Bærekraftig forbruk Utfordringer! Hvordan ivareta målområdene i egen heimkunnskapshverdag?
Kunnskapskilder Litteratur: Worldwatch Institutes Miljørapport, 2004: Jordens tilstand, kap. 4: Sjekk hva du spiser, s Torjusen, Hanne og Vittersø, Gunnar, 1998: Bærekraftig matforbruk. Rapport nr. 11, SIFO Vittersøe, G. Sandbakken, P., Støe, E., 1998: Grønt husholdningsbudsjett. Rapport nr. 7. Wilhelmsen, B.U., 2001:Heimkunnskap for lærerutdanningen Nettadresser: Lenker på NSM-siden! FN: FN-sambandet: UD: /tusen/bn.html /tusen/bn.html Forbrukerrådet: / /
Nettadresser Landbruks- og matdepartementet: togkultur/bn.html togkultur/bn.html Grønn hverdag: Prosjektet Mat og kulturlandskap 2005
Forankring i planer Generell del av L97 (skal fortsatt være verdidokumentet i L06) Rammeplan lærerutdanningen (1999) Læreplan i heimkunnskap, L97 og Forslag til læreplan i hk, L06 Forpliktelser om forbrukerlære som tverrfaglig tema
Beskrive og forstå … Erfaringer Opplevelser Informasjon Kunnskap (innsikt) Handlingskompetanse ”Majoriteten av verdens befolkning lever i permanent fattigdom mens en minoritet har et luksuspreget overforbruk. Disse to faktorene legger grunnlaget for en negativ utvikling i verdens miljøtilstand. Den nåværende utviklingen er ikke bærekraftig, og å utsette nødvendige tiltak er ikke lenger noe alternativ.” Fra rapporten GEO-2000, FNs miljøprogram (UNEP).GEO-2000UNEP
Sentrale mål og avtaler Tusenårsmålene . 1. Utrydde ekstrem fattigdom og sult Halvere andelen av verdens befolkning som lever på under én dollar dagen, innen I samme periode halvere andelen av verdens befolkning som sulter.
Agenda 21 Lokalt forankret Tiltak i kommunene Individuelle forpliktelser
Forbruk i generell del i L97 Det miljøbevisste mennesket ... … bærekraftig utvikling som utgangspunkt i de begrensninger natur, ressurser, teknologisk nivå og sosiale forhold setter og i konflikter som utløses når miljøhensyn prioriteres
For å redusere miljøbelastninger knyttet til mat i husholdet Velge økologiske matvarer Mer bruk av poteter, grønnsaker, frukt og bær Velge lokalt produserte matvarer Lage mer mat selv Redusere matavfallet Bidra til kompostering eller gjennvinning /kildesortering Praktisere energibevissthet
Tiltak som skal/bør praktiseres i heimkunnskap …… …….
Bærekraftig forbruk - også et spørsmål om egne verdier Egne holdninger Egne valg og praksis Hva med en egoistisk grådighetskultur Bærekraftig utvikling med utgangspunkt i etisk, bevisst forbruk er et viktig mål i forbrukerlære Kilde: Wilhelmsen, B.U., 2001:Heimkunnskap for lærerutdanningen.
Et sentralt politisk tema! Følge opp internasjonale intensjonsavtaler! Hvordan forvalte ressurser? Hva med fordeling av mat og andre livsnødvendigheter
Globalt ansvar og forpliktende samarbeid Oppfølging av Agenda 21 Oppfølging av FN’s tusenårsmål