Dokumentasjon av rettslige beslutningssystemer Dag Wiese Schartum, AFIN.
Kommunens plikt til å forfølge ulovlige forhold
Krav til sikring av personopplysninger i hht pol § 13 og pof kap. 2 Prof. Dag Wiese Schartum, AFIN.
En pasient / tjenestemottaker Den ”påstått hjelpetrengende” → Pasientrettighetsloven § 1-3, a (om hvem som anses som pasient i helselovgivningens forstand)
Tillitsvalgtes rolle under omstilling Individuelle konsekvenser? Sørmarka 2016.
Offentlige anskaffelser 4 Leverandørkrav, dokumentasjon og utvelgelseskriterier (av leverandør) Administrasjon og ledelse og organisasjon og forvaltning.
ATV-KURS – alle kommunale Arbeidsmiljøloven: Endringer + lokale dokumenter §§ 14.9 og 14.4a.
Tema: Arbeidsmiljøloven §14-4a Rett til stilling for deltidsansatte tilsvarende faktisk arbeidstid Medlemsmøte den 11. februar 2015.
Virksomhetsoverdragelse Rolv Rynning Hanssen Omstillingskontoret Fagforbundet.
1 Genetisk veiledning Termin IC Frank Skorpen Institutt for laboratoriemedisin, barne- og kvinnesykdommer NTNU.
Allmennoffentlighet Av Marius Stub. 1. Innledning Reglene i offentleglova gir enhver krav på innsyn i forvaltningens saksdokumenter mv. – En part kan.
Arbeidsgivers styringsrett Konvertert fra spesialkurs.
Arbeidsrett vs. elevrett Når lærernes arbeidsrettslige vern står mot elevenes rett til et godt skolemiljø Cecilie R. Sæther, KS Advokatene Lederkonferansen.
Arbeidsgivers styringsrett Grunnopplæring del 2. Historie Industriell revolusjon og salg av arbeidskraft Arbeidstakerne samlet seg om krav mot arbeidsgiver.
Parlamentarismeformen 22. januar 2016 Dosent Ingun Sletnes.
Offentlige anskaffelser 10 Anskaffelser av helse- og sosialtjenester anskaffelsesprosesser Administrasjon og ledelse og organisasjon og forvaltning Dosent.
Utredningens tittel: Utfordringsrett etter samme lest som i Danmark -
Utfordringsrett Konsekvenser for økonomistyring
Dag Wiese Schartum, AFIN
Hva er et "vedtak", og hvem er "part" i en sak?
Interkommunalt samarbeid om IKT - rettslige rammer for organisering -
Offentlige anskaffelser Kunngjøring og frister
Dosent Ingun Sletnes Delegasjon 27. januar 2016.
3 Marius Stub.
BAL og årsstudiet i organisasjon og ledelse
Dokumentasjon av rettslige beslutningssystemer
Dosent Ingun Sletnes Presentasjon 8 Delegasjon 29. januar 2015.
Offentlige anskaffelser
Krav til rettslig grunnlag for behandling av personopplysninger
Virksomhetsoverdragelse
Dosent Ingun Sletnes Delegasjon 14. februar 2017.
Administrasjon og ledelse og organisasjon og forvaltning høst 20167
Administrasjon og ledelse og organisasjon og forvaltning høst 2016
Arbeidstilsynet syn på verneombudenes plass og rolle i virksomheten
Delegasjon i stat og kommune 31. januar 2018
De kommunale inntektene og økonomiforvaltningen 10. februar 2016
Fylkesmannen i Buskerud
Konkurranse med forhandling
Oppgavegjennomgang – UiO Vår 2018
Krav til rettslig grunnlag for behandling av personopplysninger
Dag Wiese Schartum, AFIN
3 Marius Stub.
Hva er et "vedtak", og hvem er "part" i en sak?
Utskrift av presentasjonen:

Utfordringsrett – juridiske utfordringer Hvilke rettslige og lovtekniske spørsmål vil en innføring av regler om utfordringsrett i Norge reise?

Utredningens fire hovedpunkter Oversikt over danske regler om utfordringsrett Innføring av de danske reglene i norsk rett Hvilken betydning vil regler om utfordringsrett få for lovbestemmelser som regulerer kommunenes og fylkeskommunenes virksomhet? Litt om mulige praktiske konsekvenser av en innføring av regler om utfordringsrett

Oversikt over danske regler om utfordringsrett Hovedbestemmelse – lov om kommunernes styrelse § 62 a: ”Når en privat afgiver et konkret tilbud på udførelse af en opgave, som kommunen udfører for sig selv, skal kommunalbestyrelsen træffe beslutning om, hvorvidt opgaven fortsat skal udføres af kommunen. Kommunalbestyrelsen skal underrette den private tilbudsgiver om kommunalbestyrelsens beslutning og ledsage denne med en begrundelse, hvis kommunalbestyrelsen ikke antager tilbuddet.     Stk. 2. Kommunalbestyrelsen skal til brug for en beslutning efter stk. 1 foretage en sammenligning mellem omkostningerne ved kommunens egen opgaveudførelse og de omkostninger, der vil være forbundet med at antage det indkomne tilbud.”

Hvem kan utfordringstilbud rettes til? Kommuner Fylkeskommuner ”Kommunale fællesskaber” Staten i medhold av særskilt rundskriv Ikke selskaper eiet av kommuner/fylkeskommuner

Hvilke tilbud er omfattet av reglene? Fire vilkår må være oppfylt: Tilbudet komme fra ”en privat”. Det må foreligge ”et konkret tilbud”. Tilbudet må gjelde ”udførelse af en opgave”. Den oppgaven som tilbudet omfatter må være en oppgave ”som kommunen udfører for sig selv”.

Hvilke utfordringstilbud kan avvises? Lov om kommunernes styrelse § 62 b første ledd: ”Kommunalbestyrelsen kan afvise at træffe beslutning efter § 62 a, hvis 1) tilbuddet ikke overstiger 500.000 kr. for enkeltstående ydelser og 500.000 kr. pr. år for løbende ydelser, 2) tilbudsgiver ikke lovligt vil kunne udføre den opgave, som tilbuddet omfatter, 3) tilbudsgiver ikke kan sandsynliggøre, at denne har den fornødne tekniske formåen, 4) tilbudsgiver ikke kan sandsynliggøre, at denne har den fornødne finansielle og økonomiske formåen,

Avvisning fortsatt… 5) tilbudsgiver ikke kan sandsynliggøre, at forhold af mere personlig karakter ikke gør denne uegnet til at udføre opgaven, 6) tilbuddet forekommer at være unormalt lavt i forhold til ydelsen, 7) tilbuddet svarer til et tilbud, som kommunalbestyrelsen inden for den pågældende valgperiode har behandlet efter § 62 a, 8) tilbuddet omfatter en opgave, som kommunalbestyrelsen før tilbuddets modtagelse har besluttet at sende i udbud, eller 9) tilbuddet omfatter en opgave, som afviger fra den opgaveafgrænsning, som kommunalbestyrelsen beslutter skal udgøre grundlaget for en beslutning efter § 62 a. Kommunalbestyrelsen skal i sådanne tilfælde oplyse tilbudsgiver om den valgte afgrænsning af opgavens indhold.”

Hvilke krav stilles når det foreligger et utfordringstilbud? Kommunestyret er etter § 62 a første ledd forpliktet til å treffe beslutning om den aktuelle oppgaven fortsatt skal utføres av kommunen selv. Som grunnlag for denne beslutningen skal det etter § 62 a annet ledd foretas en sammenligning av omkostningene ved kommunens egen oppgaveutførelse og omkostningene ved å akseptere utfordringstilbudet.

Innføring av regler om utfordringsrett i Norge Ved innføringen av regler om utfordringsrett i Danmark, er det valgt en enkel lovteknisk modell: -tre særskilte bestemmelser som tar sikte på å regulere alle vesentlige sider av utfordringsretten -plassert i lov om kommunernes styrelse, som gjelder generelt for virksomheten i kommunene og fylkeskommunene -ingen endringer i annen lovgivning. Det er ikke noe prinsipielt i veien for å innføre regler om utfordringsrett i Norge på tilsvarende måte.

Spørsmål som bør løses i eventuelle norske lovbestemmelser om utfordringsrett Hvem skal kunne utfordres i tillegg til kommuner og fylkeskommuner? -interkommunale samarbeid? (kommuneloven § 27) -kommunale foretak? (kommuneloven kapittel 11) -interkommunale selskaper? -staten?

Spørsmål som bør løses i eventuelle norske lovbestemmelser om utfordringsrett Hvilke oppgaver skal kommunen anses for å utføre selv? Hva med oppgaver som er overlatt til: -interkommunale samarbeid? (kommuneloven § 27) -kommunale foretak? (kommuneloven kapittel 11) -interkommunale selskaper? -andre selskaper eiet av kommunen?

Spørsmål som bør løses i eventuelle norske lovbestemmelser om utfordringsrett Hvilke avgjørelser skal kommunestyret pålegges å treffe? -avvisning? -beslutning om konkurranseutsetting? -valg av anskaffelsesmåte?

Hvilken betydning vil regler om utfordringsrett få for andre norske lovbestemmelser? Hovedkonklusjon: Regler om utfordringsrett vil ikke nødvendiggjøre endringer i annen norsk lovgivning. Generell observasjon: I praksis vil en utfordringsrett særlig kunne få betydning i forhold til virksomhet som kan betegnes som tjenesteyting i vid forstand eller forretningsvirksomhet. Utøvelse av offentlig myndighet vil normalt ikke kunne overlates til private (jf. regel om avvisning)

Særlig om regelverket for offentlige anskaffelser Regelverket om offentlige anskaffelser er basert på at de fleste offentlige anskaffelser skal foretas etter en eller annen form for konkurranse. Regelverket begrenser kommunenes adgang til uten videre å akseptere utfordringstilbud som måtte bli fremsatt. Hvis utfordringstilbudet gjelder en ytelse som er omfattet av regelverket, vil kommunen følgelig bare kunne akseptere tilbudet dersom vilkårene for direkte anskaffelse i forskrift om offentlige anskaffelser § 11-2 er oppfylt. Mest praktisk: første ledd bokstav a, som åpner for direkte anskaffelse når prisen ikke overstiger kr. 200.000,-.

Særlig om arbeidsmiljøloven En innføring av regler om utfordringsrett vil i utgangspunktet ikke reise spørsmål i forhold til arbeidsmiljøloven. Arbeidsrettslige problemstillinger vil imidlertid kunne oppstå etter at et utfordringstilbud er behandlet, navnlig dersom resultatet av behandlingen blir at den aktuelle oppgaven skal overlates til andre.

Arbeidsmiljøloven - virksomhetsoverdragelse Etter aml § 73 A foreligger det en virksomhetsoverdragelse når: -det finner sted en overføring av virksomhet eller del av virksomhet -overføringen skjer til en annen innehaver -overføringen skjer som følge av overdragelse I praksis er det første vilkåret blitt tolket slik at det må foreligge en selvstendig økonomisk enhet før overføringen som videreføres og beholder sin identitet etter overføringen. Gjelder også for kommunen, jf. Rt. 2000 side 2047 og 2058. Konkret vurdering, jf. Rt. 2001 side 248.

Arbeidsmiljøloven - valgrett I hvilken utstrekning kan kommunalt ansatte motsette seg at deres ansettelsesforhold blir overført til en ny arbeidsgiver som følge av en virksomhetsoverdragelse? En valgrett vil kunne foreligge i visse spesielle tilfeller der selve overgangen må antas å ha betydning for arbeidstakerens situasjon. Ved overføring av begrensede deler av en virksomhet, ville arbeidssituasjonen og arbeidskontrakten lettere skifte realitetsinnhold. Rt. 2000 side 2047 kontra Rt. 2000 side 2058.

Arbeidsmiljøloven – oppsigelse av kommunalt ansatte I hvilken utstrekning kan kommunalt ansatte sies opp når utførelsen av en oppgave som kommunen tidligere har utført selv, er overlatt eller skal overlates til andre? Alminnelige regler om nedbemanning i aml § 60 Særlig problem: aml § 60 nr. 2 annet ledd, som forbyr oppsigelser der den ”ordinære drift” settes ut på oppdrag, med mindre det er ”helt nødvendig av hensyn til virksomhetens fortsatte drift”.

Litt om mulige praktiske konsekvenser Det fremstår som usikkert hvilke praktiske konsekvenser eventuelle regler om utfordringsrett vil få. I hvilken utstrekning vil det bli fremsatt utfordringstilbud? I hvilken utstrekning vil reglene medføre merarbeid for kommunene? I hvilken grad vil utfordringstilbud bli akseptert uten videre?

Litt om mulige praktiske konsekvenser Vil kommunene overlate utførelsen av flere oppgaver til private? Vil regler om utfordringsrett medføre en billigere og/eller bedre utførelse av kommunale oppgaver? Vil regler om utfordringsrett medføre særlige arbeidsrettslige spørsmål?