Kommune-og fylkestingvalg høsten 2007 – hva gjør vi? generalsekretær Harald Tronvik FRIFO.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Strategi og høringsuttalelse - vårt svar på nye regler om motorferdsel i utmark Motorsportkonferansen 2007.
Advertisements

KRDs oppstartskonferanse S16 Lørenskog 20.april 2010 Innlegg v/ Tale Hungnes, generalsekretær i LNU.
Framtidens kommune – kriterier for politisk oppslutning KS FoU NIBR 2013.
Samarbeid om europapolitisk deltakelse Gunn Marit Helgesen Leder i internasjonalt fagpolitisk utvalg Oslo,
Sosiale medier - utfordringer for tillitsvalgte. Facebook større enn VG.
Naturvernforbundetskolen: Kyst Tema på foredrag: Kystsatsingen Tid: ca 20 min For mer info om foredraget kontakt: Lene på
Jakt, fiske og friluftsliv som næring
Oppstart planprosess Høring av planprogram Vindmølle – Lars Hoem, Rye Informasjonsmøte Rye Bedehus Eirik Lind.
Rammer for kampanjen •Kampanjeperiode: •Organisasjonen skal trenes til dør-til-dør- aksjoner, stand og rushtidsaksjoner •Listekandidatene.
Samhandlingsreformens utfordringer og muligheter
Linn Herning Rådgiver i For velferdsstaten Bli lokalaktivist – skap motmakt!
START. Debatt for mer mangfold, mer aktivitet og bedre demokrati i Norges største parti..
Den ideelle kommunesammenslåing
Mulighetenes Oppland Kommunale råd Det lovpålagte råd for funksjonshemmede skal trekkes med som aktiv part i kommunens planarbeid.
FRIVILLIGHETSMELDING Hedmark fylkeskommune 1. Verbalforslag årsbudsjett 2011 “Fylkestinget ber fylkesrådet utarbeide en frivillighetsmelding med fokus.
Medieanalyser Helse Midt- Norge Oppsummering
Demokratisk fornyelse Lokale praktiske erfaringer og mulig implementering i nasjonal politikk. Tone Tellevik Dahl-bydelsutvalgsleder Morten Nordlie-kultur-
Kompetanseutvikling om universell utforming regionalt og lokalt i fylker og kommuner Plan for statlig samarbeid om utarbeidelse av program for arbeidet.
Er det behov for et regionalt senter for inkludering og mangfold i Møre og Romsdal?
Barnerepresentant Barns talsperson i plan- og bygningssaker (jfr. plan- og bygningsloven §9.1) Christian Evenshaug, lærer – Åskollen skole Avsluttet en.
Naturvernskolen: Tema på foredrag: Legg strategi for å vinne en miljøsak Tid: 30 minutter For mer info om foredraget kontakt: Andre relevante foredrag.
Regionalplan for folkehelse 2013 – 2017 Inghild Vanglo Leder politisk styringsgruppe Rogaland fylkeskommune.
Ved et veiskille? Landskonferansen 2003 Studieforbundet natur og miljø.
Friluftsrådenes Landsforbund
- Og annet politisk påvirkning.
Opplæringspakken for barnerepresentantene Møte med administrasjon, politikere og media Hvordan få fram det jeg vil si.
Nasjonal handlingsplan for friluftsområder
NIFS LOV OM IDRETTSRÅD I ALLE KOMMUNER MED MER ENN TRE IDRETTSLAG SKAL DET VÆRE IDRETTSRÅD FOR IDRETTSLAG SOM ER MEDLEM I NIF. (NIFS LOV § 8) Idrettsrådet.
Kommune og fylkestingsvalg Sammenhenger Først og fremst et lokalvalg, der en skal velge representanter til kommunestyre/bystyre og fylkesting for.
Godt lokalvalg hva må til? -erfaringer
Kommunenettverk for miljø og samfunnsutvikling Nettverk natur og kulturbasert nyskaping i Nord-Trøndelag? Turid Haugen, KS.
FNF Finnmark. FORUM FOR NATUR OG FRILUFTSLIV FNF har sitt utspring fra et samarbeid mellom Norsk Friluftsliv (FRIFO), Friluftsrådenes Landsforbund (FL),Friluftsrådenes.
Hvordan skape nye og kreative rom for samhandling og samvær Grorud samfunnshus Fredag 11.april 2008 Kl Velkommen.
1 Odd Godal Seniorrådgiver Norske kommuner og fylkeskommuner som internasjonale aktører – har det noen betydning.
Hvorfor organisasjon? Hvorfor har dere engasjert dere?
Politisk påvirkning.
Hvordan oppnå politisk overbevisning…..
FRILUFTSLIV FRA Naturopplevelser for livet.
Tilskudd til friluftslivsformål i Rogaland fylkeskommune 1.Regionalt UtvklingsProgram (RUP) 2.Tilrettelegging i friluftslivsområder, RFK 3. Statlige friluftslivsmidler.
Europapolitisk samarbeid informasjon til nye politikere høsten 2015.
Verdiskapingsforum Østfold Forventninger Aktuelle saker Aktuelle arbeidsmetoder.
Oslo kommune Byrådsavdeling for byutvikling Plankontoret for Groruddalen Metodeutvikling i Groruddalssatsingen Nasjonal konferanse om områdeløft Hotell.
Hva er politikk? Politikk (gr. Politikos): det angår byen. Fordeling av goder og byrder i et samfunn (ved bruk av makt) Det er politikk i alt vi gjør,
Friluftslivets år 2015 «Nå er det din tur!» Friluftsrådet Nordmøre og Romsdal håper skoler og barnehager bruker Friluftslivets år til å sette fokus på.
FORUM FOR NATUR OG FRILUFTSLIV Innspill til planprogram Fylkesdelplan små vannkraftverk.
Stemmer teller – ressurser avgjør Arbeid med politisk påvirkning.
Deltakelse i europapolitisk samarbeid. Hvorfor engasjere seg? Intensjonen med å delta i europeisk regional- politikk på kort og lang sikt er å bidra i.
Frokostseminar, styreutvikling v/Leif Frode Onarheim, Norscan Partners AS.
Oslo og Omland Friluftsråds arbeid for Markalov Asbjørn Olsen, generalsekretær Granavolden
I de fleste samfunn blir godene i dag fordelt på to måter: Fordeling gjennom offentlige budsjetter, der politikeres prioriteringer og vedtak står sentralt.
1 Den Europeiske dagen for hjelpepleiere, omsorgsarbeidere og helsefagarbeidere TIPSHEFTE.
Kjøp av bistand til målinger for kommunikasjonsstrategi Leverandørkonferanse 7. januar 2015.
Erfaringer fra konferanse om motorferdsel i utmark Forberedelser fra FNF Valg av samarbeidspartnere Målgruppe Tema – hva vil vi fokusere på Innledere –
Verktøykasse Lokalvalg 2015 Norsk Revmatikerforbund.
Direktoratet for naturforvaltning - en støttespiller for kommunen i strandsoneforvaltningen? Nils-Yngve Berg Direktoratet for naturforvaltning Friluftslivsseksjonen.
Kommunalt foreldreutvalg KFU Et fellesorgan for alle foreldre med barn i grunnskolen i din kommune.
Europapolitisk samarbeid Orientering på miniseminar 20. januar 2012, Gunn Marit Helgesen Leder av internasjonalt fagpolitisk utvalg i Østlandssamarbeidet.
LINK Lokale informasjonsnettverk i Numedal/Kongsberg Halvdagsseminar 20. April 2001 Lampeland Kurs og Turisstenter,
#mittre Hva er #mittre? Klatreutfordring i regi av Norges speiderforbund i forbindelse med Friluftslivets år 2015 Konkret handling. Finn et tre, hiv.
FORUM FOR NATUR OG FRILUFTSLIV FNF AKERHUS – HVEM ER VI EGENTLIG? v/ Maria R. Tesaker Fylkeskoordinator FNF Akershus REGIONAL PLAN FOR FYSISK AKTIVITET,
Hva er Forum for Natur og Friluftsliv (FNF)?
Kapittel 7. Veier til politisk innflytelse
Forum for natur og friluftsliv - bakgrunn for etablering - kort om utviklingen - litt om miljøutfordringer Introkurs september 2016.
PlanCoast - innlegg 28/10-16 Kjell Harvold, NIBR - HiOA
Metodeutvikling i Groruddalssatsingen
Regionalt samarbeid/ partnerskap
Øvelse: Hvilke ord fungerer best?
VELKOMMEN TIL FAGSEMINAR
Nettverk for kommunikasjon v/ Kristin
Vi vil være en kirke som Strategi for Stavanger bispedømme
Utskrift av presentasjonen:

Kommune-og fylkestingvalg høsten 2007 – hva gjør vi? generalsekretær Harald Tronvik FRIFO

Målsetting: å få satt saker som angår friluftsliv og natur på dagsorden!

Bakgrunn De konkrete rammebetingelsene for både friluftslivsutøvelsen og naturforvaltningen fastsettes lokalt, dvs på kommunenivå. I mange tilfelle vil fylkeskommunens engasjement kunne få betydning i forhold til å påse at den enkelte kommune ivaretar nasjonale føringer og interesser i slike saker. Fylkeskommunen yter støtte til regionale samarbeidsnettverk mellom frivillige organisasjoner.

Økt delegering av saker om natur og friluftsliv til kommunenivå. Ny stor runde med inngrep i naturen grunnet kraftutbygging (vindkraft, småkraft, kraftlinjer), etablering av ny industri, hyttebygging på fjellet og i strandsonen. Press for økt motorisert ferdsel i utmark.

I 2007 er det 50-årsjubileum for Friluftsloven. ”Tredje sektor” er lite synlig hva gjelder påvirkning lokalt (demokratisk ”underskudd”). Folk er opptatt av trivsel i hverdagen og mulighet for lek og rekreasjon i nærmiljøet.

Strategi Påvirke partiene i deres programarbeid/ planlegging av valgkampen. Påvirke partienes valgkamp. Påvirke konkret utplukkede kandidater. Engasjere allmennheten.

Bruke media. Bruke konkrete relevante saker. Riktig timing. ”Kraftsamling”.

Aktuelle konkrete tiltak Kom med konkrete innspill til partienes arbeid med valgprogram. Her vil som oftest fylkespartiene være tidligere ferdig enn lokalpartiene. Sjekk hva som står (eventuelt ikke står) i programmene for fylkespartiene og lokalpartiene om friluftsliv og naturforvaltning. Utfordr partienes sentrale kandidater på tema gjennom innlegg i regions- lokalaviser, åpne brev og lignende.

Vær tilstede på åpne debattmøter med sentrale politikere/kandidater og still spørsmål. Oppsøk stands i sentrale kommuner og utfordr de som står der. Ta initiativ til debattmøter med friluftsliv og naturforvaltning som tema/skap minst en møteplass.

Inviter sentrale kandidater til egne møter. Vær kreativ i forhold til å fange interesse. Bruk konkrete saker som har eller kan få stor oppmerksomhet.

Budskap og formidling Enkelt Troverdig Konsentrert Poengtert Kortfattet Klar tale, men saklig Korrekt Hvem tar kontakt med hvem? Riktig tidspunkt